potrzeba olej rzepakowymatiasy 1x wymoczyć przez 3 godziny w zimnej wodzie - potem odlać na sito aby odciekły z wody, pokroić je na 1,5cm kawałki w misce i w słoiku układać warstwami: pokrojona cebula na pół plasterki, matiasy, plastry cytryny bez skóry, ziele i liście, pieprz mielony układać do wyczerpania składników - na koniec je zalać olejem i lekko przygnieść łyżką
W Mojej Kuchni Lubięnaczyniu żaroodpornym – piec 20 minut w temp. 200 stopni. Odstawić do ostudzenia. Ziemniaki obrać, ugotować w posolonej wodzie, wystudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Delikatnie połączyć rozdrobnione mięso ryby, starte ziemniaki, natkę pietruszki, sok i skórkę z cytryny, 2 jajka, oraz 2 łyżki sosu kaparowego. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Uformować kotlety, obtoczyć
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładziękuję. SKŁADNIKI : listki pokrzywy (same czubki pokrzyw) cukier sok z cytryny SPOSÓB WYKONANIA Pokrzywy zbieramy(najlepiej w maju) obcinamy same młode czubki, przydadzą się rękawiczki, aby uniknąć poparzeń. Następnie każdą z osobna myjemy pod bieżącą wodą. Umyte pokrzywy kroimy, drobno wkładamy do kubka i ubijamy. Gdy kubek jest już pełny, wrzucamy(...)garnka i zalewamy taką samą ilością wody. 1 kubek pokrzyw + 1 kubek wody . Gotujemy pod przykryciem ok 1 godzinę. Po czym przelewamy przez gazę, odsączamy i po raz kolejny odmierzamy 1 kubek wywaru + 1 kubek cukru . Na ok 1 kilogram cukru dałam sok z jednej cytryny. Gotujemy ok 1 godzinę do uzyskania syropu. Pod koniec metalowym sitkiem pozbierałam resztki pokrzywy
Basia w kuchnikwiatków. Zdjęcia robione od razu po przelaniu do słoiczka stąd białe pęcherzyki :) Składniki: 100 g kwiatów z mniszka lekarskiego mała cytryna 120 g cukru Kwiatki bez łodyg kładziemy na białych kartkach na godzinę by wyszły z nich robaczki. Zalewamy wodą by przykryło kwiatki i gotujemy 20 minut. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy na 24 godziny. Po tym czasie kładziemy gazę
NA MOIM TALERZUłyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu 1/4 szk czerwonej soczewicy 1/2 szk cieciorki, namoczonej na noc 3 szk wody 4 małe cebulki lub szalotki 1/4 szk makaronu, (u mnie bez) sól świeżo zmielony czarny pieprz Do przybrania: posiekana świeża kolendra plasterki cytryny do wciśnięcia do zupy cynamon 1. W dużym rondlu roztop masło i przez 5 minut obsmażaj pokrojone(...)Wrzuć je do rondla z wodą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zagotuj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 1 i 1/2 godziny.4. Dodaj malutkie cebulki lub równie małe szalotki i gotuj jeszcze przez 30 minut. Na 5 minut przed upływem czasu gotowania wrzuć makaron (najlepiej nitki). Podawaj zupę przybraną świeżą kolendrą, plasterkami cytryny i cynamonem. Źródło ,,encyklopedia
Apetyczna babeczkakostkę (wpierw obrać z grubej skóry) 1 szklanka mleka 1 poiekana cebula czosnek - 3 ząbki mała papryczka chili cukier, sok z cytryny łyżka masła kostka rosołowa, (a jeszcze lepszy domowy rosół ) pieprz mielony Przygotowanie: Zagotować 500 ml wody, wrzucić kostkę i zamieszać, odstawić Na głębokiej patelni rozpuścić masło i włożyć pokrojoną cebulę, czosnek, papryczkę i dynię - smażyć to około
Proste Potrawykuchniapepin.blogspot.com/2014/03/galaretka-z-rozy.html 150 g płatków róży u mnie bordowe 0,75 szklanki wrzątku 1-2 łyżki soku z cytryny 1 filiżanka cukru pół łyżki pektyny WYKONANIE(...)zalewamy wrzątkiem, delikatnie mieszamy i odstawiamy po przykryciem na 24 godziny. W tym czasie kwiaty oddadzą wodzie cały swój aromat i kolor, który będzie czerwono-bury. . Po tym czasie wyciskamy płyn z kwiatów i odcedzamy przez gęste sito.Kwiaty wyrzucamy. Dodajemy sok z cytryny, . Dodajemy do płynu cukier wymieszany z pektyną. Stale mieszając doprowadzamy aromatyczny syrop do wrzenia, po czym gotujemy
w mojej kuchniząbków czosnku, drobno roztartych1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki 45 ml soku z cytryny 15 ml zalewy z kaparów 8 g zimnego masła 20 g posiekanych liści pietruszki lub kolendry 20 g zimnego masła woda, ile potrzeba przygotowanieKrewetki rozmrozić. Rozgrzać oliwę na patelni z grubym dnem, na dużym ogniu(...)solą, przemieszać, aż krewetki zaczną robić się różowe, około 1 minuty. Dodać czosnek i paprykę w płatkach, wymieszać, smażyć kolejną 1 minutę. Wymieszać z sokiem z cytryny, zalewą z kaparów, 8 g łyżeczki masła, i połową pietruszki. Smażyć, aż masło się roztopi, około 1 minuty, a następnie skręcić ogień do minimum i dodać resztę zimnego
Stare Garypęczek świeżej pietruszki 300g śmietany 18% 1 cytryna Ryż gotujemy ze szczyptą soli według przepisu na opakowaniu. Porom obcinamy korzenie i liście, a jasną część przekrawamy na pół a potem siekamy, żeby otrzymać dużą kostkę. Pokrojonego pora dokładnie płuczemy. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Mięso płuczemy w zimnej wodzie, okrawamy i kroimy w kawałki grubości palca. Na patelni(...)zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut. U mnie trwało to dłużej, ponieważ dałam całą szklankę wody i sos musiał się zredukować. Podajemy Strogonowa na ryżu, posypanego świeżą pietruszką i lekko skropionego sokiem z cytryny. Myślałam, że sos z cytryny będzie zbędny, bo sos jest trochę kwaskowy, ale uwierzcie mi- warto spróbować. Cytryna wspaniale uzupełnia smaki
les mirabellesdzień będzie syrop ze stokrotek. I jest róża. Dla mnie królowa. Piękna, dostojna, wonna, odurzająco zmysłowa. To czego szukałam, odnalazłam w róży, w jej płatkach i w odrobinie wody .... Galaretka z płatków róży to mój tegoroczny skarb. Cudownie wonna, aromatyczna i tak pięknie rubinowa zawładnęła naszymi zmysłami i nie mogę przestać o niej myśleć. W głowie rodzą się kolejne(...)zalewamy wrzątkiem, delikatnie mieszamy i odstawiamy po przykryciem na 24 godziny. W tym czasie kwiaty oddadzą wodzie cały swój aromat i kolor, który będzie czerwono-bury. . Po tym czasie wyciskamy płyn z kwiatów i odcedzamy przez gęste sito.Kwiaty wyrzucamy. Dodajemy sok z cytryny, który spowoduje przemianę barwy na rubinową czerwień. Dodajemy do płynu cukier wymieszany z pektyną. Stale mieszając doprowadzamy
KUCHARNIAfaszerowane jajka z kawałkami wędzonego pstrąga. Składniki: 5-6 jajek 1-2 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 2 gałązki posiekanego koperku sól, pieprz ok. 50 g wędzonego pstrąga koperek do dekoracji Jajka ugotować na twardo (najlepiej w mocno osolonej wodzie, wtedy łatwiej się obierają), odlać gorącą wodę i zalać zimną wodą, dobrze natłuc i po 15 minutach obrać
Czerwień i błękitcukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 1 łyżka masła sok z połowy cytryny 2 opakowania galaretki truskawkowej 2 łyżeczki żelatyny WARSTWĘ BUDYNIOWĄ: 2 opakowania budyniu waniliowego pół kostki masła 3 łyżki cukru 600 ml. mleka 2 łyżeczki żelatyny POLEWĘ: 100 g. masła 8 łyżek cukru 2 łyżki kakao łyzka wody Wykonanie Tortu: BISZKOPT : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę (pszenną oraz(...)Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Starte jabłka skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni, lub w rondelku rozpuszczamy masło- wykładamy na nie jabłka- dodajemy cynamon i cukier- wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na małym ogniu, aż odparuje się cały nadmiar wody z jabłek. Wysmażone jabłka odstawiamy do wystygnięcia. Dwie galaretki i żelatynę rozpuszczamy
Domowe Tortykolejną zupę z serii smaki z dzieciństwa mojej babci. Jest to zupka z suszonych śliwek z kładzionymi kluseczkami. Składniki: - 2litry wody - 300g suszonych śliwek - cukier do smaku ja wsypałam 2 łyżki - szczypta soli - 3 łyżki kwaśnej śmietany - 2 łyżeczki cytryny Umyć śliwki i wrzucić do garnka, gotujemy z cukrem 15min , gdy już się zagotuje. I na tym można zakończyć gotowanie
Tanio szybko zdroworóżyczek brokuła mrożonych kilka listków pietruszki gałązka świeżego rozmarynu 2 jajka ugotowane na twardo pieprz biały sok z cytryny do skropienia przed podaniem Wykonanie: Na początku ugotowałam marchewki i brokuł al dente. Jajka na twardo. W połowie litra wrzącej wody rozpuściłam kostkę rosołową warzywną. Bulion przecedziłam przez gazę, aby pozby ć się pływających przypraw. Doprawiłam pieprzem. Łososia z puszek(...)łososia, a na koniec plasterek jajka na twardo. Żelatynę rozpuściłam w kilku łyżkach wody, do lekko ciepłego bulionu wlałam żelatynę i rozprowadziłam w bulionie. Foremki z warzywami i łososiem zalałam bulionem z żelatyną i wstawiłam do lodówki na kilka godzin. Galaretki podałam polane sokiem z cytryny. Pycha! SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujepiasku, którym wykładamy dno tortownicy. Podpiekamy około 5-7 minut, po czym wyjmujemy i studzimy. Masa serowa Twaróg, mascarpone i cukier dokładnie miksujemy. Dodajemy sok z cytryny, skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną i cały czas miksując na wolnych obrotach - wbijamy po jednym jajku. Masa ma być gęsta, ale warto pamiętać, że nie powinno się jej bardzo napowietrzać - tylko(...)sporo, do sernika zużyłam ok. 1/3 - resztę przechowuję w szczelnym pojemniku w lodówce) Rondelek umieszczamy na większym garnku z gotującą się wodą. Do rondelka wbijamy jajka i rozbełtujemy je widelcem. Dodajemy cukier, sok i skórkę z cytryn i dokładnie mieszamy. Jak masa się trochę ociepli - dodajemy po trochu bardzo zimnego masła i mieszamy aż się rozpuści, po czym dodajemy kolejny
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!