suszonych śliwek węgierek (najlepiej wędzonych) kawałek wyszorowanej uprzednio skórki pomarańczowej kawałek kory cynamonu kilka goździków cukier lub miód do smaku ewentualnie sok z cytryny do smaku Suszone owoce opłukać, osączyć i zalać przegotowaną wodą - ok. 2 l. Odstawić na 3–4 godziny. Wyszorowaną i sparzoną skórkę z pomarańczy dodać do napęczniałych owoców. Wrzucić również korę cynamonu oraz goździki. Gotować(...)minut, uważając, by owoce się nie rozpadły. Doprawić cukrem lub miodem (miód dodać do ciepłego, nie gorącego kompotu. Jeśli kompot jest za słodki można dodać również sok z cytryny. Schłodzić i przelać do szklanego dzbanka
Czerwień i błękitpora-cebula-2 ząbki czosnku-garść suszonych grzybów-kilka suszonych śliwek-natka pietruszki i gałązka kopru-wędzonka ( wędzona kość )-sól, pieprz-sok z cytryny lub ocet Do garnka wlewamy ok. 2,5 l wody, doprowadzamy do wrzenia.Wrzucamy wędzonkę, seler, por, marchew, czosnek i cebulę.Gotujemy ok. 5 minut. Dodajemy pietruszkę i koper, śliwki, grzyby i gotujemy
Maminek kulinarnyfilety z łososia skladniki na pesto: 2 spore garście rukoli 0,5 ząbka czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek sok z połowy cytryny 2 łyżki orzechów laskowych sól, pieprz wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W tym czasie przyrządzamy pesto. Umytą i osuszoną rukolę wraz z orzechami, oliwą, czosnkiem miksujemy na jednolita masę. Doprawiamy sokiem z cytryny oraz
Przysmaki Karolkidwie części i wrzucamy do gotującej się wody na 2 min. Po tym czasie odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę , to samo z awokado.Robimy sos- do miseczki nalewamy olej sezamowy, sok z cytryny, pieprz i sól.Odcedzamy makaron-dodajemy szparagi i sos. Mieszamy. Dodajemy ogórka i awokado. Nakładamy na talerze. Na koniec dodajemy łososia
Smaki Edytykukurydzy1 łyżka majonezu1 łyżka jogurtu greckiegosok z 1/2 cytryny2 łyżki siekanej miętysól, pieprzWykonanie:Makaron ugotować al dente. Odcedzić, przelać zimną wodą, odstawić.Paluszki surimi pokroić w plastry.Makaron połączyć z kukurydzą i surimi.Przygotować sos:Majonez, jogurt i sok z cytryny dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekane listki mięty.Sałatkę makaronową wymieszać z sosem. Smacznego
kolorowotorcikowocukru 50 g drożdży świeżych lub 14 g drożdży suchych 150 g rodzynek Szczypta soli 50 ml rumu (opcjonalnie) Skórka otarta z cytryny (opcjonalnie) Lukier Przygotowanie: Do słoika o pojemności 500 ml wlewamy ciepłe mleko lub wodę, dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki. Słoik dokładnie zakręcamy i trzęsiemy przez ok. 5 min, dzięki temu drożdże szybciej(...)godziny, lecz ja najczęściej zostawiam ciasto do wyrośnięcia na całą noc. Do wyrośniętego ciasta dodajemy rodzynki (można zamoczyć w rumie na 10 min) i skórkę otartą z cytryny, i dokładnie wyrabiamy. Formę na babkę smarujemy masłem, a z ciasta formujemy walec i przekładamy do 1/2 formy, jeżeli pozostaje nam ciasta możemy je upiec za drugim razem. Równamy ciasto
Kuchnia Łukaszawymyślony przez Chińczyków, od których przejęli go Arabowie, a od nich Włosi. Pochodzenie sorbetu może być przypisywane drinkowi ze wschodu o nazwie charbet , robionemu z posłodzonego soku owocowego i wody. Termin "sorbet" pochodzi od tureckiego şerbat/şerbet . Dawniej sorbet składał się z owoców, miodu, zapachów i... śniegu . Gdy wystawne obiady składały się z wielu dań, sorbety i poncze podawało się(...)mnie dziś jeden z moich ulubionych. Limonkowo-cytrynowy. Bardzo orzeźwiający, bardzo prosty. Zapraszam! SORBET LIMONKOWO-CYTRYNOWY SKŁADNIKI 180 m świeżo wyciśniętego soku z cytryn 180 ml świeżo wyciśniętego soku z limonek 250 g cukru 500 ml wody Do garnka wlać wodę, dodać cukier i gotować do momentu rozpuszczenia się cukru, a później jeszcze ok. 5 minut na bardzo małym ogniu
KUCHARNIAłyżki migdałów w płatkach 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej na lemon curd 175 g brązowego cukru sok z 2 cytryn 2 żółtka 110 g masła na włoską bezę 2 białka 100 g cukru 30 ml wody A jak to zrobić: W pierwszej kolejności należy przygotować lemon curd. W misce nad kąpielą wodną umieścić masło, cukier(...)cytryny. Gdy masło zacznie się roztapiać roztrzepać całość rózgą, aż masa stanie się jednolita. Dodać żółtka i energicznie je ubijać około 10 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Przelać do słoika i schłodzić w lodówce. Muffiny. Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre. Przyszedł czas na połączenie składników z obu misek. Mokre
Kuchnia w opałachkrojonych pomidorów puszka tuńczyka w sosie własnym 300 g makaronu muszelki skórka z cytryny Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i ok 3 minut podsmażamy oliwki z czosnkiem i chili, chętni mogą dorzucić łyżkę kaparów. Dodajemy pomidory z puszki i odsączonego oraz rozdzielonego widelcem tuńczyka, podlewamy odrobiną wody. Całość zagotowujemy, zmniejszamy ogień pod patelnią i dusimy ok 15 minut. W tym czasie(...)przepisu na opakowaniu makaron. Odcedzamy pozostawiając trochę wody z gotowania. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy makaron z gotowym sosem, ew. rozrzedzamy wodą z gotowania makaronu. Nakładamy do miseczek i posypujemy skórka startą z cytryny
Dzieje kuchennej Wiewiórymała cebula 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu sól i pieprz do smaku Z chleba (jeżeli używamy) usunąć skórkę. Jedną kromkę pokroić w kostkę. Skropić oliwą,podsmażyć na patelni grzanki. Drugą kromkę obficie skropić przegotowaną wodą, odłożyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Przekroić, oddzielić gniazda nasienne. Gniazda z sokiem i skórkami(...)namoczony wcześniej chleb. Całość zmiksować na gładką konsystencję. Doprawić solą dodać oliwę z oliwek, jeszcze chwilę zmiksować. Dodać ocet i sok z cytryny (najlepiej stopniowo do uzyskania pasującego smaku). Jeżeli zupa będzie za gęsta można dodać wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wtedy też trzeba jeszcze doprawić solą i octem. Chłodnik można podawać od razu, ale lepszy jest mocno schłodzony. Zupę
Pełny talerzpuszka białej fasoli 4 duże ziemniaki liść laurowy 2 ziela angielskie pieprz sól 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki śmietany 18% pieprz sól natka pietruszki PRZYGOTOWANIE Mięso umyć, włożyć do garnka i zalać wodą (ok. 2-2,5 l), zagotować i zebrać powstałą szumowinę. Dodać obraną pietruszkę, selera, pora, pokrojoną w plasterki marchewkę i cebulę (w łupinie). Doprawić solą(...)oczkach. Starte buraki i te pozostawione w połówkach wrzucić do bulionu i gotować ok. 30 min (w razie potrzeby dolać wody). Wyjąć pora, selera, cebulę i pietruszkę. Dodać podgotowane ziemniaki i białą fasolę. Wszystko zagotować doprawiając sokiem z cytryny, który sprawi, że zupa będzie miała piękny kolor. Dodać posiekaną natkę pietruszki, a gdy zupa lekko przestygnie połączyć w szklance śmietanę
zabawa smakiembobu świeżego lub mrożonego200g sera fetasól, pieprzsok z cytryny2 łyżki oliwyszczypiorekkilka listków mięty ogrodowejWykonanie:Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, studzimy i obieramy z łupinek. Ser feta kroimy w kostkę, mieszamy z bobem.Polewamy sokiem z połowy malej cytryny, oraz 2 łyżkami oliwy. Solimy i pieprzymy do smaku. Szatkujemy szczypiorek i kilka listków mięty. Dokładamy do sałatki
Walijskie Pichceniekurczaka , na jedna osobę (niezbyt głodną ) wystarczy pojedynczy filet musztarda francuska śmietana, olej sól , pieprz ,ewentualnie kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie : Fileta lekko rozbić (ale niekoniecznie) , pokroić w drobną kostkę i obsmażyć krótko na oleju Podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywką i gotować do miękkości (uważać , by nie przypalić, podlewać wodą !), wtedy mięso posolić 3 - 4 łyżki musztardy rozmieszać(...)musztardą - wymieszać Wszytko pogotować chwilę , dodać jeśli trzeba soli , szczyptę pieprzu mielonego, sok z cytryny Sos powinien być dość gęstej konsystencji o lekko ostrym smaku Jeśli wyszedł nam zbyt rzadki to można zrobić "zatrzepkę" z mąki w małej ilości wody i wszystko jeszcze raz zagotować- mieszając Danie na tyle proste i szybkie, że warto zrobić (choć może
Proste Potrawygałką lodów waniliowych. Bardzo polecam :) Ciasto : 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1/4 łyżeczki soli 250 g schłodzonego masła 90 ml zimnej wody 1 łyżka octu jabłkowego Nadzienie : 1 kg jabłek 100 g cukru brązowego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu W misce umieścić mąkę i sól. Dodać masło pokrojone na kawałki i posiekać łopatką(...)Wlać wodę i ocet, wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części. Rozwałkować każdą na okrągły placek o średnicy ok 30 cm. Formę o średnicy 26 cm wysmarować masłem i przenieść do niej jedną część ciasta, wylepić dokładnie dno i brzegi formy (ok. 5 cm). Drugą, rozwałkowaną część zawinąć (na płasko) w folię spożywczą. Formę z ciastem
Chocolate Muffin Blogseler korzeniowy - kawałek jasnej części pora - 1 jabłko (dałam Golden Delicious) - 4 łyżki suszonej żurawiny - 3 łyżeczki startej skórki z pomarańczy - kilka uprażonych orzechów włoskich -1 łyżka soku z cytryny - sok wyciśnięty z ½ pomarańczy - 1,5 łyżki miodu - różowa sól himalajska - 3 łyżki oleju z pestek winogron Seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z wyszorowanej(...)dodajemy do selera. Jabłko obieramy i trzemy na seler – mieszamy. Umyty por kroimy w półkrążki, przekładamy na sitko, przelewamy wrzątkiem, a następnie hartujemy zimną wodą. Dodajemy do miski z selerem. Skrapiamy łyżką soku z cytryny dodajemy miód, 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy, lekko oprószamy różową solą himalajską. Na sam koniec skrapiamy olejem z pestek winogron. Odstawiamy do „przegryzienia
mojewypiekiinietylkokroimy w sporą kostkę, wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem i szklimy na średnim ogniu. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy koncentrat, 3-4 łyżki wody, przyprawy i mieszamy. Dodajemy miód i pieprz, skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy około 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Śledzie wyciągamy z zalewy i tniemy w grube paski. Wrzucamy do miseczki, dodajemy przestudzony
W poszukiwaniu inspiracji