organizmu. Picie tego napoju zalecane jest podczas dłuższego treningu oraz w upalne dni, gdy nasz organizm traci dużo wody i elektrolitów. Składniki: 1,5 l wody 3 łyżki miodu sok wyciśnięty z 1 cytryny lub pomarańczy lub limonki (co kto lubi:)) 1/3 łyżeczki soli liście mięty (opcjonalnie w gorące dni) Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy z sobą tak, aby się rozpuściły(...)listki mięty. Pamiętajmy, aby nie pić duszkiem! Picie "na raz" wcale nie gasi pragnienia, obciąża tylko pracę naszego serca i sprawia uczucie ciężkości (nie wspomnę już o odgłosach latającej wody w naszym brzuchu podszas robienia np. brzuszków:)) Pijmy często ale małymi łyczkami
cooklifeszklanki wody i łyżeczkę soli.Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut, aż woda wyparuje.Ogórka pokroić w kostkę.Przełożyć quinoa do miski i wystudzić (około 5 minut).Dodać ogórka, ser feta, łyżeczkę oliwy i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem i całość wymieszać.Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Tilapię przyprawić solą
wyzwania kuchenneczerwone 1 kość wędzona 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 3-5 ziaren ziela angielskiego sok z połówki cytryny sól pół szklanki śmietany 7 ziemniaków przepis Buraki obieram , ścieramy na tarce z dużymi otworami, zalewamy gorącą wodą około 1 litra, dodajemy wędzoną kość, przekrojoną cebulę, czosnek oraz przyprawy ( ziele angielskie i liść laurowy ). Całość zakwaszamy sokiem z cytryny
Smakowite DaniaPorcja dla 2 osób. Składniki: 2 filety z tilapii garść płatków migdałowych cytryna 2 łyżki z czubkiem mąki migdałowej sól, pieprz cytryna olej kokosowy Sposób przyrządzenia: Filety wypłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem. Płatki migdałowe zmielić blenderem i dodać do mąki, w ten sposób panierka będzie bardziej aromatyczna, bo mąka sama w sobie
pieprzny smaczekpoprawia! Mało tego do tej herbaty przekonał się mój syn, więc razem ja popijamy w jesienne wieczory. Składniki na dwa kubki: 500 ml wrzącej wody czarna herbata, u nas Lipton lub Saga 2 cienkie plasterki cytryny lub limonki 2 plastry grubości 1 cm pamarańczy kawałek kory cynamonu ewentualnie cukier (ja osobiście pomijam cukier) Wykonanie: Wrzącą wodą zalewamy torebki herbaty, zaparzając
Blondynka Gotujepół plastry gdy była duża) kalarepa. Uduszona na maśle bez dodatku wody ale za to koprem. Doprawiona do smaku i podana z młodymi ziemniaczkami . Czas: 30 minut Składniki: 2 duże kalarepki ( jędrne , nie zdrewniałe) 1/2 pęczka koperku 2 gałązki świeżego tymianku sól do smaku sok z cytryny do smaku szczypta cukru do smaku 5 dag masła Umyte kalarepki obrać(...)minut. Usunąć związane zioła. Dosypać usiekany drobno koperek. Wymieszać. Ogrzewać 5 minut. Doprawić kalarepkę do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. W czasie gotowania wydzieli się z kalarepy sok , który połączy się ze zrumienionym masłem i wodą która nie odparuje tworząc sos. Możemy podawać kalarepkę w tej formie lub oprószyć łyżką mąki- jak kto lubi
Buniabaje w kuchnitych ze zdjęcia, ok. 500 g): Mleczko: puszka (400 ml) mleczka kokosowego 2 łyżki ksylitolu 3 łyżeczki żelatyny (lub agar) 1 łyżeczka soku z cytryny opcjonalnie ziarenka z 1 laski wanilii Polewa: 1 łyżka wrzącej wody 1 łyżka ksylitolu 30 g oleju kokosowego nierafinowanego - powinien pachnieć kokosem 1 łyżka kakao niesłodzonego 1. Mleczko kokosowe doprowadź do wrzenia w małym rondlu(...)wrzenia, zdejmij z ognia, dodaj wanilię i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. 4. Odłóż do lekkiego wystygnięcia. 5. Wlej masę do formy wyłożonej folią śniadaniową (u mnie o wymiarach 19x13 cm) 6. Włóż do lodówki aż stężeje. 7. Przygotuj polewę - w kąpieli wodnej rozpuść ksylitol w łyżce wody. 8. Dodaj olej kokosowy, a gdy się rozpuści zdejmij z ognia, dodaj
Powiedz dietom niekubek jogurtu naturalnego 1-2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka majeranku sól i świeżo mielony pieprz pół pęczka koperku 1 łyżka soku z cytryny Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, wyjąć i ostudzić. Następnie obrać i pokroić w dość grubą kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Pory oczyścić, umyć, osuszyć, pociąć(...)minut, by zmiękły. Po tym czasie odcedzić i ostudzić. Korniszony pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać, połączyć ze śmietaną, majonezem, musztardą, posiekanym koperkiem, doprawiając do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut, aby sałatka się przegryzła. Podawać do grillowanych mięs
Czerwień i błękitBlack Tiger 4 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek listki z 2 gałązek natki pietruszki 1 papryczka chili sól do smaku cytryna lub limonka Przygotowanie: Mrożone krewetki zalać letnią wodą, poczekać aż się rozmrożą. Jeżeli są w pancerzykach należy je ściągnąć i wyciągnąć czarną nitkę (jelito), która przebiega wzdłuż tułowia. Ogonki pozostawiamy. Posiekać czosnek, natkę(...)obsmażać około 3 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia dodać oliwę z oliwek, natkę pietruszki. Pamietajmy, żeby nie smażyć ich za długo bo będą gumowate. Doprawić sokiem z cytryny lub limonką i solą. Jeść je same lub z ulubionym pieczywem
cooklifesmakowite i gorąco je Wam polecam :) Składniki: 120 g mleka w proszku 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka masła 4 łyżki ciepłego mleka 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 1/4 łyżeczki kardamonu Olej do smażenia Przepis na syrop: Szklankę cukru przesypujemy do garnka, dodajemy wodę i mieszamy. Syrop doprowadzamy do wrzenia
Emcia Pichcizapisałam na moją nieformalną listę idealnych wypieków ;) Dlaczego nazwałam je potrójnie cytrynowymi? Bo do ciasta i nadzienia dodałam skórkę z cytryny, a do lukru sam sok, bez grama wody. I te właśnie drożdżówki dedykuję Markowi i Julce - rodzeństwu, dla których bardzo niespodziewanie stałam się ciocią :) Mam nadzieję, że kiedy upiekę(...)świeżych drożdży,1 jajko,2 żółtka,3/4 szklanki cukru,50 g roztopionego i przestudzonego masła,2 łyżki ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego,1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny,mąka do podsypywania stolnicy.Nadzienie serowe:ok. pól kg zmielonego twarogu, cukier do smaku,1 jajko,1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny.Lukier:cukier puder,sok z cytryny.Drożdże rozetrzeć
Codzienna kuchnia niecodziennacytrynyBiały pieprz, sólNastawiamy w garnku osoloną wodę. Ziemniaki obieramy oraz myjemy. Kroimy je na mniejsze części. Por myjemy i kroimy w plasterki. Ziemniaki i por wrzucamy do gotującej się wody na około 10 minut, po czym odcedzamy. Warzywa przekładamy do naczynia do zapiekanek. Czosnek obieramy oraz przeciskamy przez praskę bezpośrednio na ziemniaki. Posypujemy je odrobiną soli, pieprzem oraz skrapiamy oliwą(...)część. Jedną połowę dodajemy do warzyw i całość mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 30 minut. W między czasie masło mieszamy z pozostałą natką, skórką cytryny oraz solą i pieprzem. Filety z łososia myjemy i wycieramy. Odwracamy skórką do góry, wykonujemy 3 poprzeczne nacięcia, które faszerujemy przygotowanym masłem. Upieczone warzywa posypujemy serem, układamy między nie rybę
Kolizje SmakówNaleśniki: 2 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1 łyżka masła lub oleju ok. 1/2 szklanki mineralnej wody gazowanej Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka 2 łyżki tartego parmezanu 1 liść laurowy 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, biały pieprz Farsz: 250 g ricotty (można zastąpić twarogiem lub fetą(...)zgęstnienia. Przyprawiamy beszamel sokiem z cytryny, gałką, solą, i pieprzem. Na koniec dodajemy ser. Gdyby powstały jakieś grudki, przecieramy sos przez sito. Odstawiamy do przestudzenia. Farsz: Szpinak płuczemy, osuszamy i dość grubo kroimy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju lub oliwy z oliwek i wrzucamy szpinak. Powinien on zacząć zmniejszać swoją objętość. Smażymy, aż woda ze szpinaku odparuje
Poezja smakutorebka ryżu 1 puszka mleczka kokosowego 400ml kubek mleka 2 kubki wiórków kokosowych 1 laska wanilii 0,5 kubka brązowego cukru 0,5 kubka rumu sok z 1 cytryny 2 łyżki budyniu waniliowego Przygotowanie: Mleko gotujemy z połową mleczka kokosowego i laską wanilii pozbawioną ziarenek, wsypujemy ryż i wiórki, gotujemy na małym ogniu do momentu uzyskania gęstej kremowej masy Mango(...)miękkości. Zalewamy rumem i flambirujemy. Po czym blendujemy na jednolitą masę. Przygotowujemy drugi sos- mianowicie gotujemy mleczko kokosowe z ziarenkami wanilii, rozrobionym w pół kubka wody budyniem, pozostałym cukrem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Gotujemy ciągle mieszając ok 3 minut- aby sos zgęstniał. ryż wkładamy do filiżanek i wykładamy na talerzyki, dekorujemy sosem mango i kokosowym Smacznego! P.S deser można
Luźna KuchniaPstrąg jest rybą słodkowodną, żyjącą w zimnych, czystych, dobrze natlenionych, wartkich wodach. W środowisku naturalnym występuje w Ameryce Północnej, Europie i w Północnej części Azji. W sklepach i marketach znajdziecie pstrąga tęczowego pochodzącego z hodowli, jednak nie musicie się obawiać o jego jakość. Ryba ta potrzebuje do życia warunków takich jak w środowisku naturalnym - nie ma więc mowy o brudnych(...)pora 1 marchewka 1 cebula kawałek buraka ½ kalarepy 50 ml oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Pstrągi płuczemy pod bieżącą zimną wodą. W nacięcie na brzuchu wkładamy natkę pietruszki, kawałek cytryny i ząbek czosnku. 2. Warzywa myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy
W kuchni Katie