jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:83/252)

Pasta z czarnej fasoli (orzechowo-czosnkowa) 151

cytryny i przypraw, ponieważ musi być wyrazista w smaku.  Składniki: 200 g suchej fasoli czarnej 2 garście orzechów włoskich 1/2 cytryny sól, pieprz 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek sos sojowy Najlepiej dzień wcześniej fasolę zalać wodą i odstawić. Na drugi dzień fasolę gotować około 1 godzinę (w tej samej wodzie(...)się moczyła). Ugotowaną fasolą ostudzić. Następnie wszystkie składniki (fasolę, orzechy, czosnek) połączyć ze sobą. Jeżeli pasta będzie zbyt gęsta to można dolać odrobinę przegotowanej wody lub oliwy z oliwek. Na sam koniec doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Poniższa pasta najlepiej smakuje, gdy na sam wierzch kanapki położymy rukolę bądź świeże kiełki.  Pomysł na przepis

Ugotować
Kisiel malinowo-truskawkowy 215

wolałam coś innego, zrobiłam pyszny, cieplutki owocowy kisiel. Wspaniałe połączenie - ciepło i smacznie zarazem. Składniki: 1/2 szklanki truskawek 1/3 szklanki malin 1 1/2 szklanki wody 3/4 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Do garnka z grubszym dnem wsypać owoce. Rozgnieść widelcem. Dodać cukier i 1 szklankę wody. Zagotować (mieszając od czasu do czasu

Słodkie okruszki
Tażin z indykiem i daktylami. 186

cytryna i przyprawy. Kiszenie cytryny podam też w wersji zmodyfikowanej. Normalnie trwa to około miesiąca. My zrobimy to w 3 dni. Cytrynę, albo kilka obrać ze skórki, włożyć do słoika zasypać 3-4 łyżkami soli, zalać ciepłą wodą i pozostawić  w zakręconym słoiku 3 dni. Składniki :1 kiszona cytryna30 dag pierś z indyka  pokrojona w grubą kostkę2 cebule(...)oliwekżadnych innych przypraw nie dodajemy.Wykonanie:W naczynie do tażina wlewamy 2-3 łyżeczki oliwy z oliwek i rozsypujemy pokrojoną pierś z indyka. Posypujemy przyprawami, dajemy ich sporo. Ukiszoną cytrynę dzielimy na cząstki i układamy gwieździście przy brzegu naczynia. Między cytryny i w pozostałe wolne miejsca układamy cebulę. Następna warstwa to  plasterki cukinii. Posypujemy przyprawami. Następnie układamy na przemian ogórek

Kulinarny karnet Christophera
Mus czekoladowo-malinowy z borówkami 167

Składniki (na 3-4 porcje): 100 gram gorzkiej czekolady ( u mnie z dodatkiem pieprzu i cytryny, o zawartości kakao nie mniejszej niż 70%) 1 jajo  szczypta soli łyżeczka cukru pudru łyżka wody łyżka(...)nalewki aroniowej, borówkowej lub malinowej 400 gram malin  150 gram borówek cukier puder/ mięta do ozdoby Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy łyżkę wody i nalewki. Jeśli nie mamy czekolady z dodatkiem pieprzu i cytryny, warto w tym momencie również dodać szczyptę pieprzu i skórkę z połowy cytryny. Gdy nasza czekolada rozpuści się całkowicie i połączy ze składnikami dodajemy

Mango Papaja
Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach 230

się je na zimno, udekorowane listkami natki pietruszki oraz cząstkami cytryny, my jedliśmy je "po polsku", na ciepło, z pajdą świeżego chleba. Ale z natki i cytryny nie zrezygnowaliśmy - cytryna naprawdę tu pasuje.  Fasulye pilaki - przepis na podstawie tego przepisuna 4-6 porcjiczas przygotowania: 45 min. + czas moczenia i gotowania fasoli Składniki: 250 g białej fasoli o dużych nasionach(...)minuty. Dodaj ugotowaną fasolę, pomidora startego na tarce lub przecier pomidorowy i szklankę wody. Dopraw solą i cukrem i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Wszystkie składniki powinny być miękkie. Gotowe pilaki podawaj na ciepło lub na zimno, posypane posiekaną natką pietruszki i udekorowane plasterkami cytryny

Chilli Czosnek i Oliwa
KUBUSIOWE SMAKI 197

banan (100 g)  , sok wyciśnięty z 3 pomarańczy (ok. 200 ml)  , sok wyciśnięty z 1/2 cytryny   ,  50 ml soku malinowego (lub syropu, ew. miód  do smaku)       ok. 500 - 600 ml wody(...)Następnie przekładamy marchewkę do blendera, dodajemy obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka, banana, sok z pomarańczy i cytryny. Miksujemy wszystko przez ok. 2 minuty na najwyższych obrotach (najlepiej z funkcją turbo).   Powstały mus przelewamy do garnka, dodajemy pozostałą wodę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie

w mojej kuchni
SAŁATKA Z ŁOSOSIEM I ŻURAWINĄ 254

czarne oliwki – 50 g * świeża żurawina – ok. 100 g * oliwa z oliwek – 25 ml * sól, pieprz, cukier, sok z cytryny – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Świeżą żurawinę zalewamy 250 ml wody, dodajemy 2 łyżki cukru, gotujemy do miękkości , owoce wyciągamy. Do kompotu dodajemy odrobinę oliwy , sól, pieprz, sok z cytryny i ewentualnie jeszcze odrobinę cukru do smaku

Ostra na Słodko
Stoję i płaczę, a one się rumienią.... Jabłka, toffi i cud z łąki. 167

schłodzonego masła zimna woda Na nadzienie i sos ok. 1 kg jabłek już obranych i bez gniazd nasiennych 1 łyżeczka soku z cytryny 50 g masła 200 g cukru 90 ml zimnej wody 150 ml śmietany kremówki Mąkę, masło i sól połączyć, dodać niewielką ilość zimnej wody (ok. 2 łyżek) i zagnieść. Formę na tartę o średnicy 22 cm wyłożyć

KUCHARNIA
Zupa ze świeżych ogórków 187

Składniki:5 ogórków gruntowych lub 2 szklarniowe1 młoda cebulka700 ml wody1 kostka rosołowa drobiowapieprz, sok z cytryny2 łyżki śmietany lub tłustego jogurtu koperek1 łyżka dobrego oleju

kolorowotorcikowo
Gilacgi- ciasto z daktylami i orzechami 192

mąką, proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy roztopione masło. Daktyle po wyjęciu pestek drobno kroimy i gotujemy 5 minut w połowie szklanki wody stale mieszając. Następnie dodajemy miód, sok z cytryny, cynamon i orzechy włoskie. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Połowę masy grysikowej wysypujemy na dno wysmarowanej tortownicy, ugniatamy i równomiernie rozkładamy na niej daktyle. Resztą masy grysikowej

Zainspirowana w kuchni
Domowy paprykarz (98 kcal) 322

cytrynowy, sok z cytryny 250 ml passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie ketchupu) olej do smażenia Przygotowanie Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Rybę solimy, oprószamy pieprzem cytrynowym i skrapiamy sokiem z cytryny, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku przez ok 20 min. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek

e-PrzepisyKulinarne
Dżem z arbuza z kawałkami brzoskwiń 175

Składniki : 75 dag miąższu arbuza, pokrojonego 25 dag brzoskwiń 0,5 kg cukru  ewentualnie sok z 1 cytryny żelfix 2:1 Przygotowanie: Brzoskwinie ponacinać, sparzyć i przelać po minucie zimną wodą, tak by swobodnie zdjąć skórkę Owoce przekroić i wyjąć pestki, pokroić w kostkę, włożyć do garnka, dodać, sok z cytryny -wymieszać Arbuza zmiksować i dodać do lekko rozgotowanych

Proste Potrawy
Smażone banany 130

czubate łyżki) 25 mąki pszennej (tj. 2 czubate łyżki) pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżki mąki kukurydzianej cukier z wanilią woda brązowy cukier olej 1. Banany obrać, pokroić na mniejsze kawałki  i skropić sokiem z cytryny. 2. Do miski dodać 3 rodzaje mąk, proszek do pieczenia i cukier z wanilią. Następnie dolać ok. 7 łyżek przegotowanej

Ugotować
Naleśniki po węgiersku "Palacsinta" 156

smażenia     nadzienie 3 łyżki dżemu morelowego 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich skórka z 1 cytryny  sos czekoladowy 1 tabliczka czekolady 3 łyżki kakao 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka masła 1 łyżka cukru przepis Przesianą mąkę, jajka, mleko,wodę, sól,1 łyżkę cukru i  łyżkę oleju miksujemy na gładką masę i odstawiamy na 20 minut(...)patelni . Każdy naleśnik smarujemy  nadzieniem ze  zmielonych orzechów włoskich wymieszanych z otartą skórką z cytryny i dżemem morelowym i składamy  w "chusteczkę".     sos czekoladowy Na bardzo małym płomieniu, lub najlepiej w garnuszku wstawionym do wrzącej wody, topimy masło, połamaną czekoladę, dodajemy do niej kakao, śmietankę i 1 łyżkę cukier. Podgrzewamy , dobrze mieszamy, każdy naleśnik

Smakowite Dania
Król BROKUŁ z WEGAŃSKIM DIPEM CZOSNKOWYM 210

czasu zostało do zrobienia go :)) - namoczony słonecznik odcedzamy, wrzucamy do blendera, dodajemy pół płaskiej łyżeczki soli (można potem dosolić), sok z jednej całej cytryny, 2-3 ząbki czosnku (zależy jakie duże) i zalewamy wodą tak, żeby przykryć słonecznik.   Osobiście nie dodaję już żadnego oleju bo słonecznik ma swój własny tłuszcz i dip wychodzi odpowiednio kremowy. Blendujemy wszystko elegancko, przekładamy

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Strucla jabłkowa 213

cukru 3 żółtka szklanka wody (lub pół na pół z mlekiem) pół szklanki oleju 30 g świeżych drożdży kilka startych jabłek lukier: sok z cytryny i cukier puder  Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę mąki i cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut. Cukier i żółtka ucieramy na gładką masę, mąkę

prawdziwe jedzenie

Proponowane wyszukiwania