Czas przygotowania: 1 godz Ilość porcji: 3 słoiki Składniki: 3 kg jabłek ( po obraniu i wydrążeniu wychodzi około 2, 4 kg) 2 łyżki cukru Kilka kropli soku z cytryny ½ szklanki wody Opcjonalnie:* 1 łyżeczka cynamonu 1 kora cynamonu *my go uwielbiamy w połączeniu z jabłkami dlatego dodajemy od razu przy przyrządzaniu musu. Jabłka nabierają wówczas bardzo fajnego, ciepłego smaku(...)Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy. Następnie kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy wodę, cukier i sok z cytryny. Jeśli zdecydowaliśmy się na dodatek cynamonu również go wrzucamy. Całość gotujemy około 40 minut do godziny. Jabłka powinny być bardzo miękkie, ale zachować swoją konsystencje kostki. Na tym etapie możemy postąpić dwojako: albo blenderujemy jabłka na gładki
Kolizje Smakówatutem jest fakt, że cytryna świetnie oczyszcza organizm. A więc, pijmy ją na zdrowie ;) Cytrynowa lemoniada z limonką i miętą SKŁADNIKI : 1,5 l schłodzonej wody mineralnej 1,5 dużej cytryny 1 limonka 2 gałązki świeżej mięty (poobrywane listki) 10 kostek lodu (im cieplej tym lodu więcej) PRZYGOTOWANIE : Limonkę i cytryny myjemy pod bieżącą, gorącą wodą(...)pestki nie dostały się do soku) - przelewamy do dzbanka. Dodajemy kostki lodu oraz listki świeżej mięty. Połowę cytryny kroimy w plastry, a następnie na ćwiartki, dodajemy do dzbanka, limonkę kroimy w plasterki - przekładamy do pozostałych składników. Całość zalewamy schłodzoną wodą mineralną
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwody 1 butelka zimnej wody gazowanej Wykonanie: Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki usunąć gniazda nasienne i włożyć do garnka. Dodać sparzoną i pokrojoną w plasterki 1 cytrynę i 10 gałązek mięty. Zalać wodą (2,5 litra) i gotować do czasu, aż jabłka zaczną się rozpadać. Odstawić do ostudzenia i osłodzić miodem. Następnie lemoniadę odsączyć na sicie(...)pozostałego koncentratu lemoniadowego dodać jeszcze jedną sparzoną i pokrojoną w plastry cytrynę. Do wysokiego dzbanka włożyć opłukane gałązki mięty, wlać do połowy koncentrat lemoniadowy, dopełnić zimną wodą gazowaną, plastrami cytryny i kostkami lodu
Pasja Smakuzanim sięgniecie po tabletkę, zastanówcie się czy nie wystarczy zadbać o prawidłowe dostarczanie wody do organizmu. To naprawdę działa :)Zapraszam Was na szklaneczkę pysznej orzeźwiającej wody z cytryną i świeżą miętą. Jak ją przygotować? Bardzo prosto i szybko. Wystarczy wyszorowana i sparzona cytryna, którą kroimy w plasterki oraz świeże listki mięty. Miętę możemy sobie(...)Obecnie nie ma już problemy ze świeżymi ziołami dostępnymi w małych doniczkach. Są znacznie lepsze niż te kupowane ścięte.)Do szklanki wkładamy plasterki cytryny, dorzucamy listki mięty i zalewamy wodą. Można schłodzić ją jeszcze kostką lodu, ale uważajcie na gardła, które podczas upały zbyt gwałtownie chłodzone, potrafią odwdzięczyć się anginą ;)Jeśli koniecznie musimy mieć posłodzony napój, wtedy
Codzienna kuchnia niecodziennalitra spirytusu 6 cytryn 500 g miodu spadziowego szklanka wody przepis Wyciskamy sok z 6 cytryn a następnie przecedzamy go przez sitko . Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sok z cytryn i miód, całość lekko zagotowujemy, studzimy. Dodajemy spirytus, dokładnie mieszamy i przelewamy do butelek. Odstawiamy na 2 tygodnie żeby składniki się " przegryzły
Smakowite Daniapieczenia,nie miksujemy,tylko delikatnie mieszamy łyżka.Ciasto wylewamy do blaszki 24x35,pieczemy 25 minut wtemp.170*C.Po upieczeniu biszkpt studzimy i przekrajamy na 2 czesci.Nasaczamy spodni placek przegptowana woda z cytryna i cukrem.1 galaretkę rozpuszczamy w2 szkl.wrzatku,studzimy,gdy stezeje kroimy wkosteczkę.Smiatany ubijamy na sztywno.dodajemy 3 kolejne galaretki wystudzone rozrobione w 3 szkl wody.Miksujemy zubita smietana,na kilka minut
Z Majeczką w kuchniłyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy otarta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny sól Lukier: 150 g cukru pudru 1-2 łyżki soku z cytryny gorąca woda Wykonanie: Nagrzałam piekarnik do 170 - 180 stopni (można termoobieg 160 - 165 stopni). Do białek wsypałam szczyptę soli i ubiłam na sztywną pianę, do której stopniowo wsypywałam cukier i miksowałam(...)formie. Po tym czasie wyjmujemy ją i studzimy na kratce. Wystudzoną albo posypujemy cukrem pudrem albo lukrujemy. Ja polukrowałam (cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i 2-3 łyżkami gorącej wody). SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeżółtka od białek) - 3/4 szkl. cukru - 4 łyżki wody - 3/4 szkl. mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 szkl. wiórków kokosowych Dodatkowo: - 1/2 szkl. przegotowanej wody, do której wyciskamy pół niedużej cytryny - duże opakowanie śmietany 30% (ok. 400g) - 1 opakowanie galaretki poziomkowej lub truskawkowej (lub dwa jeśli chcesz, żeby warstwa była grubsza niż na zamieszczonym zdjęciu) - truskawki (można oczywiście(...)indywidualna). 7. Kiedy ciasto wystygnie wyciągnij je z blaszki i zdejmij papier do pieczenia, następnie z powrotem włóż do blaszki. Łyżeczką rozprowadź równomiernie po całej powierzchni ciasta wodę z cytryną. Jeśli nie nasączysz ciasta będzie suche. 8. Rozprowadź równomiernie bitą śmietanę na całej powierzchni biszkoptu. Ułóż pokrojone na pół truskawki lub inne owoce. Na wierzch wylej galaretkę
Kraina Tysiąca Smakówłyżki zimnej margaryny,1/2 łyżeczki soli,łyżeczka soku z cytryny,3 łyżki zimnej wody. Mąkę przesiać, dodać sól, zimne masło i serek mascarpone. Posiekać nożem. Dodać sok z cytryny oraz zimną wodę. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 20minut do lodówki. Następnie rozwałkować i wylepić dno formy np. na pizzę, zostawiając odrobinę ciasto zwisającego
Z miłości do słodkościłyżek na jedno ciastko) w bardzo dużych odstępach (fot.2), ponieważ ciastka mocno wyrastają. Piec przez około 15 minut w temperaturze 180ºC. Studzić na kratce. Z cukru pudru, wody i soku z cytryny przygotować lukier. Jego gęstość można dowolnie regulować dosypując pudru lub dolewając wody. Tak przygotowanym lukrem posmarować ciastka od płaskiej strony
Świat Ciastawymiarach boku 6 cm: Ciasto: 60g masła 120 g mąki 3 łyżki dobrego, ciemnego kakao 150 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: ½ szklanki wody sok z ½ cytryny 1 łyżeczka cukru Nadzienie i dekoracja: 200 g masy marcepanowej 150 g dżemu brzoskwiniowego 80 g białej czekolady 80 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka masła 1 łyżka słodkiej śmietany(...)Wyrównujemy ewentualne nierówości. Ciasto przecinamy na pół, tak aby po nałożeniu górnego placka na dolny otrzymać prostokąt o wymiarach 18x23 cm. Oba placki dobrze nasączamy ponczem z ciepłej wody, soku z ½ cytryny i 1 łyżeczki cukru. Jeśli torciki nie są przeznaczone dla dzieci, można dodać trochę wódki. Dżem brzoskwiniowy przecieramy przez sitko( ja nie przetarłam). Masę marcepanową rozwałkowujemy, podsypując cukrem
Mia Cucina SofietaZostawić do wystudzenia w zamkniętym piekarniku.Owoce odpowiednio obrać i umyć. Wybrać najładniejsze do dekoracji, resztę pokroić na mniejsze kawałki.Kremówkę ubić z mascarpone na sztywną masę.Sok z cytryny wymieszać z wodą.Każdy z biszkoptów przekroić na pół.Na paterze ułożyć ciemny blat, skropić ponczem, posmarować kremem, posypać owocami. Przycisnąć jasnym blatem, skropić, posmarować kremem, wyłożyć owoce. Następnie ciemny blat
Pożeraczka, czyli raz adobrzecytryna 1 litr wody(...)około 2h. Po tym czasie oglądamy każdy kwiatek i upewniamy się, czy wszyscy nieporoszeni goście opuścili swoje legowiska. Cytrynę dokładnie myjemy, kroimy na plasterki , kwiatki zalewamy litrem wody i dodajemy wcześniej przygotowaną cytrynę. Całość odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce. Na drugi dzień przelewamy płyn przez gazę do czystego garnka, a kwiatki i cytrynę dokładnie odciskamy. Ważne aby płyn
w mojej kuchnimiękkiego masła 2 łyżki cukru waniliowego (u mnie domowy) 1 szklanka rodzynków (ja nie dałam) Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny gorąca woda Ciasto: Ugotowane żółtka przetrzeć przez sito. Wszystkie składniki zagnieść, aby uzyskać gładkie, jednolite ciasto. Jeśli ciasto się lepi (nie powinno) można podsypać niewielką ilością mąki. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę(...)działa, bo gorący ser zawsze jest mokry) wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na godzinę do przestygnięcia. Wyciągnąć z piekarnika. Lukier : Z cukru pudru, soku z cytryny i bardzo niewielkiej ilości ciepłej wody utrzeć gładki lukier i polać nim letnie (nie gorące) ciasto. Zostawić do wystygnięcia. Najsmaczniejsze na drugi i trzeci dzień... może i na czwarty, ale nie ma możliwości
w mojej kuchniłyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki żelatyny Owoce persymony przekroić na pół i wydrążyć z nich miąższ. Przełożyć do blendera i zmiksować. Doprawić do smaku miodem, sokiem z cytryny i wodą z pomarańczy. Pół łyżeczki żelatyny rozpuścić w łyżce zimnej wody i odstawić aż napęcznieje. Następnie lekko podgrzać, by się rozpuściła i energicznie połączyć ze zmiksowanymi owocami. Wstawić do lodówki
KUCHARNIA