warzyw * makaron pełnoziarnisty * sól, pieprz , zioła prowansalskie * łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie : Kurczaka zamarynować w oliwie, ziołach i soku z cytryny. Makaron ugotować. Na rozgrzanej patelni przesmaży kurczaka, dodać warzywa i trochę wody. Dusić do miękkości. Całość wymieszać z makaronem
Magiczne Życie Martyjabłka 2 białka 3-4 łyżki cukru 2 łyżki dżemu z limonki lub moreli winogrona, maliny do przybrania sok z cytryny Wykonanie. Jabłka umyć ,obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Włożyć do rondelka, wlać łyżkę wody, dodać 2 łyżki cukru i dusić ,aż jabłka będą się rozpadać. Gorące zmiksować i wymieszać z dżemem z limonki lub moreli
Kulinarny karnet Christopherachorizo. Przyznam Wam, że nie potrafiłam wyczuć smaku batatów w gotowym wypieku, ale bez wątpienia nie do przeoczenia był jego piękny pomarańczowy kolor. Truchas smakują migdałami, cynamonem i cytryną, są słodkie no i lekko tłuste, bo to przecież smażone pierogi. Myślę, że Wam zasmakują :)Uwagi do przepisu:Truchas w oryginale przygotowuje się jako duże pierogi, dlatego do ich wycinania(...)pudru1/2 łyżeczki mielonego cynamonuskórka otarta z jednej cytrynyopcjonalnie: mały kieliszek anyżówkiolej do smażeniacukier puder do posypania gotowych pierożkówPrzygotowanie:Przygotuj ciasto. W średnim garnku rozpuść masło lub smalec, następnie dolej wody i gotuj chwilkę. Zdejmij garnek z ognia, dosyp sól i mąkę i wymieszaj drewnianą łyżką. Następnie zagniataj, aż uzyskasz gładkie, elastyczne ciasto. Ja robiłam to wewnątrz garnka, dzięki temu miałam
Chilli Czosnek i Oliwawina (u mnie pół wytrawne) 1 mała czerwona cebuli ½ jabłka 3 śliwki suszone 50 g boczku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka octu winnego sól i pieprz Przygotowanie: Kapustę czerwoną szatkujemy i płuczemy pod zimną wodą. Przekładamy do garnka, zalewamy winem i dusimy około 10-15 minut na małym ogniu. Cebulę, boczek i śliwki kroimy
Mania Gotowaniakostka masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 3/4 szklanki cukru - sok z 1/2 cytryny - kardamon 1/2 łyżeczki NA KARMEL: - 3 łyżki masła - 3 łyżki miodu - 2 łyżki cukru - 1 łyżka wody - cynamon Wykonanie karmelu: Wszystkie składniki zagotowujemy w rondelku na małym ogniu, ciągle mieszając. WYKONANIE: - dynię obierz i zetrzyj na tarce
SMYKWKUCHNImałą tortownice) Ciasto: 100g margaryny 100g cukru 100g mąki 50g gorzkiej czekolady 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki powideł śliwkowych sok z połowy cytryny Mus ciemny(...)wymieszać z dwoma łyżkami powideł śliwkowych. Przestudzone ciasto skropić sokiem z cytryny i posmarować masą ze szklanki. Mus ciemny: Czekoladę łamiemy w kostki, umieszczamy w rondelku razem z masłem i topimy. Żółtka ubijamy z kakao na sztywną pianę i mieszamy z przestudzoną czekoladą. Żelatynę mieszamy z 20ml wody, następnie dodajemy likier kawowy i podgrzewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo
Zapiski Młodej Żonymłodą pietruszkę 4 fioletowe ziemniaki truflowe lub ½ batata kilka młodych ziemniaków lub garść makaronu drobnego (mąka i woda, bez jajek) 1 cukinię kilka szparagów kilka różyczek kalafiora kilka różyczek brokuła 2 łyżki oliwy dwie gałązki świeżego tymianku ząbek czosnku sok z połowy cytryny 1 szalotkę sól, pieprz liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego Marchewkę, cebulę, czosnek, seler, pietruszkę i młode(...)zupy. Szparagi pozbawiamy twardych końcówek i odcinamy główki. Główki odkładamy, a łodygę kroimy na grubsze plasterki. W ganku rozgrzewamy łyżkę oliwy i przesmażamy szybko warzywa, żeby się karmelizowały. Zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy aż warzywa będą al dente. Dodajemy kalafior, brokuła, główki szparagów i przesmażoną na łyżce oliwy, pokrojoną w kostkę cukinie. Gotujemy chwilę i dodajemy
ladykitchenłyżeczka soli morskiej 1 łyżka oleju rzepakowegoodrobina pieprzu Marchewka:1/2 kg marchewki (ok. 6 średnich sztuk)2 łyżki masła sólcukiersok z cytryny Sposób przygotowania:Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Cytrynę umyć i zetrzeć z niej skórkę, a następnie z połowy wycisnąć sok. Olej wymieszać ze skórką i sokiem cytrynowym, dodać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszać. Marynatą dokładnie(...)jest to jednak konieczne.Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na dużej, głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać marchewkę i podsmażyć przez kilka minut. Dodać odrobinę wody i dusić pod przykryciem, do miękkości. Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.Smacznego!Wyliczenia:kurczak 10 złmarchewka 1 złcytryna 1 złmasło 0,5 złczosnek 0,5 złolej, przyprawy
Obiad za dychęzłoto tak aby powstały skwarki jak na smalec, Kapustę myjemy i w miarę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy 5-7 minut. Po ugotowaniu kapustę odcedzamy, dodajemy 2 łyżki stołowe cukru, 1 łyżkę soku z cytryny, szczyptę soli i 2 szczypty grubo mielonego pieprzu cytrynowego (może być czarny grubo mielony) i odparowujemy resztę płynu mieszając. Dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięposmaku.Składniki, 4 porcje:- 400g śledzi a'la Matjas- 2 łyżki whisky lub brandy- 2 łyżki musztardy (dałam Dijon)- 1 łyżeczka miodu (dałam 1 łyżkę)- 2 łyżeczki soku z cytryny- 2 łyżki sosu sojowego- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu- 3/4 szklanki oleju lnianego lub dobrego rzepakowego (dałam 1/4 szklanki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia i 1/2 szklanki oleju lnianego(...)mielonej kolendry8) 1 łyżeczka mielonego imbiru9) 2 łyżeczki mielonego kardamonuJa zamiast pozycji 7-9 dałam 2 łyżeczki przyprawy korzennej KotayiŚledzie wymoczyć, kilkakrotnie zmieniając wodę, przynajmniej 2-3x.Whisky lub brandy wymieszać z musztardą, miodem, sokiem z cytryny, sosem sojowym, pieprzem i 1/4 szklanki oleju. Odstawić.Na suchą patelnię włożyć przyprawy: listek, anyż goździki i całe nasiona kardamonu i podgrzewać mieszając
Smaczne Zdroweskładnikibiszkopt* 1 jajko* 35 g mąki pszennej* 30 g cukru* olejek waniliowymasa serowa* 500 g mielonego twarogu śmietankowego* 400 ml śmietany kremówki* 75 g cukru pudru* sok z 1/2 cytryny* 5 łyżeczek żelatyny* 1 kg truskawek (lub innych owoców)* 1 galaretka ananasowa lub cytrynowaSposób wykonaniaDo miski wybić jajko, wsypać cukier i ubijać przy pomocy miksera, aż powstanie puszysta masa(...)upieczeniu ostudzić na metalowej kratce i dopiero oderwać papier do pieczenia.masaTruskawki umyć, odszypułkować i wysuszyć.Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.Twaróg o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny na gładką masę.Do rozpuszczonej i ostudzonej żelatyny dodać nieco utartego twarogu, wymieszać, a następnie wlewać do twarogu cały czas mieszając, najlepiej
Mix smakupietruszka, por)2 cebule6 ziaren pieprzu4 ziarna ziela angielskiego4 liście laurowe1 główka czosnkunatka pietruszki i cząstki cytryny do dekoracjisól, pieprzocet, sok z cytryny Opalone, starannie oczyszczone najlepiej maszynką do golenia, umyte i sparzone nóżki wkładamy do wody wraz z czosnkiem przepuszczonym przez praskę, obraną i pokrojoną w ósemki cebulą oraz przyprawami ziołowymi i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy nóżki(...)ugotowaną marchewkę, mięso i zalewamy resztą wywaru. Odstawiamy do zastygnięcia. Studzimy do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem zdejmujemy tłuszcz z powierzchni. Galaretkę wyjmujemy z naczyń na półmisek. Dekorujemy cząstkami cytryny. Podajemy z octem albo z sokiem z cytryny (zdrowsza wersja). Następnie z lodówki wyciągamy gorzołkę :-Pzimne nózki
Bon Appetit Małgorzatyziarna ziela angielskiego, łyżkę vegety, serki topione i zalać 2 litrami zimnej wody. Gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki staną się miękkie.Następnie do zupy dodać podsmażone ogórki z cebulą i czosnkiem i gotować razem, na średnim ogniu przez około 10 minut.Do zupy dodać sok z cytryny, opcjonalnie - sok z kiszonych ogórków, koperek oraz śmietanę (wcześniej wymieszaną z chochlą gorącej(...)serki topione początkowo będą nieestetycznie wyglądać (będą pływały grudki), ale wraz z podgrzewaniem się wody - będą się rozpuszczać, aż ulegną całkowitemu ropuszczeniu w zupie.Zupę, w mniej sytej wersji, można ugotować bez ziemniaków i podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.Z zakwaszania zupy sokiem z cytryny można zrezygnować.Można użyć serków topnionych o dowolnym smaku, choć najlpiej się sprawdzają śmietankowe
Gospodyni Miejskamąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli małe opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru125 g masła 6-8 łyżek zimnej wody Składniki na nadzienie:1 kg jabłek 3 łyżki cukru starta skórka z 1/2 cytryny szczypta tłuczonych goździków płaska łyżeczka cynamonu 4 łyżki drobno pokruszonych biszkoptów Jest to jedno z tradycyjnych angielskich ciast, przygotowywanych jak pudding w łaźni(...)puściły soki. Odstawić z ognia i wystudzić. Dodać pokruszone biszkopty, wymieszać. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać cukier waniliowy, sól , posiekane masło i zimną wodę. Szybko zagnieść ciasto. W dużym garnku przygotować łaźnię wodną. Garnek musi być większy niż średnica miski w której będziemy szykować nasze ciasto. Ciasto rozwałkować na krążek o grubości
Świat Ciasta