jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:145/252)

Grilowane pulpeciki łososiowe na sałatce ze strączków groszku cukrowego 166

strączków groszku cukrowego (bardzo młodych bez łyka) Sos do groszku: 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu sok z 1/2 cytryny 50 g orzeszków nerkowca (lub inne) Ze strączków obciąć końcówki i gotować dokładnie 2 minuty w osolonej wodzie. Strączki muszą pozostać lekko chrupiące i jędrne. Łososia zmielić blenderem na gładką masę, dodać przyprawy oraz natkę pietruszki, dokładnie wymieszać i ostawić

Jadło i czytadło
Trudna miłość. Dżem z marchewki z pomarańczą i kardamonem w kolejnym TU i TAM 242

marchewki. 500 g marchewki 300 g cukru  1 pomarańcza (skórka i sok) sok z 2 cytryn skórka z 1 cytryny kardamon - do smaku Marchewki obrać i zetrzeć na grubej tarce. Przełożyć do rondelka i zalać taką ilością wody, aby je nakryła. Gotować do miękkości, a następnie zmiksować. Masę przełożyć na sitko i odcisnąć nadmiar wody. Masę przełożyć do rondelka

KUCHARNIA
Sałatka z sosem vinegrette i gotowaną rybą. 174

bulionie warzywnym, kiedy zmieni kolor na biały, wtedy będzie gotowa. Skropić ją kilkoma kroplami cytryny, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku.  Do kapusty dodać posiekaną cebulę, pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidorki, posypać koperkiem i natką. Wszystko wymieszać z sosem vinegrette - woda jest po to, żeby cukier się łatwiej rozpuścił.. Smacznego

Gaździnka warzy
Miodownik. 111

studzimy, Następnie, do masła dodajemy porcjami kaszę cały czas miksujemy lub ucieramy, na jednolitą masę, Na koniec dodajemy sok z cytryny. POLEWA: 100 g masła 5 łyżek cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka wody ok. 60 g orzechów włoskich posiekanych.  WYKONANIE: Wszystkie składniki oprócz orzechów wkładamy do garnuszka i zagotowujemy cały czas mieszając, gorącą

Kuchnia Beaty
Glazurowane marchewki według przepisu Gordona Ramsay'a 127

porcje) 3 sporej wielkości marchewki 1,5 łyżki masła 1 łyżka miodu łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny sól, pieprz 1. Marchewki obieramy, przekrawamy w połowie, kroimy wzdłuż na ćwiartki. 2. Gotujemy je w osolonej wodzie około 10-15 minut. Wodę odcedzamy. 3. Na patelni roztapiamy masło, na które wrzucamy marchewki. Mieszamy by dokładnie pokryły się masłem. Solimy

Szefowa kuchni
JARMUŻOWY KOKTAJL Z IMBIREM 166

przysłowiowy wampir na czosnek, chętnie pije też i jeszcze komentuje "to jest pyszne mamo" :) Potrzebne są:  - 4 banany + woda  (baza wszystkich moich szejków, zamiast mleka) - 1 duży liść jarmużu - 1 jabłko ze skórką - sok z połowy cytryny - plasterek imbiru (max 1 cm) Z jabłka usuwam tylko gniazdo nasienne a liściowi jarmużu usuwam grubą łodygę. Blenduję wszystko razem

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Maślany dorsz z estragonem i kolendrą 240

Filety nacieramy solą, kolendrą i estragonem, skrapiamy cytryną i przekładamy do pojemnika Zalewamy rybę mlekiem i dajemy parę plasterków cytryny. Odstawiamy na parę godzin do lodówki. 2/ Wyjmujemy rybę z lodówki. Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki są już prawie gotowe rozgrzewamy na patelni 2 łyżki masła. Rybę obtaczamy w mące jaglanej i smażymy na maśle

Kuchnia PROzdrowotna
Lemoniada z czarnego bzu 210

glownego nosnika smaku i aromatu.LEMONIADA Z CZARNEGO BZU :Do przygotowania lemoniady wystarczy jeden sciety kwiatostan,ktory nalezy zalac na noc woda mineralna,najlepiej gazowana.Po tym czasie aromat "przejdzie " do napoju.Po dodaniu lyzki miodu (niekoniecznie,nie dodawalam),soku z cytryny lub kilku listkow miety i kostek lodu otrzymamy orzezwiajacy napoj,doskonaly na letnie upaly.Koniecznie sprobujcie! To jest przepis na lemoniade

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Żółto zielone babeczki z makaronu i szyneczki 217

świeżo mielony do smaku, sól do smaku.Przygotowanie:Pesto: listki bazylii, czosnek, orzeszki piniowe, ser, razem miksujemy, dolewamy olej, sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem do smaku i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.Jajko mieszamy z połową startego sera, posiekaną papryczką chili i doprawiamy pieprzem

Moniki Smakołyki
Gruszki na okrągło 188

migdałami. Składniki. Ciasto. 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 5 dag cukru pudru ½ łyżeczki soli 2 żółtka 2 łyżki wody lodowatej Nadzienie. 2 -3 gruszki 120 g masła 150 g cukru 2 jajka 1 łyżka soku z cytryny 10 dag migdałów w płatkach Wykonanie. Składniki ciasta zagnieść i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Wyłożyć ciastem natłuszczoną formę

Kulinarny karnet Christophera
Tarty buraczek czerwony 173

składniki : około 1 kg czerwonych buraczków sól, ocet jabłkowy lub sok z cytryny cukier, sól Przygotowanie : Buraki umyć (kupować zawsze jednej wielkości) Do garnuszka w którym układamy buraki wlewamy tyle wody, by zakryły się całe Gotujemy pod przykryciem do momentu, aż będą miękkie ( uważać by woda się nie wygotowała !) Gdy już będą miękkie to odlewamy nadmiar wody i po wystudzeniu

Proste Potrawy
Sałatka z bobem i kurczakiem 228

1jajko lub dwa na porcję) oliwa Dresing : 3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu gryczanego 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki sosu rybnego 2 ząbki czosnku (bardzo drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę) W garnku zagotować wodę, dodać bób i gotować około 4 minut. Następnie odsączyć, wystudzić i obrać ze skórki. Odstawić. Filet umyć, osuszyć, pokroić na małe

Zabawa smakiem
Naleśniki ze szpinakiem, twarożkiem i wędzonym łososiem 228

Post Naleśniki ze szpinakiem, twarożkiem i wędzonym łososiem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Ciasto/babeczki marchewkowe (ok. 231 kcal/100g) 249

cukier, tartą marchewkę i ekstrakt z wanilii (jeżeli wyjdzie zbyt wodniste to odlewamy trochę wody)3. Następnie dodać masę do mąki i wymieszać łyżką.Jak przestygnie ciasto/babeczki posmarować cytrynowym lukrem (lukier: cukier puder (na całe ciasto starczą jakieś 3 i 1/2 łyżki - 40g), sok z cytryny - ucierać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany)  Pieczenie (piekarnik z termoobiegiem):Ciasto:Forma: długość

Malowane smakiem
Ośmiornica marynowana w oliwie 192

oliwie i przyprawach, do podania na ciepło lub zimno. Czas przygotowania: Składniki: 1 ośmiornica, szklanka wody, 50 ml octu, 1 łyżeczka ziaren pieprzu, 6-10 ziaren ziele angielskiego, 2 listki laurowe. Marynata: 5 łyżek oliwy, 5 ząbków czosnku, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej, 1 łyżka sosu rybnego, pieprz. Przygotowanie: Łatwiejsza w przygotowaniu jest ośmiornica mrożona, wcześniej(...)tylko usunąć oczy umiejscowione między głową i mackami i ew. błonę w środku worka.  Świeżą zazwyczaj trzeba wcześniej wypatroszyć i porządnie oklepać tłuczkiem do mięsa. W rondlu zagotować wodę z przyprawami i octem. Worek przekręcić na drugą stronę, macki które są twardsze od pozostałej części  zanurzyć kilka razy we wrzątku  po 5 sekund po czym włożyć całego

SzczyptaSmaQ
Zupa buraczkowa mojej babci 2435

seler mały 1 szt, cebulę ) - lubczyk 1 łyżeczkę - sól morska 2 łyżeczki - pieprz do smaku - cytryna do smaku - cukier do smaku - śmietankę ok 100ml - kawałek kości od schabu - ziemniaki 6 szt  - mąkę do zagęszczenia zupy 3 łyżki SPOSÓB WYKONANIA - wstawiam wodę z kością, między czasie przygotowuję włoszczyznę, obieram i kroję w kostkę a marchew w talarki. - obieram(...)gotowania dolewam sok z buraków aby zupa była jak najbardziej esencjonalna - osobno gotuję ziemniaki po czym robię z nich puree - gdy zupa jest już ugotowana doprawiam ją sokiem z cytryny i odrobiną cukru  aby uzyskać lekko kwaśno- słodki smak - zupę zagęszczam mąką jeszcze chwilkę pogotuję po czym podlewam ją śmietanką - tak przygotowaną wlewam na talerz a w środek wkładam

Basia w kuchni
Barszcz wigilijny z pieczonych buraków i uszka z grzybami leśnymi 177

gorącego dodać pokrojone buraki, gotować na małym ogniu 5 minut. Dodać sok z cytryny lub ocet, kwas buraczany, zamieszać i odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc). Gdy wywar naciągnie mocno podgrzać, ale nie do wrzenia. Podawać z uszkami. Uszka 200 g mąki ok. ½ szklanki gorącej wody 1 żółtko 2 łyzeczki oleju + 1 łyżka do smażenia 250 g grzybów leśnych

Pełny talerz
Moqueca de bacalhau 181

Wrzucamy bacalhau do wody i gotujemy przez parę minut. Odcedzamy wodę i odstawiamy do ostudzenia. I teraz.... rwiemy nasz płat ryby na "strzępki" tak aby odseparować wszystkie ości. Przygotowanie moqueca:Płaty dorsza  marynujemy z startymi 2 ząbkami czosnku, 2 łyżkami kuminu, sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut.Kroimy cebule, pomidory, paprykę w kręgi a kolendrę drobniutko.Bierzemy

Smaki Brazylii