jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:11/252)

Koktajl arbuzowo-kokosowy z sumakiem 140

koniecznie mocno schłodzić . Czas: 5 minut + chłodzenie Składniki: plaster arbuza ( po odcięciu skóry ok. 3/4 szklanki miąższu)- zimnego schłodzonego mocno 1/2 szklanki mleka kokosowego 1/3 szklanki wody mineralnej gazowanej 1 łyżka soku z cytryny szczypta sumaku Z plastra arbuza odkroić skórę. Z miąższu usunąć pestki(...)pokroić go na kawałki. Ze skórki arbuza można powycinać ozdoby którymi udekoruje się szklaneczki lub otoczenie w jakim będzie podawany koktajl. Zmieszać mleko kokosowe z sokiem z cytryny i zimną wodą mineralną gazowaną. Do malaksera wrzucić miąższ z arbuza . Wlać mleko kokosowe z wodą i sokiem z cytryny. Dodać szczyptę sumaku i zmiksować wszystko. Przelać  do szklaneczek - udekorować

Buniabaje w kuchni
Marmurkowa babka cytrynowa 402

przepis na babkę marmurkową. Jest delikatna w smaku i po prostu rozpływa się w ustach. SKŁADNIKI: Ciasto: 5 jajek, 200g cukru pudru, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki wody, 1 cytryna, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 3 łyżki kakao, Polewa: 1 tabliczka białej czekolady, 1,5 łyżki mleka, kolorowe perełki, PRZYGOTOWANIE: 1. Cytrynę dokładnie(...)myję, ścieram skórkę i wyciskam sok. Wodę mieszam z olejem, cukrem pudrem, sokiem i skórką z cytryny. Nadal ubijając dodaję po jednym żółtku. Stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksuję. 2. Białka ubijam na sztywno z cukrem waniliowym. Pianę dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. Ciasto dzielę na dwie równe części. Do jednej z części dodaję kakao. Mieszam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Lemoniada imbirowo - cytrynowa 113

Idealna lemoniada na nadchodzące 37 stopniowe upały:) Składniki: 1,5 l wody mineralnej, 4 cytryny, 3 cm świeżego korzenia imbiru, 6 czubatych łyzek miodu, 2 szklanki kostek lodu, garść listków świeżej mięty, Przygotowanie: Wode wlać do dzbanka. Do wody wycisnąć sok z cytryny. Kawałek świeżego imbiru zetrzeć na tarce i dodać do wody. Na koniec dodać miód, mięte i wcześniej

Anioły w kuchni
Lemoniada w trzech smakach 141

spróbowały wszystkich trzech! Lemoniada jaśminowa 2 torebki zielonej jaśminowej herbaty 2 łyżki brązowego cukru – lub więcej jak ktoś lubi Pół cytryny pokrojonej na plasterki, a następnie na mniejsze kawałki Garść mrożonych owoców leśnych Litr bardzo zimnej wody Kostki lodu Zaparzyć bardzo mocną herbatę i ją posłodzić. Poczekać aż wystygnie. W karafce umieścić owoce i lód, wlać esencję, dopełnić wodą(...)suszonych) 4 łyżki brązowego cukru – lub więcej, jak ktoś lubi Sok z 1 cytryny Ok. 1 litra bardzo zimnej wody Lód Lawendę zalać szklanką gorącej wody. Dodać sok z cytryny i cukier. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut, aż powstanie syrop. Przecedzić. Ok. pół szklanki syropu przelać do karafki, dopełnić wodą z lodem, podawać z plasterkami cytryny. Pijąc można

Patchwork
Ciasto cytrynowo - rumowe z lukrem 131

pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i 150 ml gorącej wody. Masę żółtkową wymieszać z mąką tortową przesianą z mąką ziemniaczaną + proszek do pieczenia. Na końcu wymieszać białka. Ciasto przelać na blaszkę piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni C.Krem nr 1:Cytryny sparzyć i otrzeć z nich skórkę. Dodać dżem morelowy,rozgniecione(...)miękkim masłem i cukrem, doprawiając rumem. Krem budyniowy posmarować na kremie morelowym i odstawić do lodówki do stężenia.Lukier:Z cukru pudru, z soku z cytryny i wody gorącej zrobić lukier energicznie mieszając. Wylać na ciasto. Udekorować tartą czekoladą, cytryną albo miętą.cytrynowo - rumowe ciacho z lukrem

Bon Appetit Małgorzaty
Twarożek ze słonecznika. Wegańska pasta. Bez glutenu, bez nabiału. 210

diecie antynowotworowej. Stanowią pełnowartościowe pożywienie, tak więc poleca się je zwłaszcza dzieciom. Zapraszam do kręcenia. TWAROŻEK ZE SŁONECZNIKA. WEGAŃSKA PASTA. Składniki: filiżanka ziaren słonecznika sok z połowy cytryny 1/4 filiżanki filtrowanej zimnej wody koperek (opcjonalnie) ząbek czosnku (opcjonalnie) sól himalajska świeżo mielony kolorowy pieprz odrobina czarnuszki (opcjonalnie) odrobina prażonego(...)siemienia lnianego (opcjonalnie)   Przygotowanie: Łuskane ziarna słonecznika płuczemy na sitku dokładnie i  kilka razy (zwykle słonecznik jest bardzo zakurzony). W kielichu blendera umieszczamy słonecznik, sok z cytryny oraz wodę. Dokładnie miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji pasty. ja pozostawiłam sobie kilka kawałeczków ziarenek, nie miksowałam na gładką pastę. W razie konieczności można dolać odrobinę wody. Starannie doprawić do smaku

Naturalna Kuchnia
Astma -domowe lekarstwo Casalinga curare l'asma 205

Składniki: 1/2 kg czerwonej cebuli 1/2 kg cukru 2 cytryny 6 szklanek wody 7 łyżek miodu organicznego Wykonanie Mieszając ciągle uprażyć cukier na suchej patelni ,do zmienienia koloru .Dodac drobno pokrojona cebulkę. Dolać wodę.Gotujemy ,ąż cała masą zacznie gęstnieć i zmniejszy swoja objętość o 1/3 . W czasie gotowania ,wyciskamy sok z cytryn  i szykujemy miód.  S ciągamy(...)wdychać jego zapach. Po kilku minutach atak powinnien ustąpić. Gorące kapiele i parówki (wdychanie), zwłaszcza z solą, sa bardzo pomocne przy atakach astmy. Sok z połówki cytryny zmieszany z wodą, pity między posiłkami, daje dobre rezultaty w leczeniu astmy. Łyżeczkę imbiru zmieszać z łyżeczką kozieradki, zalać szklanką wrzątku, odstawić na 15 minut i przecedzić. Dodać łyżeczkę miodu i pić rano

w mojej kuchni
Hairy Lemon 161

jajka Sól czosnkowa Pieprz 2 ząbki czosnku Sposób przygotowania: Filety rybne rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody kładąc je na ręcznikach papierowych. Każdy filet dzielimy na pół, co ułatwi nam szybsze i lepsze smażenie małych kawałków. Warzywa dokładnie myjemy a cytrynę sparzymy wrzątkiem. RYBA: Każdy z filetów obsypujemy przyprawą do ryb. Rozbijamy 3 jajka i ubijamy w osobnym naczyniu. Mąkę(...)smażymy. Gdy pieczarki zmiękną i nabiorą ładnego koloru dodajemy szczyptę soli czosnkowej i pieprzu. RYŻ: Do wody dodajemy 1 łyżeczkę soli czosnkowej i utartą skórkę z ½ cytryny. Do wody wrzucamy woreczki ryżu i tak gotujemy aż ryż spęcznieje. SAŁATKA : Zieloną sałatę rwiemy na kawałeczki dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, 5 łyżek oleju z pestek winogron, utarta skórkę z ½ cytryny oraz

ClauditteMissCooking
Syrop rabarbarowy 127

jako dodatek do wody.  Będzie w sam raz na cieplejsze dni.       Składniki: 400 g rabarbaru 1 laska wanilii 80 g cukru sok z 1/2 cytryny 300 ml wody   Wykonanie: Rabarbar umyć i pokroić na kawałki (jeżeli chcemy uzyskać ładny, czerwony kolor, to go nie obieramy). Do garnka wlać wodę, sok z cytryny, wsypać cukier, włożyć

Sto kolorów kuchni
Babka drożdżowa 297

mleka 2 garście rodzynek (ilość wg uznania) szczypta soli olejek waniliowy sok z cytryny  skórka z 1 cytryny Lukier 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki ciepłej wody sok z cytryny (ok. połowy) Przygotowanie Z połowy ilości mleka, połowy mąki, odrobiny cukru i drożdży zrobić rozczyn (wszystkie składniki wymieszać ze sobą). Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Cukier, żółtka i jajko(...)trochę urosnąć. Piec około 40 minut w temperaturze 180oC. Babka jest gotowa, gdy patyczek wetknięty w babkę będzie suchy. Babkę polać lukrem. Cukier puder rozetrzeć z odrobiną wody i sokiem z cytryny (lukier powinien mieć gęstość śmietany). Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Syrop z mniszka lekarskiego 172

kiedy kwiaty są  bardzo otwarte.Same kwiatostany - zbieramy na łące, z dala od dróg szybkiego ruchu. Składniki : 300 - 400 kwiatków mlecza 1 kg cukru, najlepszy nierafinowany 1 litr wody 2 cytryny Przygotowanie: 1. Kwiatki przesypujemy tak by można było wybrać wszystkie zanieczyszczenia, ja rozłożyłam na  czystym  białym ręczniku2. Przebrane, czyste wsypujemy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą3(...)często mieszając, pozostawiamy pod przykryciem do dnia następnego4. Rano przelewamy przez sito, a kwiaty wyciskamy dokładnie,( uzyskałam 500 ml płynu, dolałam jeszcze  400 ml wody ) dosypujemy 1 kg cukru, sok z cytryny i gotujemy do momentu, aż zacznie lekko  gęstnieć, trwa to około 2 godz.W tamtym roku robiłam też taki syrop i po kilku miesiącach po odstaniu skrystalizował

Proste Potrawy
Lemoniada truskawkowa 151

wody dziennie. Dlatego aby sobie z tym jakoś radzić, ja praktykuje picie lemoniad lub jak kto woli - wód smakowych, które nie zawierają w swoim składzie żadnych zbędnych konserwantów, ponieważ przygotowuje je w domu. Moim, jak na razie, ulubionym smakiem jest połączenie cytryny, mięty i truskawek. Jak dla mnie strzał w 10! Jeżeli macie potrzebne składniki, to koniecznie zróbcie sobie podwójną(...)szklanki wsypujemy cukier i wrzucamy dwa plasterki cytryny - najlepiej z początku i końca owocu bo są najbrzydsze i nam się nie przydadzą. Rozgniatamy tak aby cytryna puściła sok. Mieszamy razem z cukrem, zalewamy wodą do wysokości cukru. Mieszamy - wyjmujemy rozgniecione plasterki i dodajemy resztę cytryny. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na plasterki, dodajemy do lemoniady. Listki mięty myjemy

Słodkie Przyjemności
Bananowe muffinki z szafranem 173

muffinek i wlewać do nich ciasto do ¾ wysokości (fot.4).Piec około 12-15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, przestudzić i polać lukrem, przygotowanym z cukru pudru, soku z cytryny i wody.Źródło: smacznemuffiny.blox.pl

Świat Ciasta
Rogale marcińskie 244

pomarańczowej Gold Pack 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka 1 szk cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny + ciepła woda      Z ½ szklanki ciepłego mleka 1 łyżki cukru i drożdży przygotować rozczyn,  wymieszać i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce). Żółtka(...)gorącego piekarnika i piec około 20 minut, aż się ładnie zarumienią. Wyjąć na kratkę i jeszcze lekko ciepłe polukrować (cukier puder utrzeć z 1 łyżeczką soku z cytryny i niewielką ilością ciepłej wody). Udekorować skórką pomarańczową i płatkami migdałów

Ala piecze i gotuje
Większa sprawa - tort 161

nieco stężeje.Kremówkę ubić na sztywno. Dodać do masy, wymieszać na gładko.Biszkopt przeciąć na trzy części, ściąć ewentualną górkę.Pierwszy blat położyć na talerzu, skropić sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. WYłożyć 1/2 kremu, przykryć drugim blatem, docisnąć. Ciasto nasączyć, wyłożyć resztę kremu, przycisnąć trzecim blatem. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aż krem stężeje i wszytsko

Pożeraczka, czyli raz adobrze