jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:141/252)

Ciasto bananowe bez pieczenia 248

stałe :)Przepis zaczerpnęłam z bloga Magiel kuchenny. SKŁADNIKI: 2 budynie bananowe z cukrem, 3 szklanki mleka, 200 g masła, 1 banan, 1 galaretka cytrynowa, kilka kropli soku z cytryny, ok. 12 herbatników ok. 16 biszkoptów okrągłych.   Przygotowanie:     Gotujemy w rondelku o grubym dnie 2 szklanki mleka. W trzeciej szklance mleka rozpuszczamy budynie. Gdy mleko się gotuje(...)połowę masy. W tym czasie rozpuszczamy galaretkę w 200 ml gorącej wody. Po rozpuszczeniu dolewamy 200 ml zimnej wody - szybciej nam stężeje. Wkładamy galaretkę do lodówki. Przed wylaniem tężejącej galaretki układamy na masie bananowej plasterki banana, wcześniej skroplonego sokiem z cytryny. Schładzamy, najlepiej całą

Aga w kuchni
Rozmarynowo - Cytrynowe Ziemniaki Pieczone 187

stopni.Ziemniaki obieramy i kroimy w średnią kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do ok. 10 minut, po tym czasie odcedzić. W sumie chodzi o to aby nie rozgotować ziemniaków, mają być pół twarde. Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę z oliwek, sok z cytryny, dodać rozmaryn i czosnek. Włożyć ziemniaki, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Pozostawić

Blondynka Gotuje
Burgery z łososiem, brokułem i ziemniakami z koperkiem 191

brokuła bez łodyg kawałek filetu z łososia (150g-200g) pęczek koperku sok z 1/2 cytryny 1-2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz   Przygotowanie: Filet z łososia ugotować lub (tak jak ja) upiec w folii. Ziemniaki obrać, pokroić w kawałki. Wrzucić do garnka. Zalać wodą, posolić (ok. 1/2 łyżeczki). Zagotować. Przykryć, zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem 10 minut

Moja Delicja
Christmas Mince Pie z Angli 156

orzechów włoskich 100 ml brandy ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki zmielonych goździków ½ łyżeczki imbiru sok i skórka otarta z 1 cytryny ciasto: 900 g mąki pszennej razowej 200 g masła 200 g smalcu ½ łyżeczki soli 12 łyżek zimnej wody Wykonanie: Przygotować nadzienie: Jabłka umyć, obrać i usunąć z nich gniazda nasienne a następnie pokroić w drobną kostkę. Orzechy posiekać. Wszystkie

Mama Gotuje
Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem / Apple and cranberry pie with gingerbread caramel 149

żurawiny ½ szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki posieknaych orzechów włoskich Bakalland Składniki na ciasto: 160 g masła, schłodzonego i pojonego w kostkę 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 3/4 łyżeczki soli 6 łyżek zimnej wody Składniki na karmel: 1/2 szklanki cukru(...)masło, mąkę, proszek do pieczenia, sól, do utworzenia się grudek. Następnie miksując wlewaj powoli wodę i miksuj do utworzenia się jednolitego ciasta. Zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. W celu przygotowania nadzienia, w większej misce wymieszaj jabłka z sokiem z cytryny, a następnie dodaj żurawinę, cukier, mąkę i sól. Gdy ciasto jest już schłodzone, rozwałkuj

karmelowy
lody z truskawek i jogurtu... 167

cytryny 1 łyżeczka foremki do lodów 8 sztuk umyte truskawki włożyć do rozdrabniacza, wlać jogurt dodać cukier, sok z cytryny i dobrze zmiksować napełnić foremki, włożyć patyczki i schować do zamrażarki na kilka godzin foremki polać ciepłą wodą aby lody łatwo wyjąć lody smaczne i mniej kaloryczne.....................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Spaghetti z pesto z rukoli 268

serem (może być starty lub w kawałkach) i orzechami (można je podprażyć na suchej patelni, ale niekoniecznie). Wlewamy sok z cytryny i oliwę. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i miksujemy na jednolitą masę. Ugotowany makaron odlewamy, zachowując kilka łyżek wody z gotowania (nie przelewamy zimną wodą!) i z powrotem wrzucamy do garnka, w którym się gotował. Dodajemy pesto z rukoli

Poezja smaku
Grilowane pulpeciki łososiowe na sałatce ze strączków groszku cukrowego 190

strączków groszku cukrowego (bardzo młodych bez łyka) Sos do groszku: 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu sok z 1/2 cytryny 50 g orzeszków nerkowca (lub inne) Ze strączków obciąć końcówki i gotować dokładnie 2 minuty w osolonej wodzie. Strączki muszą pozostać lekko chrupiące i jędrne. Łososia zmielić blenderem na gładką masę, dodać przyprawy oraz natkę pietruszki, dokładnie wymieszać i ostawić

Jadło i czytadło
Trudna miłość. Dżem z marchewki z pomarańczą i kardamonem w kolejnym TU i TAM 270

marchewki. 500 g marchewki 300 g cukru  1 pomarańcza (skórka i sok) sok z 2 cytryn skórka z 1 cytryny kardamon - do smaku Marchewki obrać i zetrzeć na grubej tarce. Przełożyć do rondelka i zalać taką ilością wody, aby je nakryła. Gotować do miękkości, a następnie zmiksować. Masę przełożyć na sitko i odcisnąć nadmiar wody. Masę przełożyć do rondelka

KUCHARNIA
Sałatka z sosem vinegrette i gotowaną rybą. 198

bulionie warzywnym, kiedy zmieni kolor na biały, wtedy będzie gotowa. Skropić ją kilkoma kroplami cytryny, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku.  Do kapusty dodać posiekaną cebulę, pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidorki, posypać koperkiem i natką. Wszystko wymieszać z sosem vinegrette - woda jest po to, żeby cukier się łatwiej rozpuścił.. Smacznego

Gaździnka warzy
Miodownik. 136

studzimy, Następnie, do masła dodajemy porcjami kaszę cały czas miksujemy lub ucieramy, na jednolitą masę, Na koniec dodajemy sok z cytryny. POLEWA: 100 g masła 5 łyżek cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka wody ok. 60 g orzechów włoskich posiekanych.  WYKONANIE: Wszystkie składniki oprócz orzechów wkładamy do garnuszka i zagotowujemy cały czas mieszając, gorącą

Kuchnia Beaty
Glazurowane marchewki według przepisu Gordona Ramsay'a 162

porcje) 3 sporej wielkości marchewki 1,5 łyżki masła 1 łyżka miodu łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny sól, pieprz 1. Marchewki obieramy, przekrawamy w połowie, kroimy wzdłuż na ćwiartki. 2. Gotujemy je w osolonej wodzie około 10-15 minut. Wodę odcedzamy. 3. Na patelni roztapiamy masło, na które wrzucamy marchewki. Mieszamy by dokładnie pokryły się masłem. Solimy

Szefowa kuchni
JARMUŻOWY KOKTAJL Z IMBIREM 194

przysłowiowy wampir na czosnek, chętnie pije też i jeszcze komentuje "to jest pyszne mamo" :) Potrzebne są:  - 4 banany + woda  (baza wszystkich moich szejków, zamiast mleka) - 1 duży liść jarmużu - 1 jabłko ze skórką - sok z połowy cytryny - plasterek imbiru (max 1 cm) Z jabłka usuwam tylko gniazdo nasienne a liściowi jarmużu usuwam grubą łodygę. Blenduję wszystko razem

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Lemoniada z czarnego bzu 236

glownego nosnika smaku i aromatu.LEMONIADA Z CZARNEGO BZU :Do przygotowania lemoniady wystarczy jeden sciety kwiatostan,ktory nalezy zalac na noc woda mineralna,najlepiej gazowana.Po tym czasie aromat "przejdzie " do napoju.Po dodaniu lyzki miodu (niekoniecznie,nie dodawalam),soku z cytryny lub kilku listkow miety i kostek lodu otrzymamy orzezwiajacy napoj,doskonaly na letnie upaly.Koniecznie sprobujcie! To jest przepis na lemoniade

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Żółto zielone babeczki z makaronu i szyneczki 244

świeżo mielony do smaku, sól do smaku.Przygotowanie:Pesto: listki bazylii, czosnek, orzeszki piniowe, ser, razem miksujemy, dolewamy olej, sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem do smaku i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.Jajko mieszamy z połową startego sera, posiekaną papryczką chili i doprawiamy pieprzem

Moniki Smakołyki