pół kostki fety 1 ugotowana marchewka szpinak (u mnie mrożony - 4 kostki) czosnek sól, pieprz oliwa z oliwek 1 cytryna i sok z jednej cytryny czarne oliwki Liście botwinki umyć. W garnku zagotować wodę i zahartować w niej liście botwinki. Wystarczy dosłownie kilkanaście sekund - liście są bardzo delikatne. Liście wyjąć i osączyć np. na ręczniku papierowym(...)dużej patelni lub w garnku z dużym, grubym dnem rozgrzać oliwę i układać na niej gołąbki. Zaraz po włożeniu podlać sokiem z cytryny i doprawić jeszcze pieprzem oraz czosnkiem. Jeśli sosu jest za mało, można podlać odrobiną wody lub domowym wywarem z warzyw. Dusić kila minut pod przykryciem, aby gołąbki przesiąknęły smakiem sosu. Podawać udekorowane czarnymi oliwkami oraz cząsteczkami cytryny
KUCHARNIAdynia ( miąższ ) – ok. 700 g – cukier – 40 g – cukier wanilinowy – 20 g – żelatyna – ( 30 g + 10 g ) – woda – ( 100 ml + 50 ml ) – sok z cytryny – 1 łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Dynię obieramy, kroimy w kostkę.Wrzucamy do garnka, podlewamy 2 łyżkami wody i gotujemy do miękkości, studzimy.Dodajemy cukier , miksujemy blenderem
Ostra na Słodkokuleczki (jak najwięcej). Na patelni rozgrzać masło, włożyć batatowe kulki, dodać 50 ml wina, łyżkę miodu, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem Cayenne. Dusić do miękkości ok. 10 minut, wystudzić.Szpinak i krwawnik umyć, włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i łyżeczki cukru, gotować 2 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z lodem, wystudzić, odsączyć(...)gładko. W takcie miksowania stopniowo dodawać płyn, w którym się gotowały, do uzyskania konsystencji puree. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny, przełożyć do rondla.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Szpinak i krwawnik zmiksować. W rondlu podgrzać śmietanę, dodać dwa odciśnięte płatki żelatyny, mieszać do całkowitego rozpuszczenia (nie gotować). Dodać zmiksowany szpinak, skórkę z cytryny
SzczyptaSmaQprzygotowaniu dodatek do ciast i deserów. Pierwowzorem wszystkich kremów jest lemon curd, czyli krem cytrynowy, przygotowywany na bazie żółtek (lub jajek), cukru, masła i cytryn. W kremie rabarbarowym cytrynę zamieniamy na mus rabarbarowy. Im bardziej czerwone łodygi rabarbaru wykorzystamy, tym bardziej różowy otrzymamy krem. Ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem)Składniki:krem rabarbarowy (rabarbarowy curd)300g czerwonych łodyg rabarbaru10(...)przełożyć do garnka z grubym dnem lub do miski, którą ustawimy na garnku z gotującą się wodą, dodać pozostały cukier i sól, roztrzepać, podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa stanie się ciepła- do ciepłej masy jajecznej dodać sok z cytryny i część musu rabarbarowego, wymieszać i podgrzewać do ponownego zagrzania się masy, spróbować smak, jeśli jest
Smakołyki Berenikicytrynowykilka łyżek olejucukier do smakusól, pieprzSposób przygotowania:1. Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (ok.10-15 minut).2. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny lub kwasek. Gotową kapustę przekłądamy na sitko, by woda spłynęła.3. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, a obrane jabłko i marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. W misce mieszamy kapustę, marchew, jabłko i cebulę
Kuchnia domowa Anicukru- 1/2 l wodyKwiaty położyć na kilka minut na białym papierze, aby pozbyć się robaczków. Nie płukać kwiatów. Kwiaty namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin, potem gotować przez około 15 min. Dodać pokrojone na cząstki cytryny (wcześniej dokładnie umyte). Wywar odstawić z kwiatostanami i cytryną na 24 godziny. Po tym czasie wsypać cukier i gotować (na bardzo
W kuchni Karmel-itkiwłoską oliwą z oliwek... Mniamiii ;-) ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: - 1/2 dyni (około 1 -1,3kg) - świeży imbir - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki masła - 2 żółtka - 1/2 szklanki wody - włoski ser dojrzewający - tabasco - sok z 1/2 cytryny - oliwa z oliwek - chleb na zakwasie (przepsi na blogu zakładka CHLEBY NA ZAKWASIE) - świeże oregano i bazylia WYKONANIE: - w rondlu rozpuść masło - podsmaż imbir i czosnek(...)około 1 minuty - dodaj obraną, oczyszczoną i pokrojoną w kostkę dynię - dynię dusimy około 10 minut ciagle mieszając - dynię podlewamy wodą, gotujemy 15 minut - dodajemy kilka kropel tabasco i sok z cytryny - za pomocą blendera miksujemy zupę na krem, gotujemy 15 minut, mieszając od czasu do czasu - zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtka, mieszamy intesywnie trzepaczką, zagotowujemy 2-3 minuty
SMYKWKUCHNIcytryny, 1/2 kg cukru Po przyprawy zapraszam do SKWORCU Wykonanie; Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na cienkie plastry i wrzucamy do garnka. Podlewamy małą ilością wody i skrapiamy sokiem z cytryny. Smażymy aż zmiękną i odparowuje sok, który powstał. Następnie dodajemy cukier, cynamon i wanilię.Jeżeli jabłka masz kwaśne użyj więcej cukru. Smażymy jeszce 5 minut. Wkładamy
Anioły w kuchnidużą ilością kostek lodu i pyszną cytrynką w rumie. Częstujcie się i schładzajcie. Składniki: 2 saszetki herbaty o smaku melon mint 0,5 l wody 2 łyżeczki brązowego cukru 3-4 plasterki cytryny w rumie kostki lodu z limonką listki mięty Przygotowanie: W przegotowanej wodzie zaparzyć herbatę. Letnią osłodzić brązowym cukrem , u mnie 2 łyżeczki ale słodzimy wg uznania
Ala piecze i gotujewiórków kokosowych3 łyżeczki cukru1/2 łyżeczki (2g) żelatyny 1 łyżka wody100g borówek i 2 łyżeczki wiórków kokosowych do dekoracji Wykonanie:- do umytych borówek dodać sok z cytryny, zmiksować blenderem na mus- żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej- żelatynę lekko ostudzić, dodać do musu z borówek, wymieszać i pozostawić do lekkiego zgęstnienia- jogurt rozmieszać, dodać cukier
Smakołyki BerenikiMasa jabłkowa: 1,3 kg jabłek 2 galaretki niebieskie 1 galaretka cytrynowa ew. cukier sok z cytryny ===== Śmietana: 700 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 10 g żelatyny 70 ml wody orzechy(...)połową szklanki wody. Prażymy kilka minut, nie za długo, aby jabłka zachowały swoją strukturę. W zależności od gatunku jabłek dolewamy jeszcze wody lub nie. Jeśli mamy kwaskowate jabłka można dosypać cukru, do słodkich wyciskamy trochę soku z cytryny. Do masy jablkowej ,dodajemy galaretkę .Prażymy kilka minut. Gotową masę studzimy. Na wystudzony biszkopt wykładamy letnią masę jabłkową, zalewamy galaretka .Gdy zastygnie
w mojej kuchnipołowy cytrynypłaska łyżka cynamony1 żółtkocukier puderwodawykonanie:Jabłka kroimy na ćwiartki. Pozbawiamy ich gniazd nasiennych, a następnie kroimy w bardzo cienkie plasterki.Około 500 ml wody wlewamy do garnka, dosypujemy cukier i sok z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy jabłka. Gotujemy je około 2 minuty i odcedzamy. Pozostawiamy do wystudzenia.Ciasto francuskie należy rozwinąć, posypać brązowym cukrem i cynamonem, a następnie
Przysmaki KarolkiWidziałam ostatnio -będąc w Polsce- dynię w sklepie, więc sezon dyniowy uważam za rozpoczęty. Jak wcześniej pisałam u UK dynia piżmowa sprzedawana jest cały rok, więc
UgotujmyTo.plkwaśna SKŁADNIKI:marchewka - 4 sztmąka ziemniaczana- 1 łyżeczkamasło - 2 łyżkicukier do smakusok z cytrynysólPRZYGOTOWANIE:Marchewki obrać, opłukać, pokroić w grubszą kostkę, zalać niewielką ilością wody, osolić, gotować do miękkości. Następnie dodać masło, sok z cytryny i cukier, jeszcze razem poddusić przez chwilę. Na samym końcu mąkę ziemniaczaną, rozmieszać w odrobinie zimnej wody i dodać do marchewki, mieszając doprowadzić do zagotowania
Kuchnia Danusikakaowa... CYTRYNOWA BABKA MARMURKOWA. (źródło: klik, klik; z moimi modyfikacjami;) 5 jajek 1/2 szklanki oleju roślinnego [125 ml] 1/2 szklanka wody [125 ml] 250 g cukru pudru 0,5 łyżeczki cukru wanilinowego skórka starta z 1 cytryny, wcześniej sparzonej sok z 1 cytryny2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżki kakao Białka oddzieliłam od żółtek. Ubiłam je na sztywną pianę, dodając pod koniec ubiajania cukier waniliowy, aby piana była lśniąca. W osobnej misce: olej, wodę, cukier puder, sok i skórkę z cytryny razem zmiksowałam, po czym dodawałam kolejno, po jednym żółtku, ciągle mieszając. Do powstałej masy przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszałam mikserem. Dodałam ubite białka
W kuchni Karmel-itki