ekstrakt waniliowy 1 szklanka cukru + 1/2 szklanki 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu tłuszcz + bułka tarta do formy lukier: 2/3 szklanki cukru pudru zimna woda Jabłka obieram ze skórki, kroję w ćwiartki, skrapiam sokiem z cytryny, aby nie sczerniały i odstawiam. Do miski przesiewam mąkę wraz z proszkiem. Dodaję szklankę cukru, kilka kropel ekstraktu z wanilii, jajka i zimną(...)pozostałe ciasto rozkruszam na powierzchni jako kruszonkę. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, wkładam ciasto i piekę 50 minut. Kiedy placek wystygnie, przyrządzam lukier. Cukier puder rozrabiam z niewielką ilością wody (w zależności od preferowanej gęstości lukru). Rozprowadzam po powierzchni kruszonki, zostawiam do stężenia. Następnie kroję dość ostrym nożem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiMlekovita , 180 ml śmietanki Polskiej 36% Mlekovita Dodatkowo: 4 banany 220 ml śmietanki Polskiej 36% Mlekovita cukier waniliowy sok z cytryny do skropienia bananów Wykonanie: Cukier wsypujemy do garnka z grubszym dnem, dodajemy wodę i podpalamy gaz. Czekamy aż cukier nam się rozpuści i zacznie się karmelizować. Trwa to ok 15 min. Należy pilnować aby nie przypalić(...)blaszkę/tortownicę. Ja wcześniej wyłożyłam ją papierem do pieczenia. Odstawiamy ją na 30 min w chłodne miejsce. Banany obieramy i kroimy w plastry i skrapiamy je sokiem z cytryny. Na spodzie ciasta wylewamy odrobinę wystudzonego i dość gęstego sosu karmelowego. Układamy warstwę bananów, polewamy je sosem, układamy banany i na końcu ponownie sos. Śmietanę ubijamy na sztywno
Malinowe Pocałunkiproporcje. Zapraszam do spróbowania:). Składniki: 25 dag moczonej przez noc i ugotowanej cieciorki (1 miarka ciecierzycy, 4 miarki wody) 2 filiżanki przegotowanej lub mineralnej wody 3-4 łyżki octu winnego lub sok z cytryny 2 łyżki soli czosnkowej* 10 dag pasty sezamowej tahina 1 łyżka oliwy i 1 łyżka oleju sezamowego (lub 2 łyżki oliwy) *Używam soli czosnkowej zamiast
Qlinarnie i Qlinarnieoraz proporcje innych składników wg instrukcji w stylu "tak aby było dobrze" czy też "albo więcej" :) Składniki: 0,5l spirytusu, 0,5 wody (przegotowanej), kwiaty mniszka lekarskiego (spójrz niżej) , 1,5 cytryny, 100g miodu. Potrzebną ilość kwiatów mniszka trudno określić czy liczbą czy masą, więc najlepiej posłużyć się objętością, bo sypnęliśmy wg uznania... czy też powiedzmy sobie(...)cytryną (1,5 sztuki w tym przypadku) zapełniły go do połowy. Dalej przepis idzie prawie jak w wierszyku z posta_trailera - pt.: Sałatka czy herbatka...? :) Zebrane najlepiej o poranku mniszki zalać w spirycie. Interesują nas oczywiście tylko żółte kwiaty, choć do rozdzielania ich od zielonych części jakoś nie było wielkiego zapału, więc do zalewu trochę się ich dostało. Z wody
Delicious Titbitsmasło - 1/2 kost proszek do pieczenia - 1 łyżeczka sól tłuszcz do formy cukier puder do posypki ptysiów KREM śmietana kremówka - 400 ml sok z cytryny -kilka kropli do smaku cukier puder - 2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Wlać wodę do garnka, zagotować. Następnie dodać szczyptę soli i masło, zagotować. Mąkę przesiać do wody, zestawić garnek z ognia, dobrze utrzeć. Postawić
Kuchnia Danusisoli pół łyżeczki chili ( tylko dla tych co lubią ostre) Sos: 3 łyżki majonezu sok z połowy cytryny 2 ząbki czosnku pół żyłeczki pieprzu grubo zmielonego szczypta soli Przygotowanie: Oczyszczoną pierś kurczaka kroimy na niewielkie kawałki. Przygotowujemy miseczkę wody i panierkę: wszystkie składniki dobrze mieszamy, mąkę, pieprz, paprykę i sól, następnie kurczaka zanurzamy w panierce(...)wodzie i znowu w panierce. Kurczaka smażymy we frytkownicy 180 C ok 3 min, aż się zarumieni. Sos: majonez sok z cytryny, wyciśnięty czosnek, pieprz i sól mieszamy, aż powstanie sosik. Na wyłożoną folię aluminiową kładziemy tortille, na to kładziemy ser, sałatę, 3 stripsy, pokrojonego w kostkę pomidora, ogórka, cebulę. Wszystko to polewamy
Niezły Młynekbardzo podobny do makaronu. Ze względu na to, że jest bogaty w białko, jest cennym produktem w diecie wegetariańskiej. Jego ziarenka powstają z połączenia mąki z pszenicy durum oraz wody. Początkowo uznawany był za odpad powstający w wyniku mielenia ziaren pszenicy. Z czasem jednak zyskał na popularności i stał się tradycyjnym przysmakiem kuchni północnoafrykańskiej (przede wszystkim Maroka, Algierii, Libii(...)łyżkami oliwy.Na tarce o grubych oczkach ścieramy ogórka, posypujemy go szczyptą soli, po czym porządnie go ugniatamy i wyciskamy, żeby pozbyć się wody. Przekładamy ogórka do miski, dolewamy jogurt, sok z 1/2 cytryny, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem, wsypujemy drobno posiekany koperek i całość mieszamy.Drobno siekamy papryki, papryczkę chilli ( bez gniazd nasiennych), dymki i koperek. Możemy
Smakowity Blog Kulinarnygruntowy 2 łyżki kukurydzy konserwowej 1/2 czerwonej cebuli oliwki (my lubimy zielone z papryką, ale mogą być inne) 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 cytryny Placuszki : Do miski, po uprzednim umyciu w ciepłej wodzie, ścieramy cukinie (przez większe oczka tarki). Dodajemy rozdrobniony twaróg, wbijamy 2 jajka, wsypujemy bułkę tartą, doprawiamy pieprzem odrobiną soli i rozcieramy w dłoniach sporą ilość(...)patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na złoty kolor. Sos : Do miseczki na większych oczkach tarki ścieramy ogórki ze skórką (wcześniej dobrze umyte pod ciepłą wodą). Dodajemy zmiażdżony czosnek i łyżkę majonezu, doprawiamy pieprzem i solą. Wszystko mieszamy i gotowe :) w innej wersji możemy dodać posiekany koperek. Sałatka : Kilka liści sałaty lodowej rwiemy na małe kawałki, dodajemy pokrojone
vegetaniewitamina C zawarta w cytrynie). Wykonanie: Korzeń imbiru ok 150 - 200 g ścieramy na tarce o małych oczkach, zalewamy 400 ml gorącej wody i pod przykryciem odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy sok wyciśnięty z 2-óch cytryn i 3 łyżki miodu. Całość mieszamy do rozpuszczenia miodu i połączenia się składników. Odcedzamy i odstawiamy do lodówki. Pijemy co 2 godziny
Taste Of My DayTurek ISLOS4 łyżki oleju1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszkiodrobina przyprawy do sałatek Makaron ugotować, przelać wodą, osączyć i ułożyć na talerzu. Na makaronie ułożyć pokrojony ser oraz pomidorki. Olej wymieszać z sokiem z cytryny, natką pietruszki i przyprawić przyprawą do sałatek. Całość skropić sosem i udekorować bazylią
Monia miesza i gotujeSoda jako nie niszczący tkaniny wybielacz. Gdy chcemy wybielić firany lub inne białe tkaniny należy namoczyć je w wodzie z dodatkiem sody, lub połączyć 2-3 łyżki sody z sokiem z cytryny i dodać do prania
Przepisy i porady kulinarnepowierzchnia się wyrównała, schłodzić w lodówce KREM CYTRYNOWY- jajka i cukier przełożyć do rondelka, roztrzepać,podgrzać przez chwilę, mieszając cały czas- do masy jajecznej dodać skórkę i sok z cytryny, składniki wymieszać, podgrzewać na małym palniku, co jakiś czas mieszając- gdy masa się ociepli, dodawać po kawałku zimne masło, mieszając aż się rozpuści, od tego momentu masę należy cały czas(...)następnie przykryć i schłodzić przez kilka godzin w lodówce (lub całą noc), aż zastygnie MASA CYTRYNOWA- masę przygotować, gdy zarówno budyń, jak i krem cytrynowy zastygną- żelatynę zalać zimną wodą i wymieszać, gdy napęcznieje, podgrzać krótko (10-15 sekund) w kuchence mikrofalowej, na chwilę odstawić- do ciepłej żelatyny dodawać stopniowo kilka łyżeczek kremu cytrynowego, po każdej mieszając do połączenia się
Smakołyki Berenikibiałe) 80 ml oliwy z pierwszego tłoczenia 1 łyżka grubej morskiej soli (lub 1/2 łyżeczki zwykłej) 1 mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę skórka i sok z 1 cytryny 4 gałązki świeżego tymianku 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej 2-3 łyżki świeżo startego parmezanu świeżo zmielony pieprz 500 g makaronu - najlepiej pasuje cienki i długi: spaghetti, linguine, papardele Przygotowanie: Makaron(...)dużej miski (lub płytkiego półmiska, w którym podasz danie), polej oliwą, dodaj sól, czosnek, sok i skórkę z cytryny oraz listki tymianku. Makaron ugotowany al dente z grubsza odsącz, pozostawiają na nim trochę wody i przełóż do półmiska z pieczarkami. Ja po prostu przekładam makaron z garnka w którym się gotował do półmiska przy pomocy szczypiec, dzięki
Chilli Czosnek i OliwaOwoce umyłam i rozdrobniłam krojąc je na 3-4 części Na żeliwnego garnka wsypałam truskawki i wsypałam do nich żelfix - wymieszałam Dołożyłam umyte zimną wodą płatki róż i dodałam cukier i sok z całej cytryny, ponownie wymieszałam Garnek ustawiłam na ogniu i zagotowałam tak jak napisano na opakowaniu Żelfixu Konfiturę przelałam do wymytych, czystych, małych słoiczków, po zakryciu odwróciłam
Proste Potrawy