jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:48/252)

Syrop z mięty i jego zastosowanie 120

zawsze użycie listków zdaje egzamin. Zastosowanie syropu z mięty jest bardzo szerokie .  Już wypróbowałam go, np. w koktajlach , drinkach , sałatkach owocowych lub po prostu rozcieńczony z wodą z dodatkiem lodu i cytryny .   SKŁADNIKI 10-15 gałązek świeżej mięty 10 gramów kwasku cytrynowego 1 litr wody ok. 1 kg cukru WYKONANIE Gałązki mięty opłukać i wrzucić do garnka. Zalać

Zofiana
Tort lalka śmietankowy 190

przez ok.35 minut w 175 stop. Upieczone ciasta wyjąć , ostudzić i obydwa przekroić tak by wyszło z każdego ciasta po 3 blaty.PONCZ Do wody gotowanej dodać herbatę, cukier i sok z cytryny, wymieszać, ostudzić. KREM Dobrze schłodzoną kremówkę, ubić na sztywno.PRZEŁOŻENIE TORTU Pierwszy blat biszkopta ułożyć na paterze lub talerzu, nasączyć ponczem. Następnie

Kuchnia Danusi
Zupa z botwinki z cielęciną 182

pyszna i świetna również dla dzieci. Polecam. Składniki: (4-6 porcji) 200 g cielęciny z kością 1 średnia pietruszka 1/2 selera 1.5 l wody 800 g botwinki wraz z buraczkami 1 łyżka masła sok z połowy cytryny 200 ml śmietany 18% 1 ząbek czosnku 100 ml koncentratu z buraków sól morska, świeżo mielony pieprz, cukier koperek do dekoracji   Przygotowanie(...)Łodygi i buraczki (obrane) drobno pokrój. Pęczek liści przetnij nożem wzdłuż łodyg kilka razy, a następnie zwiń i posiekaj. Całość umieść w garnku. Wlej 0.5 litra wody. Dodaj połowę przewidzianego soku z cytryny. Zagotuj. Dodaj 1 łyżkę masła i gotuj pod przykryciem około 15 minut . Śmietanę przełóż do większego kubka. Dodaj sporą szczyptę soli, szczyptę cukru, wlej gorący wywar cielęcy

Moja Delicja
HUMMUS 131

overnight. SKŁADNIKI: 200 g suchej ciecierzycy 4 łyżki ziaren sezamu 1 łyżka oleju rzepakowego 3 ząbki czosnku 4-5 suszonych pomidorów sok z 0,5 cytryny sól (u mnie świeżo mielona morska) oliwa woda INGRIDIENTS: 200 g chickpeas 4 tablespoons sesame seeds 1 tablespoon rapeseed oil 3 garlic cloves 4-5 dried tomatoes 0,5 lemon freshly squeezed salt(...)zajmie to długo, a efekt będzie pyszny! Teraz wszystkie składniki, po kolei lądują w robocie – ciecierzyca, obrany czosnek, pasta tahini, sok z cytryny (uważajcie na pestki!), oliwa i sól, (suszone pomidory), dodajemy jeszcze trochę wody i włączamy urządzenie. Mielimy tak długo, aż ciecierzyca będzie prawie rozdrobniona, dodając trochę wody lub oliwy, jeśli masa jest za sucha. W klasycznym wydaniu

Martyna Cooks
PASTA SŁONECZNIKOWA Z SUSZONYMI POMIDORAMI. 259

Nie znoszę nudy. Nie umiem usiedzieć w jednym miejscu, nogi rwą się do marszu, ręce ciągną do pracy, umysł najlepiej odpoczywa przy innego rodzaju wysiłku. Najlepiej

W kuchni Karmel-itki
Delikatne ciasteczka z różanym pazurkiem 153

pudru 200g masła 450g mąki szczypta soli mąka do podsypywania Na nadzienie 1 małe białko 1,5 łyżki lejącego miodu 100g drobnego cukru kilka kropli soku z cytryny laska wanilii 1/2 łyżeczki wody różanej słoiczek konfitury z płatków róż     Składniki na ciastka trzymamy na wierzchu, żeby były w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Miksujemy jajko(...)nagrzanym piekarniku przez około 7 minut, aż będą leciutko rumiane. Zostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy nugat- białko, miód, cukier i sok z cytryny ubijamy w żaroodpornym naczyniu, cały czas bardzo lekko podgrzewając (nad garnkiem z gotującą się wodą albo ostrożnie na palniku). Kiedy masa zaczyna gęstnieć i robią się "górki" z piany, dodajemy wodę różaną i nasionka wanilii. Dalej ubijamy

les mirabelles
Makaron z sosem "śmietanowo"-pieczarkowym 185

mnie kukurydziane penne), - 10 sporych pieczarek, - 1 opakowanie silken tofu miękkiego (340 g), - 1 cebula, - 2 ząbki czosnku, - 1/2 pęczka koperku, - sól, pieprz, - 1 łyżka soku z cytryny, - olej. Wykonanie: Wstawić wodę na makron. Obrać i umyć cebulę, pokroić w półplastry. Umyć i pokroić w cienkie kawałki pieczarki. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć na nim cebulę, dodać pieczarki, posolić, smażyć(...)przez chwilę, podlać odrobiną wody. Jeśli woda na makaron się zagotowała solimy ją i wrzucamy makaron (kukurydziany gotuje się ponad 10 minut). Silken tofu miksujemy na gładko żyrafą, dodajemy do duszących się pieczarek i dalej dusimy, przyprawiając solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz sokiem z cytryny, pod koniec dodajemy posiekany koperek. Sos trzymamy na patelni do czasu aż pieczarki

Co na wege obiad?
Lemoniada brzoskwiniowa 96

upały trzeba się jakoś ochłodzić.  Tym razem powstała lemoniada z dodatkiem brzoskwiń.  Słodko - kwaskowata.  Idealna.     Składniki: 1  brzoskwinia pół cytryny 1 - 2 łyżeczki cukru trzcinowego pół litra wody mineralnej lód   Wykonanie: Brzoskwinie myjemy i kroimy na ćwiartki.  Wrzucamy do kielicha blendera.  Z cytryny wyciskamy sok i dolewamy do brzoskwiń.  Dodajemy

Sto kolorów kuchni
Konfitura z aronii 240

jabłkowy na zimę,  wiśnie- Kompot z wiśni na zimę,  Frużelina wiśniowa Składniki na 5 słoiczków: 1 kg dojrzałych owoców aronii 1/2 kg cukru 1/2 l wody 1/2 kg lekko papierówek sok z połowy cytryny Przygotowanie: Aronię zbieram z ogonkami, myję ją, osuszam i dopiero obskubuję. Do garnka wlewamy 500 ml wody, wsypujemy cukier i gotujemy syrop, wrzucamy aronię, wlewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kluski kładzione i modra kapusta :) 179

wrzątek po trochę ciasta ok. 1/3 łyżki. Kluski po wypłynięciu gotujemy ok. 5-6 minut, a najlepiej wyciągnąć jedną i spróbować. Wylewamy kluski na sito i przelewamy zimną wodą. Podajemy z sosem. Nasza propozycja to sos pomidorowy z passaty, z kukurydzą i ziołami. Ale możecie podawać je do wszystkiego. Sos: 1 opakowanie passaty 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej szczypiorek oregano(...)małej cebuli 1 duża łyżka oleju ryżowego Kapustę szatkujemy i wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy kilka minut, aż stanie się krucha, wyłączamy gaz i do wody wciskamy sok z połowy cytryny. Mieszamy, aż kapusta zmieni swój kolor. Odcedzamy i wlewamy przesmażoną na złoty kolor cebulę. Dobrze mieszamy wszystko ze sobą i podajemy na ciepło. Gotowe

vegetanie
Gruszki w occie winnym 159

Składniki : 5  twardych gruszek cytryna 250 ml octu winnego 0,5 ml wody 20 dag cukru, kilka ziaren zielonego pieprzu garść borówek amerykańskich Przygotowanie: Umyte gruszki obrać i pokroić na ósemki (jeśli duże) i skropić wyciśniętym sokiem z cytryny, by nie ściemniały, borówki umyć Ocet wymieszać z wodą, cukrem i zagotować Gruszki i borówki włożyć do idealnie czystych słojów

Proste Potrawy
Zupa krem z buraków. 153

prostu MUSICIE jej spróbować! Składniki (3 sugerowane porcje): 3 buraki  2 ząbki czosnku  kawałek ostrej papryczki 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 1,5 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oleju sól, pieprz 1/2 łyżeczki imbiru Wykonanie: 1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni 2. Buraki dokładnie wyczyścić, zawinąć w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz(...)czosnek i papryczkę 6. W średnim garnku rozgrzać olej, wrzucić czosnek i papryczkę, chwilę podsmażyć 7. Dodać pokrojone buraki, mleko kokosowe, wodę i odrobinę soli. Gotować na małym ogniu 10-15 minut 8. Zmiksować blenderem, doprawić sokiem z cytryny, imbirem, ewentualnie solą i pieprzem. SMACZNEGO! 1 porcja zawiera: 400 kcal; 4,7 g białka; 34 g tłuszczów; 20 g węglowodanów

Powiedz dietom nie
Ciasto biszkoptowe z gruszkami 211

mających dzieci proponuję go pominąć  dodając w zamian np sok z pomarańczy. Gruszki w syropie: 5 twardych gruszki 100 g likieru pomarańczowego 3/4 l wody  20 dag cukru  sok z połowy cytryny  laska wanilii  4 goździki szczypta cynamonu Ciasto: 6 jaj 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 50 g likieru pomarańczowego 2 łyżki oleju ziarenka(...)laski wanilii (od gotowania gruszek) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: Gruszki obrać ze skórki,  pozostawić ogonki. Włożyć do garnka, zalać wodą, likierem, dodać goździki, laskę wanilii, cynamon, sok z cytryny i cukier. Gotować ok 15 minut aż owoce zmiękną. Gruszki po ugotowaniu wyjąć z syropu i odciąć końcówki u spodu aby  ładnie stały

Gosia gotuje
ŚLEDZ 117

cytryna(...)przezroczystą folią spożywczą, tak, by wystawała z każdej strony pojemnika. Na dnie rozłóżcie warstwę chleba i dokładnie ugniećcie go, tworząc zwartą podstawę pod terrynę. Podgrzejcie 100 ml wody i sok z cytryny i rozpuśćcie w niej żelatynę. Gdy płyn przestygnie, dodajcie go do masy serowo-śledziowej i dokładnie wymieszajcie. Wyłóżcie masę twarogowo-śledziową na przygotowaną wcześniej warstwę chleba, i wygładźcie

w mojej kuchni
Tort czekoladowy z żurawiną 225

żółtka i białka 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 160g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 100g orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: 150ml wody sok z 1/2 cytryny 3 łyżeczki cukru pudru 3 krople aromatu waniliowego 2 łyżki spirytusu Krem: 300g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru

Mała Cukierenka