koniecznie mocno schłodzić . Czas: 5 minut + chłodzenie Składniki: plaster arbuza ( po odcięciu skóry ok. 3/4 szklanki miąższu)- zimnego schłodzonego mocno 1/2 szklanki mleka kokosowego 1/3 szklanki wody mineralnej gazowanej 1 łyżka soku z cytryny szczypta sumaku Z plastra arbuza odkroić skórę. Z miąższu usunąć pestki(...)pokroić go na kawałki. Ze skórki arbuza można powycinać ozdoby którymi udekoruje się szklaneczki lub otoczenie w jakim będzie podawany koktajl. Zmieszać mleko kokosowe z sokiem z cytryny i zimną wodą mineralną gazowaną. Do malaksera wrzucić miąższ z arbuza . Wlać mleko kokosowe z wodą i sokiem z cytryny. Dodać szczyptę sumaku i zmiksować wszystko. Przelać do szklaneczek - udekorować
Buniabaje w kuchniprzepis na babkę marmurkową. Jest delikatna w smaku i po prostu rozpływa się w ustach. SKŁADNIKI: Ciasto: 5 jajek, 200g cukru pudru, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki wody, 1 cytryna, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 3 łyżki kakao, Polewa: 1 tabliczka białej czekolady, 1,5 łyżki mleka, kolorowe perełki, PRZYGOTOWANIE: 1. Cytrynę dokładnie(...)myję, ścieram skórkę i wyciskam sok. Wodę mieszam z olejem, cukrem pudrem, sokiem i skórką z cytryny. Nadal ubijając dodaję po jednym żółtku. Stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksuję. 2. Białka ubijam na sztywno z cukrem waniliowym. Pianę dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. Ciasto dzielę na dwie równe części. Do jednej z części dodaję kakao. Mieszam
Tradycyjna kuchnia KasiIdealna lemoniada na nadchodzące 37 stopniowe upały:) Składniki: 1,5 l wody mineralnej, 4 cytryny, 3 cm świeżego korzenia imbiru, 6 czubatych łyzek miodu, 2 szklanki kostek lodu, garść listków świeżej mięty, Przygotowanie: Wode wlać do dzbanka. Do wody wycisnąć sok z cytryny. Kawałek świeżego imbiru zetrzeć na tarce i dodać do wody. Na koniec dodać miód, mięte i wcześniej
Anioły w kuchnispróbowały wszystkich trzech! Lemoniada jaśminowa 2 torebki zielonej jaśminowej herbaty 2 łyżki brązowego cukru – lub więcej jak ktoś lubi Pół cytryny pokrojonej na plasterki, a następnie na mniejsze kawałki Garść mrożonych owoców leśnych Litr bardzo zimnej wody Kostki lodu Zaparzyć bardzo mocną herbatę i ją posłodzić. Poczekać aż wystygnie. W karafce umieścić owoce i lód, wlać esencję, dopełnić wodą(...)suszonych) 4 łyżki brązowego cukru – lub więcej, jak ktoś lubi Sok z 1 cytryny Ok. 1 litra bardzo zimnej wody Lód Lawendę zalać szklanką gorącej wody. Dodać sok z cytryny i cukier. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut, aż powstanie syrop. Przecedzić. Ok. pół szklanki syropu przelać do karafki, dopełnić wodą z lodem, podawać z plasterkami cytryny. Pijąc można
Patchworkpianę. Żółtka utrzeć z cukrem i 150 ml gorącej wody. Masę żółtkową wymieszać z mąką tortową przesianą z mąką ziemniaczaną + proszek do pieczenia. Na końcu wymieszać białka. Ciasto przelać na blaszkę piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni C.Krem nr 1:Cytryny sparzyć i otrzeć z nich skórkę. Dodać dżem morelowy,rozgniecione(...)miękkim masłem i cukrem, doprawiając rumem. Krem budyniowy posmarować na kremie morelowym i odstawić do lodówki do stężenia.Lukier:Z cukru pudru, z soku z cytryny i wody gorącej zrobić lukier energicznie mieszając. Wylać na ciasto. Udekorować tartą czekoladą, cytryną albo miętą.cytrynowo - rumowe ciacho z lukrem
Bon Appetit Małgorzatydiecie antynowotworowej. Stanowią pełnowartościowe pożywienie, tak więc poleca się je zwłaszcza dzieciom. Zapraszam do kręcenia. TWAROŻEK ZE SŁONECZNIKA. WEGAŃSKA PASTA. Składniki: filiżanka ziaren słonecznika sok z połowy cytryny 1/4 filiżanki filtrowanej zimnej wody koperek (opcjonalnie) ząbek czosnku (opcjonalnie) sól himalajska świeżo mielony kolorowy pieprz odrobina czarnuszki (opcjonalnie) odrobina prażonego(...)siemienia lnianego (opcjonalnie) Przygotowanie: Łuskane ziarna słonecznika płuczemy na sitku dokładnie i kilka razy (zwykle słonecznik jest bardzo zakurzony). W kielichu blendera umieszczamy słonecznik, sok z cytryny oraz wodę. Dokładnie miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji pasty. ja pozostawiłam sobie kilka kawałeczków ziarenek, nie miksowałam na gładką pastę. W razie konieczności można dolać odrobinę wody. Starannie doprawić do smaku
Naturalna KuchniaSkładniki: 1/2 kg czerwonej cebuli 1/2 kg cukru 2 cytryny 6 szklanek wody 7 łyżek miodu organicznego Wykonanie Mieszając ciągle uprażyć cukier na suchej patelni ,do zmienienia koloru .Dodac drobno pokrojona cebulkę. Dolać wodę.Gotujemy ,ąż cała masą zacznie gęstnieć i zmniejszy swoja objętość o 1/3 . W czasie gotowania ,wyciskamy sok z cytryn i szykujemy miód. S ciągamy(...)wdychać jego zapach. Po kilku minutach atak powinnien ustąpić. Gorące kapiele i parówki (wdychanie), zwłaszcza z solą, sa bardzo pomocne przy atakach astmy. Sok z połówki cytryny zmieszany z wodą, pity między posiłkami, daje dobre rezultaty w leczeniu astmy. Łyżeczkę imbiru zmieszać z łyżeczką kozieradki, zalać szklanką wrzątku, odstawić na 15 minut i przecedzić. Dodać łyżeczkę miodu i pić rano
w mojej kuchnijajka Sól czosnkowa Pieprz 2 ząbki czosnku Sposób przygotowania: Filety rybne rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody kładąc je na ręcznikach papierowych. Każdy filet dzielimy na pół, co ułatwi nam szybsze i lepsze smażenie małych kawałków. Warzywa dokładnie myjemy a cytrynę sparzymy wrzątkiem. RYBA: Każdy z filetów obsypujemy przyprawą do ryb. Rozbijamy 3 jajka i ubijamy w osobnym naczyniu. Mąkę(...)smażymy. Gdy pieczarki zmiękną i nabiorą ładnego koloru dodajemy szczyptę soli czosnkowej i pieprzu. RYŻ: Do wody dodajemy 1 łyżeczkę soli czosnkowej i utartą skórkę z ½ cytryny. Do wody wrzucamy woreczki ryżu i tak gotujemy aż ryż spęcznieje. SAŁATKA : Zieloną sałatę rwiemy na kawałeczki dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, 5 łyżek oleju z pestek winogron, utarta skórkę z ½ cytryny oraz
ClauditteMissCookingjako dodatek do wody. Będzie w sam raz na cieplejsze dni. Składniki: 400 g rabarbaru 1 laska wanilii 80 g cukru sok z 1/2 cytryny 300 ml wody Wykonanie: Rabarbar umyć i pokroić na kawałki (jeżeli chcemy uzyskać ładny, czerwony kolor, to go nie obieramy). Do garnka wlać wodę, sok z cytryny, wsypać cukier, włożyć
Sto kolorów kuchnimleka 2 garście rodzynek (ilość wg uznania) szczypta soli olejek waniliowy sok z cytryny skórka z 1 cytryny Lukier 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki ciepłej wody sok z cytryny (ok. połowy) Przygotowanie Z połowy ilości mleka, połowy mąki, odrobiny cukru i drożdży zrobić rozczyn (wszystkie składniki wymieszać ze sobą). Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Cukier, żółtka i jajko(...)trochę urosnąć. Piec około 40 minut w temperaturze 180oC. Babka jest gotowa, gdy patyczek wetknięty w babkę będzie suchy. Babkę polać lukrem. Cukier puder rozetrzeć z odrobiną wody i sokiem z cytryny (lukier powinien mieć gęstość śmietany). Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comkiedy kwiaty są bardzo otwarte.Same kwiatostany - zbieramy na łące, z dala od dróg szybkiego ruchu. Składniki : 300 - 400 kwiatków mlecza 1 kg cukru, najlepszy nierafinowany 1 litr wody 2 cytryny Przygotowanie: 1. Kwiatki przesypujemy tak by można było wybrać wszystkie zanieczyszczenia, ja rozłożyłam na czystym białym ręczniku2. Przebrane, czyste wsypujemy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą3(...)często mieszając, pozostawiamy pod przykryciem do dnia następnego4. Rano przelewamy przez sito, a kwiaty wyciskamy dokładnie,( uzyskałam 500 ml płynu, dolałam jeszcze 400 ml wody ) dosypujemy 1 kg cukru, sok z cytryny i gotujemy do momentu, aż zacznie lekko gęstnieć, trwa to około 2 godz.W tamtym roku robiłam też taki syrop i po kilku miesiącach po odstaniu skrystalizował
Proste Potrawywody dziennie. Dlatego aby sobie z tym jakoś radzić, ja praktykuje picie lemoniad lub jak kto woli - wód smakowych, które nie zawierają w swoim składzie żadnych zbędnych konserwantów, ponieważ przygotowuje je w domu. Moim, jak na razie, ulubionym smakiem jest połączenie cytryny, mięty i truskawek. Jak dla mnie strzał w 10! Jeżeli macie potrzebne składniki, to koniecznie zróbcie sobie podwójną(...)szklanki wsypujemy cukier i wrzucamy dwa plasterki cytryny - najlepiej z początku i końca owocu bo są najbrzydsze i nam się nie przydadzą. Rozgniatamy tak aby cytryna puściła sok. Mieszamy razem z cukrem, zalewamy wodą do wysokości cukru. Mieszamy - wyjmujemy rozgniecione plasterki i dodajemy resztę cytryny. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na plasterki, dodajemy do lemoniady. Listki mięty myjemy
Słodkie Przyjemnościmuffinek i wlewać do nich ciasto do ¾ wysokości (fot.4).Piec około 12-15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, przestudzić i polać lukrem, przygotowanym z cukru pudru, soku z cytryny i wody.Źródło: smacznemuffiny.blox.pl
Świat Ciastapomarańczowej Gold Pack 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka 1 szk cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny + ciepła woda Z ½ szklanki ciepłego mleka 1 łyżki cukru i drożdży przygotować rozczyn, wymieszać i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce). Żółtka(...)gorącego piekarnika i piec około 20 minut, aż się ładnie zarumienią. Wyjąć na kratkę i jeszcze lekko ciepłe polukrować (cukier puder utrzeć z 1 łyżeczką soku z cytryny i niewielką ilością ciepłej wody). Udekorować skórką pomarańczową i płatkami migdałów
Ala piecze i gotujenieco stężeje.Kremówkę ubić na sztywno. Dodać do masy, wymieszać na gładko.Biszkopt przeciąć na trzy części, ściąć ewentualną górkę.Pierwszy blat położyć na talerzu, skropić sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. WYłożyć 1/2 kremu, przykryć drugim blatem, docisnąć. Ciasto nasączyć, wyłożyć resztę kremu, przycisnąć trzecim blatem. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aż krem stężeje i wszytsko
Pożeraczka, czyli raz adobrze