połączeniu z miodem to już antidotum na jesienno zimowe chłody i przeziębienia. Składniki :czosnek, dowolna ilośćZalewa: 1 szklanka octu jabłkowego 1 szklanka wody 2-3 łyżeczki miodu łyżeczka soli sok z połowy cytryny 1. Czosnek obieramy, zalewamy na minutę wrzątkiem, odcedzamy.2. W przygotowanych słoikach układamy ząbki czosnku. Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia, a następnie zalewamy czosnek w słoikach. Pasteryzujemy
Apetyczna babeczkazaprezentować kaszę) Sałatka z gruszką: - pomidorek żółty - 1/4 papryki czerwonej - gruszka pera rocha - 1/4 papryki zielonej - świeża bazylia, melisa - 3 oliwki zielone - sok z cytryny - 1/2 łyżeczki miodu - 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek - łyżka wody - sól morska - pieprz świeżo zmielony - kilka ziaren suszonej żurawiny - 1/4 awokado w/w wymieszaj w miseczce, podawaj z gorącą kaszą Sałatę masłową dopraw ulubionym dresingiem (mój
SMYKWKUCHNIszkl. mleka, 600ml śmietanki 30%, 2 łyżki żelatyny. Ryż ugotować na mleku do miękkości, ostudzić. Maliny zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie je rozgnieść. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, odstawić na 5 min, by napęczniała. Podgrzewając, rozpuścić i dodać do malin, wymieszać. Lekko przestudzić, połączyć z ugotowanym ryżem. Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać
Z miłości do słodkościThe post Sernik bananowo-cytrynowy z borówkami. Sernik na zimno. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojeduże będzie Ci ciężko odwrócić na drugą stronę. Na sos: 2 garście świeżych porzeczek 2 łyżki borówki amerykańskiej 1/2 łyżeczki soku z cytryny 2 słodziki W małym rondelku zagotuj z niewielką ilości wody w/w składniki. Po 4 minutach zdejmij z ognia, zmiksuj na gładką masę. SMACZNEGO! ZAPRASZAM
SMYKWKUCHNIPrzygotowanie: Wszystkie czynności poprzedza obranie ananasa ( jeśli nie jest z puszki) i kolejno pokrojenie go w drobną kostkę. Następnie kostki ananasa skraplamy sokiem z cytryny, umieszczamy w rondlu lub na patelni i podlewamy wrzącą wodą (ok.1/2 szklanki) i dusimy pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając i podlewając wodą w celu uniknięcia przypalenia. W połowie duszenia dodajemy cukier
Symfonia Smakówgorzkiej czekolady 30 g masła 2 jajka 50 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1:4 łyżeczki imbiru - opcjonalnie syrop 750 ml wody 70 g cukru 1 laska cynamonu sok z połowy cytryny wykonanie: Za pomocą nożyka do usuwania gniazd nasiennych oczyszczamy gruszki z pestek. Ścinamy im podstawy i obieramy. Gruszki powinny stać. W garnku umieszczamy wszystkie składniki syropu
Przysmaki KarolkiMożna zastąpić trzcinowy cukier miodem, a sok z cytryny - octem balsamicznym. Składniki :* 3 łyżki oleju sezamowego * łyżka soku z cytryny * łyżeczka musztardy sarepskiej* łyżeczka cukru trzcinowego * sól , pieprz* odrobina wody Przygotowanie :Wszystkie składniki wlewam do słoiczka, potrząsam przez 2-3 minuty aż winegret się idealnie połączy i wyjdzie kremowy sosik
Magiczne Życie MartyWykładamy na spód ciasta i wkładamy do lodówki.Wypełnienie:Kroimy banany w kostkę i wyciskamy do nich cytrynę, aby banany zachowały swój naturalny kolor i miały lekko kwaśny smak. Banany układamy na budyniu i wkładamy do lodówki.Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystygnięcia.Ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy cukier i żelatynę. Ubitą śmietankę dajemy na tartę
Serce zamknięte w formie pysznościości poza tymi, które odchodziły od kręgosłupa :) Filety opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem i obficie polałam sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny, a następnie odstawiłam do lodówki na 10-15 minut. W tym czasie nastawiłam wodę na makaron. Kiedy się zagotowała, posoliłam i wrzuciłam do niej makaron, który na średnim ogniu gotuje się kilka minut.Sk
Codzienna kuchnia niecodziennajarmużu pociętych na kawałki (ok. 2 szklanki) 1/2 szklanki płatków migdałowych 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny 2 wyciśnięte ząbki czosnku 2 cm kawałek parmezanu (starty na tarce) ok. 5-6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego/z pestek winogron ok. 1/3 szklanki wody (z gotowania makaronu) sól morska, świeżo mielony pieprz dodatkowo: ugotowany makaron (u mnie razowe spaghetti) dodatkowo(...)zmiękły. Przekładamy do naczynia i miksujemy (np. za pomocą ręcznego blendera lub malaksera) wraz z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, startym pamezanem, wyciśniętymi ząbkami czosnku, uprażonymi migdałami oraz dużą szczyptą soli. Aby pesto miało luźniejszą konsystencję, dodajemy trochę wody z gotowania makaronu i ponownie blendujemy. Makaron odlewamy i do gorącego dodajemy pesto. Mieszamy, aż oblepi się sosem. Nakładamy
Poezja smakuDanie zrobione na podstawie przepisu z tej stronyskładniki2 średnie bakłażany,przecięte wzdłuż na pół1/2 szklanki oliwy z oliwek, + dodatkowo do skropienia2 łyżki drobno posiekanej skórki cytryny 2 ząbki czosnku, zmiażdżone2 łyżeczki mielonego kminu1 łyżeczka mielonej kolendry1 łyżeczka papryki3/4 łyżeczki mielonego cynamonu1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki 1/2 łyżeczki soli + nieco dodatkowosałatka 1 szklanka kaszy(...)szklanki wrzącej wody. Gotować 5- 6 minut, a następnie zostawić pod przykryciem na ok 40 minut aby dobrze zmiękł i wchłonął wodę. Dodać oliwki, cebulę, rodzynki, pietruszkę, kolendrę, pistacje i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić na co najmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły. Bakłażan i sałatka może być zrobiona 2 godziny
Stare Garyłyżki śmietanki 30% (ewentualnie mleka) można odrobinę nalewki malinowej (najlepiej domowej) WYKONANIE: Maliny wkładamy do rondla, dodajemy cukier, smażymy, aż woda odparuje(tutaj można dodać 2-3 łyżeczki nalewki), czekoladę roztopić dodać śmietankę, banany pokroić, skropić sokiem z cytryny, następnie banany polać (popisać) czekoladą, wokół położyć gorące maliny
Kuchnia Beatyskórki, usuń nasienia i pokrój w kostkę 2. Pomidory przełóż do garnka, gotuj z niewielką ilością wody aż zmiękną, a woda odparuje, zmiksuj za pomocą blendera uważając by się nie poparzyć. 3. Dodaj cukier, odrobinę cytryny oraz wanilię 4. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając do momentu gdy dżem uzyska gładką, gęstą konsystencję. Uważaj by nie przypalić
KreatywnePinyszczypior z 2 dymek pęczek mięty pęczek natki pietruszki około 10 czarnych oliwek pokrojonych w plasterki sól, pieprz sok z połowy cytryny oliwa z oliwek dodatkowo duże plastry szynki szczypior do związania wykonanie Kuskus zalewamy gorącą wodą około1 cm ponad krawędź kaszy. Przykrywamy miseczkę z kaszą talerzykiem i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie drobno kroimy paprykę
Przysmaki Karolki