podaniaprzygotowanieciasto:Ciepłą wodę wymieszać z cukrem , wsypać drożdże, odstawić na 7 - 8 minut do spienieniaDo dużej miski przesiać mąkę z solą. Zrobić w środku wgłębienie dodać drożdże rozpuszczone w wodzie i mleko. wymieszać nożem o szerokim ostrzu, aż powstanie jednolita bryła ciasta.Wyjąć ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiać az ciasto stanie się gładkie i elastyczne. przełożyć do wysmarowanej(...)jednym gozleme, po 2 - 3 minuty z każdej strony. Przełożyć na dużą deskę lub talerz i pokroić na 4 części. Podawać z gęstym jogurtem i kawałkiem cytryny. Smacznego
Stare GaryMarchewkę kroimy w talarki, a cebulę siekamy. Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, dodajemy marchew i pory i smażymy 5 minut, mieszamy. Wlewamy 2 szklanki wrzącej wody ,dodajemy ryż, sól , sporo pieprzu oraz sok z cytryny i pomarańczy. Ilość soku możemy dostosować do swoich smakowych preferencji. Wszystko dusimy ,pod przykryciem, aż ryż wchłonie wodę i będzie dostatecznie miękki. Kiedy lekko przestygnie
Kulinarny karnet Christopheraszklanka wody, 1 ogórek, 1/2 puszki kukurydzy, 6 szt pomidorów koktajlowych, 6 szt żółtych pomidorków, 1,5 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny, cukier, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Komosę ryżową zalewam wodą i gotuję około 20 minut cały czas mieszając. Odstawiam do przestudzenia. Pomidorki przekrawam na pół. Ogórka obieram i kroję w plasterki. Kukurydzę odsączam z zalewy(...)Wszystkie przygotowane składniki sałatki delikatnie ze sobą mieszam. 3. Oliwę z oliwek mieszam z sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Przygotowanym sosem polewam sałatkę. Do przygotowania sałatki wykorzystałam Quinoa- komosę ryżową, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Komosa ryżowa to roślina o niezwykłych właściwościach odżywczych, zawiera w sobie pełnowartościowe białko. Sprzyja budowaniu mięśni i spalaniu tkanki
Tradycyjna kuchnia Kasicytryny 3 pomidory 1 duży ogórek 1 pęczek szczypiorku 2 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie i odstawić do ostudzenia. Tuńczyka odsączyć z zalewy, przełożyć do miski i zalać sokiem z 1 cytryny. Wymieszać i odstawić. Fasolę przepłukać na durszlaku z zalewy, przełożyć do miski, dodać pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej można odsączyć(...)sicie z nadmiaru wody lub osuszyć za pomocą ręcznika papierowego), pokrojonego w kostkę ogórka, tuńczyka, drobno pokrojony szczypiorek i ostudzony ryż. W razie potrzeby można dodać pozostały sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać z majonezem
Pasja Smakuangielskiego 2 łyżeczki kolorowego pieprzu 1½ szklanki oleju rzepakowego Śledzie wymoczyć w dużej ilości zimnej wody przez około 4 godziny, zmieniając w tym czasie dwa razy wodę. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka. Cytryny dobrze umyć, pokroić w plasterki. Śledzie osączyć na ręczniku papierowym, pokroić w średnie dzwonka. Pieprz i ziele angielskie utłuc w moździerzu. W słoiku układać warstwami cebule
Pełny talerzskórka starta z jednej cytryny 2 łyżki posiekanej pietruszki 2-3 ząbki czosnku odrobina soli i pieprzu 2 torebki ryżu jaśminowego Wykonanie: Krewetki opłukujemy pod zimną wodą. Odcedzamy na sitku, przelewamy sokiem z cytryny. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy skórkę cytrynową, czosnek o krewetki. Smażymy je kilka minut na średnim ogniu. Oprószamy delikatnie solą i pieprzem, na końcu dodając posiekaną
Blondynka Gotujemięty – nie zdominuje jej cytrusowego smaku, za to nada jej ciekawy posmak. Polecam na ogrodowe przyjęcia. Składniki: 4 duże, niewoskowane cytryny (najlepiej ekologiczne) 1/2 szklanki wrzątku 1/2 szklanki minus jedna łyżka cukru trzcinowego 1 litr lekko gazowanej wody łodyżka mięty (można pominąć) kilkanaście kostek lodu Cukier zalewamy połową szklanki wrzątku i intensywnie mieszamy aż się rozpuści – stworzy się(...)wlewamy na nie pulpę cytrynową i przyciskamy, aby wycisnąć jak najwięcej soku. Zawartość sitka wyrzucamy, a do soku dodajemy syrop cukrowy. Uzupełniamy litrem wody (najlepiej leciutko gazowanej). Lemoniadę dekorujemy łodyżką mięty lub bardzo cienko pokrojonymi plastrami cytryny lub limonki (np. na szatkownicy). Napój chowamy do lodówki lub od razu rozlewamy do szklanek z lodem i podajemy. Post Lemoniada z całych
Poezja smakukaszy jaglanej Symbio 3 szklanki mleka 1/2 szklanki ekologicznego cukru trzcinowego Symbio 1 puszka mleka kokosowego 1/2 szklanki wiórków kokosowych 4 łyżki soku z cytryny 1. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku w ciepłej wodzie. Zalewamy mlekiem, dodajemy cukier, wiórki kokosowe i gotujemy do miękkości przez 25 minut od momentu zagotowania. Jeśli kasza zbyt szybko wchłonie płyn, dolewamy wodę
Szefowa kuchnimarynacie + 75 minut pieczenia. Ilość porcji: 4 Składniki: 4 skrzydełka z indyka 8 łyżeczek miodu 4 łyżeczki sosu sojowego 4 ząbki czosnku Ostra papryka cytryna Sól, pieprz Skrzydełka z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą. Przygotowujemy marynatę; miód mieszamy z sosem sojowym, wyciskamy do tego sok z ¼ cytryny. Do marynaty wyciskamy czosnek, dodajemy sól, pieprz i ostrą paprykę. Skrzydełka mieszamy
Kolizje Smakówróżanego mazurka. Niedawno pokazywałam Wam też przepis Piotra na Wiśniówkę. też ją polecam. Nalewka z płatków róży: 1 szklanka ususzonych płatków róży sok z połowy cytryny 1 szklanka cukru 3/4 l wódki 1/2 szklanki wody Przygotowanie: Umyte płatki róży smażymy w cukrze, stopniowo dodajemy wodę, aż płatki staną się przezroczyste. Przekładamy płatki do słoja. Wlewamy sok z cytryny, a następnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlemoniady poprawią przyswajanie witamin. Polecam i pozdrawiam chłodno ;) Składniki: 6 ogórków, 6 świeżych kwiatów lawendy lub łyżka suszonych, kilka gałązek macierzanki cytrynowej lub tymianku, 1 cytryna, 1 pomarańcza, 500 ml wrzącej wody, miód lub syrop z agawy do smaku, kilka kropli oliwy lub oleju (opcjonalnie). Do podania: lód. Do przybrania: kwiaty lawendy, gałązki macierzanki. Przygotowanie: Lawendę i macierzankę zalać wrzątkiem
SzczyptaSmaQnożykiem w długie paseczki. Posolić i odstawić, by ogórek puścił sok obrać imbir i bardzo drobno posiekać. Sparzyć cytrynę i zetrzeć skórkę oliwę, sok z cytryny i miód wymieszać do powstania jednolitego kremu wodę z ogórka odlać, następnie wymieszać z przygotowanym winegretem, posiekanymi listkami mięty i startą skórka z cytryny podawać schłodzoną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czym mówię ! Potrzebujesz: łyżeczkę cukru trzcinowego, kieliszek białego rumu (albo i dwa), 4 truskawki, listki mięty, pół limonki (u mnie limonkę zastąpiła godnie cytrynka), woda gazowana, lód. Miętę z cukrem i kawałkami cytryny ugniatamy na dole szklanki. Wrzucamy pokrojone na ćwiartki truskawki. Zasypujemy lodem, wlewamy alkohol i uzupełniamy wodą gazowaną. Dekorujemy kruszonym lodem :) P. S. W oryginalnym przepisie znajduje się
Mój Smak na Życieschabu sok z 1/2 cytryny 3 ziemniaki szczypiorek 2 łyżeczki żurawiny w miodzie Przyprawy : pieprz czosnkowy koperek suszony Schab myjemy, odsączamy wodę i przekładamy na głęboki talerz. Polewamy sokiem z cytryny i obtaczamy w nim każdy plaster. Przyprawiamy z obu stron pieprzem czosnkowym i wcieramy w mięso 2 łyżeczki żurawiny w miodzie. Odstawiamy plastry schabu
Parowar Facetasłoiczek koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe łyżeczka słodkiej papryki lub łyżka Ajvaru sól, świeżo mielony pieprz kilka ziela angielskiego olej do smażenia 1/2 szklanki wody cukier Rybę rozmrozić, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, zostawić na pół godziny w lodówce, a następnie lekko odcisnąć i pokroić w kwadraty Marchew, pietruszkę i selera obrać, umyć i zetrzeć
Czerwień i błękit