Buraczany zaczyn na zimę - barszcz czerwony SKŁADNIKI: (na 4 litrowe słoiki) 2 - 2,5 kg buraków (podłużnych mają ładny kolor) 2 l wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z cytryny- świeżo wyciśnięty 4 ząbki czosnku 4 liście laurowe 12 ziarenek ziela angielskiego PRZYGOTOWANIE: Buraki obieramy, kroimy w plasterki (ja wybieram buraki podłużne, mają one bardzo(...)ładny kolorek i są soczyste),przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy sól, gotujemy na małym ogniu 15 minut, przy końcu gotowania dodajemy cytrynę. W yłączamy grzanie. Do litrowych słoików wkładamy po ząbku czosnku (można pokroić na połówki) liściu laurowym i 3 ziarenkach ziela angielskiego. Wkładamy podgotowane buraki do słoików i zalewamy gorącym zaczynem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiczasu do czasu mieszając. A teraz przepis na sos koperkowy :) Składniki: -1 pęczek koperku -2 łyżki masła -2 łyżeczki mąki -100 ml śmietany -120 ml wody -odrobina Vegety, odrobina soku z cytryny, szczypta cukru, sól, pieprz. Wykonanie: Masło rozpuszczamy w rondelku, wsypujemy mąkę i smażymy na średnim ogniu ok. 2 minuty, aby mąka się nie zrumieniła. Mieszając, powoli wlewamy(...)wody, dodajemy troszkę Vegety i gotujemy 5 minut. Następnie wsypujemy opłukany i posiekany koperek, i gotujemy przez 2 minuty. Śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami sosu i wlewamy do całości. Dodajemy do smaku sól, pieprz, szczypta cukru i odrobinę soku z cytryny. Po zagotowaniu sos jest gotowy :). Smacznego! P.S. Do podanej w przepisie ilości mięsa zalecam podwójną porcję sosu
KasiekGotujełyżeczka żelatyny 14 kcal 3 łyżki wody Przygotowanie: Maliny rozmrażamy, 2 zostawiamy do dekoracji, pozostałe miksujemy na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzącej wody, studzimy. Jogurt ubijamy z miodem, sokiem z cytryny, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie łączymy z żelatyną, ¾ jogurtu przekładamy do szklaneczek, a resztę jogurtu mieszamy z malinami. Wykładamy masę malinową na stężałą warstwę jogurtową
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWrażenia smakowe... mniaam! DŻEM TRUSKAWKOWY. (prościzna!) 2 kg truskawek 1 kg cukru sok z 1 cytryny 2 opakowania "żel-fruct" Owoce opłukałam pod bieżącą wodą, wyszypułkowałam. Truskawki zasypałam cukrem, wcisnęłam sok z cytryny i odstawiłam całość na 2h, aby truskawki puściły sok. Następnie poddusiłam je ok. 15 minut, aby się rozpadły. Wsypałam zawartość opakowań "żel-fructów" i porządnie wymieszałam
W kuchni Karmel-itkibutelka wina słodkiego lub półsłodkiego czerwonego 1/2 butelki przegotowanej wody (odmierzyć w takiej samej w jakiej jest wino) szczypta goździków, cynamonu, kardamonu 5 plastrów cytryny bez skórki łyżka koniaku Przygotowanie: Do garnka wlać wino i wodę - zagotować Gotować na słabym ogniu przez 10 min Dodać po szczypcie przypraw i plastry cytryny i gotować jeszcze 5 min. Wlać łyżkę koniaku, zestawić
Proste Potrawydzieła! A do sporządzenia jak zwykle zachęcamy Was smakowitymi zdjęciami. Zapraszamy! (: Składniki: (dla 2 osób) 2 niezbyt dojrzałe banany sok wyciśnięty z połowy cytryny 25g miałkiego cukru 1 łyżka wody sezam i świeże listki tymiaku (do posypania) Przygotowanie: Banany obieramy ze skórek, odcinamy końce,kroimy na 3 dość równe części i umieszczamy w misce, do której wyciskamy(...)cytryny. Cząstki bananów obtaczamy w soku tak, aby cała ich powierzechnia była równomiernie pokryta sokiem(zapobiegnie to ich ciemnieniu). Kolejno cząstki dokładnie osuszamy papierowym ręczniczkiem i wykładamy na papier do pieczenia przy zachowaniu odstępów pomiędzy każdym kawałkiem. W garnku z grubym dnem podgrzewamy wodę, wsypujemy cukier i całość na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Cukier
Symfonia SmakówPołączenie kwaśnej cytryny i limonki z mocą tequilli - oto margarita!Niebezpiecznie mocna i rozwiązująca języki broń.Jeden z moich ulubionych drinków1.5 kieliszka tequili0.5 kieliszka cointreau1 kieliszek
Kulinarna rozmowazawiera cukru, jest delikatnie osłodzona płynnym miodem. Do lemoniady ogórkowej dodaję gazowaną wodę mineralną, aby miała bąbelki, można dodać też wodę niegazowaną. Wszystko zależy od upodobań. Dodałam również do lemoniady ogórkowej kilka listków mięty, melisy, oraz sok z cytryny, aby dodać trochę kontrastu do zieleni ogórka dodałam kilka kostek mrożonego arbuza(...)Obowiązkowym składnikiem jest lód w kostkach, bez nich lemoniada nie może się obejść, wtedy jest zimna, gasi wielkie pragnienie. 1 szklanka wody gazowanej listki mięty i melisy 1 ogórek gruntowy lód w kostkach 1 łyżka soku z cytryny 5 kostek mrożonego arbuza ½ łyżeczka miodu Umytego ogórka kroimy w plasterki wraz ze skórką, wrzucamy do miski, dodajemy ½ łyżeczki płynnego miodu, mieszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCIASTO 250 g mąki 100 g masła 80 g cukru 4 jajka 20 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka 1 cukier waniliowy skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli NA SYROP 2 szklanki wody 250 g cukru (użyłam 200 g i wydaje mi się, że to wystarczająco dużo) kawałek laski wanilii 4 łyżki rumu lub wiśniówki lub innego ulubionego likieru(...)wyłączyć piekarnik i pozostawić jeszcze na 30 minut w wyłączonym piekarniku. Kiedy ciasto się piecze przygotować syrop. Zagotować 2 szklanki wody z cukrem i wanilią. Ostudzić i dodać rum lub nalewkę (likier). Ja dodałam jeszcze od siebie sok z cytryny - syrop wydawał mi się za słodki, a cytryna fajnie podkręciła smak. Lekko przestudzone ciasto nasączyć syropem. Ja przekładam ciasto
KUCHARNIAGALETTE Z BRUKSELKĄ, WINOGRONAMI I ORZECHAMI Na spód: 1 1/4 szklanki mąki 1/4 łyżeczki soli 8 łyżek zimnego masla 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka soku z cytryny 2-3 łyżki zimnej wody 1 żółtko Na nadzienie: oliwa z oliwek 1 nieduża czerwona cebula ok. 250 g świeżej brukselki 2-3 łyżki octu balsamicznego 1/3 szklanki siekanych orzechów włoskich
KUCHARNIAczosnku pół selera 2 duże marchewki 1 korzeń pietruszki 40 g suszonych borowików 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 20 ziarenek czarnego pieprzu 2,3 l wody sok z 0,5 cytryny (lub ocet) sól, świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 190°C (grzałka góra-dół). Nieobrane buraki dobrze umyć, osuszyć i każdego zapakować do folii aluminiowej(...)pokroić na kawałki. Czosnek obrać. Obrane cebule opalić na palniku. Wrzucić wszystko do dużego garnka. Dodać suszone borowiki, liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Wlać 2,3 l wody. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 30 minut (do miękkości warzyw). Upieczone buraki i jabłka ostudzić, obrać i pokroić w kawałki lub kostkę (jeśli zamierzamy użyć do sałatki). Dodać
Moja Delicja/grube wstążki) 400 g jogurtu naturalnego 2 łyżki gęstej śmietany (opcjonalnie) 2 łyżki ziaren słonecznika 4 gałązki świeżej mięty 2 gałązki świeżej bazylii cytryna sól i pieprz do smaku 4 łyżki oliwy z oliwek Wstawić wodę na makaron, nagrzać piekarnik do tem. 180 - 200 stopni. Oliwę wymieszać z solą i pieprzem (ilość wg uznania;), doprawić sokiem z połowy cytryny(...)Filety natrzeć przygotowaną oliwą i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać startą skórką z cytryny, przykryć, włożyć do piekarnika na 20 minut. Wsypać makaron do wrzącej już zapewne wody i gotować w wersji al dente.Na rozgrzaną, suchą patelnię wysypać ziarna słonecznika i prażyć kilka minut na małym ogniu, siekając w tym czasie zioła. Słonecznik zalać jogurtem i mieszać nie doprowadzając
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałałyżeczki żelatyny + 2łyżki zimnej przegotowanej wody 2-3 łyżki cukru (lub więcej - do smaku) 2 łyżki soku z cytryny Truskawki zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny na gładki mus. Żelatynę zalać zimną wodą. Gdy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Do rozpuszczonej żelatyny dodać trochę musu truskawkowego. Następnie połączyć ją z resztą owoców. Masę truskawkową przelać
Pełny talerzmniej. Nigdy nie pij jednorazowo więcej niż pół szklanki wody. W ten sposób zagwarantujesz sobie prawidłową pracę nerek. Najlepiej cały dzień nosić przy sobie butelkę wody. Jeśli nie lubisz jej smaku, dodaj cytrynę, miętę, pomarańczę czy stęwię. Uwaga - w czasie zwiększonego wysiłku fizycznego należy pić wodę zawierającą sód, w przeciwnym wypadku nawadnianie może nie być efektywne. Jeśli chcecie wiedzieć, jaka
Powiedz dietom nieWęglowodany – 9,6 g, IG - 24 Na barszcz: 1-1,5kg czerwonych buraków ok. 10 dużych 2 - 2,5 l wody 3 marchewki 1 średnia pietruszka ¼ małego selera 2 małe kwaśne jabłka (np. antonówki) sok z ½ cytryny 2 ząbki czosnku garść suszonych grzybów 4 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu 2 listki laurowe, sól, pieprz świeżo mielony cukier(...)się nie posklejały. Barszcz: Buraki obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Pozostałe warzywa również obieramy ze skórki, myjemy. Do dużego garnka nalewamy wodę, dodajemy warzywa, grzyby i jabłka. Zagotowujemy i dodajemy sok z cytryny i łyżkę cukru brzozowego lub erytrytolu. Zakwaszenie barszczu sprawi, że kolor pozostanie piękny. Zostawiamy na ogniu przez ok 1 h, kontrolując ilość wody
Przepysznik - BLW i nie tylkosoliWykonanie:Z mąki, wody i soli przygotowujemy ciasto o konsystencji rzadkiego ciasta naleśnikowego. Odstawiamy na 30 minut.Kwiaty płuczemy, usuwamy ze środka pręciki. Na patelni rozgrzewany tłuszcz, każdy kwiat moczymy dokładnie w cieście i następnie układamy na patelni. Smażymy z obydwu stron do lekkiego zrumienienia kwiatów. Wyjmujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy sokiem z cytryny i ewentualnie jeszcze solimy
Kulinarne przygody Gatity