jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:75/252)

Cytrynowa Delicja 258

dużych szt. * mąka pszenna- 3 lekko czubate łyżki * cukier trzcinowy- 1/2 szklanki * cukier waniliowy- 1 opakowanie * budyń waniliowy- 2 opakowania Dodatkowo: * galaretka cytrynowa- 4 opakowania * woda- 1,2 l * 'dżem z cytryn niskosłodzony'  - 2 czubate łyżki* * czekolada mleczna- 100 g * kremówka- 2 czubate łyżki * 'mini-rurki' - do ozdobienia** * herbata do nasączenia Biszkopt: Piekarnik nastawić na 180 stopni. Białka oddzielić(...)spód blaszki 25x35 wyłożyć papier do pieczenia, wylać masę i piec przez 20 minut. Upieczony biszkopt od razu wyjąc z piekarnika i ostudzić. Dodatkowo: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, przelać na blaszkę wyłożoną folią aluminiową/folią przeźroczystą i odstawić w zimne miejsce do zastygnięcia. Kiedy już galaretka będzie gotowa, przełożyć ją na biszkopt (uprzednio nasączony herbatą i posmarowany dżemem

Kraina Miodem Płynąca
Pączki hiszpańskie/wiedeńskie 2440

wody 100 g masła szczypta soli 200 g mąki pszennej 4 jajka 1 l oleju (może być także smalec) do smażenia sok z cytryny + cukier puder - na lukier Przygotowanie:Mąkę przesiać.Wodę zagotować z solą i z masłem.Gdy będzie wrzeć, zmniejszyć ogień i wsypać mąkę. Mieszać energicznie aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od garnka.Ostudzić ciasto(...)należy wkładać ich za dużo.Smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.Ostudzone pączki polukrować. Lukier: Wycisnąć sok z cytryny i ciągle mieszając dosypywać cukier puder aż lukier będzie biały i gęsty.Smacznego!Ps. Przyznajcie się ile zjedliście już dzisiaj pączków

Ze smakiem i z pasją
Papierówek czas - jabłka z rodzynkami 160

szklanki alkoholu Rodzynki moczymy w alkoholu (u mnie spirytus wymieszany z cytryną i cukrem). Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy. Do garnka wlewamy 1 szklankę wody, wrzucamy jabłka, cukier, i cukier wanilinowy. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Gotujemy aż jabłka trochę się rozgotują. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy rodzynki. Gotujemy aż rodzynki trochę się rozgotują. Gorący mus wkładamy do słoików

Humanistka w kuchni
Lunchbox: Makaron z tuńczykiem 331

puszki tuńczyka w sosie własnym sok z 1 cytryny suszony koperek pieprz, sól majonez Wykonanie:Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Przepłukać zimną wodą, odcedzić i przełożyć do miski. Dodać tuńczyka, sok z cytryny i koperek. Doprawić do smaku. Wymieszać z majonezem.Podawać schłodzony

Pasja Smaku
TU I TAM nr 13. Z nadzieją o zielonym. Zakręcony groszek i lody. 119

cukru 100 ml mleka (3,2%) 150 ml śmietany kremówki (użyłam 30%) 350 g zielonego groszku  garść świeżej mięty (do smaku) łyżeczka soku z cytryny Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie. Gotować nie dłużej niż 5-6 minut. Po ugotowaniu przecedzić i zalać zimną wodą, by zachował soczystą zieloną barwę. Ponownie odcedzić i zmiksować na pure w blenderze(...)może się zagotować. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i wstawić do lodówki.  Kiedy masa żółtkowo-śmietanowa jest zimna, dodać pure z groszku i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku cytryną oraz drobniutko posiekaną świeżą miętą. Przelać do maszynki do robienia lodów i postępować dalej zgodnie z instrukcją producenta.  * autorem cytatu jest Alighieri Dante   ** autorem cytatu jest Léon

KUCHARNIA
O tym, jak baba zamieniła się w wielkanocnego gołębia. Colomba di Pasqua na trzy blogi - ciasto, które wie o wiośnie. 147

tłumaczenie Majana / Składniki na formę 1 kg 500 g mąki 100 ml wody  2 5 świeżych drożdży  200 g masła  170 g cukru  5 żółtek  30 ml mleka  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego starta skórka z 1 cytryny  skórk a star ta z 1 pomarańczowy  1 szczypta soli(...)podwoić swoją objętość. Do drugiej, większej miski wsypać pozostałą mąkę (350g), cukier, żółtka, 100g miękkiego masła, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy i startą skórkę z cytryny i pomarańczy. Zagniatać dodając mleko. Następnie wyjąć bigę z wody (odsączoną , można ją bez problemu pochwycić w d łonie) i  dodać do przygotowanego ciasta.  Przełożyć całość na stolnicę i zagniatać, aż otrzymamy miękkie

KUCHARNIA
Ryż Kondeuszów 208

extrakt waniliowy)- 10 dag cukru pudru- 3 dag masła- 2 żółtka         Składniki na sos:         - 300g malin + 8 szt. truskawek- 4 łyżki cukru- sok z połowy cytryny- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (+ 2 łyżeczki zimnej wody do rozprowadzenia)    Ryż opłukałam i wsypałam do garnka na wrzącą wodę. Gotowałam 2 minuty, następnie wylałam na sitko, przelałam zimną wodą(...)kilka odłożyłam do ozdoby) i truskawki – wsypałam do rondelka. Dodałam cukier i sok z połowy cytryny. Gotowałam do chwili, aż owoce się rozgotują. Następnie przetarłam przez sitko, aby pozbyć się pestek. Z powrotem przelałam do czystego rondelka. Mąkę ziemniaczaną rozprowadziłam w zimnej wodzie. Sos malinowy doprowadziłam do wrzenia, dolałam mąkę, zagotowałam. Przygotowałam talerz z kleksem jogurtu greckiego (jest bardzo

mojewypiekiinietylko
Śmietanowy tort z musem malinowym w pionowe pasy. 244

szkl kakao 1/2 szkl cukru 700 ml śmietany kremówki 300g-500 g malin(mogą by mrożone)  cukier 2 łyżeczki żelatyny 300 ml wody zimnej, przegotowanej nalewka malinowa do smaku cukier do smaku sok z cytryny co smaku Wykonanie:Jako pierwsze poszedł kwiatek 3D w żelatynie. Trochę zabawy ale efekt wizualny bombowy! Zdjęcia były robione w nocy więc przepraszam(...)zapewne długo w lodówce nie zostanie.Na moje oko 300 g w zupełności wystarczy tylko wówczas dodajemy 1 łyżeczkę żeltyny.Nasączenie:Do zimnej wody wlewamy nalewkę malinową, dosładzamy do smaku cukrem i dodajemy sok z cytryny. Każdy z nas ma inny gust, więc zazwyczaj staram się przedstawiać przepis z możliwością wykonania go pod swój smak i upodobania. To przecież

Malinowe Pocałunki
Makaron z tunczykiem i ricotta 168

makaronu np. kokardki 120 g tuńczyka w oleju 200 g serka ricotta 4 łyżki oliwy sól, pieprz 2 łyżki natki pietruszki kilka kropli soku z cytryny Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Ricottę mieszamy w miseczce z odsączonym tuńczykiem, przyprawami i oliwą a na końcu dodajemy natkę. Gdy makaron jest gotowy, odcedzamy go i łączymy z powstałym sosem. Skrapiamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Małe gniazdka/ Pączki hiszpańskie 263

pieczenia 200 g masła 4 jajka szklanka wody olej do smażenia potrzebne też będą nożyczki, papier do pieczenia (ja użyłam białe kartki papieru do drukarki) i szprycę  Wodę z masłem zagotowujemy, ściągamy z ognia, jednym ruchem wsypujemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, i energicznie mieszamy. Studzimy.  W tym czasie przygotowujemy sobie papier do pieczenia i delikatnie(...)się tak "święcą") by nie były za słodkie (sok z połowy cytryny i łyżeczka cukru pudru delikatnie mieszamy) oczywiście można polać lukrem (cukier puder, sok z cytryny i 2-3 łyżki gorącej wody -ucieramy, aż będzie śnieżnobiały). Mmm Pycha! Znajdziesz u mnie i przepis na faworki . Polecam ! Zapraszam na Facebooka

NA MOIM TALERZU
Pstrąg łososiowy z tymiankiem 134

Składniki: 250 g fileta pstrąga łososiowego, sól morska Kamis, pieprz czarny Kamis, tymianek Kamis, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, ćwiartka cytryny. Przygotowanie:        Pstrąga łososiowego myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Od strony mięsa posypujemy tymiankiem. Smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek na patelni grillowej. Po usmażeniu

Aga w kuchni
Sałatka z pekińskiej z ogórkiem kiszonym i kukurydzą 729

 Rewelacyjne propozycja na przepyszną sałatkę z ogórków kiszonych . Smakuje przepysznie i pasuje do każdego obiadu. U nas była dodatkiem do kotletów mielonych. Polecam i zapraszam

Smaki Edyty
Pączki hiszpańskie 266

Jutro Tłusty Czwartek, więc czas rozpocząć przygotowania. W tym roku postanowiłem zrobić domowe pączki hiszpańskie. Są one niczym najlepsze wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam, że wtedy były

Food Square
Drożdżówka "zasypywana" bez wyrabiania 145

może być też zwykły )kruszonka 100 g margaryny (używam naszej ulubionej)pół szklanki cukru3/4 szklanki mąki  lukier szklankę cukru pudru wody letniej (w zależności jaką płynność lukru lubimy)sok z cytryny 1 łyżkę  SPOSÓB WYKONANIA :- 10 dag drożdży pokruszyć do miski posypać tym 1 szklanką cukru- na to 1 szklankę mleka- następnie 5 roztrzepanych(...)patyczkiem np. do szaszłyków jeżeli po wyjęciu z ciasta jest suchy ciasto jest gotowe- wystudzone ciasto polukrować lukrem ( cukier puder wymieszać z wodą którą powoli dodajemy do cukru pudru. Robimy gęstość która nam odpowiada dodajemy sok z cytryny i polewamy ciasto)Smacznego

Basia w kuchni
Łosoś na parze z parowaru 165

zimną wodą. Nacieramy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Łososia gotujemy na parze w parowarze ok. 20 minut. W rondelku gotujemy ryż w osolonej wodzie. Przekładamy na talerz filet z łososia, podajemy go z plasterkiem cytryny. Obok kładziemy kopczyk z ryżu. Smacznego

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania