jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:8/252)

WODA DLA OCHŁODY 174

przegrzania czy nawet udaru cieplnego. Wychodząc pamiętajmy o nakryciu głowy, ochronie oczu, kremie z filtrem i butelce z wodą np taką jak moja ;)   Składniki: : 1 litr niegazowanej wody połowa cytryny kilka gałązek mięty ewentualnie cukier do dosłodzenia- ja nie dodaję Wykonanie: Cytrynę sparzamy, kroimy na plastry. Liście świeżej mięty płuczemy. Do dzbanka wlewamy wodę, ddoajemy plastry cytryny i miętę

Z Majeczką w kuchni
Napój pomarańczowy - doskonale gasi pragnienie. 154

Napój pomarańczowy - doskonale gasi pragnienie. Składniki : 1 duża pomarańcza 1/2 cytryny 150 ml wody mineralnej 4 łyżeczki glukozy Sposób wykonania : Wyciśnij sok z pomarańcza i cytryny. Dodaj wodę mineralną, glukozę i dokładnie wymieszaj łyżeczką. Podawać z chłodzone. Doskonały naturalny orzeźwiający napój

Przepisy i porady kulinarne
Galaretka z granatu z parowaru 168

siebie :)  Składniki :  1 granat  1/2 łyżeczki agar-agar 2 łyżeczki cukru trzcinowego  200g serka homogenizowanego o smaku waniliowym  1 łyżka soku z cytryny  50g wody  Granat myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki :) Kilka pestek odkładamy na bok, resztę wrzucamy do pojemnika na ryż, lub pojemnika do żywności, odpornego na wysokie temperatury. Zalewamy(...)pestki wodą oraz sokiem z cytryny i posypujemy cukrem. Mieszamy i włączamy parowar na 20 minut. Jak parowanie się skończy, wsypujemy substancję żelującą agar-agar i mieszamy, żeby się rozpuściła. Teraz studzimy galaretkę i przekładamy do 3/4 wysokości do pucharków, szklaneczek czy innych słoiczków ;) Serek homogenizowany roztrzepujemy trzepaczką czy widelcem by był bardziej puszysty i wypełniamy nim pozostałą część naczynia

Parowar Faceta
GRUSZKI W OCCIE 130

gruszek sok z 1 cytryny                                                                                        Zalewa Składniki: 1,5 l wody 30 dag cukru(...)kilka goździków 1 laska cynamonowa 0,5 l octu Wykonanie Gruszki obrać, przekroić, wydrążyć gniazda nasienne i na chwilę zanurzyć w wodzie z sokiem z cytryny. Zagotować wodę z cukrem, goździkami i cynamonem. Przełożyć gruszki do wrzącego syropu i gotować przez ok. 3 min do momentu

RAROSSA
Orzeźwiający napój 149

Coś dla tych co nie lubią smaku zwykłej wody.Składniki:- kilka gałązek mięty (najlepiej z własnego ogródka) - 1 cytryna- 1,5 litra wody- klika kostek loduPrzygotowanie:Mięte myjemy i całą razem z gałązkami wrzucamy do dzbanka. Cytrynę sparzamy w gorącej wodzie, kroimy na kawałki i wrzucamy do dzbanki. Cytrynę i mięte zgniatamy (najlepiej tłuczkiem) i zalewamy wodą. Do całości wrzucamy

Zainspirowana w kuchni
10 powodów, dla których warto zacząć dzień od szklanki wody z cytryną 142

szybko się nudzę, stąd też często testuję nowe rzeczy. Od niedawna moim faworytem w tej kategorii stała się ciepła (czasem nawet wrząca, choć wtedy niestety traci swoje właściwości) woda z cytryną. Przepis jest banalny - do szklanki letniej wody wyciskamy sok z połowy cytryny, można dodać świeży, starty imbir i odrobinę miodu. Najlepiej pić rano, na czczo, 15-20 minut przed(...)śniadaniem. Jak się okazuje, taka woda jest nie tylko smaczna, ale i niesie szereg właściwości zdrowotnych: 1.   Pobudza układ pokarmowy do pracy, zapobiega zaparciom, poprawia funkcjonowanie wątroby. 2. Przywraca właściwy poziom pH. Dzisiejsza dieta, często obfitująca w mięso, kawę, alkohol i wiele innych przyczynia się do zakwaszenia organizmu. Jesteśmy wtedy bardziej podatni na różnego rodzaju choroby, mamy złe samopoczucie

Powiedz dietom nie
Syrop z mniszka lekarskiego 119

Składniki: 300 kwiatów mniszka 1 l zimnej wody 1 średnią cytrynę 1 kg cukru  Przygotowanie: Po kwiaty najlepiej posłać latorośl :-) Umyj je zalej wodą, wkrój cytrynę, zasyp cukrem. Gotuj na wolnym ogniu ok 3 godz. Odcedź kwiaty i redukuj płyn, aż będzie konsystencji syropu.  Gorący przelej do gorących słoiczków, zakręć i do góry nogami połóż do wystygnięcia

Gaździnka warzy
Portugalski pudding ryżowy, Amelia 193

skórka z 2 cytryn ½ łyżeczki soli 1 szklanka mleka ¾ szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego 1 łyżka masła 1/3 szklanki brązowego cukru Umieść ryż w naczyniu z 1 szklanką wody, cynamonem, skórką z cytryny i solą. Gotuj do momentu, aż ryż wchłonie wodę. Co jakiś czas zamieszaj. Dodaj mleko i gotuj, aż ryż wchłonie płyn. Pamiętaj o mieszaniu. Teraz dodaj mleko skondensowane(...)glass milk ¾ glass unsweetened condensed milk 1   tbs   butter 1/3   cup   brown sugar     Umieść ryż w naczyniu z 1 szklanką wody, cynamonem, skórką z cytryny i solą. Gotuj do momentu, aż ryż wchłonie wodę. Co jakiś czas zamieszaj. Dodaj mleko i gotuj, aż ryż wchłonie płyn. Pamiętaj o mieszaniu. Teraz dodaj mleko skondensowane, masło

Qlinarnie i Qlinarnie
Lemoniada truskawkowa 186

była pyszna musi być bardzo dobrze schłodzona. Składniki: 500 g truskawek świeżych 3 łyżeczki suszonej stewii 3 łyżki syropu klonowego 1,5 litra wody gazowanej sok z pół cytryny Przygotowanie: Wodę mineralną schłodzić w zamrażarce. Do szklanki wody wsypać mieloną stewię i zostawić na około 15 minut. Do pojemnika z blendera włożyć umyte i odszypułkowane truskawki dodać(...)cytryny, syrop klonowy i przelać przez sitko wodę z stewi. Zmiksować na wysokich obrotach. Wlać resztę zimnej wody ponownie zmiksować. Lemoniadę podajemy dobrze schłodzoną

Ala piecze i gotuje
Truskawkowo-jabłkowy dodatek deserowy 156

cytryny 1/3 szklanki wody opcjonalnie cukier do smaku Przygotowanie: Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka z grubym dnem. Polewamy sokiem z cytryny. Dolewamy wodę. Mieszamy, aby nie przypalić jabłek. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i dusimy około 10 minut. Następnie przekładamy do blendera, dorzucamy nasze truskawki i miksujemy na jednolity mus. Jeśli lubimy

Słodkie okruszki
Wężymord czy scorzonera? Ujarzmić czarny korzeń. TU I TAM # 33 190

spora garść siekanej natki pietruszki 4 łyżki prażonych pestek dynii ok. 40 g dobrej jakości twardego owczego sera (u mnie manchego) 1 cytryna oliwa z oliwek sól/pieprz do smaku Do rondla nalać ok. 1/2 litra wody i wycisnąć do niej(...)cytryny wrzucając do środka także całą pozostałą skórkę - dzięki temu po obraniu scorzonera nie zbrązowieje. Wężymord umyć, obrać ze skróki, pociąć na kilkucentymetrowe kawałki i wrzucić do zakwaszonej wody z cytryną. Następnie odsączyć i ugotować w lekko osolonej wodzie do uzyskania efektu al dente . Czosnek obrać z łupinek i włożyć na mała patelnię z lekko rozgrzaną oliwą. Trzymać na małym

KUCHARNIA
Jarzębina nie tylko na korale 123

wody Oberwane owoce jarzębiny zamrozić na przynajmniej 48 godzin. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Umieścić w garnku razem z przemrożoną jarzębiną, cukrem, sokiem z cytryny i wodą. Zagotować. Gotować na małej mocy palnika, aż owoce zmiękną, a dżem zgęstnieje (dłużej gotowany dżem będzie gęstszy). Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić. Słoiki ustawić do góry spodem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta kokosowa z czereśniami 542

czereśni1 łyżka cukru1 łyżka soku z cytryny100ml wody + 2 łyżki1,5 łyżeczki żelatyny Wykonanie:- mąkę i cukier przesiać, dodać sól, wiórki kokosowe oraz zimne masło, składniki posiekać, dodać zimną wodę, szybko zagnieść gładkie ciasto- ciasto schłodzić 30 minut w lodówce- składniki na masę jogurtową wyjąć wcześniej z lodówki, aby przyjęły temperaturę pokojową - formę o średnicy 21cm wysmarować masłem, ciastem wylepić(...)lodówce- czereśnie oczyścić, wydrylować, podzielić na połówki, przełożyć do rondelka, zasypać cukrem i odstawić do lodówki na jakiś czas, aby puściły trochę soku- do czereśni dodać sok z cytryny oraz 100ml wody, postawić na małym palniku i gotować przez 10-15 minut, zdjąć z ognia- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, dodać ją do gorących czereśni, wymieszać do rozpuszczenia się

Smakołyki Bereniki
Zupa krem ze skorzonery.Czy znasz skorzonerę? 150

muszkatałowej50 g creme fraiche 2 łyżki oleju z dyni2 łyżki nasion dynii2 łyżki soku z cytryny-opcjonalnieWykonanie:obrać i rozdrobnić cebulę z czosnkiem.W rondlu rozgrzać masło ghee i zeszklić cebulę z czosnkiem obrać skorzonerę,najlepiej uczynić to w rękawiczkach jednorazowych i koniecznie pod bieżącą wodą.W trakcie obierania spod skórki wypływa klejący sok mleczny i nie tylko klei(...)farbuje na czerwony kolor.Przepisy doradzają,by obrane korzonki natychmiast zanurzyć w wodzie z sokiem z cytryny,by nie ściemniały.Zdążyłam jednak je obrać i pokroić bez moczenia w wodzie z cytryną.Szybko dołożyć do obsmażenia z cebuląobrać 1 marchewkę i ziemniaki.Pokrojone w kostkę dołożyć do skorzonery z cebulą do obsmażeniaobsmażone warzywa zalać bulionem i gotować około 20 minut,aż zmiękną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wspólne pieczenie w skandynawskich klimatach 169

ciężko się im oprzeć.Z porad praktycznych - układając bułeczki na blasze należy je kłaść łączeniem pod spód, będą miały ładniejszy kształt, niż moje. Na drugi dzień najlepiej skropić je wodą i podgrzać w piekarniku - będą pyszne, najlepsze bowiem są jeszcze cieplutkie...Klasyczne bułeczki cynamonoweSkładniki:(na 6 dużych sztuk)ciasto:215 ml mleka50 g cukru20 g świeżych drożdży1 łyżeczka mielonego kardamonu90(...)Odstawić na 30-60 minut do wyrośnięcia.Piec w 200 st. C. przez 25 minut.Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.W czasie pieczenia przygotować glazurę: cukier, sok z cytryny i wodę podgrzewać w garnuszku na średnim ogniu. Gotować około 10 minut, aż syrop nieco zgęstnieje. Lekko przestudzić.Ciepłym, ale jeszcze nie gęstniejącym syropem posmarować ciepłe bułeczki. Zostawić do całkowitego ostudzenia.Smacznego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Syrop z kwiatów czarnego bzu 168

robienia zimnej lemoniady oraz dodaje do koktajli lub słodzenia herbaty. Was też zachęcam do zrobienia tego specyfiku. Składniki: 30-40 szt baldachów z czarnego bzu sok z pół cytryny 1 litr wody 1 kg cukru Przygotowanie: Baldachy kwiatowe po zerwaniu rozłożyć na 1-2 godziny na białym(...)płótnie by powychodziły robaczki. Po tym czasie obrywamy do naczynia małe białe kwiatki. Nie dodajemy zielonych łodyg żeby syrop nie miał gorzkiego smaku. Do kwiatków wyciskamy sok z cytryny. Zagotować wodę z cukrem i zalać kwiatki. Zamieszać, przykryć i odstawić w chłodne miejsce co najmniej na 24 godziny. Syrop przelać przez gęstą gazę. Zagotować, rozlać do butelek lub słoiczków, odwrócić

Ala piecze i gotuje
Ekstrakty domowe 148

płynem. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 2-3 tygodnie. Co jakiś czas dokładnie przemieszać mieszankę.  Ekstrakt cytrynowy*: 1 duża cytryna 150 ml wódki 100 ml wody Wykonanie: Cytrynę dobrze wyszorować i wyparzyć. Następnie obrać ją ze skórki i odciąć białą skórkę- albedo. Skórkę cytryny pokroić w drobniutką kosteczkę i zalać wodą oraz wódką. Odstawić w ciemne

Krakowskie smaki Ani
Różana owocowa sałatka w melonowych miseczkach 123

słoneczny i ciepły dzień pod błękitnym niebem. Składniki: 1 melon 300 g truskawek  2 owoce kiwi 150 g jeżyn 1 duży banan ½ średniego granata sok z ½ cytryny 3 łyżki wody różanej Melon przetnij na pół, wydrąż środek tak, aby powstały puste w środku miseczki, które napełnisz owocami. Pestki odrzuć, a miąższ pokrój w kostkę i przełóż go do dużej(...)banana obierz i pokrój w plasterki, z granata wydobądź pestki. Wszystkie owoce dodaj do miski z melonem. Jeżyny ostrożnie dodaj na końcu. Skrop całość świeżo wyciśniętym sokiem z ½ cytryny oraz wodą różaną. Delikatnie zamieszaj, aby różany aromat dotarł do wszystkich kąsków. Przełóż do przygotowanych miseczek i podawaj. Możesz udekorować listkami mięty. 2 porcje

Roślinna - blog wegański
Drożdżówki z serem 329

łyżki słodkiej śmietany lub mleka 2 – 3 łyżki cukru 2 żółtka Skórka otarta z cytryny lub kandyzowana skórka z pomarańczy Lukier: ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka wody Drożdże mieszamy widelcem z łyżeczką cukru, aż się rozpuszczą. Wlewamy połowę mleka i pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, sól, wszystko razem mieszamy i robimy(...)ładniejszą fakturkę. Drożdżówki pieczemy na złoty kolor około 15 minut w 180 ⁰ C. Po upieczeniu i przestudzeniu drożdżówek robimy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier puder, wlewamy sok z cytryny i wodę, po czym mieszamy łyżeczką, do chwili gdy pozbędziemy się grudek. Gotowym lukrem przy pomocy pędzla pokrywamy drożdżówki i pozostawiamy na papierze pergaminie lub siatce, do chwili gdy lukier wyschnie

Smakowy Raj

Proponowane wyszukiwania