jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:56/252)

Ascetyczny krem pieczarkowy 196

wody  2 łyżki soku z cytryny4 łyżki suszonej natki pietruszki lub świeżej 3 łyżki masła2 kieliszki białego winaDodatki:Kolorowy krótki makaron rurkilubbagietka + ser goudaSposób przygotowania:Do garnka wlać wodę, wrzucić kostkę bulionową i gotować.Pokroić cebulę w piórka i czosnek w plasterki. Obsmażyć na jednej łyżce masła. Wrzucić do garnka z gotującym się bulionem razem z masłem.Pieczarki pokroić(...)rumiane) wlać białe wino. Poczekać aż część odparuje i wlać resztę z pieczarkami do garnka. Po kilku minutach gotowania z pieczarkami zmiksować wszystko blenderem ręcznymi. Dolać sok z cytryny i śmietanę. Najpierw śmietanę rozrobić z odrobiną gotującej się zupy, żeby się nie ścięła. Dosypać natkę pietruszki.Na trzeciej łyżce masła podsmażyć pozostałe pieczarki do zrumienienia. Usmażone pieczarki wrzucić

W kuchni wieczorem
Rolada żyrafa 354

łyżki naturalnego kakaoNadzienie:300 ml śmietany 30%250g serka mascarpone2 łyżki cukru pudru1,5 łyżeczki żelatyny2 bananysok z cytryny do skropienia bananówPrzygotowanie:Ciasto: Żółtka ubić z 3 łyżkami cukru, wsypać mąkę, wlać wodę i olej. Całość miksować do połączenia składników. Białka ubić ze szczyptą soli i 3 łyżkami cukru na sztywną pianę. Pianę z białek dodać do masy żółtkowej, wymieszać(...)całkowitego ostudzenia.Nadzienie: Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder, a następnie serek mascarpone, a potem  ostudzoną żelatynę rozrobioną w kilu łyżkach gorącej wody. Banany obrać i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.Ciasto rozwinąć, posmarować masą śmietanową zostawiając wolne miejsca przy brzegach. Wzdłuż ciasta ułożyć banany (przy brzegu), po czym ściśle zwinąć w roladę. Wstawić

Fabryka pomysłów
Cytrynowa tarta bez pieczenia 854

cytryny – w zależności jak kwaśne lubicie 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki Pół szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 100 ml gorącej wody  250 g herbatników digestive 200 g masła Przygotowanie: Cytryny sparzyć, umyć dokładnie. Skórkę zetrzeć, a sok wycisnąć. Masło rozpuścić, a herbatniki pokruszyć. Można wrzucić je do grubego woreczka i pokruszyć wałkiem do ciasta, albo(...)formy. Ja blaszkę uprzednio wysmarowałam tłuszczem i posypałam bułką tartą. Spód ciasta schłodzić przez co najmniej godzinę. Śmietanę kremówkę ubić, dodać mascarpone, skórkę z cytryny, sok i cukier puder. Zmiksować dokładnie. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić trochę i dodać do masy miksując szybko do połączenia składników. Na schłodzony spód wylać masę i schłodzić w lodówce przez

Fabryka pomysłów
Puree z groszku 211

coli i ketchupu.Składniki na 3 porcje:450 g mrożonego groszkuŁyżka masła2 łyżki śmietanyPieprz, sólOdrobina soku z cytrynyPrzygotowanie:Groszek ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Zblendować lub zagnieść, dodać masło, śmietanę, pieprz i odrobinę soku z cytryny. Połączyć wszystkie składniki na jednolitą masę.Smacznego,Anulla

Fabryka pomysłów
Chłodnik litewski 199

łyżka soku z cytryny 2 jajka  koperek, szczypior sól, pieprz, cukier Botwinkę umyć i razem z buraczkami drobno pokroić. Wsadzić do garnka i zalać 2 szklankami wody. Posolić, dodać sok z cytryny i gotować kilka minut, aż botwinka zmięknie. Odstawić do wystygnięcia. Jajka ugotować na twardo, ogórka i rzodkiewkę pokroić w kostkę, koperek i szczypior posiekać.  Do garnka

wyzwania kuchenne
62.Szparagi pod puszystą chmurką: czyli zapiekane szparagi pod łososiową "pierzynką"! 216

bazylii 3 łyżeczki cukru, szczypta soli + łyżka masła do gotowania szparagów sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sok z cytryny  tłuszcz do wysmarowania formy Przygotowanie: Szparagi dokładnie myjemy, obieramy i odcinamy łykowate końce. Gotujemy je w sporej ilości posłodzonej i osolonej wody z dodatkiem masła ok.10minut (od wrzącej wody, do miękkości). Filet z łososia(...)dokładnie myjemy i przecinamy wzdłuż na 3 plastry o grubości ok.1-1,5cm. Każdy plaster dokładnie osuszamy ręczniczkiem papierowym, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i skraplamy sokiem z cytryny. Ugotowane szparagi hartujemy chwilę zimną wodą i również osuszamy na ręczniku. Formę do zapiekania natłuszczamy i układamy na niej trójkami lub dwójkami osuszone szparagi, a kolejno każdą parę lub trójkę otulamy plastrem łososia

Symfonia Smaków
Sałatka śledziowa z ogórkiem konserwowym, porem i groszkiem 295

ogórki konserwowe, 1/2 puszki groszku konserwowego, 3 jajka, 4 łyżki majonezu, sok z cytryny, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Matiasy namaczam kilka godzin we wodzie. Następnie skrapiam je obficie sokiem z cytryny. Śledzie kroję na mniejsze kawałki. 2. Pora kroję w plasterki i zaparzam 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzam. Ogórki kroję w kostkę. Groszek odsączam z zalewy. Jajka gotuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
TU I TAM. Botwinka i nowe szaty gołąbka. 211

pół kostki fety 1 ugotowana marchewka szpinak (u mnie mrożony - 4 kostki) czosnek sól, pieprz oliwa z oliwek 1 cytryna i sok z jednej cytryny czarne oliwki  Liście botwinki umyć. W garnku zagotować wodę i zahartować w niej  liście botwinki. Wystarczy dosłownie kilkanaście sekund - liście są bardzo delikatne. Liście wyjąć i osączyć np. na ręczniku papierowym(...)dużej patelni lub w garnku z dużym, grubym dnem rozgrzać oliwę i układać na niej gołąbki. Zaraz po włożeniu podlać sokiem z cytryny i doprawić jeszcze pieprzem oraz czosnkiem. Jeśli sosu jest za mało, można podlać odrobiną wody lub domowym wywarem z warzyw. Dusić kila minut pod przykryciem, aby gołąbki przesiąknęły smakiem sosu. Podawać udekorowane czarnymi oliwkami oraz cząsteczkami cytryny

KUCHARNIA
DYNIOWY SERNIK NA ZIMNO 250

dynia ( miąższ ) – ok. 700 g – cukier – 40 g – cukier wanilinowy – 20 g – żelatyna – ( 30 g + 10 g ) – woda – ( 100 ml + 50 ml ) – sok z cytryny – 1 łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Dynię obieramy, kroimy w kostkę.Wrzucamy do garnka, podlewamy 2 łyżkami wody i gotujemy do miękkości, studzimy.Dodajemy cukier , miksujemy blenderem

Ostra na Słodko
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 269

kuleczki (jak najwięcej). Na patelni rozgrzać masło, włożyć batatowe kulki, dodać 50 ml wina, łyżkę miodu, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem Cayenne. Dusić do miękkości ok. 10 minut, wystudzić.Szpinak i krwawnik umyć, włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i łyżeczki cukru, gotować 2 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z lodem, wystudzić, odsączyć(...)gładko. W takcie miksowania stopniowo dodawać płyn, w którym się gotowały, do uzyskania konsystencji puree. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny, przełożyć do rondla.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Szpinak i krwawnik zmiksować. W rondlu podgrzać śmietanę, dodać dwa odciśnięte płatki żelatyny, mieszać do całkowitego rozpuszczenia (nie gotować). Dodać zmiksowany szpinak, skórkę z cytryny

SzczyptaSmaQ
Ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem) 363

przygotowaniu dodatek do ciast i deserów. Pierwowzorem wszystkich kremów jest lemon curd, czyli krem cytrynowy, przygotowywany na bazie żółtek (lub jajek), cukru, masła i cytryn. W kremie rabarbarowym cytrynę zamieniamy na mus rabarbarowy. Im bardziej czerwone łodygi rabarbaru wykorzystamy, tym bardziej różowy otrzymamy krem. Ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem)Składniki:krem rabarbarowy (rabarbarowy curd)300g czerwonych łodyg rabarbaru10(...)przełożyć do garnka z grubym dnem lub do miski, którą ustawimy na garnku z gotującą się wodą, dodać pozostały cukier i sól, roztrzepać, podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa stanie się ciepła-  do ciepłej masy jajecznej dodać sok z cytryny i część musu rabarbarowego, wymieszać i podgrzewać do ponownego zagrzania się masy, spróbować smak, jeśli jest

Smakołyki Bereniki
Surówka z czerwonej kapusty II 197

cytrynowykilka łyżek olejucukier do smakusól, pieprzSposób przygotowania:1. Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (ok.10-15 minut).2. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny lub kwasek. Gotową kapustę przekłądamy na sitko, by woda spłynęła.3. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, a obrane jabłko i marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. W misce mieszamy kapustę, marchew, jabłko i cebulę

Kuchnia domowa Ani
Miód z mniszka lekarskiego. Pszoła. 222

cukru- 1/2 l wodyKwiaty położyć na kilka minut na białym papierze, aby pozbyć się robaczków. Nie płukać kwiatów. Kwiaty namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin, potem gotować przez około 15  min. Dodać pokrojone na cząstki cytryny (wcześniej dokładnie umyte). Wywar odstawić z kwiatostanami i cytryną na 24 godziny. Po tym czasie wsypać cukier i gotować  (na bardzo

W kuchni Karmel-itki
KREM Z DYNI Z WŁOSKIM SEREM I GRZANKĄ Z OLIWĄ Z OLIWEK! 172

włoską oliwą z oliwek... Mniamiii ;-) ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: - 1/2 dyni (około 1 -1,3kg) - świeży imbir - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki masła - 2 żółtka - 1/2 szklanki wody - włoski ser dojrzewający - tabasco - sok z 1/2 cytryny - oliwa z oliwek - chleb na zakwasie (przepsi na blogu zakładka CHLEBY NA ZAKWASIE) - świeże oregano i bazylia WYKONANIE: - w rondlu rozpuść masło - podsmaż imbir i czosnek(...)około 1 minuty - dodaj obraną, oczyszczoną i pokrojoną w kostkę dynię - dynię dusimy około 10 minut ciagle mieszając - dynię podlewamy wodą, gotujemy 15 minut - dodajemy kilka kropel tabasco i sok z cytryny - za pomocą blendera miksujemy zupę na krem, gotujemy 15 minut, mieszając od czasu do czasu - zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtka, mieszamy intesywnie trzepaczką, zagotowujemy 2-3 minuty

SMYKWKUCHNI
Konfitura z jabłek 169

cytryny, 1/2 kg cukru Po przyprawy zapraszam do SKWORCU Wykonanie; Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na cienkie plastry i wrzucamy do garnka. Podlewamy małą ilością wody i skrapiamy sokiem z cytryny. Smażymy aż zmiękną i odparowuje sok, który powstał. Następnie dodajemy cukier, cynamon i wanilię.Jeżeli jabłka masz kwaśne użyj więcej cukru. Smażymy jeszce 5 minut. Wkładamy

Anioły w kuchni