jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:86/252)

Krewetki! 98

zapchać zdjęciami, na pierwszy rzut idzie prosta krewetka. Lipcu nie zepsuj się! ;) Składniki 1 opakowanie krewetek mrożonych 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła pietruszka, pieprz cytryna Sposób przygotowania Krewetki dać na sitko, polać zagotowaną wodą by się rozmroziły. Rozgrzać masło na patelni, przecisnąć przez praskę 2 ząbki czosnku, podsmażyć go przez chwilę. Dodać krewetki, smażyć

pink envelope
Łosoś w naleśniku 184

zielona liścietłuszczsok z cytrynysól i pieprzDEKORACJAoliwkiogórek świeżyPRZYGOTOWANIE:Ciasto naleśnikowe Do miski wsypać mąkę, wbić jajko, dodać mleko, wodę i szczyptę soli, zmiksować. Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć cienkie naleśniki. Sałatę umyć, osączyć. Twarożek kremowy wymieszać z solą , pieprzem i sokiem z cytryny. Ostudzone naleśniki smarować twarożkiem, przykryć plasterkiem łososia i liściem sałaty. Zwijać ciasno w ruloniki. Następnie pokroić naleśniki

Kuchnia Danusi
Wegańskie NALEŚNIKI Z HUMMUSEM i SUROWYM SZPINAKIEM 150

fasolę, namaczamy przez noc, zmieniamy wodę i gotujemy do miękkości. Można też (wersja dla nie mających czasu na 2-godzinne gotowanie strączków) kupić ją w puszcze lub słoiku, gotową do jedzenia. Jeśli gotujemy sami w domu, solimy dopiero po ugotowaniu! (inaczej nie zmięknie). Oprócz ciecierzycy w skład hummusu obowiązkowo wchodzi sezam, czosnek, cytryna, oliwa, no i przyprawy wg uznania, sól(...)mnie jest to duży kubek ciecierzycy suchej (po namoczeniu wyjdzie trochę więcej), pół kubka sezamu na początek, 5-6 ząbków czosnku, 1 cała cytryna (bez skórki i pestek oczywiście!), chlust oliwy, łyżeczka soli i trochę wody. Wszystko razem siup do blendera i... hummus gotowy :) Osobiście na koniec dosypuję jeszcze garść sezamu i tylko mieszam, bo bardzo lubię takie ziarenka sezamu

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Śnieżny śledzik (z żurawiną w cytrynach) 213

zależy od upodobań) 6 grzybków konserwowych 3 jajka na twardo 4 duże cytryny sok z połówki cytryny posiekana natka pietruszki szczypiorek łyżeczka octu balsamicznego olej pieprz Filety moczymy w wodzie(...)pozbyć się nadmiaru słonego smaku Następnie kroimy je w kostkę. Cebulę i ogórki oraz grzybki kroimy w kostkę, żurawinę moczymy w gorącej wodzie i odsączamy. Do filetów dodajemy ogórki, cebulę, grzybki i zalewamy octem balsamicznym, sokiem z cytryny i olejem (tyle by olej zakrył całość) Wstawiamy do lodówki na całą dobę. Na następny dzień przekrawamy cytryny na pół i wydrążamy

Bon Appetit Małgorzaty
Babka cytrynowa - najlepsza na świecie 159

jajka1 szkl cukru 1,5 szkl mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaskórka otarta z 1 cytrynyLukier:2/3 szkl cukru pudru sok z ok 1/2 cytryny (jeśli nie lubimy zbyt kwaśnego lukru można część soku zastąpić wodą)1. Margarynę/masło rozpuścić i wystudzić.2. Żółtka ubić z cukrem. Dodać margarynę/masło, skórkę z cytryny, mąkę i proszek do pieczenia

Kto ugości moich gości?
Ozór wołowy w sosie chrzanowym z konfiturą cytrynową. 146

czosnek ,imbir ,ósemki cebuli, musztardę, chilli, kminek, kolendrę, cukier i oliwę .Wszystko wymieszać i mieszając gotować 3 min, aż mieszanina lekko się przesuszy. Wlać 200ml wody, ocet ,dodać rodzynki, liście cytrynowe i ósemki cytryn. Wymieszać i gotować, aż cytryny zmiękną ,około 20min. Odstawić do przestudzenia. W słoikach można przechowywać parę tygodni. Konfitura świetnie koresponduje z łososiem .Ja podałem z ozorkami

Kulinarny karnet Christophera
Czekoladowo – Śmietankowy Tort z Owocami Lata 214

czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej Do garnka wsypujemy owoce i cukier. Stawiamy na palniku o średniej mocy i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru (nie gotować). Dodajemy cytrynę i mąkę wymieszaną z 1 łyżką wody. Zagotowujemy i zdejmujemy z palinka. Żelatynę rozpuszczamy w około 2-3 łyżkach wrzącej wody i wlewamy do owoców (można najpierw ją rozrobić z odrobiną soku z owoców

Made By Mom And Son
Śląskie ciasto drożdżowe z serem 172

żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Gdy cukier się rozpuści dodajemy budyń i jeszcze raz całość miksujemy, na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy startą skórkę z cytryny, całość mieszamy łyżką. Rodzynki przepłukujemy gorącą wodą, po czym przesypujemy mąką i dodajemy do masy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem lub wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Następnie delikatnie rozprowadzamy

Smakowy Raj
Wiosenny obiad. 111

smażymy na ostrym ogniu. Zaś, żeby zrobić pyszną mizerię z ogórków, pamiętajmy aby je pokroić na cienkie plastry posypać solą- zostawić na 1-2godz. odlać wodę, dodać sól, pieprz, trochę soku z cytryny, odrobinę cukru, drobno posiekany koperek i kwaśną śmietanę. Dla tych, którzy żyją w biegu można wybrać sos do mizerii knorra, dodać go ze śmietaną i połączyć

Kuchnia Beaty
Hummus z harissą 162

lodówce przez 2 tygodnie, a nawet dłużej. Hummus z harissą: 1 szklanka ugotowanej soczewicy 1 ząbek czosnku 1 łyżka harissy 2 łyżki tahiny sok z 1/2 cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek sól woda mineralna Wszystkie składniki (poza wodą) miksujemy blenderem na kremową pastę. W trakcie miksowania dodajemy odrobinę wody i miksujemy do momentu, aż uzyskamy gładką, aksamitną konsystencję. Hummus

Smakowity Blog Kulinarny
SOK OWOCOWY DOMOWEJ ROBOT 74

pyszny naturalny soczek.......... .--SKŁADNIKI- 10 marchewek ,5 jabłek ,3 pomarańcze ,1-2 łyżki cukru brzozowego- Ksylitol,1 cytryna. -- SPOSOB WYKONANIA , 1-2 szklanki przegotowanej wody. Marchewki ,jabłka i pomarańcze zostawiamy na noc w lodowatej wodzie .Dnia następnego ,obieramy i przepuszczamy przez sokowirówkę .Gotowy sok rozcieńczamy z wodą i ksylitolem ,oraz sokiem z 1 cytryny.GOTOWE.SMACZNEGO

w mojej kuchni
Muffiny cytrynowo-migdałowe 228

łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mielonych migdałów 100 g masła 1 jajko 1 szklanka mleka kilka kropel aromatu cytrynowego lub 2 łyżki soku z cytryny oraz 1 galaretka cytrynowa + 3/4 szklanki wody 250 ml śmietanki 30 % Wszystkie składniki na ciasto muffinkowe przygotować wcześniej aby były w temp.pokojowej. Masło rozpuścić i przestudzić. W jednej misce wymieszać składniki suche

Monia miesza i gotuje
Klasyczny domowy sos do steków 146

można dostosować jego składniki do własnych upodobań i preferencji smakowych. Składniki: 1 szklanka dobrej jakości ketchupu ½ szklanki grubo posiekanej cebuli 1 duży ząbek czosnku ¼ szklanki wody ¼ szklanki sosu Worcestershire ¼ szklanki soku z cytryny ¼ szklanki octu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka musztardy Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć w rondelku i gotować pod przykryciem przez 30 minut

naRuszcie
Wigilijny kompot z suszu 313

To kolejna symboliczna potrawa,która musi pojawić się na wigilijnym stole.Owoce są symbolem płodności i witalności.I tak:-jabłka symolizuja miłość,zgodę i zdrowie-gruszki są

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sushi w tempurze 147

Tempura to charakterystyczny sposób przyrządzania potraw w kuchni japońskiej. Polega na smażeniu na głębokim oleju różnych produktów obtoczonych w cieście, np. ryb, owoców morza, czy warzyw

Food Square
Newella w kieszonkach z prosciutto w sezamowym dresingu 192

łyżka oleju sezamowego,2 łyżka prażonego sezamu,2 łyżeczka brązowego cukru,1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,posiekana chili (bez pestek),sok z cytryny do smaku.      Przygotowanie:Wakame zalać letnią wodą, odstawić na 5 minut, odsączyć. Warzywa umyć, odsączyć na sicie, ogórki pokroić w paski obieraczką do warzyw.Wymieszać składniki dresingu.Newelle pokroić na 16 równych kawałków

SzczyptaSmaQ
Placuszki żytnie z jabłkiem i borówkami amerykańskimi 146

oczyszczonej szczypta soli 2 jajka 2 łyżki oleju plus porcja do smażenia 200 ml mleka Sposób przyrządzenia: Jabłka, sok z cytryny, 15 g cukru i 2 łyżki wody przełożyć na patelnię i dusić ok. 10 minut pod przykryciem do momentu, gdy owoce zmiękną. Od czasu do czasu mieszać drewnianą łyżką aby nie przywarło

pieprzny smaczek
KARP W GALARECIE 209

Lubimy ryby, nie tylko od świąt.Choć na Wigilię jest obowiązkowo to i czasem na jakies okazje też lubię go przyrządzić.Swietny na zimno ale jesli

Z Majeczką w kuchni