dwóch cytryn ścieramy skórkę.Sok wyciskamy z trzech cytryn. Dynię zalewamy wrzątkiem do poziomu ostatnich kostek.Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.Zlewamy wodę. Miksujemy blenderem. Dodajemy pomarańcze,skórkę z cytryny i cukier.Gotujemy na maleńkim ogniu przez 60 minut.Dolewamy sok z cytryn i gotujemy 20 minut.Dosypujemy żelfix, dokładnie mieszamy i gotujemy 2-3 minuty
Maminek kulinarnyopakowanie galaretki truskawkowej 75 g- 1 kg jabłek- cukier puder do posypania- sok z połowy cytrynyGalaretkę rozpuść w pół szklanki gorącej wody. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.Podduś na gorącej patelni z sokiem z cytryny, ok 5 minut.Ostudź. Dodaj galaretkę do jabłek i wymieszaj.Nadzienie powinno być zimne.Roladę rozwiń, posmaruj nadzieniem i ponownie zwiń.Włóż
Pasje Jolkiostatnio na spotkaniu rodzinnym, gdzie zgodnie z oczekiwaniami jego grono wielbicieli znacznie wzrosło ;). Składniki: butelka wytrawnego czerwonego wina 100 ml brandy / cherry lub whisky 150 ml wody gazowanej kostki lodu jabłko pomarańcza cytryna ew. limonka cukier trzcinowy Wykonanie: Do sporego dzbanka wlewamy butelkę wina, dodajemy ok 3 - 4 łyżki cukru i mieszamy, by cukier się rozpuścił. Dodajemy mocniejszy alkohol (brandy
Taste Of My Daysuflety wspaniale smakują z dodatkiem innych owoców, np. malin, truskawek czy jagód. 7 g żelatyny 1/2 filiżanki zimnej wody 4 jajka, oddzielnie żółtka i białka 1 szklanka cukru /dałam 3/4 szklanki/ szczypta soli 1/4 szklanki soku z cytryny 1/4 szklanki syropu z fiołków ( najlepiej użyć domowego, ale w sklepach jest też osiągalny bardzo dobry w smaku syrop fiołkowy(...)kremówkę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na kilka minut, aby napęczniała. Żółtka wraz z połową ilości cukru, solą, sokiem z cytryny i syropem z fiołków włożyć do metalowej miski i ustawić ją nad gotującą się wodą w innym naczyniu. Ważne, aby dno miski nie dotykało wrzącej wody. Gotować masę żółtkową cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści
KUCHARNIAcukru 1/2 cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej Rabarbar obrać z zewnętrznej skórki i pokroić w kawałki (2 cm). Do garnka wlać odrobię wody, tyle żeby zakryła dno, wrzucić rabarbar, zasypać cukrem, wycisnąć sok z cytryny i dusić na małym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy 1 szklankę wody. Gdy rabarbar jest już rozgotowany to mączkę ziemniaczaną mieszamy
Jadło i czytadłoszkl. cukru 5 łyżek oleju 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki krem: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe na 3/4 mleka 1 litr wody 1 szkl. cukru sok z 3 cytryn (jeżeli cytryny są małe lub mało soczyste można dodać jeszcze jedną, w końcu krem ma być cytrynowy:-)) 250 g margaryny np. Kasia Dodatkowo: 500 ml śmietany(...)najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest upieczone). Krem: Budynie rozprowadzić w 1 l wody, dodać cukier i całość zagotować. Budyń przestudzić, ale jak będzie jeszcze ciepły dodać margarynę i sok z 3 cytryn. Całość zmiksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Następnie wylać na przestudzony biszkopt. Śmietanę ubić, na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietanfixu (Śmietana będzie sztywniejsza
IMPRESJA SMAKUgrana padano A jak to zrobić: Cykorię umyć , przeciąć na pól i odkroić głąb, który nadaje gorycz podczas gotowania. Przełożyć cykorie do garnka i zalać wodą, dodać cukier i sok z cytryny, gotować bez przykrycia przez 10 minut, odcedzić. Ułożyć ja w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Pieczarki obrać i drobno pokroić i podsmażyć na maśle,doprawiając pieprzem ziołowym, aby lekko
Kuchnia w opałachteraz zerwałam kolejny pęczek i zrobiłam syrop. Taki syrop można wykorzystać do osłodzenia herbatki lub deserów. składniki: ok 40 gałązek mięty polnej 1,5 l wody 1 kg cukru sok z połówki cytryny Użyłam mięty polnej, która rośnie w moim warzywniaku. Mięta ta ma bardzo intensywny smak i zapach nie to co kupna doniczkowa. Gałązki były duże i rozłożyste. Gałązki(...)mięty dokładnie opłukać i osuszyć. Następnie gałązki przełożyć do garnka i zalać wodą. Zagotować i odstawić na 24 godziny. Potem odcedzić płyn, gałązki mięty dobrze odcisnąć. Jeśli są paproszki przecedzić przez gazę. Nastepnie do płynu dodać cukier i sok z cytryny. Całość zagotować, mieszając aż cukier sie rozpuści. Gotować ok 30-60 minut na wolnym ogniu aby syrop nieco zgęstniał
Monia miesza i gotujedzbanka, syn mocno protestował, więc te dodatki wrzuciłam sobie do kieliszka:) Taki kompromis. Składniki: 350 g rabarbaru (nie obieramy!) 1 litr wody 3-4 łyżki cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka soku z cytryny kilka plasterków cytryny kilka listków świeżej mięty kilka listków świeżej bazylii Wykonanie: Rabarbar myjemy i kroimy na centymetrowe kawałki. Do garnka wsypujemy cukier(...)rozpuści i zbrązowieje, wtedy wrzucamy rabarbar i mieszamy. Podgrzewamy do momentu, aż rabarbar puści sok i zmięknie. Jak już zmięknie dolewamy 1 litr wody i zagotowujemy na dużym ogniu, zmniejszamy, dodajemy cukier z wanilią, sok z cytryny i zioła. Zdejmujemy z ognia. Po kilku minutach przecedzamy przez sito, dociskając rabarbar do sita, żeby wycisnąć z niego resztki soku. Przecedzony kompot
Blondynka Gotujearomat migdałowy Wykonanie masy: Do osobnych miseczek wsypujemy mak, daktyle i orzechy. Zalewamy każdy produkt wrzątkiem i parzymy ok 30 minut. Po tym czasie odsączamy na sicie z nadmiaru wody. Mak, orzechy, daktyle, migdały przekręcamy 2x przez maszynkę z drobnym sitkiem. Ponieważ nie mam tego najdrobniejszego, który idealnie sprawdza się przy maku, masę przekręciłam przez normalne sitko (używane do mięsa(...)piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy około 20 minut, aż się ładnie zarumienią. Lukrujemy lekko ciepłe (cukier puder utrzeć z 1 łyżeczką soku z cytryny i niewielką ilością ciepłej wody) i posypujemy posiekanymi orzechami lub migdałami
Walijskie Pichceniemięśnie ;) Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g masła 250 ml wody szczypta soli 4 jajka olej do smażenia Lukier: 2 łyżki soku z cytryny ok. 150-200 g cukru pudru Wykonanie: Wodę zagotować z masłem i solą.Gdy masło się rozpuści dodać mąkę i szybko wymieszać drewnianą łyżką aż będzie odchodzić od brzegów garnka i zrobi się taka "klucha
Pasja Smakufatalnie czujemy się dnia następnego. Zacznij nawadnianie już przed imprezą, dużo wody pij w trakcie, a po powrocie do domu wypij ciepłą herbatę z cytryną, a na rano przygotuj dużą butelkę niegazowanej wody mineralnej.Następnego dnia jedzPodstawowym błędem skacowanych jest całodzienne wylegiwanie się w łóżku i opuszczanie większości posiłków. Nie dość, że organizm jest wyczerpany imprezą, to w dodatku
W kuchni Katiejuż jest pyszna! Cóż poradzić..., najpewniej następnego miesiąca już nie wytrwa. 20g świeżych gałązek rozmarynu 500ml spirytusu rozcieńczonego do 40% lub czysta wódka połowa średniej cytryny 250g cukru 50g miodu pszczelego 300ml wody Rozmaryn przepłukujemy i jego gałązki rozdzielamy na nieco mniejsze. Wrzucamy je do sporego słoja i zalewamy alkoholem. Odstawiamy pod przykryciem w ciemne miejsce, na około 2 tygodnie(...)czasie nalew przelewamy przez czystą, płócienną ściereczkę i odstawiamy na bok. Z cukru, wody i miodu robimy syrop, który następnie pozostawiamy do wystygnięcia. Łączymy go w słoju z rozmarynowym nalewem. Cytrynę parzymy we wrzątku, po czym ocieramy z jej połowy skórkę oraz wyciskamy sok. Tak startą skórkę, jak i sok wlewamy do słoja z nalewką. Całość dobrze mieszamy
Kuchenna Kontrrewolucyagotującą się wodą). Masa musi być lekko gęsta i mieć jasno złoty kolor. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć i dodawać po 2 łyżki ubitych jajek z cukrem oraz wódkę. Masę ucierać, aż składniki się połączą i krem będzie miał aksamitną konsystencję.Gotowy krem podzielić na trzy części (jedną troszkę mniejszą). Do jednej dodać sok z cytryny, do drugiej kawę
Oryginalny smakłyżeczka octu winnego lub jabłkowego (albo zwykłego)wiązanka świeżego czosnku niedźwiedziego (można pominąć jak nie mamy)łyżka ciepłej wody - do rozcieńczenia majonezusól, pieprz do smakumożna dodać łyżeczkę soku z cytryny do smaku Zasada jest jedna: nie śpieszymy się.Skorupki jajek sparzyć na 3 sekundy we wrzątku. Żółtka ucieramy z musztardą. Dodajemy dosłownie(...)trochu dodajemy olej i jeśli chcemy oliwę z suszonych pomidorów. Ubijamy dopóki nie zużyjemy całego oleju. Na sam koniec dodajemy ocet oraz odrobinę wody do rozcieńczenia. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Jeśli mamy i chcemy to dodajemy siekany czosnek niedźwiedzi lub inne zioła. Majonez przechowujemy w lodówce. Ma krótszą przydatność niż sklepowy ponieważ jest
Bon Appetit Małgorzaty