jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:91/252)

Sałatka z porów i brukselki 188

porcje 2 jajka 2 pory 30 dag brukselki 3 łyżki twarożku homogenizowanego 1/3 szklanki mleka sól 1 łyżeczka musztardy sok z cytryny przepis Jajka gotujemy na twardo, studzimy  drobno siekamy. Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie. Pora kroimy w talarki. Twarożek homogenizowany mieszamy z musztardą, mlekiem doprawiamy solą i dodajemy sok z cytryny, tak powstały sos mieszamy z warzywami

Smakowite Dania
107. Pulchny talerz czyli: pankejki polane słodkim, domowym syropem cynamonowo - imbirowym. 220

szklanki zimnej wody 0,5 szklanki drobnego, białego cukru2 podwójne laski cynamonu3 cm imbiru w skórcepół cytryny w skórcepół mandarynki w skórceMandarynkę, cytrynę i imbir kroimy w średniej grubości plasterki. Do rondla lub garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, dodajemy laski cynamonu oraz pokrojone cytrusy i imbir. Podgrzewamy na średnim ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Gdy cukier rozpuści się

Symfonia Smaków
Sałatka śledziowa 167

składniki* 6 filetów śledziowych małosolnych* 4 ogórki konserwowe* puszka sałatki meksykańskiej* 1 czerwona cebulka* 3 łyżki oliwy z oliwek* sok z cytryny* sól, pieprzSposób wykonaniaŚledzie wymoczyć w zimnej wodzie żeby nie były zbyt słone, a następnie dokładnie osuszyć i pokroić w paseczki. Cebulkę pokroić w drobne piórka, a ogórki w drobną kostkę. Sałatkę meksykańską odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki przełożyć

Mix smaku
Barszcz ukraiński 293

kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek  i szczyptę soli. Gotować do miękkości. Mąkę dokładnie wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i mieszając wlać do zupy. Następnie dodać zawartość patelni, pokrojone mięsko i sok z cytryny. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia (nie gotować!) Doprawić solą i pieprzem. Barszcz ukraiński podawać z kleksem śmietany i pampuszkami. Udekorować posiekaną natką

Oryginalny smak
Karnawałowe grillowanie – wyjątkowe marynaty i przepisy 248

ginem i tonikiem składniki: 6-8 piersi z kurczaka pokrojonych w 1-1,5 cm kostkę marynata: 1 drobno posiekana cebula 1 szklanka wody 1 szklanka ginu ¼ szklanki Toniku ¼ szklanki świeżego soku z cytryny 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii przygotowanie: W dużej misce połączyć wszystkie składniki marynaty. Dodać kawałki kurczaka i marynować nie dłużej niż(...)najmniej godzinę w zimnej wodzie) i grillować na średnim ogniu 4-6 minut z każdej strony (raz obracając). Pozostałą marynatę możemy zagotować w garnku i ją zredukować do konsystencji sosu. Podawać szaszłyki z takim właśnie sosem. Wędzony łosoś z martini i wódką składniki: około 1 ½ kg łososia 6 gałązek świeżego kopru ¼ szklanki świeżego soku z cytryny ¼ szklanki wódki ¼ szklanki martini

naRuszcie
Kurczak tandoori 232

proszku 1 łyżeczka kolendry mielonej 1 łyżeczka kminku mielonego 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego 1 łyżka pasty z tamaryndowca 100 ml wody 1 łyżka oleju Liście sałaty, 2 pomidorki cherry 2 ćwiartki cytryny ½ cebuli Wykonanie. W miseczce wymieszać jogurt, posiekany imbir, przeciśnięty czosnek, sproszkowane chilli, kolendrę, kminek, sól i barwnik spożywczy. W każdym udku zrobić 2-3 nacięcia(...)Pastę z tamaryndowca zalać wodą ,po 15 minutach przecedzić. Dodać do udek w marynacie i znowu odstawić na 2 h do lodówki. Udka wyjąc z marynaty, ułożyć w naoliwionym naczyniu żaroodpornym, skropić olejem i piec w 180 stop. około 35 minut. Udka ułożyć na sałacie ,posypać krążkami cebuli ,dodać połówki pomidorków i cząstkę cytryny. Czerwone udka tandoori podałem z kotlecikami

Kulinarny karnet Christophera
Uszka z barszczem 176

ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki octu winnego (czerwonego) sól, pieprz do smaku (ewentualnie przyprawa w płynie) sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do zakwaszenia Sposób przygotowania: 1. Gorącą wodę łączymy z mlekiem. Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą oraz siekamy z powoli dolewaną mieszanką mleka i wody. Posiekane ciasto polewamy olejem oraz wbijamy jajko. Siekamy(...)laurowe zalewamy 2,5 litrami wody. Stawiamy na małym ogniu. Po ok 30 minutach dodajemy ocet winny. Gotujemy do miękkości buraków, a następnie dodajemy zagrzany delikatnie rosół. Podgrzewamy całość razem, ale nie gotujemy. Zestawiamy z ognia na ok 1 godzinę, po tym czasie przecedzamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz jeśli potrzeba- dokwaszamy sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Ponownie podgrzewamy, pamiętając

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną i owocami 175

Ciasto, które postanowiłam dzisiaj zrobić to ciasto typowo letnie. Owoce o które nie jest trudno, galaretka i bita śmietana nadają cudownej lekkości. Bardzo lubię to

Serce zamknięte w formie pyszności
Rozgrzewający napój imbirowy 122

tego jest bardzo prosty w przygotowaniu. Jeśli jeszcze nie znacie napoju imbirowego, spróbujcie go koniecznie. Składniki na 2 kubki napoju: 400 ml gorącej przegotowanej wody korzeń świeżego imbiru wielkości kciuka 1 cała cytryna 4 czubate łyżeczki miodu Imbir obieramy łyżeczką ze skórki i kroimy w plasterki. Dzielimy na 2 równe porcje i rozkładamy do kubeczków. Zalewamy wrzątkiem

Zawsze głodna!
Murzynek z mascarpone 245

waniliowy, 3/4 opakowania proszku do pieczenia, 4 jajka, 2 – 2,5 szklanki mąki. Krem: 2 opakowania mascarpone, cukier do smaku, parę łyżeczek soku z cytryny (niekoniecznie) Przygotowanie: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać szklankę cukru, wodę i kakao.Doprowadzić do wrzenia. Nie gotować.Zmniejszyć ogień i mieszać,aż do rozpuszczenia cukru.Kiedy jest gotowe odlać 3/4 szklanki i odstawić do całkowitego ochłodzenia

kulinarnajamka.blogspot.com
Placek z kremem i truskawkami 161

temp. 170st-180st. Ostudzić.     Krem: 350g waniliowego serka homogenizowanego, szklanka śmietanki 30%, 1/2 szklanki cukru pudru, 750g truskawek, 1/2 cytryny, 2 łyżki galaretki truskawkowej, łyżka żelatyny.     Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody, odstawić na 5 minut. Podgrzewając, rozpuścić, lekko przestudzić. Serek homogenizowany zmiksować z cukrem pudrem, skórką oraz sokiem z 1/2 cytryny. Wlać rozpuszczoną żelatynę

Z miłości do słodkości
Niby - leguminka truskawkowa. 161

lodówki, pustoszejącej niebezpiecznie. Zapraszam, częstujecie się.  TRUSKAWKOWA NIBY-LEGUMINKA. (autorski;) 500g truskawek 2 galaretki truskawkowe 500g jogurtu naturalnego łyżeczka soku z cytryny Galaretki przygotowałam zgodnie z recepturą na opakowaniu, ale rozpuściłam ją w 1/4 podanej ilości wody. Odstawiłam do wystygnięcia. Truskawki umyłam, pozbawiłam szypułek. Zmiksowałam na mus z dodatkiem soku z cytryny. Dodałam jogurt, wymieszałam razem. Kiedy galaretka ostygła

W kuchni Karmel-itki
Pyszne babeczki marchewkowe z lukrem cytrynowym 146

łyżeczka cynamonu 3/4 szklanki oleju roślinnego 3 duże jaja 3/4 szklanki brązowego cukru 1 cukier wanilinowy Lukier 3/4 szklanki cukru pudru sok z połowy cytryny Ozdoby z marchewki 1 szklanka cukru 1 marchew 1 szklanka wody Przygotowanie: Babeczki: Marchew zetrzeć na tarce. Do miski przesiać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, solą oraz cynamonem. W drugiej misce wymieszać: olej, jaja(...)puder wsypać do rondla i lekko podgrzać, dodając soku z cytryny, mieszać tak długo nad płomieniem, aż uzyska się odpowiednią konsystencje. Dekorować nim tylko i wyłącznie zimne babeczki.  Ozdoby z marchewki: Marchew umyć i oskrobać. Obierać cienkie i długie warstwy marchewki. Wybrać najładniejsze i najdłuższe paski. Zagotować wodę z cukrem, mieszając aż cukier się rozpuści. Dodać paski marchewki

Pause Gotowanie!
Sernik z migdałami 164

cukrem na puszystą masę, dodać serek, mascarpone, migdały, likier, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na spód, wyrównać wierzch.Piec w 160 st. C. przez 1,5 godziny.Ostudzić w piekarniku.Ostudzony sernik przełożyć do lodówki na 3-4 godziny.Cukier z wodą umieścić w garnuszku, podgrzewać, nie mieszając, aż karmel nabierze złocistej barwy. Lekko przestudzić.Na wierzchu sernika

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kurczak sezamowo-cytrusowy 263

ząbki czosnku 2 łyżki sos sojowy 1 łyżka prażonych ziaren sezamu  2 łyżki oleju 1 łyżka oleju sezamowego OlVita Sos: 5 łyżek soku z cytryny 5 łyżek sok z pomarańczy 200 ml wody 2 łyżki białego octu winnego 2 płaskie łyżeczki sosu Sambal Oelek (lub inny ulubiony sos o ostrym i kwaśno-słonym smaku) 1 łyżka keczupu(...)stosować do innych posiłków, ponieważ zawiera substancje obniżające ciśnienie i zmniejszające ilość cukru we krwi. Kurczak sezamowo-cytrusowy to potrawka z piersi kurczaka o bardzo intensywnym smaku pomarańczy z cytryną. Baza dania jest praktycznie identyczna jak w klasycznych daniach chińskich z tym, że tutaj jest mocno wzbogacana o smak soku i skórki cytrusowej. Idealne danie do serwowania z ryżem. Mięso

Świat Domowej Kuchni
Magiczne jabłka 141

środek przeciwłupieżowy! Po myciu głowy wmasuj w skórę płyn ( 5 łyżek octu jabłkowego na pół szklanki wody). Zaczekaj minutę i spłucz włosy wodą. 2. Maseczka odżywcza Zmiksuj 1 jabłko z kilkoma jasnymi winogronami, łyżką soku z cytryny i odrobiną oleju. Nałóż na twarz, szyję oraz dekolt. Zmyj po 15 minutach. 3. Maseczka wygładzająca Dojrzałe jabłko zetrzyj na tarce, wymieszaj(...)maseczki na twarzy) i wymieszaj. Nałóż maseczkę na twarz i pozostaw na 10 – 15 minut. Zmyj twarz chłodną wodą. O wartościach jakie mają jabłka pewnie wiecie i nie będę się rozpisywać. Ja uwielbiam jabłka i domową herbatkę z cytryną Jeżeli macie jakieś sugestie, proszę piszcie. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else

dom-agi.pl

Proponowane wyszukiwania