jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:102/252)

Stir-fry z kaszą jaglaną, zieloną fasolką i serem feta 267

łyżki oliwy - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - opakowanie sera typu feta (ok. 180 g) - sól, pieprz, chilli, papryka ostra w proszku, szczypta cukru - cytryna do skropienia  Przygotowanie:  Kaszę (najlepiej dzień wcześniej) ugotować. Przepłukać gorącą wodą (w celu pozbycia się charakterystycznej goryczki), wsypać do rondelka i zalać niepełną szklanką wody, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 5 minut(...)patelni rozgrzać oliwę z czosnkiem i papryką. Następnie dodać fasolkę, kaszę i koncentrat. Doprawić całość wg uznania. Na koniec dorzucić pomidorki koktajlowe i fetę. Gotowe danie skropić sokiem z cytryny. Smacznego

Kuchnia Ellie
Zielone naleśniki z łososiem i wędzonym twarogiem 221

twarogu wędzonego (znalazłam taki w Lidlu) 100 g plastry wędzonego łososia, lub łosoś sałatkowy sok z cytryny ponadto: liście świeżej bazylii marynowana papryka Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, odłożyć. Żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mleko, wodę i łyżkę oleju dokładnie  zmiksować, pod koniec dodać przyprawy, zioła, przygotowany szpinak i białka, delikatnie wymieszać (uwaga: jeżeli ciasto(...)będzie zbyt gęste,dodajmy trochę wody). Z ciasta upiec naleśniki na rozgrzanej patelni (dodaję małą łyżeczkę oleju tylko przed pierwszym naleśnikiem).Twaróg rozgnieść widelcem, łososia skropić sokiem z cytryny. Na naleśniki nakładać warstwę twarogu, na nią plastry łososia, zwijać, pozostawić w lodówce na około 30 minut a następnie porcjować na mniejsze kawałki.Porcje dekorować nabitymi na wykałaczkę marynowaną papryką

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
matiasy z żurawiną, cebulką w oleju... 176

olej rzepakowy - ile potrzeba matiasy wymoczyć 2 razy po 20 minut w mleku, potem wylać na sito i opłukać odcieknięte z wody pokroić na 2 cm kawałki i posypać je cukrem i pieprzem i dać sok z cytryny wsypać posiekane suszone pomidory, pokrojoną drobno cebulę i wszystko wymieszać wlać tyle oleju aby śledzie były przykryte, schować do lodówki najlepiej

W Mojej Kuchni Lubię
Krewetki zapiekane w awokado 176

sera mozzarella 10 szt krewetek królewskich sól Nagrzać piekarnik do 190°C. Zamrożone krewetki włożyć na 2 minuty do gorącej wody. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, wydrążyć trochę miąższu. Krewetki przecedzić i polać sokiem z cytryny, posolić. W Wydrążonej łódeczce awokado ułożyć krewetki i porwany w palcach ser mozzarellę. Zapiekać w piekarniku do momenty roztopienia sera. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Wizyta w Szkocji 158

bardzo starej gazecie "Smacznego" z 1998 roku. Zapiekanka z lososiaskladniki na ciasto: 1 szklanka maki (20dkg) 5 lyzek masla 5 lyzek smalcu 3 lyzki wody sol nadzienie: 50dkg filetow z lososia bez skory 1 cytryna 2 jajka 1 kremowka (200ml) koperek sol, bialy pieprz tarta galka muszkatalowa wykonanie:Wszystkie skladniki na ciasto zagniesc, uformowac kule i zawinac w folie spozywcza

Przysmaki Karolki
R... Ryba po grecku! 417

będzie gotowa, ściągamy z niej skórkę, kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych warzyw. Dodajemy szklankę wody. Wszystko gotujemy na średnim ogniu, często mieszając, aż warzywa będą miękkie. (ok. 20 minut)Rybę wysuszamy ręcznikiem, solimy, pieprzymy, dodajemy troszkę bazylii, skrapiamy sokiem z cytryny i obtoczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż ryba będzie złocista.Nagrzewamy piekarnik

Kitchens Alphabet
Krucha sałata w jogurcie 180

kubka jogurtu) sól , cukier , pieprz , natka pietruszki-  jeśli mamy Przygotowanie : Sałatę dokładnie umyć , osączyć i drobno poskubać Rodzynki namoczyć w wodzie Jabłko umyć , obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach , skropić sokiem z cytryny - wymieszać z jogurtem Dodać do tego DROBNO pokrojoną cebulkę , przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem ewentualnie jeszcze sokiem cytrynowym Liście sałaty ułożyć w miseczce

Proste Potrawy
Muesli dr Birchera - owsianka bez gotowania 163

porcje) : 100 g płatków owsianych (pszenne lub żytnie również się nadają) 150 ml wody w temperaturze pokojowej (lub świeżo tłoczonego soku z jabłek) 1 starte ze skórą jabłko 1 łyżka syropu klonowego (ew. miodu/syropu z agawy) 1/2 banana sok z 1/2 cytryny garść siekanych lub mielonych migdałów garść żurawiny suszonej garść pestek granatu (lub innych dowolnych owoców sezonowych) można również(...)pokusić się o jogurt Dzień wcześniej płatki i migdały zalewamy wodą oraz syropem klonowym i odstawiamy w chłodne miejsce pod przykryciem. (Może to być parapet okna, jak i lodówka). Następnego dnia rano do płatków dodajemy starte jabłko i sok z cytryny . Wszystko mieszamy i wykładamy do 2 miseczek. Na wierzch dodajemy pokrojonego na kawałki banana , suszoną żurawinę i pestki granatu

Food Square
Azjatycka zupa bananowa 245

imbiru i przyprawy curry- cukierPrzepis: Warzywa i banany umyć. Cebulę i por pokroić w pół-krążki. Ogórek pokroić w plasterki lub słupki. Cytrynę wyszorować, sparzyć i pokroić w cząstki. W garnku zagotować półtora litra wody z dodatkiem kostek bulionowych. Pierś kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, obtoczyć w mące wymieszanej z imbirem, obsmażyć na łyżce oliwy i przełożyć

W poszukiwaniu inspiracji
Chłodnik. 159

około 5 rzodkiewek 2-3 ząbki czosnku 2 jogurty naturalne lub kefiry pół pęczka koperku pęczek szczypiorku sok z połowy cytryny sól, pieprz, łyżeczka cukru, jajka WYKONANIE: Botwinę razem z buraczkami kroimy bardzo drobno, gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem vegety,  ewentualnie soli, pieprzu i odrobiny cukru do miękkości około 15 min. Do ugotowanego wywaru dodajemy

Kuchnia Beaty
Wiosenna galaretka z kurczakiem 275

zostanie i od  proporcji jakie są podane przez producenta na opakowaniu) sól, pieprz 3 jajka ugotowane na twardosok z cytryny Wykonanie: Warzywa obieramy, wkładamy do garnka razem z piersią i przyprawami. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Wywar odcedzamy i dokładnie mierzymy ile  go mamy (u mnie zostajwe około 1.5 litra). Dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Dżem z whisky -- Jam con whisky 160

SKŁADNIKI 10 orzechów laskowych  1 kg marchwi 0,6 kg cukru 4 łyżki koniaku lub whisky 2 cytryny 20 szt migdałów 2 pomarańcze(...)paski.Gotową włożyc do garnka,zalać woda i gotować ,aż bedzie miekka                          Miękką marchewkę przestudzić i zmiksować .Zmiksowana zasypac cukrem i dodac skórkę z dwoch cytryn.Z cytryn wycisnąć sok i dodac go do marchwi.Migdały obrane

w mojej kuchni
Słodka przekąska dla łasuchów--- Dolce delizia per i buongustai 141

SKŁADNIKI 1 kg marchwi 0,6 kg cukru 4 łyżki koniaku lub whisky 2 cytryny 20 szt migdałów 2 pomarańcze(...)WYKONANIE Marchewkę  obrać, umyć i pokroić w paski.Gotową włożyc do garnka,zalać woda i gotować ,aż będzie miękka. Miękką marchewkę przestudzić i zmiksować .Zmiksowana zasypac cukrem i dodac skórkę z dwoch cytryn.Z cytryn wycisnąć sok i dodac go do marchwi.Sok z pomarańczy i zmielone migdały dodać do musu..Dodac whisky.Gotować na wolnym ogniu ok.20 minut ,mieszając

w mojej kuchni
Śledzie pod pierzynką 399

ugotowanych/upieczonych buraków3-4 ugotowane jajkanatka pietruszkimajonezsól, pieprz, sok z cytrynyPłaty śledziowe kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli korzystamy z matjasów, to najpierw należy je namoczyć kilka godzin w zimnej wodzie, a następnie odcedzić. Spód szklanej miski smarujemy majonezem. Przekładamy do niej pokrojonego śledzia i skrapiamy go sokiem z cytryny.Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i nakładamy na śledzia. Delikatnie(...)tarce jarzynowej na warstwę cebuli i również lekko doprawiamy solą i pieprzem.Smarujemy warstwę ziemniaków majonezem. Na majonez układamy -starte na tarce i odciśnięte- buraczki. Skrapiamy buraczki sokiem z cytryny i oprószamy pieprzem.Znowu wierzch smarujemy cienką warstwą majonezu. Na majonez ścieramy na tarce -obrane wcześniej- jajka. Oprószamy je solą.Można jeszcze dodatkowo posmarować warstwę jajek majonezem. Wierzch posypujemy posiekaną pietruszką.Smacznego

UgotujmyTo.pl
Kurczak pieczony w pomarańczach 231

cytryny 1 ząbek czosnku Przyprawy: sól, pieprz, tymianek Opcjonalnie: 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Nogi od kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i dzielimy na części. Z jednej pomarańczy wyciskamy sok i mieszamy z miodem, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny. Dodajemy do tego przeciśnięty czosnek. Mieszamy wszystkie składniki. Mięso posypujemy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, obsypujemy również tymiankiem. Następnie umieszczamy

Kolizje Smaków