jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:137/252)

Śmietana słonecznikowa i Służące 123

waniliowy (ja nie dodaję) Słonecznika zalej wrzątkiem i odstaw na 45 minut. Odsącz i zalej wodą nieco ponad powierzchnię. Blenduj na najwyższych obrotach przez 4-5 minut. Dodaj olej (zawsze daję trochę mniej niż w przepisie i jest ok), syrop i sok z cytryny i blenduj jeszcze chwilę. Gotowe! Jeśli macie trochę czasu czasu, gorąco polecam Służące (2011, Tate Taylor

Qlinarnie i Qlinarnie
Łosoś na wodzie a'la Okrasa 186

smażenie na wodzie w ogóle jest wykonalne? Jasne że tak! Świetnie sprawdza się przy rybie.   Smażenia na wodzie nauczyła mnie moja dietetyczka. Wcześniej nie pomyślałabym, iż w tak prosty sposób, niesamowicie szybko i kompletnie bez użycia tłuszczu, można przygotować smaczną rybę.  Dodatkową inspirację zapodał mi Okrasa w swoim programie "Okrasa łamie przepisy". W odcinku 31 wybrał się(...)Rybę dokładnie umyć, osuszyć, wklepać w nią sól i pieprz z obu stron. Następnie obetrzeć na nią skórkę z 1/3 cytryny i skropić sokiem cytrynowym. Odstawić do lodówki na 1 godz., żeby smaki się "przegryzły". Na patelnię wlać wodę na głębokość ok 0,5cm i ją zagotować. Dołożyć wtedy masło i czosnek pokrojony w kosteczkę. Chwilę pogotować i dodać

Grunt to przepis!
Kokosek 181

proszku do pieczenia* 1 łyżeczka kakaociasto kokosowe* 1(niepełna) szklanka cukru* 200g wiórków kokosowych* 2 białka* sok z połowy cytryny* 1op. cukru wanilinowego (16g)* 5 łyżek słodkiej śmietany (18%)* 1 łyżka mąki ziemniaczanejpolewa* 60g margaryny* 4 łyżki kakao* 4 łyżki wody* 4 łyżki cukruSposób przygotowaniaCiasto KakaoweMargarynę, cukier i żółtka utrzećDodać cukier wanilinowy, mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko, kakao i dokładnie

Mix smaku
Sernik na zimno z truskawkami 477

wody i odstawić do napęcznienia. Po około 10 minutach wlać pół szklanki gorącej wody i dobrze mieszać kilka minut, aż nie będzie żadnych grudek.4. Na warstwę biszkoptów wyłożyć opłukane i osuszone truskawki tak, aby stały.5. Do miski przełożyć serek kremowy, jogurt grecki, sok z cytryny i przesiany cukier puder i zmiksować na gładką masę. Po trochu wlewać przestudzoną żelatynę(...)truskawki -uważając, żeby się nie przewróciły. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki, żeby masa stężała. Po tym czasie rozrobić galaretkę- jeśli mamy mniejszą tortownicę to z połowy ilości wody a jeśli mamy większą tortownicę to z całości i przestudzoną wylewamy na wierzch ciasta. Możemy dodatkowo udekorować wierzch ciasta truskawkami. Wstawiamy sernik do lodówki aż galaretka stężeje. Smacznego Post Sernik

UgotujmyTo.pl
Pieczona herbatka jabłkowa 157

własnie odkryli takie pieczone herbatki. Generalnie chodzi o to, że zapieka się owoce z cukrem i przyprawami, aż puszczą sok, ale się nie rozgotują. Później taki sok rozcieńczamy wodą, ciepłą lub zimną, zależnie od temperatury i nastroju; albo dolewamy do herbaty. Sięgnęłam po przepis z jabłkami w roli głównej, bo przecież teraz na nie właśnie jest najlepszy czas. Wybrałam twarde(...)żaroodpornym. Przysypać cukrem, polać sokiem z cytryny i ekstraktem. Między jabłka włożyć laski cynamonu, goździki i wyłuskane ziarenka kardamonu.  Piec w 180 st. C., w połowie przemieszać. Gdyby soku było za mało, dolać nieco wrzątku. Dolać rum, wymieszać. Przełożyć do słoiczków, można zapasteryzować. Podanie: 2-3 łyżki soku zalać szklanką gorącej wody, zimnej wody (może być gazowana) lub dodać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort miodowo – orzechowy wielowarstwowy 201

wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Porcję ciasta lekko rozpłaszczyć w dłoniach i wyłożyć nim (wylepić) dno tortownicy. Gdy ciasto zacznie się lepić do dłoni, dłonie należy umyć (tylko wodą) i delikatnie wytrzeć, żeby pozostały wilgotne, wtedy dużo łatwiej wylepić ciastem tortownicę. Placki ciasta są bardzo cieniutkie i trochę czasu zajmie wyłożenie tortownicy. Ciasto można też schłodzić i próbować rozwałkować(...)utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać żółtka i ucierać mikserem na średnich obrotach jeszcze przez około 3 minuty. Wsypać orzechy, wymieszać. 5. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny. Następnie dodać do niej serek i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 6. Do maślanej masy dodawać po dużej łyżce masy śmietanowej i po każdym dodaniu wymieszać krótko

Mała Cukierenka
AWoKaDo z mozzarellą i pomidorem / Avokado salad 174

Przekrój smaczliwkę na pół, ściągnij skórę i wyjmij pestkę.Pokrój na plastry.Mozzarellę wyjmij z opakowania i opłucz pod bieżącą wodą.Pokrój na plastry.To samo zrób z pomidorem, umyj i pokrój.Poukładaj wszystko dowolnie na talerzu.Skrop porządnie sokiem z cytryny , posól i skrop kilkoma kroplami oliwy z oliwek.To wszystko.Świetne połączenia zawsze smakują.CMOK

Pasje Jolki
Cukiniowe tagliatelle z groszkowo-miętowym pesto 185

tagliatelle. 2. Paseczki układać na durszlaku i posypać je solą, Po około 30 min sparzyć je wrzącą wodą uważając by się nie poparzyć. 3. Osuszyć makaron papierowym ręcznikiem. Posypać pieprzem. 4. Cukiniowy makaron przełożyć do naczynia z pesto, dodać skórkę z cytryny, oraz pokrojone awokado oraz słonecznik 5. Podawać  na talerzach posypane parmezanem, odrobinką siekanej mięty oraz  bazylią

KreatywnePiny
Owsianka, czyli rozgrzewająca "zupa śniadaniowa" 127

żurawiny suszonej owoce, np. banan, jabłko miód korzeń świeżego imbiru (on. 3 - 5 cm) cynamon sok z połowy cytryny Wykonanie: Do garnka wsypujemy płatki owsiane, otręby pszenne (możecie wykorzystać też produkty z innych zbóż) i szczyptę soli, zalewamy wodą w proporcji 1,5 : 4, czyli na 1,5 szklanki suchych składników 4 szklanki wody. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu(...)starty na najmniejszych oczkach tarki imbir. Jeśli nie macie świeżego korzenia imbiru, możecie użyć przyprawy. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok 15 minut. Pod koniec wlewamy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Danie może nie zachwyca wyglądem, ale z pewnością uwiedzie Was smakiem. Ja najbardziej lubię je na drugi dzień, gdy wszystkie smaki przenikną się, dlatego przyrządzam

Taste Of My Day
Kremowy sernik z jabłkami 345

120g cukru 2 i 1/2 płaskiej łyżki  (25g) mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 płaskiej łyżki (15g) mąki pszennej 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2-3 łyżki soku z cytryny Wykonanie: - składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej - biszkopty rozdrobnić na piasek - masło roztopić, do roztopionego dodać biszkopty, wymieszać, powstanie coś na kształt mokrego piasku - formę wyłożyć(...)odcinamy sernik nożem od boków formy) - temperaturę piekarnika obniżyć do 150-160 stopni, na dno postawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą - jabłka oczyścić, obrać i pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z sokiem z cytryny, odcisnąć dość mocno na sitku (u mnie po odciśnięciu pozostało około 250g jabłek) - odciśnięte jabłka wymieszać z mąką ziemniaczaną - do miski

Smakołyki Bereniki
Tort cytrynowy 146

stopni.Ubij masło razem z cukrem na puszek. Następnie dodawaj stopniowo jajka z łyżką mąki. Resztę mąki przesiej z sodą i dodaj skórkę cytrynową dodaj do jajek, następnie sok z cytryny. Wymieszaj.Podziel na dwie małe tortownice i wstaw do piekarnika na 25 minut.Po upieczeniu odstaw na chwilę, następnie wyjmij z form i wystudź. Jeden blat przekryj na pół. Wcześniej oba wyrównaj(...)zostało spałaszowałam)Krem cytrynowy:Cukier i skórkę wymieszaj w szklanej misce. Jajka ubij z sokiem i daj do cukru. Dodaj również posiekane masło. Postaw na gotującym się garnku z wodą. Ogień zmniejsz i mieszaj dość intensywnie. Kiedy masa zacznie gęstnieć i zacznie się przyklejać do trzepaczki zdejmij i wystudź.Krem na wierzch:Masło utrzyj i dodawaj stopniowo puder. Wymieszaj dokładnie

Moje pyszne gotowanie
Mazurek orzechowo-marchewkowy 175

minut do lodowkiW miedzyczasie obrac marchew i pokroic w gruba kostke.Marchew ,cynamon i kardamon umiescic w garnuszku ,podlac mala iloscia wody,przykryc i gotowac 15-20 minut.Marchew odcedzic,wyjac przyprawy.Z marchewki z dodatkiem imbiru i 2 lyzek soku z cytryny zrobic gladkie puree.Mase przestudzic.Przy pomocy miksera recznego wymieszac z serkiem,cukrem i jajkamiwlaczyc piekarnik i ustawic na 180°C.Foremke

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wafle w szlachetnej gorzkiej czekoladzie 113

gotowe. Czynność powtarzamy aż do wytracenia produktów. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (do garnka zagotowujemy wodę, i na wierch kładziemy szklaną salaterkę z czekoladą, ciągle mieszamy). Gdy czekolada się rozpuści pędzelkiem smarujemy wierch wafla i od razu posypujemy startą skórką z cytryny albo pomarańczy i ozdabiamy cukiereczkami. Wafle wkładamy do lodówki na pół godziny a potem zjadamy :) Słonawe masło

Bon Appetit Małgorzaty
Tort na moje urodzinki :) 241

przepisu 250 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%) 250 g serka mascarpone 1 łyżkę soku z cytryny 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy cukier puder do smaku (myślę, że nie więcej niż 4 łyżki) 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w jak najmniejszej ilości wody (bez niej krem będzie zbyt rzadki) Do polewy: 100 g mlecznej (lub gorzkiej) czekolady(...)cytryny i cukier. Tak jak już wspominałam możemy na tym poprzestać i takim kremem przełożyć bezy, a możemy dodać jeszcze sok z pomarańczy i rozpuszczoną żelatynę. Wtedy musimy na jakiś czas (do zgęstnienia) wstawić masę do lodówki i dopiero wtedy składać tort. Na sam koniec przygotowujemy polewę. Żaroodporną miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą, a w niej połamaną

Ratunku obiad
Mulligatawny (maligetouni) z Indii 200

cebule 2 duże ząbki czosnku 250ml jogurtu naturalnego (u mnie bałkański) 250g białego ryżu długoziarnistego 1l wody ---- 1 łyżeczka chilli w proszku 0,5 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry 1 łyżka przyprawy curry sól do smaku sok z połowy cytryny natka pietruszki do posypania kilka łyżek oleju rzepakowego Wykonanie to najprostsza z prościzn. ;) Mięso myjemy(...)litr wody, który potem w miarę kolejnych godzin gotowania,będziemy na bieżąco uzupełniać. Wszystko dokładnie mieszamy i rozprowadzamy ze skórką z dna garnka, doprawiamy solą i gotujemy około pół godziny na niedużym ogniu. Po upływie rzeczonego czasu dorzucamy resztę przypraw, mieszamy i gotujemy aż mięso odejdzie od kości, czyli około 1,5 godziny. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny. Wszystko

Kuchenna Kontrrewolucya