jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:56/252)

Recenzja książki "Łatwa kuchnia śródziemnomorska" Claudii Roden 181

wszyscy, którzy gotują), to już przewodnik po wykorzystywanych produktach wprowadzi Was do śródziemnomorskiej kuchni i na targ. Dowiecie się np. czym są i jak są wykorzystywane kiszone cytryny, ciasto filo oraz woda pomarańczowa. Książka obejmuje ok. 40 przepisów, które zostały podzielone na cztery działy: zupy i przystawki, ryby i owoce morza, drób i mięso oraz makarony, kasze i warzywa

Chilli Czosnek i Oliwa
Herbata Richmont Ginger Paradise 125

pierwszym i najsilniejszym na świecie afrodyzjakiem, a jego ostry, lekko pikantny smak rozgrzeje każdego. Już w starożytności uważano go za najprostszy środek na przeziębienia. Imbir gotowano z wodą i serwowano z cytryną by wzmocnić odporność, poprawić ukrwienie, wspomóc pracę mózgu i zwiększyć koncentrację. Napary imbirowe nie tylko wspaniale smakują, ale również wzmacniają i rozgrzewają. A mnie tego właśnie było trzeba

Z Kuchni Do Kuchni
Amerykany 476

Ciastka (ciacha!) z mojego dzieciństwa, trochę zapomniane… a szkoda. Zapach amoniaku może niektórym przeszkadzać, ale po wystygnięciu nie jest już tak wyczuwalny. Amerykany przypominają trochę

Oryginalny smak
Dżem z dyni i jabłek 162

Zięba Rządca..Składniki:½ kg dyni (waga po obraniu),½ kg jabłek (waga po obraniu), ½ szklanki cukru, 1 cytryna, szczypta cynamonu. Sposób wykonania: Dynię obrać i oczyścić. Opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać ¼ szklanki wody i gotować na średnim ogniu do miękkości (przez około 15 minut). Jabłka obrać, opłukać i pokroić w kostkę(...)Przełożyć do garnka, dodać cukier i smażyć razem na małym ogniu (Uwaga! Szybko się przypalają). Na koniec do usmażonych jabłek dodać szczyptę cynamonu i ugotowaną dynię wraz wodą, w której się gotowała. Cytrynę umyć, sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Następnie cytrynę przekroić i wycisnąć sok. Na koniec do dżemu dodać skórkę i sok z cytryny

Anioły w kuchni
Hummus 99

puszki danie przyrządzimy ekspresowo, gorąco polecam :) 240 g (puszka) gotowanej ciecierzycy 4 łyżki tahini ząbek czosnku łyżka oliwy z oliwek szczypta soli sok z połowy dużej cytryny 80 ml zimnej wody mielona papryka do posypania przed podaniem Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na gładki krem. Podajemy jako dip do warzyw lub jako dodatek do pieczywa. Smacznego

Mienta blog
Ekspresowa letnia sałatka 169

garście szpinaku sałatkowego 1/2 pęczka buraka liściowego Mangold 2 jajka na twardo 2 pomidory Na sos: 4 łyżki oliwy z oliwek 1-2 łyżki zimnej wody sok z 1/2 cytryny 1 mały ząbek czosnku sól pieprz Wykonanie: Wszystkie liście dokładnie myjemy i dzielimy na mniejsze części. Jajko obieramy i kroimy w ósemki. Pomidory również kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Śledź w oleju 180

Składniki: 4 słone płaty śledziowe szklanka oleju słonecznikowego 3-5 ziaren ziela angielskiego liście laurowe, sok z cytryny Przygotowanie : Śledzie wymoczyć w wodzie do momentu, aż stracą w smaku słoność ( najczęściej wymieniamy 2-3 razy wodę, a moczą się w niej w sumie około dwóch godzin) Wyjąć je i osączyć na sicie Polać sokiem z cytryny i ponownie osaczyć

Proste Potrawy
Tort mandarynkowy 178

części, bo biszkopt wyrósł mi wysoki Jedną część ułożyć na kloszu - nasączyć sokiem mandarynkowym i jeśli widzimy, że mamy go za mało to dodajmy trochę wody i soku z cytryny Smarujemy wierzch ciasta kremem  serowo- śmietanowym ( teraz ułożyłam 3/4 mandarynek) Przykrywamy to następnym biszkoptem i nasączmy ciasto,( jeśli kroimy na 3 części to z 3 częścią biszkoptu postępujemy podobnie

Proste Potrawy
Świąteczne pierniczki 257

PROPORCJI WYCHODZI NAM OK. 140 PIERNICZKÓW.My dekorujemy własnoręcznie zrobionym lukrem, posypkami czekoladowymi, kokosowymi, migdałami itp.  LUKIER- 6 łyżek cukru pudru- 2 łyżki soku z cytryny- 1 łyżka gorącej wody                        Lukier możemy barwić domowymi sposobami

Moje Kuchenne Rewelacje
Mizeria z fetą i winegretem 239

który przewiduje podanie surówki… Składniki: 2 długie ogórki szklarniowe 2/3 kostki fety 3-4 gałązki koperku mały słoiczek oliwek bez nadzienia Sos: 1/3 szklanki zimnej wody sok z połówki cytryny lub 3-4 łyżki białego octu winnego kilka łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek lub ziół

Czerwień i błękit
Ciasto z białek 364

stopni 20 min sam dół, następnie  5 min góra dół (bez termoobiegu) Po upieczeniu przecinamy na pół.  W filiżance rozpuść 2 łyżeczki cukru, sok z cytryny i zalej ciepłą wodą.Nie masz co zrobić z białkami? Tym nasącz dolną część ciasta. Następnie przełóż ciasto bitą śmietaną. Ułóż truskawki i zalej galaretką. (3 galaretki rozpuść w litrze wody, galaretkę

Niezły Młynek
Surówka z młodych warzyw z rukolą 194

zwarta kapusta 1 bardzo młoda cukinia (20 cm) garść rukoli 2 młode marchwie pół czerwonej papryki po 2 gałązki koperku i natki pietruszki Sos: 1/2 szklanki zimnej wody sok z połówki cytryny lub 4 łyżki białego octu winnego kilka łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek ale mogą być

Czerwień i błękit
Torcik orzechowy z chrupkami w czekoladzie 251

Post Torcik orzechowy z chrupkami w czekoladzie pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Koktajl owocowy (smoothie) 278

lecie można zmiksować go z kostkami lodu. Składniki na 2 koktajle: 2 kiwi 2 małe dojrzałe banany (lub 1 duży) 1 jabłko 1 łyżka soku z cytryny 1/2 - 3/4 szklanki wody mineralnej (może być gazowana) lub świeżo wyciśniętego soku, np. z pomarańczy Przygotowanie: Owoce obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem razem z wodą. Można odkroić kilka plasterków

Ze smakiem i z pasją
Arbuzowy napój 156

Składniki:1/2 średniego arbuza1 szklanka wodysok z 1/2 cytrynyłyżka miodu Wykonanie:Z arbuza odkrój skórę i wybierz pestki.Pokrój w kawałki.Zmiksuj z pozostałymi składnikami.Najlepiej

kolorowotorcikowo
Szparagi z masłem czosnkowym 131

pęczka białych szparagów 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku szczypta soli łyżka soku z cytryny Wykonanie: 1. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki. 2. W garnku zagotować wodę z solą i sokiem z cytryny. Do wrzątku wrzucić szparagi, przykryć pokrywką i gotować 2 minuty. 3. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy przecisnięte przez praskę ząbki czosnku i lekko szklimy. 4. Gotowym masłem

Pasja Smaku
Jarmark Jagielloński w Lublinie 2013! 134

naczyniem do zapiekania, żytnim chlebem litewskim i kwasem chlebowym.  Próbowałam miodu pitnego, piwa jasnego z restauracji Sielsko Anielsko, napoju Molo-Molo (czyli nic innego jak wody z miodem i cytryną), chleba litewskiego i pierogów św. Jacka. Po drodze wstąpiliśmy także do Browaru Grodzka 15, ale o tym następnym razem.  Na ostatni dzień Jarmarku przypadła bardzo piękna pogoda, więc

Pasja Smaku
Obiad w promieniach slonca 286

cudownym cieplem majowego dnia.Surowka z mlodej kapustyskladniki: 1/2 glowki mlodej kapusty 1 kalarepa peczek rzodkiewek 1/2 ogorka zielonego koperek dresing: 4 lyzki oliwy z oliwek 2 lyzki wody sok z polowy cytryny sol i pieprz Wszystkie skladniki dresingu mieszamy ze soba.wykonanie:Kapuste drobno szatkujemy. Kalarepe i rzodkiewki scieramy na tarce o duzych oczkach. Ogorka obieramy i kroimy

Przysmaki Karolki
Karmelowiec ze słonecznikiem 296

domowa masa z TEGO  przepisu 20 dkg ziaren słonecznika 10 dkg masła 2 łyżki cukru 3 łyżki mleka Wykonanie : Biszkopt przeciąć na pół , delikatnie nasączyć wodą z sokiem z cytryny posmarować spód dżemem , Przykryć drugim płatem biszkoptu Śmietanę ubić z cukrem waniliowym , pod koniec ubijania dodać śmietan-fix Masę śmietanową wyłożyć na biszkopt, Na śmietanie rozsmarować masę karmelową

Malinowa Kawiarenka
Domowe hamburgery 117

tego coca-cola z kostkami lodu. Bardzo kaloryczne danie więc wszystkim na diecie nie polecam ze względu na majonez,ale można zastąpić jogurtem naturalnym. A coca-colę wodą mineralną gazowaną z cytryną

Magiczne Życie Marty
WIELKIE LUKROWANIE. 201

cukier puder się rozpuścił,  masa była w miarę gęsta i jednolita. Można ułatwić sobie życie mikserem. Jeśli lukier będzie za gęsty - dodać kilka kopel wody lub soku z cytryny.  Gdy jest zbyt rzadki - dodać łyżkę przesianego cukru pudru. Aby uzyskać lukry kolorowe, dzielę powstały lukier na kilka części w osobnych miseczkach, dodaję barwnik spożywczy w proszku (na czubku

W kuchni Karmel-itki
Babka piaskowa 347

tuleją. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 60 minut. Upieczoną babkę studzimy i wylewamy na nią lukier cytrynowy .( 10 łyżek cukru pudru. łyżka wyciśniętego soku z cytryny i łyżka ciepłej wody - wszystkie składniki ucieramy ) Smacznego

Słodkości i nie tylko
Gniazdka poznańskie (pączki hiszpańskie, wiedeńskie, ciastko parzone) 1260

Post Gniazdka poznańskie (pączki hiszpańskie, wiedeńskie, ciastko parzone) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Syrop z płatków dzikiej róży 220

chwilę. Kolor jest piękny, ciemno różowy, a zapach obłędny. Już myślę nad zastosowaniem dla niego. Źródło: Pora Coś Zjeść. Składniki: 3 kubki płatków dzikiej 2 kubki wody 2 kubki cukru sok z 1 cytryny Wykonanie: Płatki dzikiej róży oczyścić, włożyć do garnka, zalać je wodą i zasypać cukrem. Wymieszać i przykryć pokrywką, a następnie odstawić na całą noc. Następnego dnia(...)minut). Zestawić z ognia i ponownie pozostawić na kilka godzin. Ponownie zagotować syrop, odcedzić z płatków i odparować do zadowalającej gęstości. W tym momencie należy też dodać sok z cytryny. Gotowy syrop przelać do wyparzonych i czystych butelek. Syrop można przechowywać w lodówce lub zapasteryzować

Pasja Smaku
Pappardelle z kurczakiem w sosie kurkowym 298

przykrycia, aż do odparowania większości wody (około 20 minut).W miseczce wymieszać śmietanę z żółtkami i wlać do sosu w chwili, gdy woda już w większości odparuje. Wymieszać. Zmniejszyć ogień.Całość doprawić sokiem z cytryny, posiekaną natką pietruszki, solą i białym pieprzem.Podawać z gorącym makaronem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętna porcja(...)tłuszczu 18%, ale wpłynie to na smak sosu.Makaron pappardelle można zastąpić innym ulubionym makaronem np. spaghetti, rurkami czy kokardkami.250 ml gorącej wody można zastąpić szklanką wytrawnego, białego wina. Wówaczas nie ma już konieczności doprawiania sosu sokiem z cytryny

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania