jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:59/252)

Rozgrzewająca herbata i Siostra twojej siostry 116

małe herbaty: 2 torebki czarnej herbaty 1/3 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki cynamonu słodki syrop lub domowy sok, np. malinowy, z buraków cukrowych, itp. sok z cytryny Zagotuj ok 300-400 ml wody i w większym garnku lub imbryku zaparz herbatę. Dodaj cynamon, imbir i sok z cytryny. Na koniec dosłodź syropem. To wszystko :). Dwie siostry, Iris i Hanna, oraz Jack

Qlinarnie i Qlinarnie
Placuszki jaglane z sosem cytrynowo-pomarańczowym 249

tego są jakie są.Składniki:(na około 10 placuszków)Placuszki:- 100 g kaszy jaglanej- 1 jajko- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej(mąki ziemniaczanej)Sos:- 1 pomarańcza- pół cytryny- 4 łyżki cukru- 1/4 szklanki wody- łyżeczka masła- 2 łyżeczki mąki pszennejPrzygotowanie:1.Placuszki Kasze opłukujemy wodą. Do rondelka wlewamy ok. 3 szklanki wody i gotujemy. Po zagotowaniu wsypujemy kasze i odrobinę solimy(...)łyżka= 1 placek.4.SosPomarańczę i cytrynę oblać wrzątkiem. Tarkujemy skórkę (do białej części).5. Wyciskamy sok z cytryny i pomarańczy i wlewamy do nagrzanego rondelka. Dodajemy cukier, masło i skórkę. Wszystko mieszamy i czekamy aż się zagotuje. Następnie rozrabiamy wodę z mąką (uwaga na grudki) i wlewamy do garnka. Mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy i sos gotowy.6. Placuszki układamy

Gotuj Z Muzyką
Kompot z suszonych owoców z cytrusami 146

dodajemy wanilię, cynamon i goździki. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Gdy kompot lekko przestygnie dodajemy do niego startą skórę i sok z cytryny oraz plasterki pomarańczy. Gdy będzie zbyt esencjonalny można go rozcieńczyć wodą

Kulinarne przygody Gatity
Pączki tradycyjne 123

planty lub smalcu albo olej do smażenia 400-500 g konfitury z dowolnych owoców lukier (1 szklankę cukru pudru rozetrzeć z 2-3 łyżkami gorącej wody i łyżką soku z cytryny) skórka pomarańczowa Przygotować rozczyn. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Dodać 200 g mąki i ¾ szklanki mleka, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Mąkę przesiać. Jajo i żółtka

Pełny talerz
Kurczak w skorupie z masy solnej pieczony w żarze w ognisku 257

Kilka gałązek rozmarynu 2 duże białe cebule 6 ząbków czosnku 2 łyżki masła sól morska pieprz Ciasto: 2 kg mąki 1 kg soli woda WYKONANIE Nadzienie: cebulę, czosnek i zioła drobno siekamy. Wyciskamy sok z cytryny. Ścieramy skórkę z cytryny. Wszystko mieszamy w naczyniu dodając sól morską, pieprz i masło. Kurczaki myjemy, czyścimy i suszymy. Cytryny kroimy na plasterki. Oddzielamy(...)skórę od mięsa na piersi, grzbiecie i na udach. Pod skórą dokładnie rozprowadzamy nadzienie oraz wkładamy kawałki cytryny. Do środka kurczaków wkładamy wyciśnięte cytryny i zioła. Ciasto: Jedną część soli mieszamy z dwoma częściami mąki i wody, wyrabiamy aż powstanie ciasto, które nie przykleja się do rąk . Ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm. Na rozwałkowanym cieście układamy kurę, zwijamy

OstryKęs
Kurczak w skorupie z masy solnej pieczony w żarze w ognisku 259

Kilka gałązek rozmarynu 2 duże białe cebule 6 ząbków czosnku 2 łyżki masła sól morska pieprz Ciasto: 2 kg mąki 1 kg soli woda WYKONANIE Nadzienie: cebulę, czosnek i zioła drobno siekamy. Wyciskamy sok z cytryny. Ścieramy skórkę z cytryny.  Wszystko mieszamy w naczyniu dodając sól morską, pieprz i masło. Kurczaki myjemy, czyścimy i suszymy. Cytryny kroimy na plasterki. Oddzielamy(...)skórę od mięsa na piersi, grzbiecie i na udach. Pod skórą dokładnie rozprowadzamy nadzienie oraz wkładamy kawałki cytryny. Do środka kurczaków wkładamy wyciśnięte cytryny i zioła. Ciasto: Jedną część soli mieszamy z dwoma częściami mąki i wody, wyrabiamy aż powstanie ciasto, które nie przykleja się do rąk . Ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm. Na rozwałkowanym cieście układamy kurę, zwijamy

OstryKęs
Kompot z suszonych owoców 179

suszonych śliwek;50 g suszonej żurawiny;50 g rodzynek;1 łyżeczka cynamonu;7 goździków;1 pomarańcza;Sok wyciśnięty z połowy cytryny;Łyżka białego cukru;1,5 litra przegotowanej, zimnej wody.Sposób przygotowania:1,5 lita wody zagotować i wystudzić.Wszystkie suszone owoce (tj. jabłka, morele, śliwki, żurawinę, rodzynki) przelać na sicie gorącą wodą, po czym przełożyć do dużej miski/garnka(...)goździki i gotować przez około 10 minut (aż do zagotowania).Tak przygotowanym syrop zalać wyjęte wcześniej owoce.Pomarańczę sparzyć wrzątkiem (tj. polać gorącą wodą), wraz ze skórką pokroić w plastry i dodać do kompotu.Z połowy cytryny wycisnąć sok i dodać do kompotu.Kompot schłodzić. Podawać w misce z owocami (jak poncz) lub przecedzony z dzbanka.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników

Gospodyni Miejska
Chłodnik wiśniowy z nutką cynamonu i mięty 89

Żeby wiśnie lepiej się poddawały drylowaniu na klika minut warto włożyć je do zamrażalki.Wydrylowane wiśnie zalewamy odrobiną wody w garnku i gotujemy około 10 minut. Dodajemy cukier trzcinowy, cynamon i sok z cytryny oraz parę listków mięty. Zupę z wiśni studzimy. Następnie miksujemy całość na gładką masę z dodatkiem jogurtu. Chłodnik

Bon Appetit Małgorzaty
Marmolada z pigwy 103

nadaja sie na przetwory.I warto przetworzyc pigwe,bo smak i aromat ma fenomenalny. Owoc wymaga dlugiego gotowania,okolo 30-40 minut.Pod wplywem temperatury ciemnieje,dlatego warto dodac soku z cytryny,dzieki niej nabierze ladnej lekko pomaranczowo- brzoskwiniowej barwy.Ze wzgledu na duza obecnosc pektyn doskonale nadaje sie na dzemy,marmolady,galaretki.Doskonale laczy sie z innymi owocami np.jablkami.Jest smakowitym dodatkiem do mies(...)ciast i innych wypiekow.Skladniki:2 kg pigwy70 dkg cukrusok z 1 cytryny2 jablka125 ml wody lub soku jablkowego lub pomaranczowegoWykonanie:Pigwe umyc,by pozbawic kutnerowej,wlochatej otoczki.Obrac,pokroic w cwiartki powykrawac gniazda nasienne z komorkami kamiennymi.zetrzec na tarce jarzynowej na grubych oczkach.Podczas tarcia skrapiac pigwe cytryna,by nie zbrazowiala.Starta pigwe umiescic w plaskim szerokim rondlu i zasypac cukrem.Odczekac okolo 30 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Aksamitna zupa krem z dyni z nutą Curry & Cayenne 152

zaskoczyła swoim smakiem, ale smakowała nawet tym, którzy o daniach z dyni słyszeć nie chcą :) Składniki: 70 dag dyni 700 ml wywaru rosołowym (lub 700ml wody i 2 kostki bulionowe) 3 łyżki soku z cytryny 1 cebula 3 duże łyżki śmietany 1 duży ziemniak (lub dwa mniejsze) ½ łyżeczki curry 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki pieprzu Cayenne Sól Pieprz Dodatkowo: Grzanki(...)kromki chleba + 30gr margaryny) lub groszek ptysiowy Dynię, cebulę i ziemniaka obieramy i kroimy w drobne kosteczki. Całość zalewamy ciepłym wywarem (lub ciepłą wodą i dodajemy kostki bulionowe), następnie dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i gotujemy, do czasu aż dynia zmięknie (tj. około 15 minut od zawrzenia). Następnie dodajemy śmietanę i przyprawy. Gotową, lekko przestygniętą zupę miksujemy blenderem, w dzbanku

Smakowy Raj
Nalewka z owoców czarnego bzu 162

łodyżek owoców czarnego bzu 2 szklanki wody 0,5 l wódki 0,5 l spirytusu 0,5kg cukru opcjonalnie cynamon, wanilia, sok z cytryny PRZYGOTOWANIE: Owoce dokładnie przebrać odrzucając ewentualne niedojrzałe kuleczki. Zalać wodą i gotować na średnim ogniu przez około 5 minut od zagotowania. Przecedzić przez sito pozwalając płynowi spłynąć samoistnie (najlepiej zostawić na kilka godzin). Nie dociskać. Powstały(...)wymieszać z wódką i spirytusem. W tym momencie można dodać cynamon, sok z cytryny lub wanilię. Całość przelać do dużego słoja lub butelki. Po tygodniu dodać cukier. Można go równiej rozpuścić w małej ilości wody tworząc syrop. Pozostawić do przegryzienia na co najmniej 2 miesiące

Pyry na Gaz
A u mnie jeszcze rabarbar. I tarta 181

odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać cukier, wyskrobane nasiona i laskę wanilii oraz startą skórkę z cytryny. Całość zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 5 minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Budyń rozrobić w wodzie, dodać do rabarbaru. Całość zagotować, zdjąć z palnika i przestudzić.Kruche ciasto rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty. Nakłuć wielokrotnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Deser awayuki. 174

białej pianki z malinami. Ja od siebie dodałem galaretkę cytrynową  i  złamałem smak tego japońskiego deseru. Składniki. 2 łyżki żelatyny 1 filiżanka wody 1,5 filiżanki cukru 2 białka 2 łyżki soku z cytryny 100 g malin 2 galaretki cytrynowe  Wykonanie. Żelatynę zalać wodą, kiedy spęcznieje rozpuścić, dodać cukier i rozpuścić na małym ogniu. Schłodzić do temperatury

Kulinarny karnet Christophera
Jak chronić i czyścić blaty z marmuru. 118

szklanek czy filiżanek bez podstawki. Zabrudzenia z marmuru powinno się szybko usuwać. Plamy z kawy, herbaty oraz wina usunie z blatów roztwór z octu spirytusowego i wody (1:4) lub sok z cytryny. Kwas powinien działać tylko 1-2 minuty, po tym czasie powierzchnię trzeba szybko zmyć czystą wodą i wypolerować

Przepisy i porady kulinarne
Pączki angielskie „yum yum” 200

masła, schłodzonego i pokrojonego w cienkie plasterki 250 ml wody 1 jajko Dodatkowo: olej, do smażenia Lukier: – 2 szklanki cukru pudru plus sok z 1 cytryny rozetrzeć i dodać odrobinę gorącej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję…lukier powinien być wystarczająco rzadki, żeby można było łatwo go rozsmarować na ciastkach…   1. Do miski lub na blat przesiać

UgotujmyTo.pl

Proponowane wyszukiwania