przyprawy : sól, pieprz, chilli, czosnek, łyżeczka curry - 1/4 szklanki mleka - łyżka oleju - łyżka gęstej śmietany/kremowego serka - sok z cytryny do skropienia - natka pietruszki do podsypania - 2 jajka ugotowane na twardo Przygotowanie : Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Pokrojony w półplasterki por, paprykę w paseczki i posiekany czosnek podsmażyć na oleju. Po chwili dodać ugotowany ryż
Kuchnia EllieNadal uczę się kaszy jaglanej, na razie jak widzicie w wersji słodkiej. Tym razem gotowana była nie na wodzie, ale na mleku. Na wodzie gotuje się łatwiej, ale gotowana na mleku jest bardziej smaczna jeśli zużywamy ją do słodkiego śniadania. Taką michę kaszy zjadł również mój syn, dlaczego o tym piszę? Na samo słowo kasza mój syn już ma dosyć(...)szklanki mleka + 1 szklanka do gotowania 2 łyżki syropu klonowego lub miodu 1 łyżeczka syropu z cytryny marakuja z orzechami w miodzie ETERNO lub dowolna konfitura owocowa Wykonanie: Na początku kaszę musimy opłukać na sitku. Najpierw płukałam w zimnej wodzie, potem w gorącej, potem ponownie w zimnej.1/3 szklanki suchej kaszy zalałam 1 szklanką mleka i gotowałam na wolnym ogniu
Blondynka Gotujerozpuszczonego Masa serowo- herbaciana: 360 g sera białego półtłustego w kostce 1 płaska łyżka herbaty Matcha Skworcu 1 łyżka soku z cytryny 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30% 90 g cukru 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wody Dodatkowo: 100 g czekolady mlecznej ok. 20 sztuk truskawek Wykonanie: Ciastka zmiksowałam w blenderze, dodałam roztopione masło i zmiksowałam na konsystencję(...)wstawiłam wszystko do lodówki. Kolejnym krokiem było zabranie się za masę herbaciano - serową. Ser biały zmiksowałam w blenderze na gładką masę, do której dodałam cukier i sok z cytryny. W drugiej miseczce ubiłam kremówkę z przesianą herbatą matcha i dodałam do sera. Na koniec dodałam rozpuszczoną żelatynę. Powstałą masę serową wyłożyłam do obręczy na nasze truskawki z czekoladą, wyrównałam
Blondynka GotujeNutelli) DODATKOWO: 1 słoiczek (280 g) dżemu z czarnych porzeczek, niskosłodzonego garść płatków migdałowych do posypania boków tortu PONCZ: 1/3 szklanki letniej wody ok. 2 łyżeczki cukru pudru kilka kropel aromatu śmietankowego 1 łyżeczka soku z cytryny WYKONANIE: BISZKOPT: Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki, pszenną i ziemniaczaną, przesiej razem do osobnej miski. Tortownicę
Słodko-Słony Świat Ilonymleka sojowego lub innego roślinnego Przygotowanie : Płatki zalewamy mlekiem i gotujemy, następnie miksujemy na gładko i doprawiamy musztardą i sokiem z cytryny Przygotowanie : Boczniaki kroimy na cienkie plasterki, podsmażamy na patelni, dodając soli, żeby puściły wodę, smażymy aż do odparowania wody, dodajemy curry, sos sojowy do smaku, pozostawiamy do ostygnięcia, kroimy porę, ogórka i dodajemy do nich jogurty
zdrowa vege kuchniawystygnięcia. 5. Biszkopt wyciągamy z tortownicy, przecinamy tak aby powstały 3 krążki. Przygotowywanie kremu Kremówkę ubijamy, dodajemy cukier waniliowy, sok z cytryny, cukier puder oraz pokrojone w kostkę owoce. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody, gotową łączymy z kremówką. Przygotowanym kremem przekładamy biszkopty, zostawiając jego część (najlepiej z małą ilością owoców, albo bez) do posmarowania wierzchu oraz boków tortu
Kuchenne aromatycukru!) sok z połowy cytryny 4 łyżki żelatyny Truskawki umyć, pozbawić szypułek i zmiksować z cukrem. Na sam koniec dodać sok z cytryny i wymieszać. Przygotowaną masę podgrzać. W międzyczasie żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance wrzącej wody. Gdy masa truskawkowa będzie gorąca to wlać rozpuszczoną żelatynę - wymieszać i już nie gotować. Przygotowaną masę przelać do foremki wyłożonej wcześniej folią
Ugotowaćpopieprz. Obsyp nasionami kopru włoskiego. Cytrynę pokrój w plastry. Włóż do wnętrza każdej ryby. Delikatnie ściśnij rybę od strony nacięcia, aby cytryna lekko puściła sok we wnętrzu. W dużej misce mieszaj sól wraz ze 100ml wody, do momentu gdy mieszanka zacznie wyglądać jak mokry śnieg (w razie potrzeby można dolać odrobinę wody). Blachę do pieczenia wyłóż warstwą 2 cm mieszanki
Moja Delicjapewno zostanie ze mną na dłuuugo :) Składniki: 100 g ciecierzycy 100 g nasion sezamu 1/2 łyżeczki soli morskiej 1 łyżka soku z cytryny (świeżo wyciśnięty) szczypta pieprzu prawdziwego szczypta pieprzu ziołowego 1 ząbek czosnku 3 łyżki wody z ugotowanej ciecierzycy Przygotowane: Ciecierzycę, dzień wcześniej zalej wodą i pozostaw na noc. Następnie odlej pozostałą wodę. Ziarna przepłucz. Zalej świeżą wodą, dodaj
Zdrowie na języku :Pzakupiłam w sklepie Piotr i Paweł), 4 łyżki śmietanki 30%, 4 łyżki jogurtu greckiego, sól, pieprz, bazylia, czosnek granulowany , pieprz cytrynowy ,cytryna 2 łyżki oliwy z oliwek. *składniki na dwie duże porcje Sposób przygotowania: Wstaw wodę na makaron , w tym czasie umyj, obierz ze skóry( oczyść z ości jeśli są) łososia. Pokrój go w paseczki, a następnie
Cukier&PuderCarp baked in the rootsSkładniki.1 filet z karpia1 łyżeczka kminku rzymskiego1 chilli czerwone małe1 wiązka kolendry1 łyżeczka soli1 łyżka soku z cytryny5 łyżek oliwy z
Kulinarny karnet ChristopheraMasterChef'a w którym Donna Hay zaprezentowała swój pomysł na sernik.Migdałowy spód, niezwykle delikatna, aksamitna i puszysta masą serowa z dodatkiem świeżej ricotty, a wszystko z lekką nutką cytryny nadaje sernikowi wyrazistości i niepowtarzalnego smaku. Sernik z Ricottą Donny Hay z MasterChef Australia - Składniki:spód:3/4 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki mielonych migdałów1/4 szklanki cukru pudru90 g schłodzonego masła masa(...)przy użyciu łyżki. Podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni (ok. 10 minut). Masa serowa:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę kukurydzianą mieszamy z wodą, odstawiamy. Wszystkie pozostałe składniki sernika krótko miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji, a następnie wlewamy przygotowaną mąkę z wodą - mieszamy.Boki formy w której znajduje się ciasto smarujemy masłem, a następnie wlewamy
Słodka Stronamin.Do blendera wkładamy rukolę, 2 łyżki orzeszków piniowych, ser żółty i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, 1-2 łyżki soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie miksujemy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.Pesto mieszamy z makaronem, dodajemy groszek cukrowy, krążki rolady, rukolę, posypujemy prażonymi orzeszkami piniowymi i doprawiamy pieprzem.SmacznegoRada: w przepisie podana jest
Moniki SmakołykiSkładniki: 3/4 kg śliwki węgierki, 1,5 kg jabłka, 1 szklanka cukier, 2 łyżki sok z cytryny, 1 opakowanie przyprawa do wina piwa Prymat, - ile potrzeba cynamon mielony, 1 szklanka wodaumyte jabłka ze skórką pokroić na grubsze kawałki posypać cukrem i wlać wodę wsypać przyprawę Prymatu do jabłek mieszając doprowadzić do zagotowania dodać umyte śliwki bez pestek pokrojone
W Mojej Kuchni Lubięsztuk matiasy, 2 sztuki cebula czerwona, 1 puszka fasolka biała, 2 sztuki ogórki kiszone, 1 łyżeczka cukier, 1 łyżka sok z cytryny, 1 łyżka suszonej chilli, - ile potrzeba olej rzepakowy matiasy wymoczyć 1x w zimnej wodzie przez godzinę i odlać na sito, aby obciekły z wody, pokroić je w 1 cm kawałki cebulę pokroić w cienkie pół plasterki, ogórki
W Mojej Kuchni LubięPrzygotowanie: Pesto: do blendera dodajemy bazylię, czosnek, ziarna słonecznika, suszone papryczki, oliwki i całość miksujemy. Dolewamy olej, ok. 1 łyżki soku z cytryny, dodajemy ser, doprawiamy solą, pieprzem i ponownie miksujemy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente i odcedzamy. Na patelni podgrzewamy chipsy z salami. Gorący makaron mieszamy z pesto. Na talerzu układamy makaron, dodajemy chipsy
Moniki SmakołykiTradycyjny włoski lodowy deser, którego przygotowanie polega na zamrożeniu musu truskawkowego wymieszanego z szampanem. W wersji dla dzieci alkohol można zastąpić wodą. Składniki: 500 g truskawek szklanka cukru pudru 2 szklanki szampana sok z połowy cytryny Truskawki zmiksować z cukrem pudrem na gładką masę. Wymieszać z szampanem. Przelać do pojemnika do zamrażania i wstawić do zamrażalnika na godzinę
wyzwania kuchennewystarczyć na 5 porcji.... 2 łyżeczki na 180 ml wody...Według mnie to jednak za mało..trzeba dać więcej na taką ilość wody..Według rad na opakowaniu barszcz można doprawić na wersję ostrzejszą [ dodając sok z cytryny, szczyptę cukru oraz rozdrobniony pieprz] lub wersję słodką dodając miód i cynamon..Szczerze mówiąc z cynamonem i miodem nie wiem jakby smakowało
Moje domowe kucharzenieoliwek sól morska świeżo mielony pieprz W miseczce roztrzepujemy śmietanę, żółtko, parmezan oraz sok z połowy i skórkę otartą z całej wyparzonej cytryny. Dodajemy szczyptę płatków chili oraz pieprzu. Solimy do smaku. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odlewamy makaron, zostawiając 2-3 łyżki wody z gotowania, które dodajemy do sosu i roztrzepujemy
Poezja smaku