jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:103/252)

Shrimp toast. 90

patelnie z cebula. Dodajesz trochę masła klarowanego, dwie łyżki miodu i sok z 1 cytryny. smażysz kilka minut na wolnym ogniu, tak, by zbytnio się nie skurczyły puszczając wodę- przez co staja się suche i gumiaste. Dodajesz soli czosnkowej, krojonego poru, pieprzu cayenne - na chleb

ClauditteMissCooking
Focaccia pietruszkowa z słodko kwaśną cebulka duszoną w piwie 188

duże cebule czerwone, 1 duża cebula biała, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 ząbki czosnku, otarta skórka z jednej cytryny, 1 łyżeczka miodu, 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego, sól do smaku, 60 ml piwa jasnego. Przygotowanie: Ciasto: Drożdże mieszamy z cukrem,  wodą i mąką razową. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min. do wyrośnięcia. W dużej misce mieszamy(...)ostrza, ale można delikatnie wykonać też, za pomocą noża do krojenia pizzy ). Ciasto skrapiamy wodą i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia. W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek posiekany w kostkę i cebulę w paski. Podsmażamy  ok. 3 min. dodajemy, cukier, miód, skórkę z cytryny, szczyptę soli i smażymy kolejne 2 min, mieszając. Całość zalewamy piwem i dusimy na małym ogniu

Moniki Smakołyki
Bułka z dynią 116

letniego mleka 50 g cukru 50 g masła 0,5 kg dyni - waga już po obraniu 1/2 łyżeczki soli skórka z 1 cytryny Przygotowanie:Obraną dynię, pokroić w kostkę i podlać 0,5 szklanką wody, poddusić do miękkości,ostudzić.Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, wymieszać, zrobić dołek, rozkruszyć drożdże, wlać mleko, wymieszać z odrobiną mąki, zostawić

Anioły w kuchni
Chłodnik z botwinki 145

Ugotować je z obraną marchewką i pietruszką, ząbkiem czosnku, pieprzem ziarnistym oraz liściem laurowym i kilkoma ziarenkami pieprzu w około 750 - 900 ml posolonej wody Gdy po kilku minutach buraczki będą miękkie dodać sok z cytryny, szczyptę majeranku i pieprz mielony, ewentualnie cukier do smaku, chwilę pogotować, wywar przecedzić, część zostawić do botwinki na gorąco, a część wywaru pozostawić

Proste Potrawy
7. Zdrowy jak jabłko, rumiany jak jabłko: czyli wegański jabłecznik ★ 172

mąki z kaszy gryczanej* - ok 9 łyżek oleju kokosowego lub rzepakowego - 3 łyżki cukru trzcinowego lub 2 łyżki stewi - 3 łyżki zimnej wody - 3 duże, soczyste jabłka - cynamon - duża garść płatków migdałów - sok z połowy cytryny * mąka z kaszy gryczanej - należy dokładnie zmielić w młynku kaszę i przesiać ją, w sklepach jest także dostępna gotowa mąka gryczana. Polewa: - tabliczka gorzkiej(...)jednej łyże wody, wyrabiaj ciasto, aż będzie zbite i uformuj kulę. 4. Odłóż ciasto do lodówki, przykryte folią (chłonie zapachy) 5. Obierz jabłka i pokrój je na plastry. 6. Podpraż bardzo delikatnie płatki migdałów na suchej patelni. 7. Rozłóż ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuj widelcem. 8. Porozkładaj plasterki jabłek, pokrop sokiem z cytryny i posyp cynamonem

Pland based fille
Barszcz na zakwasie 198

pietruszka, kawałek pora, kawałek selera, natka pietruszki)1 surowy burak1-2 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiego5 ziaren czarnego pieprzuok. 500 ml wody z gotowania grzybów (np. po uszkach)ok. 500 ml zakwasu na barszcz (lub więcej)sok z cytryny (do smaku)ćwiartka jabłka2 zgniecione ząbki czosnku1-2 łyżeczki majerankucukiersól morskaświeżo mielony pieprz Do dwóch litrów wody dodajemy obraną włoszczyznę, obranego(...)szklanki wody po gotowaniu grzybów (po kapuście lub uszkach) oraz tyle samo zakwasu (jeśli barszcz ma być wyraźniejszy to więcej). Dodajemy zgniecione ząbki czosnku, majeranek oraz ćwiartkę jabłka – gotujemy barszcz bardzo powoli przez ok. 15 minut nie dopuszczając do jego wrzenia (inaczej straci kolor). Barszcz przyprawiamy solidnie cukrem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Wyciskamy sok z cytryny

Poezja smaku
Tarta ze szpinakiem i serem feta 236

oliwa 4 jajka 200 ml śmietany kremówki 30% sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1 cytryny 150 g sera feta Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, formę* do tarty wysmarować masłem. Mąkę, sól oraz masło przełożyć do malaksera, zmiksować, dolać tyle wody, aż otrzymamy pożądaną strukturę ciasta. Wyłożyć ciasto na blat, zagnieść, rozwałkować dosyć cienko i przenieść na formę(...)minut. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek, a następnie szpinak. Gdy szpinak opadnie przyprawić solą pieprzem oraz gałką muszkatołową. Odstawić. W misce wymieszać jajka, śmietanę, sok z cytryny oraz skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Na podpieczony spód ciasta wyłożyć szpinak i zalać masą jajeczną, wierzch posypać rozdrobnioną fetą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 35 minut. Smacznego :) * upiekłam

Zabawa smakiem
Deser z Tofu z Herbatą Matcha i Truskawkami 160

czym chcecie, trzeba posłodzić do smaku po prostu) 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: No to tu będzie prosty temat. Żelatynę namoczyłam w minimalnej ilości wody. Do miski wrzuciłam tofu i zmiksowałam go porządnie. Dodałam sok z cytryny i słodziłam. Czym? Ja słodziłam cukrem pudrem, bo akurat to miałam pod ręką. Aby było zdrowiej możecie posłodzić ksylitolem, czyli cukrem brzozowym (uwaga, pamiętamy

Blondynka Gotuje
Curry z wieprzowiny -SHIKAR KARI 151

bardzo aromatyczne i smaczne. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 duża cebula 2 szklanki ciepłej wody 1 papryczka chilli bez pestek 1/2 łyżeczki zielonego kardamonu mielonego 1 łyżeczka nasion kolendry 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1/2 cytryny sól,pieprz 1 łyżka masła klarowanego Wykonanie Mięso pokroić w kostkę 3x3 cm, oprószyć je delikatnie solą(...)podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Do podsmażonej na rumiano cebuli dodać posiekaną papryczkę chilli, kardamon, imbir, cynamon i wyciśnięty sok z cytryny, a następnie mięso. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć aż mięso będzie rumiane. Wlać wodę i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Podawać z ryżem

O kuchni z uczuciem
śledzie matiasy na zakąskę... 143

Składniki: filety śledziowe 10 sztuk, cebula biała 4 średnie, oliwki zielone, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, sok z cytryny 2 łyżki, olej rzepakowy 2 szklanki filety śledziowe "matiasy" wymoczyć w letniej wodzie z 3 razy zmieniając wodę co 30 minut, następnie wylac je na sito aby odciekły z wody cebulę białą drobno pokroić w kostkę, oliwki

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka z ciecierzycy - prosta i smaczna 1141

łyżeczki soli morskiej 3 łyżki drobno posiekanej świeżych liści mięty starta skórka z 1 cytryny 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny opcjonalnie: czerwony lub świeżo zmielony czarny pieprzPrzygotowanieCiecierzycę namoczyć  w osolonej wodzie (8 - 10 godzin), najlepiej na noc. Po tym czasie wodę odlać i ponownie zlać cieciorkę wodą, tym razem wrzącą. Gotować na średnim ogniu

Stare Gary
Sałatka makaronowa z kurczakiem i czerwoną fasolą 188

odłożyć na pół godziny. Upiec kurczaka, pokroić w paseczki bądź porwać w rękach. Wymieszać z makaronem, dodać odcedzoną i przelaną wodą fasolkę. Całość przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać jogurt połączony z pozostałym sokiem z cytryny. Wymieszać

Magiczne Życie Marty
Domowe bułeczki - najlepsze przecież 135

uwielbiam, więc kiedy tylko zobaczyłam ich zdjęcie w Bag brød wiedziałam, że to jest właśnie to. W oryginale była oliwa cytrynowa - nie mam takiej, dałam więc skórkę z cytryny. Nie radzę pomijać tego dodatku, bo nadaje bardzo ciekawej nuty smakowej i świetnie się z koperkiem komponuje. Kiełbasę można pominąć lub zastąpić inną - ja akurat taką dostałam w sklepie(...)mały pęczek koperku100 g kiełbasy pepperoni50 g masła1 łyżeczka oliwyskórka otarta z 1/2 cytrynydodatkowo:1 jajko15 g ziaren dyniMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i drożdżami. Wlać wodę, zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta; wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, może się delikatnie lepić.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.Pepperoni pokroić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pączki hiszpańskie 233

też je posypać cukrem pudrem albo polać czekoladą…Pączki hiszpańskie – składniki:170 g margaryny (około 2/3 kostki)2 szklanki mąki2 szklanki wody6 jajek 1. Do rondelka wlewam wodę i dodaję masło. Mieszam, aż się rozpuści i zagotuje. Zmniejszam gaz. Dosypuję mąkę i ciągle mieszam i rozcieram, aż masa będzie gładka, bez grudek i będzie odchodzić od ścianek. Odstawiam(...)chwil aż będą złote. Przekładamy do odsączenia na bibułę. 3. Polewam cytrynowym lukrem. Na około 1 szklankę cukru pudru dolewam soku z z pół cytryny i mieszam a następnie dolewam 1-2 łyżki gorącej wody i mieszam na gładką masę. Jeśli jest za rzadki dosypuję więcej cukru.Smacznego Przepis ten został wyróżniony przez portal ugotuj.to i trafił do zestawienia karnawałowych słodkości

UgotujmyTo.pl

Proponowane wyszukiwania