jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:87/252)

Śląskie ciasto drożdżowe z serem 172

żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Gdy cukier się rozpuści dodajemy budyń i jeszcze raz całość miksujemy, na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy startą skórkę z cytryny, całość mieszamy łyżką. Rodzynki przepłukujemy gorącą wodą, po czym przesypujemy mąką i dodajemy do masy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem lub wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Następnie delikatnie rozprowadzamy

Smakowy Raj
Wiosenny obiad. 111

smażymy na ostrym ogniu. Zaś, żeby zrobić pyszną mizerię z ogórków, pamiętajmy aby je pokroić na cienkie plastry posypać solą- zostawić na 1-2godz. odlać wodę, dodać sól, pieprz, trochę soku z cytryny, odrobinę cukru, drobno posiekany koperek i kwaśną śmietanę. Dla tych, którzy żyją w biegu można wybrać sos do mizerii knorra, dodać go ze śmietaną i połączyć

Kuchnia Beaty
Hummus z harissą 162

lodówce przez 2 tygodnie, a nawet dłużej. Hummus z harissą: 1 szklanka ugotowanej soczewicy 1 ząbek czosnku 1 łyżka harissy 2 łyżki tahiny sok z 1/2 cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek sól woda mineralna Wszystkie składniki (poza wodą) miksujemy blenderem na kremową pastę. W trakcie miksowania dodajemy odrobinę wody i miksujemy do momentu, aż uzyskamy gładką, aksamitną konsystencję. Hummus

Smakowity Blog Kulinarny
SOK OWOCOWY DOMOWEJ ROBOT 74

pyszny naturalny soczek.......... .--SKŁADNIKI- 10 marchewek ,5 jabłek ,3 pomarańcze ,1-2 łyżki cukru brzozowego- Ksylitol,1 cytryna. -- SPOSOB WYKONANIA , 1-2 szklanki przegotowanej wody. Marchewki ,jabłka i pomarańcze zostawiamy na noc w lodowatej wodzie .Dnia następnego ,obieramy i przepuszczamy przez sokowirówkę .Gotowy sok rozcieńczamy z wodą i ksylitolem ,oraz sokiem z 1 cytryny.GOTOWE.SMACZNEGO

w mojej kuchni
Muffiny cytrynowo-migdałowe 228

łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mielonych migdałów 100 g masła 1 jajko 1 szklanka mleka kilka kropel aromatu cytrynowego lub 2 łyżki soku z cytryny oraz 1 galaretka cytrynowa + 3/4 szklanki wody 250 ml śmietanki 30 % Wszystkie składniki na ciasto muffinkowe przygotować wcześniej aby były w temp.pokojowej. Masło rozpuścić i przestudzić. W jednej misce wymieszać składniki suche

Monia miesza i gotuje
Klasyczny domowy sos do steków 146

można dostosować jego składniki do własnych upodobań i preferencji smakowych. Składniki: 1 szklanka dobrej jakości ketchupu ½ szklanki grubo posiekanej cebuli 1 duży ząbek czosnku ¼ szklanki wody ¼ szklanki sosu Worcestershire ¼ szklanki soku z cytryny ¼ szklanki octu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka musztardy Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć w rondelku i gotować pod przykryciem przez 30 minut

naRuszcie
Wigilijny kompot z suszu 313

To kolejna symboliczna potrawa,która musi pojawić się na wigilijnym stole.Owoce są symbolem płodności i witalności.I tak:-jabłka symolizuja miłość,zgodę i zdrowie-gruszki są

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sushi w tempurze 147

Tempura to charakterystyczny sposób przyrządzania potraw w kuchni japońskiej. Polega na smażeniu na głębokim oleju różnych produktów obtoczonych w cieście, np. ryb, owoców morza, czy warzyw

Food Square
Newella w kieszonkach z prosciutto w sezamowym dresingu 192

łyżka oleju sezamowego,2 łyżka prażonego sezamu,2 łyżeczka brązowego cukru,1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,posiekana chili (bez pestek),sok z cytryny do smaku.      Przygotowanie:Wakame zalać letnią wodą, odstawić na 5 minut, odsączyć. Warzywa umyć, odsączyć na sicie, ogórki pokroić w paski obieraczką do warzyw.Wymieszać składniki dresingu.Newelle pokroić na 16 równych kawałków

SzczyptaSmaQ
Placuszki żytnie z jabłkiem i borówkami amerykańskimi 146

oczyszczonej szczypta soli 2 jajka 2 łyżki oleju plus porcja do smażenia 200 ml mleka Sposób przyrządzenia: Jabłka, sok z cytryny, 15 g cukru i 2 łyżki wody przełożyć na patelnię i dusić ok. 10 minut pod przykryciem do momentu, gdy owoce zmiękną. Od czasu do czasu mieszać drewnianą łyżką aby nie przywarło

pieprzny smaczek
KARP W GALARECIE 209

Lubimy ryby, nie tylko od świąt.Choć na Wigilię jest obowiązkowo to i czasem na jakies okazje też lubię go przyrządzić.Swietny na zimno ale jesli

Z Majeczką w kuchni
Smażona tołpyga na oleju rzepakowym 85

Składniki: 1 filet ryby tołpyga, 4 ziemniaki, 4 łyżki oleju rzepakowego, sól, zioła prowansalskie, plasterek cytryny. Przygotowanie:   Filet tołpygi myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie solimy i przyprawiamy ziołami prowansalskimi. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju rzepakowym. Ziemniaczki gotujemy. Ostudzone kroimy w plasterki. Posypujemy solą i ziołami. Obsmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Rybkę

Aga w kuchni
Letnia sałatka z kurczakiem 282

podsuszony skrapiany go delikatnie oliwą, solmy i rumienimy na lekko brązowy kolor.  W szklance mieszamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy sok z cytryny, oliwę z oliwek, 2 łyżeczki zimnej wody, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Na talerzu układamy pokrojoną sałatę, kurczaka, grzanki, przekrojone na pół pomidorki i starty na grubej tarce żółty ser. Wszystko polewamy

Kulinarne przygody Gatity
Powidła mandarynkowe 191

usunąć pestki Umyte jabłka obrać ze skóry i również drobno pokroić usuwając wcześniej gniazda nasienne W garnku stalowym lub emaliowanym umieścić owoce, wcisnąć sok z cytryn oraz rum, wlać około 2/3 szklanki wody - gotować na małym ogniu do rozgotowania owoców Miękkie owoce przetrzeć przez sito, wsypać cukier i gotować do momentu, aż masa zgęstnieje Gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoiczków

Proste Potrawy
Muffiny z karobem i nutellą! 152

być również zwykłe kakao)2 jajka0,5 szklanki mlekanutellaEwentualnie można dodać paczkę cukru waniliowego lub ekstrakt z wanilii (łyżeczka)Lukier:Pół szklanki cukru pudru i troszkę wody lub jak kto woli soku z cytryny :)Wszystkie "mokre" składniki łączymy ze sobą (margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę i dodajemy jajeczka, mleczko, ew. ekstrakt) i tak samo łączymy składniki "suche". Następnie

Emcia Pichci
Cytrusowa lemoniada herbaciana 138

ostygnięcia na 1 godz. - herbata nabierze mocy. Po tym czasie napar przelać do dzbanka, dodać sok z limetki i pomarańczy oraz miód. Wszystko razem wymieszać. Uzupełnić wodą mineralną (600ml). Dodać plastry cytrusów (pomarańcza, cytryna, limetka) oraz lód. Delektować się szklanką chłodnego napoju, leżakując na balkonie i podziwiając - wypracowany własnymi dłońmi - balkonowy ogródek warzywny - ale o tym kiedy indziej.  :)Niezwykle

Grunt to przepis!
Barszcz czerwony zabielany z makaronem lub prażynkami ziemniaczanymi. 135

pietruszka, kawałek selera i pora 200 ml. śmietany 18% 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka octu lub sok z cytryny 4- 5 ząbków czosnku pieprz, sól WYKONANIE: Do wody wkładamy mięso i obrane warzywa, buraczki obieramy i kroimy na plastry, wkładamy do gotującego się wywaru, dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy, kiedy warzywa i mięso będą

Kuchnia Beaty
FANTAZJA MALINOWA Z BORÓWKAMI 217

FANTAZJA MALINOWA Z BORÓWKAMISkładniki:- 100g biszkoptów- 200g serka homogenizowanego waniliowego- 450g malin- 50g borówki amerykańskiej- 1 łyżka soku z cytryny- 3 łyżki cukru- 3 białka- 4 łyżeczki cukru pudru- 5 łyżeczek żelatyny- 5 łyżek zimnej wody- 1 łyżeczka gorącej wody- 2 galaretki malonowe- 500ml gorącej wodySposób przygotowania:Na dno tortownicy o średnicy 24cm wykładamy biszkopty. Do garnka wkładamy 250g(...)malin, dodajemy sok z cytryny oraz 3 łyżki cukru. Gotujemy do rozpadnięcia owoców przez ok. 15minut na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia. W misce miksujemy serek homogenizowany razem z wystudzonym musem malinowym. 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczamy w 5 łyżkach zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Białka ubijamy na sztywno i miksujemy z napęczniałą żelatyną rozcieńczoną 1 łyżeczką gorącej wody

Mentor Smaku
Mrożona Zielona Herbata wg Blondynki 144

poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: 1 litr wody mineralnej niegazowanej 100 ml syropu Zielona Herbata ETERNO 1 pomarańcza 1/2 cytryny kilka gałązek świeżej mięty lód w kostkach Wykonanie: Prosto i szybko. Do dzbanka lub karafki wlałam wodę i syrop. Dorzuciłam owoce pokrojone w grube plastry

Blondynka Gotuje
Owsianka orzechowa z jabłkiem i miodem 79

łyżki płatków owsianych ½ szklanki mleka ½ cytryny 1 jabłko 10 orzechów laskowych 5 łyżek miodu Wykonanie: Płatki owsiane zalać 5 łyżkami przegotowanej zimnej wody i odstawić na pół godziny. Następnie dodać zimne mleko, sok z cytryny, starte jabłko i posiekane orzechy (koniecznie laskowe). Całość wymieszać, posłodzić miodem i podawać

Tradycyjna Kuchnia
Chłodnik litewski 141

ząbki czosnku500 ml jogurtu naturalnego2 łyżki  kwaśnej śmietanysok z cytrynypęczek koperkupęczek szczypiorkusól, pieprzPrzygotowanie:Buraki obieramy, drobno kroimy i dusimy w 250 ml wody przez około 10 minut. Studzimy. Dodajemy jogurt, śmietanę i sok z cytryny. Ogórki i rzodkiewkę kroimy w kostkę, dodajemy do chłodniku. Podobnie jak posiekany koperek i szczypiorek. Przyprawiamy solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Odstawiamy na kilka

Smakowity Blog Kulinarny
Bursztynowa jesien ze sloiczka 161

pokrojonej w kostke 1/4 szklanki wody 2-3 pomarancze pokrojone w kostke bez bialych czesci 100-200g brazowego cukru sok z polowy cytryny otarta skorka z 2 pomaranczy cynamon strarty imbir wykonanie:Dynie zalewamy woda i gotujemy do miekkosci.Z pomaranczy scieramy skorke, a pomarancze kroimy na kawalki pozbawiajac je bialych blonek. Dodajemmy do miekkiej dyni, wsypujemy cukier. Ilosc cukru

Przysmaki Karolki
Jak zrobić własny napój izotoniczny 245

organizmu. Picie tego napoju zalecane jest podczas dłuższego treningu oraz w upalne dni, gdy nasz organizm traci dużo wody i elektrolitów. Składniki: 1,5 l wody 3 łyżki miodu sok wyciśnięty z 1 cytryny lub pomarańczy lub limonki (co kto lubi:)) 1/3 łyżeczki soli liście mięty (opcjonalnie w gorące dni) Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy z sobą tak, aby się rozpuściły(...)listki mięty. Pamiętajmy, aby nie pić duszkiem! Picie "na raz" wcale nie gasi pragnienia, obciąża tylko pracę naszego serca i sprawia uczucie ciężkości (nie wspomnę już o odgłosach latającej wody w naszym brzuchu podszas robienia np. brzuszków:)) Pijmy często ale małymi łyczkami

cooklife
Tilapia z quinoa, fetą i ogórkiem 195

szklanki wody i łyżeczkę soli.Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut, aż woda wyparuje.Ogórka pokroić w kostkę.Przełożyć quinoa do miski i wystudzić (około 5 minut).Dodać ogórka, ser feta, łyżeczkę oliwy i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem i całość wymieszać.Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Tilapię przyprawić solą

wyzwania kuchenne