jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:97/252)

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem 157

To danie jest istnym wehikulem czasu,pozwoli wam przeniesc sie do slodkich chwil dziecinstwa.Pyszna propozycja na slodki obiad nie tylko dla dzieci,choc dla niektorych pewnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Świeże owoce w syropie z czerwonego wina. 138

wina typu Beaujolais 80ml wody 200g cukru 3 goździki 1 laska cynamonu 3 plasterki imbiru świeżego 1 plaster pomarańczy kandyzowanej 1 plaster cytryny listki mięty świeże owoce :banan, kiwi. pomarańcza ,winogrona, truskawki Wykonanie. Syrop. Zagotować wino z wodą, goździkami , cynamonem i imbirem. Dodać cukier i gotować około20min. Schłodzić. Przygotować owoce. Z pomarańczy wyciąć fileciki, banany pokroić w plasterki, kiwi

Kulinarny karnet Christophera
Lunchbox: Sałatka makaronowa z tuńczykiem 3227

własnym łyżeczka soku z cytryny pół czerwonej papryki 10 zielonych oliwek majonez (1-2 łyżki) Wykonanie: Makaron ugotować al dente, przepłukać zimną wodą i po odcieknięciu przełożyć do miski. Dodać tuńczyka (wcześniej odlać sos) i sok z cytryny. Paprykę pokroić w kostkę,oliwki na pół i dodać warzywa do makaronu z tuńczykiem. Wymieszać z majonezem. Jeżeli sałatkę przygotowuje się dzień

Pasja Smaku
Dżem z jasnych winogron 155

SKLADNIKI 1-2 łyżki inuliny 1-2 łyżki pektyny 1 kg winogron jasnych 0,8 kg cukru sok z cytryn 2-3sztuki WYKONANIE(...)garnka i podgrzewac ,aż puszczą sok.Następnie przetrzeć przez sito ,aby pozbyc sie pestek i skórek.Gotowy mus zasypać cukrem,dodac pół szklanki wody i gotować na małym ogniu do zgęstnienia.Dodać sok z cytryn i inulinę.Gotować jeszcze  10minut,po tym czasie dodac pektyne i podgrzewać  wszystko razem 5 minut.Gotowy dżem przelożyc do słoiczków i pasteryzować

w mojej kuchni
Sernik truskawkowy na zimno 182

Spód tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masą z ciastek wyłożyć formę, dobrze docisnąć, wyrównując.Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (1/4 - 1/3 szklanki). W dużej misce umieścić truskawki, sok z cytryny, jogurt, kremówkę (bez ubijania), miód, cukier, żelatynę (może być jeszcze ciepła). Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Wylać na spód z ciastek i włożyć

Stare Gary
ŚLEDZIE WIEJSKIE Z KOPERKIEM. 218

solonych filetów z matiasa4 duże cebule2 listki laurowe4 ziarna pieprzu4 ziarna ziela angielskiegołyżeczka pieprzu mielonego 3 posiekane pęczki koperku 6 łyżek octu sok z cytryny olej rzepakowy Filety z matiasa moczę przez noc w zimnej wodzie, aby pozbyć się zbyt słonego smaku. Aby przyspieszyć czas moczenia, można zmieniać wodę co jakiś czas.  Następnie śledzie wyjmuję z wody, osączam, osuszam

W kuchni Karmel-itki
Śledzie z jabłkiem w śmietanie 156

Klasyczna potrawa na świąteczny stół. Czasem robię też sałatkę śledziową z jabłkiem.Składniki:5-6 filetów śledziowych a'la matias2 kwaśne jabłka1 cebulakwaśna śmietana1 łyżka majonezusok

Kuchnia domowa Ani
ziemniaczane chrupiące placki na oleju rzepakowym ze śledziem w śmietanie podane... 189

chilli zmielona, - ile potrzeba olej rzepakowy do smażenia5 sztuk śledzie matiasy, 2 sztuki cebula, 1 sztuka jabłko, - sok z cytryny do smaku, 1 łyżka cukier, - pieprz kolorowy do smaku, 1 szklanka śmietana gęsta 18% matiasy wymoczyć z godzinę w letniej wodzie, wodę wylać i ręcznikiem papierowym je osuszyć - pokroić na 3 cm kawałki - dodać pokrojone jabłko bez skóry, cebulę, cukier(...)pieprz, sok z cytryny i wszystko dobrze wymieszać - śmietanę dodać przed podaniem śledzi na talerz ziemniaki obrane i podzielone na mniejsze kawałki dobrze zmiksować w pojemniku blendera razem z cebulą masę zmiksowaną przełożyć na drobne sito aby nadmiar wody z ziemniaków odciekł - placki będą bardzo chrupiące z sita ziemniaki dać do miski i wymieszać łyżką z jajkiem, mąką, papryką, vegetą

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka z bulgurem i kurczakiem 219

pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 ogórka węża 1/3 małej czerwonej papryki 3 plastry sera feta koperek sok z cytryny oliwa z oliwek EV sól pieprz olej do smażenia Wykonanie:Bulgur wsypujemy do garnka,  zalewamy gorącą wodą lub bulionem i podgrzewamy pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 5 minut. Pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia(...)fetę kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, bulgur mieszamy widelcem i wszytko dodajemy do miski. W szklance mieszamy sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz i koperek. Sosem zalewamy sałatkę i wszystko dokładnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Dżem- jabłko ,śliwka i marchewka 97

SKŁADNIKI 4-5 jabłek antonówek 2 kg marchwi około 1 kg cukru 8 śliwek  4 cytryny   whisky(...)WYKONANIE Marchewkę  obrać, umyć i pokroić w plastry. Włożyć do garnka,zalać woda --tak ,aby zakryła marchew---i gotować ,aż będzie  miękka.Śliwki umyć,osuszyć ,wydrylować.  Jabłka obrać ,zmiksować ,zalać sokiem z cytryny. Miękką marchewkę przestudzić i zmiksować .Zmiksowana marchewkę połączyć z jabłkami i śliwkami.Wszystko razem zasypać cukrem i dodać skórkę z dwóch cytryn. Oraz wyciśnięty

w mojej kuchni
Bazyliowo - cytrynowe pulpeciki z piersi kurczaka w rosole 235

listków bazylii.Składniki: 2 piersi z kurczaka,2 łyżki posiekanej świeżej bazylii,1 łyżka drobno posiekanej skórki z cytryny (cytrynę najpierw wyszorować, a następnie sparzyć),4-5 łyżek zimnej wody,sól, świeżo zmielony pieprz,2 liście laurowe, 5-6 ziaren ziela angielskiego.Piersi posiekać drobniutko lub zmielić. Dodać bazylię, skórkę cytrynową(...)mamy rosołu, wtedy wystarczy zagotować wodę (około 1 litra) z listkami laurowymi, zielem angielskim i łyżeczką soli. Żeby wywar był bardziej esencjonalny możemy dodać porcję włoszczyzny: warzywa obieramy, myjemy i kroimy w średnie kawałki. Gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa możemy wykorzystać potem na przykład do przygotowania sałatki jarzynowej. Jeśli ktoś lubi aromat cytryny, do wywaru można dodać

Codzienna kuchnia niecodzienna
SZARLOTKA Z KARMELEM 252

SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 180 g * sól – 0,5 łyżeczki * cukier puder – 40 g * zimne masło – 120 g * zimna woda – ok. 5 łyżek NADZIENIE: * soczyste jabłka – 1 kg * sok z cytryny – 2 łyżki * cukier wanilinowy – 1 łyżka * cukier brązowy – 80 g * masło – 65 g SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy

Ostra na Słodko
Przecier z mirabelek 146

śliweczek jest doskonałym dodatkiem do herbaty.Przygotowujemy go w wersji z małą ilością cukru.Składniki:-5 kg mirabelek-1,5 kg cukru-1 cytryna   Mirabelki myjemy i w całości wkładamy do garnków z niewielką ilością wody ( ok. 200 ml ).Gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozgotowania owoców.   Przecieramy przez sitko.   Do przecieru dodajemy cukier

Maminek kulinarny
Caprese z kurczakiem i figami 144

Przygotowanie tej wspaniałej sałatki nie zajmie Wam więcej niż 20 minut. Tak pyszny efekt uzyskacie dzięki połączeniu aromatycznego kurczaka, delikatnej mozzarelli i soczystych fig. Całość dopełnia

Słodko-Słony Świat Ilony
Śledzie w śmietanie z żurawiną i jabłkiem 151

szybkie do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: ½ kg śledzi matiasów, 1 jabłko, 1 cebula czerwona, 5 dag suszonej żurawiny, 6 łyżek śmietany 18%, sok z ½ cytryny, szczypta cukru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Śledzie moczę dobę we wodzie (3-4 razy zmień wodę na czystą). Cebulę obieram i kroję w piórka. Solę i odstawiam na 15 minut. 2. Jabłko obieram i ścieram

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka Tabbouleh 941

cytryny  * oliwa z oliwek  * czosnek  * sól , pieprz     Przygotowanie : Kaszę zalewamy wrzątkiem i czekamy aż wchłonie wodę i wystygnie. Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę , zioła dokładnie siekamy. Łączymy z kaszą. Przyprawiamy. Dodajemy sok z cytryny oraz oliwę

Magiczne Życie Marty
Sernik cytrynowy z borówkami 362

owocami. Świeży smak cytryny bardzo dobrze komponuje się ze sporą ilością borówek. Masa serowa nie jest mocno cytrynowa, ale jej smak podbija cytrynowe ciasto kruche, które doskonale sprawdzi się też w babeczkach lub tartaletkach.Sernik dzięki dodatkowi serka mascarpone ma kremową konsystencję, a pieczenie w niskiej temperaturze i z postawionym w piekarniku naczyniem z wodą, która pod wpływem gorąca przeistacza się(...)temperaturę piekarnika obniżyć do 160 stopni, na dno wstawić szerokie naczynie z gorącą wodą - składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową- twaróg i serek mascarpone przełożyć do miski, dodać cukier i przesiane mąki, krótko zmiksować- do masy wbijać pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując - cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok- do masy serowej dodać skórkę z cytryny oraz

Smakołyki Bereniki