świeżych szparagów10 pomidorków koktajlowych (cherry)1 cytrynaświeży rozmaryn1 łyżka klarowanego masłapłatki parmezanusól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Umyte i obrane szparagi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez ok 5 min.Ugotowane szparagi smażymy na rozgrzanym maśle. Dodajemy rozmaryn i sok z cytryny. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zarumienione szparagi przekładamy na talerz.Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i delikatnie podsmażamy na maśle, na którym wcześniej
kulinarnyJapotem gotowac w tej samej wodzie ok godziny. Buraki umyć gotować razem z cebulą, przyprawami w 3 litrach wody do miękkości buraków. Zabrac buraki,odcedzic wywar, dodać wywar z grzybów. zagotować, doprawić cukrem, pieprzem, solą, sokiem z cytryny.. Uszka: cebule zeszklić, dodać posiekane ugotowane grzyby i bułkę tartą, wymieszać. Gdy masa przestygnie, wbić jajko, wymieszać,doprawić pieprzem i solą
Z Majeczką w kuchniżelatyną, wstawić do lodówki i schłodzić do zastygnięciaPIANKA TRUSKAWKOWO-BANANOWA - banana obrać, podzielić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny- truskawki oczyścić, pozbawić szypułek- banana i truskawki rozdrobnić blenderem na mus, wymieszać z cukrem wanilinowym- żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej, wlać do musu truskawkowo-bananowego, ostudzić - zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania
Smakołyki Berenikiosolonej wodzie i zestawiam z palnika. Same spokojnie powoli sobie dojdą a będą chrupiące. Do dużego garnka z wrzącą wodą wbijam jajka i zostawiam na 2 minutki.Sos lepiej zrobić przed jajkami, bo ich trzeba pilnować. Żółtka ubijam z sokiem z cytryny na gładką masę. Doprawiam solą I pieprzem a następnie powoli dolewam masło, ciągle ubijając. Powstanie gładki sos o jasno
Kulinarna rozmowajabłka 1 cebula 1 łyżka oliwy cukier, sól, pieprz do smaku Kapustę szatkujemy i wrzucamy do wrzątku (do lekko posolonej wody) żeby ją sparzyć. Gdy się zagotuje odcedzamy i przekładamy do miski. Dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.Gdy wystygnie dodajemy jabłka utarte na grubej tarce, cebulę pokrojoną w kostkę, około 1/2 łyżeczki cukru, sól i pieprz
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaznudzenia na innych blogach mit, że nie da się zrobić falafeli z ciecierzycy z puszki. Puszkowana ciecierzyca to suche ziarna ciecierzycy zalane wodą – tak samo moglibyście zalać ziarna wodą w domu zamiast kupować wersję puszkowaną. Podstawą falafeli jest odpowiednio rozdrobniona ciecierzyca – kwestia czy to ciecierzyca z puszki, czy samodzielnie namaczana – nie ma tak naprawdę żadnego znaczenia. Kolendrę w ziarnach(...)cebulę kilkoma pulsami drobno siekamy. Przekładamy posiekaną drobno cebulą (zalewając się rzęsistymi łzami) do miski z pietruszką i czosnkiem. Dodajemy do niej sok z cytryny, sól, sodę i mieszamy. Ciecierzycę odcedzamy na sicie. Z wody z moczenia ciecierzycy możecie zrobić wegańskie bezy . Ciecierzycę umieszczamy w malakserze i kilkoma pulsami rozdrabniamy – nie robimy z niej rzadkiej gładkiej papki jak na hummus
Karo in the Kitchenchętnie zrobię. Nie tylko na Wielkanoc :) Składniki: 8 jajek opakowanie łososia wędzonego opakowanie serka naturalnego Piątnica pół pęczka koperku sok z połówki cytryny sól, pieprz łyżka chrzanu Wykonanie: Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie. Ostudzić, obrać i przekroić na połówki. Żółtka przełożyć do miski, a białka ułożyć na talerzu. Do żółtka dodać większość łososia (dwa małe płaty odłożyć
Pasja Smakupuree: 5 marchewek łyżka masła sok z połowy cytryny czarnuszka świeżo mielony pieprz Dodatkowo: fileciki z jednej pomarańczy 2 łyżki cukru sok z pomarańczy Świeże żołądki dostałam dziś w osiedlowym sklepie mięsnym (chyba najlepszym, jaki znam). Dorodne sztuki! Oczyszczone i umyte włożyłam do wody, z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, po czym gotowałam przez pół(...)godziny. Pod koniec gotowania żołądki doprawiłam pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym, a sosik zagęściłam kawałkiem pieczywa. Na puree: marchew gotujemy w wodzie do miękkości, po czym blendujemy. Dokładamy łyżkę masła, sok z połowy cytryny, przyprawiamy pieprzem. Karmelizowane pomarańcze: Na patelni rozgrzewamy cukier, po czym wrzucamy fileciki wraz z sokiem z pomarańczy. Chwilę podsmażamy i gotowe. Gotowe
Sajkofanka smakubiałkowej piany (dzięki tej czynności masło nie będzie się przypalać i zmieni smak na lepszy). W garnku zagotowujemy wodę, na garnek kładziemy szklaną salaterkę a do niej 1 żółtko. Żółtko trzepiemy trzepaczką, dodajemy sok z cytryny. Do żółtek wlewamy po łyżce odszumowane masło, mieszając w dalszym ciągu trzepaczką. Mieszamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej, jaśniejszej i puszystej masy
Bon Appetit Małgorzatygrubą kostkę. Wrzucić do rondla z masłem, i smażyć, przez około 4-5 minut, ciągle mieszając. W połowie smażenia dolać 1/4 szkolanki wody, żeby owoce nam się nie przypaliły. Dodać sok z cytryny i imbir, wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Śmietanę kremówkę i połamaną na kostki czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli
Świat Domowej KuchniPyszny torcik serowy, o smaku owocowym Torcik serowySKŁADNIKI:BISZKOPT5 jaj0,5 szkl cukru0,5 szkl mąki pszennej0,5 szkl mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaMASA SEROWA3
Kuchnia DanusiWielkanocny.... Składniki: 45 dag mąki pszennej 4,5 dag drożdży 1 jajo 6 łyżek cukru 1/2 łyżeczki soli 3 łyżeczki wody 2 łyżeczki likieru lub wódki 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki wiśni kandyzowanych skórka otarta z całej cytryny Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka cukru pudru Do posypania: Migdały w płatkach lub słupkach 1. Drożdże rozpuścić
Apetyczna babeczkagwiazdka anyżu 3 goździki 3 marchewki 1 nieduży seler 1 pietruszka 1 gałązka lubczyku 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki sosu ostrygowego jasnego sól i pieprz do smaku 2,5 l wody 250g makaronu ryżowego Sposób przygotowania: Antrykot umyć i włożyć do dużego garnka, dodać umyte obrane warzywa, lubczyk, czosnek i podpieczoną na palniku cebulę(...)Zalać zimną wodą, dodać obrany imbir, gożdziki, anyż , sól i pieprz. Gotować na pykającym ogniu, przez minimum 90 minut, Na koniec dodać sos ostrygowy i sok z cytryny. Ugotować makaron i ułożyć na dnie miseczki. Na nim położyć rozdrobnioną wołowinę i kawałeczki marchewki. Udekorować lubczykiem i podawać...Smacznego
Gosia gotuje