jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:64/252)

Kompot z Rabarbaru z Nutką Mięty i Bazylii 128

dzbanka, syn mocno protestował, więc te dodatki wrzuciłam sobie do kieliszka:) Taki kompromis. Składniki: 350 g rabarbaru (nie obieramy!) 1 litr wody 3-4 łyżki cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka soku z cytryny kilka plasterków cytryny kilka listków świeżej mięty kilka listków świeżej bazylii Wykonanie: Rabarbar myjemy i kroimy na centymetrowe kawałki. Do garnka wsypujemy cukier(...)rozpuści i zbrązowieje, wtedy wrzucamy rabarbar i mieszamy. Podgrzewamy do momentu, aż rabarbar puści sok i zmięknie. Jak już zmięknie dolewamy 1 litr wody i zagotowujemy na dużym ogniu, zmniejszamy, dodajemy cukier z wanilią, sok z cytryny i zioła. Zdejmujemy z ognia. Po kilku minutach przecedzamy przez sito, dociskając rabarbar do sita, żeby wycisnąć z niego resztki soku. Przecedzony kompot

Blondynka Gotuje
ROGALE MARCIŃSKIE 2014 238

aromat migdałowy Wykonanie masy: Do osobnych miseczek wsypujemy mak, daktyle i orzechy. Zalewamy każdy produkt wrzątkiem i parzymy ok 30 minut. Po tym czasie odsączamy na sicie z nadmiaru wody. Mak, orzechy, daktyle, migdały przekręcamy 2x przez maszynkę z drobnym sitkiem. Ponieważ nie mam tego najdrobniejszego, który idealnie sprawdza się przy maku, masę przekręciłam przez normalne sitko (używane do mięsa(...)piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy około 20 minut, aż się ładnie zarumienią.  Lukrujemy  lekko ciepłe (cukier puder utrzeć z 1 łyżeczką soku z cytryny i niewielką ilością ciepłej wody) i posypujemy posiekanymi orzechami lub migdałami

Walijskie Pichcenie
Pączki hiszpańskie czyli popularne gniazdka 207

mięśnie ;) Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g masła 250 ml wody szczypta soli 4 jajka olej do smażenia Lukier: 2 łyżki soku z cytryny ok. 150-200 g cukru pudru Wykonanie: Wodę zagotować z masłem i solą.Gdy masło się rozpuści dodać mąkę i szybko wymieszać drewnianą łyżką aż będzie odchodzić od brzegów garnka i zrobi się taka "klucha

Pasja Smaku
(Przed)sylwestrowe sposoby antykacowe 420

fatalnie czujemy się dnia następnego. Zacznij nawadnianie już przed imprezą, dużo wody pij w trakcie, a po powrocie do domu wypij ciepłą herbatę z cytryną, a na rano przygotuj dużą butelkę niegazowanej wody mineralnej.Następnego dnia jedzPodstawowym błędem skacowanych jest całodzienne wylegiwanie się w łóżku i opuszczanie większości posiłków. Nie dość, że organizm jest wyczerpany imprezą, to w dodatku

W kuchni Katie
Nalewka na rozmarynie 164

już jest pyszna! Cóż poradzić..., najpewniej następnego miesiąca już nie wytrwa. 20g świeżych gałązek rozmarynu 500ml spirytusu rozcieńczonego do 40% lub czysta wódka połowa średniej cytryny 250g cukru 50g miodu pszczelego 300ml wody Rozmaryn przepłukujemy i jego gałązki rozdzielamy na nieco mniejsze. Wrzucamy je do sporego słoja i zalewamy alkoholem. Odstawiamy pod przykryciem w ciemne miejsce, na około 2 tygodnie(...)czasie nalew przelewamy przez czystą, płócienną ściereczkę i odstawiamy na bok. Z cukru, wody i miodu robimy syrop, który następnie pozostawiamy do wystygnięcia. Łączymy go w słoju z rozmarynowym nalewem. Cytrynę parzymy we wrzątku, po czym ocieramy z jej połowy skórkę oraz wyciskamy sok. Tak startą skórkę, jak i sok wlewamy do słoja z nalewką. Całość dobrze mieszamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Tort Babci 554

gotującą się wodą). Masa musi być lekko gęsta i mieć jasno złoty kolor. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć i dodawać po 2 łyżki ubitych jajek z cukrem oraz wódkę. Masę ucierać, aż składniki się połączą i krem będzie miał aksamitną konsystencję.Gotowy krem podzielić na trzy części (jedną troszkę mniejszą). Do jednej dodać sok z cytryny, do drugiej kawę

Oryginalny smak
Domowy majonez z czosnkiem niedźwiedzim 206

łyżeczka octu winnego lub jabłkowego (albo zwykłego)wiązanka świeżego czosnku niedźwiedziego (można pominąć jak nie mamy)łyżka ciepłej wody - do rozcieńczenia majonezusól, pieprz do smakumożna dodać łyżeczkę soku z cytryny do smaku Zasada jest jedna: nie śpieszymy się.Skorupki jajek sparzyć na 3 sekundy we wrzątku. Żółtka ucieramy z musztardą. Dodajemy dosłownie(...)trochu dodajemy olej i jeśli chcemy oliwę z suszonych pomidorów. Ubijamy dopóki nie zużyjemy całego oleju. Na sam koniec dodajemy ocet oraz odrobinę wody do rozcieńczenia. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Jeśli mamy i chcemy to dodajemy siekany czosnek niedźwiedzi lub inne zioła. Majonez przechowujemy w lodówce. Ma krótszą przydatność niż sklepowy ponieważ jest

Bon Appetit Małgorzaty
Risotto z krewetkami i gorgonzolą 178

użyłam jednej zwykłej i jednej czerwonej) - 2 ząbki czosnku - 4-5 gałązki świeżego tymianku - garść posiekanej natki pietruszki - oliwa z oliwek - sól - sok z 1/4 cytryny Krewetki rozmrozić i wypłukać w wodzie. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać drobno posiekany czosnek, szczyptę soli oraz krewetki. Smażyć przez około 3-5 minut. Pod koniec smażenia krewetki skropić sokiem

Zgrabne Gotowanie
97.Jabłka lecą z drzew, czyli jesienna, pijana szarlotka z różaną konfiturą 235

duże odkładamy na bok, będzie potrzebne później) 2-3 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki cukru brązowego 2 łyżki masła sok wyciśnięty z połowy cytryny 3 łyżki miodu pitnego + łyżka skrobi ziemniaczanej (alkohol można zastąpić wodą) Przygotowanie Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w plastry nie zapominając o tym, aby skrapiać je sokiem(...)cytryny (by nie ściemniały za bardzo). Wrzucamy do rondla wraz z masłem, podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu. Po krótkim czasie dodajemy cynamon, dokładnie mieszamy, a następnie wsypujemy cukier i mieszamy. W czasie gdy na małym ogniu duszą nam się jabłka, w miodzie pitnym rozpuszczamy skrobię i dolewamy mieszankę do jabłek gotując do momentu zgęstnienia (chwilę). Jabłka odstawiamy

Symfonia Smaków
Cytrynowe bułeczki na wytrawnie 143

pistacjiskórka otarta z 1 cytryny1/2 pęczka natki pietruszkidodatkowo:3 łyżki mlekaDrożdże pokruszyć, dodać cukier, 3 łyżki wody i 2 łyżki mąki. Wymieszać. Odstawić na 15 minut.Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, resztę płynów, sól i jajka. Zagnieść ciasto. Dodać posiekane pistacje, skórkę z cytryny i posiekaną pietruszkę, wlać oliwę. Wyrobić gładkie ciasto (może się lekko lepić).Odstawić na 1 godzinę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
BANANOWY SERNIK 298

500ml wody Sposób przygotowania: Odkładamy na bok 4 banany, pozostałe obieramy i dokładnie blendujemy. Do musu bananowego dodajemy świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny. Do garnka wrzucamy 6 łyżeczek żelatyny, które zalewamy 6 łyżkami zimnej wody. Twaróg wkładamy do miski i miksujemy razem z cukrem pudrem na gładką masę. Do zmiksowanego twarogu dodajemy przygotowany wcześniej mus bananowy. Podgrzewamy naszą napęczniałą

Mentor Smaku
Grillowane krewetki 150

łyżeczka oregano 2 łyżki natki pietruszki 500 g dużych krewetek sól morska Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i kilkoma łyżkami gorącej wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek ,oregano ,posiekaną natkę ,mieszamy. Krewetki przekładamy do miski ,skrapiamy oliwą i solimy. Nadziewamy po kilka sztuk na patyczki do szaszłyków. Następnie grillujemy

R'n'G Kitchen
Grzaniec korzenny 166

anyżku  Skworcu 2 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania Sok jabłkowy wlewamy do rondelka dodajemy laski cynamonu, anyżek,wsypujemy garść malin i zagotowujemy,dodajemy goździki sok z cytryny,pomarańczę,szorujemy pod bieżącą wodą kroimy na grube plastry i dodajemy do grzańca, wsypujemy cukier i mieszamy.Wszytko razem gotujemy na wolniutkim ogniu około 3 minuty. Rozlewamy do szklanek podajemy od razu. Życzę

Wanilia i Kardamon
Jabłkowe róże z ciasta francuskiego na Światowy Dzień Pieczenia i syrop jabłkowy do napojów 184

upieczone róże. Nie wylewajcie pozostałego z obgotowywania jabłek syropu. Wykorzystajcie go do posłodzenia herbaty lub wody mineralnej. Polecam, zwykła herbata nabiera wspaniałego smaku. Odrobina wlana do wody mineralnej wraz z plasterkiem cytryny smakuje orzeźwiająco

Codzienna kuchnia niecodzienna
Fitness deser z gruszkami i jabłkami pod kruszonką z płatków owsianych i orzechów z nutą waniliową. 200

zrobić, a zmarnować przecież nie można.  Dodatkowo lato idzie, więc o linie dbać trzeba, co by na plaży morsów nie wystraszyć. Czego użyłem? -dwa litry zimnej wody z sokiem z połowy cytryny do obranych owoców -4 duże gruszki pokrojone w ósemki i na pół -4 duże jabłka pokrojone w ósemki i na poł -kilka listków bazylii posiekanej -dwie łyżki

BaRepas
Babka z kremowym serkiem 146

łyżki wanilii (dałam jeden cukier waniliowy) 4 jajka 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia lukier 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody 1 łyżka soku z cytryny Wszystkie składniki utrzeć Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy dodawać po jednym jajku stale miksując. Dodać serek , a na końcu mąkę przesianą

O kuchni z uczuciem
Babka cytrynowa 183

minut (a najlepiej do suchego patyczka). Gotowa babka cytrynowa świetnie smakuje polana lukrem cytrynowym (1 niepełna szklanka cukru pudru rozmieszana, ze stopniowo dodawanym sokiem z cytryny, może być też przegotowana woda) lub po prostu można delikatnie posypać ją cukrem pudrem. Post Babka cytrynowa pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Ciastka półksiężyce z lukrem 341

cukru 15 dkg roztopionej margaryny 3 dkg kakao 1 i ½ łyżki proszku do pieczenia 3 – 5 łyżek mleka Lukier: ¾ szklanki cukru pudru 2 łyżki gorącej wody 2 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki czystej wódki ( może być rum) Wszystkie składniki należy ucierać do otrzymania jednolitej masy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy kakao, proszek

kuchcikownia
Deser jabłkowy z pomarańcza i granolą 148

cytryny ok. 200ml gęstego jogurtu 2 łyżki miodu Wykonanie: -Jabłka  i pomarańczę obrać , pokroić  w kostkę. - Przełożyć  do rondelka, skropić sokiem z cytryny,  dodać 3-4  łyżki wody, wrzucić goździki   i dusić  do miękkości. - Dodać cynamon i skórkę  pomarańczową. -Owoce wystudzić i dosłodzić miodem. -Goździki  usunąć. -W szklanych miseczkach układać

Zakamarki mojej kuchni
Przysmak króliczka playboy'a, czyli sałatka w stylu PRL – u :) 267

Idealnie nadaje się zwłaszcza do obiadów latem. Najbardziej kojarzy mi się z jajkiem sadzonym i ziemniakami. Składniki: 1 główka zielonej sałaty masłowej 250ml przegotowanej wody 1 łyżka cukru 1 łyżka octu lub soku z cytryny 50ml słodkiej śmietany np. kremówki sól Do przegotowanej letniej wody wsypujemy cukier i rozpuszczamy. Następnie dodajemy ocet i śmietanę. Sałatę masłową myjemy i rwiemy

Smakowy Raj
Tzatziki i giełda staroci 209

ogórki, starte na tarce 1 duże opakowanie gęstego jogurtu naturalnego/greckiego sól, pieprz świeży posiekany koper suszone oregano 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane opcjonalnie: sok z cytryny Ogórki odciśnij z nadmiaru wody. Wrzuć do miski, dodaj pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj. Możesz skropić odrobiną oliwy przed podaniem. Tzatziki A light and refreshing sauce, e.g. for sandwiches, barbecue dishes or dinner

Qlinarnie i Qlinarnie
4. Bananowe zawijańce 157

Biszkopty nie mogą być przesuszone, gdyż trudno je będzie zawinąć. Budyń ugotować zgodnie z przepisem, schłodzić. Roztrzepać mikserem powoli dodając serek Danio. Biszkopty obficie skropić przegotowaną wodą z odrobiną soku z cytryny. Na każdym krążku rozprowadzić krem, włożyć obranego banana i zawinąć. Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem

Jadło i czytadło
104. Porzeczkowy kolorowy raj 229

mąkę i proszek. Ciasto wylewamy do okrągłej formy i pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut. Gdy biszkopt przestygnie, przekrawamy go na pół i zwilżamy przegotowaną wodą może być z dodatkiem cytryny. Przygotowujemy masę porzeczkową: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku. Dodajemy do dżemu i mieszamy. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy dżem z żelatyną. Delikatnie mieszamy

Jadło i czytadło
Kurczak w sosie curry z ananasem 201

pieprzem ,  przyprawą curry /1  łyżeczka/  i obtoczyć w mące. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć w niej  plastry mięsa, skropić sokiem z cytryny. Podlać niewielką ilością gorącej wody  i poddusić kilka minut  /do miękkości mięsa/. Dodać pokrojone plastry  ananasa, wlać mleko kokosowe resztę curry, wymieszać i gotować na małym ogniu do zgęstnienia

Zakamarki mojej kuchni
Sałatka z łososiem 382

tuż przed podaniem. S.O.S Kiedy zabraknie Wam miodu jest na to sposób. 2 łyżki musztardy + 2  łyżki oleju + 2 łyżki ciepłej wody, odrobine cukru, sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszać. Na początku wygląda na zważony ale po kilku minutach nabiera aksamitnej konsystencji

pieprzny smaczek
Makowiec zawijany 841

Makowiec - pyszne ciasto i takie ciasto , które nie tylko w Święta na szczęście można upiec :) i nie tylko w Święta tak super smakuje ;) Przepis zaczerpnęłam z

Słodkości i nie tylko
Makowiec nie tylko świąteczny 392

 W tym roku nie może zabraknąć na naszym stole makowca. Od dziecka uwielbiany przeze mnie :) i moje córki. Do tego najlepiej, aby było dużo maku

Smaki Edyty
Tort czekoladowy 248

Tort, któremu trudno się oprzeć! Wyszedł tak rewelacyjnie, że sama byłam zaskoczona :) Przepis znalazłam u Margarytki, podaję z moimi zmianami, głównie jeśli chodzi o dekoracje. Piekłam

Kuchnia domowa Ani
WIGILIJNY KOMPOT Z SUSZU 149

suszonych owoców: jabłek, gruszek, sliwek, moreli, fig skórka z cytryny gozdziki( 6 sztuk) kawałek kory cynamonu 3 łyŻki mioduWykonanie:Owoce razem z cynamonem i gozdzikami oraz skórka cytryny zalewamy ok. 3 litrami wody, gotujemy ok 45 minut

Z Majeczką w kuchni
Filety z kurczaka w cebuli z indyjska nuta 200

Filety z kurczaka sa uniwersalne,mozna z nich wyczarowac wiele smakowitych dan.Dzis bardzo prosto,bardzo szybko,a cale clou dania to przyprawy miedzy innymi :garam-masala

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaron czekoladowo- cynamonowy z wytrawnym sosem truskawkowym plus sposób jak zrobić ten makaron 254

minut. Następnie dodajemy pół szklanki kwaśnej śmietany (lub mały kubek naturalnego jogurtu), gotujemy jeszcze 2 minuty, a potem doprawiamy sos solą morską, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.- makaron gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty po ugotowaniu podajemy z sosem i kawałkami truskawek, oraz z listami świeżej bazylii . Jest to coś innego i pysznego. Można świetnie zaskoczyć ukochaną osobę

Basia w kuchni
Czekoladowe risotto z gotowanymi gruszkami 205

Chocolate risottoSkładniki-2 porcje.2,5 szklanki mleka0,5 szklanki ryżu arborio1 łyżka masła5 dag czekolady gorzkiej1 gruszka2 łyżki cukru1 szkl. wody1 łyżka soku z cytrynycynamongoździki2 łyżeczki

Kulinarny karnet Christophera
Kruchości miodowo-pomarańczowe 173

Orange honey cookies Składniki.340g maki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej280 ml oliwy z oliwek6 dag cukru140 ml brandy4 łyżki soku z

Kulinarny karnet Christophera
Różowy majonez :) z fasoli 188

domu :) W oryginalnym przepisie jest biała fasola, ale miałam akurat tylko czerwoną i czarną. Wybrałam czerwoną, stąd ten kolor :) Składniki: 100 g suchej fasoli niecała połowa szkl. wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki musztardy łyżeczka octu jabłkowego szczypta soli szczypta cukru 1/3 - 1/4 szkl. oleju (u mnie z orzechów laskowych, ale może być każdy inny) Wszystkie składniki, poza

chwile dla mnie
Tort śmietanowo czekoladowy 228

pieczenia 1,5 - łyżki kakao tłuszcz do formy KREM 750 ml - śmietany czekoladowej 30% 1 - słoik dżemu wiśniowego 2- śmietan fix PONCZ 1/2 szkl  przegotowanej wody 2 - łyżki soku z cytryny 1 - łyżeczka cukru 2 - łyżki spirytusu DODATKOWO: 3 - łyżki mielonych orzechów laskowych wiśnie kandyzowane PRZYGOTOWANIE: Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę z cukrem na sztywno

Kuchnia Danusi
Nalewka na owocach bzu czarnego 557

laski wanilii 1/2 litra białego wytrawnego wina 1 litr spirytusu Przygotowanie : Do dużego garnka włożyć umyte owoce bzu czarnego ( bez szypułek ) i wsypać cukier, dodać sok z cytryny, cynamon, goździki, wanilię, wlać wodę i wino Wszystkie składniki doprowadzić do wrzenia, gotując na małym ogniu i stale mieszając Odstawić do wystudzenia, przefiltrować, dodać spirytus, wymieszać i rozlać do butelek, a następnie

Proste Potrawy
Słoneczne penne z sosem brokułowym i kurczakiem cytrynowym 240

rondelku podgrzewamy 3 łyżki oleju, mięso podsmażamy z każdej strony. Dodajemy cebulę pokrojona w ósemkę, ząbki czosnku, rozmaryn, startą skórkę z połowy cytryny, 1 łyżkę soku z cytryny i dolewamy 50 ml wody. Rondelek przykrywamy pokrywką i dusimy mięso ok. 30 min. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy na parze. Gdy mięso będzie już uduszone, wyciągamy z rondelka. Brokuły

Moniki Smakołyki
Placuszki z dyni z dorszem w słodkim sosie żurawinowym! 194

misce na gęstą masę. Smaż na gorącym oleju. Rybę oprósz solą. Ułóż w naczyniu wysmarowanym masłem, polej 1 łyżką klarowanego masła, 1 łyżką pasty pomidorowej, 3 łyżkami wody, 1 łyżeczką soku z cytryny, 1 łyżką miodu, posyp garścią żurawin, przykryj szczelnie folią aluminiową. Piecz 20-25 minut w nagrzanym piecu. Pięć minut przed końcem pieczenia ściągnij folię. Sos zgęstnieje

SMYKWKUCHNI
Zielone szparagi na cieście francuskim 182

łyżki oliwysól, pieprzPRZYGOTOWANIE Szparagi czyścimy i odłamujemy zdrewniałe końce(najlepiej po prostu wygiąć szparaga i złamie się on w odpowiednim miejscu). Myjemy, wrzucamy do osolonej wody z dodatkiem soku z cytryny na 3 minuty i odsączamy.  Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek. Zdejmujemy z patelni. Następnie podsmażamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Szaszłyki z kurczakiem i ananasem 208

Wszystkie panie  zazwyczaj szaleją za nim :)  Składniki: Dwie piersi z kurczaka Kilka plasterków ananasa 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki tymianku Oliwa Kilka kropli soku z cytryny Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w kostkę. Składniki marynaty mieszamy ze sobą, układamy w niej kurczaka i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Ananasa kroimy w kostkę. Na patyczki

Kolizje Smaków
Czekoladowa niespodzianka 220

czekolady 200ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru pudru Dowolne owoce np.: Winogrona Banany Posypka do dekoracji 5 balonów Przygotowanie miseczek zaczynamy od nadmuchania balonów do wielkości cytryny. Balony myjemy pod bieżącą wodą oraz wycieramy. W kąpieli wodnej lub mikrofali rozpuszczamy dwie tabliczki czekolady. Balony wkładamy do połowy ich wysokości do miseczki z czekoladą, a następnie delikatnie układamy na talerzu

Kolizje Smaków
Sałatka z wędzonym łososiem znad Bałtyku! ;-) 240

wędzonego łososia około 100-120 g  - pomidor - zielona papryka (1/4 szt) - czerwona papryka (1/4 szt) - sól morska - pieprz  - rukola duża garść - NA SOS: sok z cytryny, 1/2 łyżeczki miodu, łyżka wody

SMYKWKUCHNI
Rumowe Półksiężyce 184

około 40 min., do tzw. suchego patyczka. Ciepłe ciasto smarujemy lukrem i wykrawamy szklanką półksiężyce.   Lukier:   150-200 g cukru pudru 1 łyżka spirytusu 2 łyżki ciepłej wody 1 łyżka soku z cytryny   Wszystkie składniki umieszczamy w misce i ucieramy do białości.   The post Rumowe Półksiężyce appeared first on Made

Made By Mom And Son
76. Na ciepło lub na zimno: czyli zupa krem z cukinii, ogórka kiszonego, awokado i mięty! 224

okazał się za rzadki) ok. 1 kg cukinii 1 owoc awokado 2 - 3 ogórki kiszone (opcjonalnie, można dodać ogórki gruntowe) 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki wody sok z połowy limonki (lub cytryny) skórka otarta z połowy limonki(lub cytryny) 2 łyżki soku z cytryny (do wymieszania z awokado) łyżka oliwy lub masła do smażenia garść drobno posiekanych listków mięty pieprzowej(...)myjemy, obieramy i kroimy w średnią kostkę. Pokrojone awokado mieszamy z wyciśniętym sokiem z cytryny by nie zczerniało. Czosnek obieramy i siekamy na bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło dodajemy kostkę cukini, awokado oraz posiekany czosnek i lekko podsmażamy, kolejno podlewamy zimną wodą i dusimy na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż do osiągnięcia półmiękkości warzyw i odparowania

Symfonia Smaków
Woda - dlaczego warto ją pić? 134

organizmu zbędne toksyny wyrównuje pH reguluje temperaturę ciała Dziennie zaleca się wypicie minimum 8 szklanek (1,5l), dzięki temu świetnie nawadnia organizm. Jeśli nie przepadamy za mineralną wodę poleca się wrzucenie plasterka cytryny, która dostarcza jeszcze więcej witamin. Pozdrawiamphoto © Google

Truskawkowa Fiesta
Szybkie kremówki na biszkopcie 428

odstawić do całkowitego przestygnięcia.  Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy budyniowej. Na koniec dodać kilka kropel aromatu śmietankowego. Ciasto nasączyć sokiem z jednej cytryny zmieszanym z 1/3 szklanki wody. Przełożyć kremem.  Ciasto wstawić do lodówki.  Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

Z miłości do słodkości