jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:151/252)

Sernik truskawkowy bez pieczenia 189

żelatyny- rozpuszczonej w 30 ml wody 1 szklanka wody pół szklanki cukru pudru 250 g truskawek Spód: 180-200 g herbatników 20-30 g masła pół tabliczki czekolady deserowej łyżeczka cukru waniliowego, ja użyłam cukru waniliowego z firmy Delecta Dekoracja: 150 g truskawek 100-150 g serka mascarpone kropla ekstraktu z cytryny, ja użyłam aromatu z firmy Delecta, opcjonalnie kilka(...)lodówki i przygotować masę serową. Masa serowa: 1.Żelatynę rozpuścić w 30 ml wody i odstawić na 20 minut żeby napęczniała 2. Następnie po tym czasie do garnuszka wlać gorącą wodę i rozpuścić w niej napęczniałą żelatynę. 3. Serek zmiksować przy użyciu miksera razem z cukrem pudrem. 4, w osobnej miseczce zmiksować przy użyciu blendera wszystkie truskawki, na gładki

KreatywnePiny
Ryba po grecku 324

małym ogniu pod przykryciem ok. 25 minut.Można dodać 1/3 szklanki wody. Dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać, przyprawić papryką, solą i pieprzem do smaku. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki razem z żurawiną dodać do całości. Pozostawić na ogniu jeszcze 5 minut. Rybę przełożyć na półmisek,skropić cytryną, przykryć duszonymi warzywami. Smacznego

pieprzny smaczek
Krewetki z marchewkowym pappardelle w cytrynowym sosie 116

Marchewkowe pappardelle wrzucamy do gotującej się wody na ok 5 min. Marchewka powinna być aldente, kontrolujemy aby jej nie rozgotować. Ugotowaną odcedzamy i odstawiamy. Na oliwie podsmażamy posikaną szalotkę i czosnek. Dodajemy masło, a następnie krewetki. Dolewamy wina i chwilę smażymy, aby sos się delikatnie zagęścił. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy wcześniej przygotowane marchewkowe pappardelle i chwilę

kulinarnyJa
Kokardeczki według Blondyneczki :) 160

osób: 1 podwójna pierś z kurczaka sok z jednej cytryny 4 suszone papryczki chili 1 brokuł świeży lub 450 g mrożonego masło 4-5 ząbków czosnku kostka drobiowa pieprz świeży tymianek 250 g makaronu wstążki ok. 250 śmietanki kremówki 30% Wykonanie: W jednym garnku wstawiamy wodę na makaron, który gotujemy al dente. W drugim garnku wstawiamy wodę na brokuła

Blondynka Gotuje
Zupa szparagowo-kalafiorowa 137

łyżeczka startego imbiru 1 łyżka sosu sojowego 1 korpus z kurczaka sok z jednej cytryny 100 g słodkiej śmietany sól i pieprz do smaku 2 jajka ugotowane na twardo kilka gałązek koperku Sposób przygotowania: Korpus kurczaka umyć zalać około 1,5 litra zimnej wody, dodać w całości  cebulę, marchewkę, pora i zdrewniałe końcówki  szparagów tak około(...)części  obrane szparagi za wyjątkiem główek ( te wrzucić na 5 minut przed końcem gotowania zupy), imbir i gotować kolejne 10 minut. Wlać sos sojowy, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z palnika i wlać śmietanę. Zupę nalać do miseczek i ozdobić plasterkami jajka oraz koperkiem. Smacznego

Gosia gotuje
Idealny lukier królewski 192

TEGO przepisu. Lukier królewski - przepis: Składniki: 3 białka jaj rozmiaru M w temperaturze pokojowej (ok. 90 g) 450 g cukru pudru Łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny Przygotowanie: Białka jaj przecedzamy przez drobne sitko do herbaty. Do misy miksera przesiewamy cukier puder, dodajemy białka, ocet i ubijamy mikserem na najmniejszych obrotach 15-20 min. I lukier jest gotowy(...)Używać jak najdrobniejszy cukier puder. Obowiązkowo dodawać ocet lub sok z cytryny. Smak ich nie będzie odczuwalny.  Udekorować ciasteczka gotowym lukrem w ciągu 3 godzin, bo po tym lukier zacznie zastygać i będzie trudniej z jego używać.  Do barwienia nie wolno używać barwników na bazie wody. Gęstość lukru można lekko regulować za pomocą cukru pudru i wody. Jeżeli

Kuchnia Łukasza
Makaron ryżowy z tofu i warzywami w sosie orzechowym 245

curry - kawałek brokuła - laska selera naciowego - kawałek pora (biała część) - kawałek czerwonej papryki - ząbek czosnku - kawałek papryczki chili - 4 suszone grzyby mung - łyżeczka masła orzechowego - kawałek awokado - sok z cytryny Wykonanie: - Grzyby mung zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 20 minut - Makaron umieścić w garnku i zalać wrzątkiem na 5 minut   - Posiekać drobno czosnek i chili - Marchewkę obrać - Posiekać(...)marchewkę, seler naciowy, groszek, brokuła i paprykę - Dodać ok. 2 łyżki sosu sojowego i trochę wody, doprawić curry i kurkumą - Warzywa dusić przez 4-5 minut - Dodać kostki tofu, makaron i masło orzechowe; dusić przez 2 minuty - Danie przełożyć na talerz, skropić sokiem z cytryny i posypać kostkami awokado

Wegańska kuchnia orientalna
Naleśniki gryczane z sosem korzeniowo - pieczarkowym i zieloną pietruszką z szybkowaru 177

się,jeśli sos jest za mało gęsty, dodaj więcej utartej mąki z masłem) liście pietruszki wyjmij z wody i delikatnie osusz, drobno posiekaj i połącz z sosem jeśli sos jest za mało winny, możesz dodać więcej śmietany lub parę kropel soku z cytryny Składanie naleśników: nagrzej piekarnik do temperatury 200 °C usmażone naleśniki podziel na partie i rozkładaj(...)zalewie olejowej lub świeżymi pomidorkami np. koktajlowymi. Podsmaż cebulę z łodygami pietruszki,  dodaj seler i pietruszkę oraz gałkę muszkatołową. Chwilkę podsmażaj. Dodaj pieczarki i... ...pozostałe przyprawy. Dolej wodę i gotuj. Sos zaraz po ugotowaniu

Szybko Szybkowar
Domowe śledziki z korzenną nutą 156

matiasów 1 duża cebula sok z jednej cytryny 1/2 szklanki oleju 1  łyżeczka miodu 1 łyżeczka ziela angielskiego 4 goździki 3 ziarna jałowca 0,5 łyżeczki pieprzu kolorowego w całości 0,5 łyżeczki pieprzu grubo mielonego 2 listki laurowe 2 ząbki czosnku Dodatkowo; 0,5 szklanki mleka zimna woda przegotowana Sposób przygotowania: Śledzie zalewamy wodą i mlekiem i pozostawiamy

Gosia gotuje
Paella mixta 174

szklanki ryżu 4 szklanki wrzącej wody  1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 duży pomidor obrany ze skórki 1 zielona papryka garść ugotowanej zielonej fasolki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 piersi z kurczaka 12 krewetek 1 tuba mrożonych kalmarów 3 łyżeczki przyprawy do paelli sól olej do smażenia 1 cytryna Wykonanie: Najpierw robimy sofrito, czyli smażoną(...)miseczki. Na patelnię wlewamy znowu olej i smażymy posolonego kurczaka pokrojonego w kostkę 2 cm, smażymy do lekkiego zrumienienia. Do kurczaka dorzucamy sofrito i ryż, uprzednio przepłukany na sitku wodą. Wszystko dokładnie mieszamy, ryż musi być lekko obtoczony w tłuszczu. Jeśli oleju jest za mało, dolewamy odrobinę. Następnie dorzucamy fasolkę pokrojoną w 2 cm kawałki, przyprawę do paelli, natkę

Kulinarne przygody Gatity
Grillowany dorsz na puree ziemniaczanym z duszonymi warzywami 160

batatem) obieram i gotuję w wodzie do miękkości. Następnie wylewam wodę z garnka, dodaję mleko i chwilę duszę całość aż płyn częściowo odparuje. Dodaję 1/2 łyżeczki soli, szczyptę gałki muszkatołowej i ugniatam ziemniaki, tworząc puree. Grillowany dorsz Mojito Rybę przyprawiam solą, pieprzem, przyprawą do ryb Mojito oraz sokiem z cytryny. Rozgrzewam patelnię grillową z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek

Mango Papaja
Ciasto z cukinią i natką pietruszki 191

tarce o grubych otworkach. Wiórki cukinii posypujemy solą, podlewamy 4 łyżkami wody, delikatnie mieszamy i pozostawiamy na czas przygotowania ciasta, żeby puściły soki. Pestki słonecznika delikatnie prażymy na suchej patelni, przekładamy na talerz do przestygnięcia i mielimy za pomocą miksera lub blendera. Z sparzonej i osuszonej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok.  Jaja z cukrem miksujemy tak długo

Moniki Smakołyki
Rewelacyjny hummus z pieczonymi burakami 203

Składniki: - 200g suchej ciecierzycy (ok. 400 po ugotowaniu) - 2 średnie, ugotowane buraki - 2 łyżki tahini - sok z połowy cytryny - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka sody oczyszczonej do gotowania ciecierzycy   Suchą ciecierzycę umieszczamy w sporym garnku, zalewamy dużą ilością zimnej wody i odstawiamy na całą noc do napęcznienia. Przekrojone na pół lub na ćwiartki buraki umieszczamy owinięte w folię aluminiową

Be Fit Be Strong
Zielone spaghetti z chipsami z salami 140

gładkiej konsystencji. Dolewamy olej, dodajemy ser i ponownie miksujemy. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i mieszamy. Salami podgrzewamy na suchej patelni, tak długo, żeby były chrupiące (ale nie suche). Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Makaron mieszamy z pesto, dodajemy salami, posypujemy igiełkami tymianku i dokładamy majeranek. Smacznego

Moniki Smakołyki
Sałatka z groszku cukrowego, fety i liści boćwiny 207

garść liści boćwiny 100 g sera feta  100 g truskawek Sos: 2 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu naturalnegp sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonej bazylii Sposób przygotowania: Groszek wrzucić do goracej osolonej wody i ugotować do miękkości, odsaczyć z wody i ostudzić. Na półmisku ułożyć umytą rucolę i liście boćwiny. Na nich

Gosia gotuje
Pączki 158

całe) Kieliszek spirytusu 5 – 6 łyżek oliwy lu 10 dag margaryny 1 opakowanie cukru waniliowego Sok i skórka z cytryny Szczypta soli Smalec lub olej do smażenia Konfitura Lukier na pączki: ½ szklanki cukru pudru rozpuścić z 2-3 łyżkami gorącej wody> W przypadku gdy używamy świeżych drożdży należy zrobić zaczyn z 20 dag mąki, ½ szklanki mleka i drożdży

Na słodko lub wytrawnie
Zupa cytrynowa z kurczakiem i estragonem 404

łyżeczki suszonego estragonu 25 g mąki pszennej (lub ziemniaczanej w wersji bezglutenowej) 1 cytryna 2 łyżeczki sosu sojowego 150 ml śmietanki 30% sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Włoszczyznę myjemy, obieramy warzywa, przekładamy do średniego garnka i zalewamy 1 litrem wody. Dodajemy listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, odrobinę soli. Gotujemy wywar warzywny, do czasu, aż warzywa(...)kurczak lekko się zarumienią. 4. Dodajemy estragon i mąkę - dokładnie mieszamy. 5. Odcedzamy wywar z jarzyn. Do wywaru przekładamy zawartość patelni, dodajemy sos sojowy, skórkę i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. 6. Zestawiamy zupę z ognia, po czym zabielamy śmietanką. Smacznego

W kuchni Katie
Pączki hiszpańskie 269

Karnawałowe szaleństwo smakołyków czas już dawno zaczynać. Faworki, pączki, różyczki, pampuszki.... bez tych przysmaków ciężko sobie wyobrazić ten okres. Dlatego też dziś proponuję Wam pączki hiszpańskie

Malinowe Pocałunki
Choinki z piernika 177

Święta, Święta... I po Świętach. Jak mawia Tatuś. Tyle czekania, tyle pracy, a mijają tak szybko... I patrzę na moją choinkę, ciągle w pełni sił, i

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kompot śliwkowy 152

cytrynowej4 ziarenka kardamonu4 goździki2 łyżki brązowego cukru.1l wodyprzygotowanieŚliwki umyć, pozbawić pestek.Do garnka włożyć wszystkie składniki, zalać 1 litrem zimnej wody, przykryć, zagotować. Gotować aż śliwki będą miękkie a kompot nabierze dobrego smaku i głębokiego koloru. Dosłodzić i doprawić sokiem z cytryny wg własnego smaku. Smacznego

Stare Gary
Łosoś gotowany na parze z salsą pomidorowo - paprykową 161

pęczek zielonej pietruszki,sól, pieprz,2 łyżki oliwy.Łososia opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, posolić i obsypać świeżo zmielonym pieprzem.Jeśli nie mamy specjalnego garnka do gotowania na parze to w szerszym garnku zagotowujemy wodę (nalaną do ok. 1/4 wysokości) z dodatkiem ziaren pieprzu i trawy cytrynowej. Nad wodą ustawiamy rybę ułożoną na przykład

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szybka sałatka z rukolą 400

Składniki ;połowa opakowania rukoli 125 g tj. około 2 garścipołowa sałaty lodowej3-4 pomidoryPrzygotowanie :Umyte liście rukoli i  sałaty lekko rozdrobniłam, umyte pomidory pokroiłam w

Proste Potrawy
Chrupiące skórki ziemniaków z prosciutto i wędzonym pstrągiem 279

jogurtu,3 łyżki masła,1/2 czerwonej papryki,1 szalotka,3 gałązki tymianku,3 łyżki białego wytrawnego wina,Sok z cytryny,Szczypta cukru,Olej rzepakowy,Sól, pieprz do smaku,  Czerwony pieprz i tymianek do przybrania.Przygotowanie:Ziemniaki wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć olejem rzepakowym. Każdy ziemniak przeciąć wzdłuż na pół, ułożyć skórą do góry w natłuszczonej

SzczyptaSmaQ
Chłodnik litewski 550

ogórków, koperek, 3 ząbki czosnku, 1 i 1/2 szklanki naturalnego jogurtu, sól, pieprz do smaku, sok z cytryny do smaku, jajka na twardo, Wykonanie;Buraki i botwinkę obrać i posiekać drobno. Włożyć do garnka i zalać 2 l wody. Zagotować do miękkości warzyw. Ostudzić.Ogórki zetrzeć na tarce. Koperek posiekać. Wszystko posolić, wymieszać i odstawić. Do zimnych buraczków dodajemy osciśnięte

Anioły w kuchni
Sok z agrestu 389

robić w sokowniku. Ogrzane parą wodną owoce oddadzą cały swój sok. Zimą świetnie nadaje się do herbaty. Zastępuje nam cytrynę:) Bardzo polecam... Składniki; 2 kg agrestu dojrzałego 1kg cukru Wykonanie: Agrest myjemy, nie musimy obrywać ogonków. Dno sokownika wypełniamy wodą, na górę wsypujemy rozmiażdżony agrest z 0,5 kg cukru. Gotujemy na dużym ogniu, co jakiś czas spuszczając

Anioły w kuchni
Kurczak na prażonym ryżu z pietruszkowym pesto 209

Przygotowanie: Filety myjemy, nacieramy solą i pieprzem,  obtaczamy w igiełkach tymianku i posiekanego rozmarynu. Dodajemy skórkę z cytryny i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.  W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim kurczaka. Zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy cebulę pokrojoną w ćwiartki, przykrywamy i dusimy ok. 30 min. (w zależności od wielkości filetów

Moniki Smakołyki
Tort z patelni 148

lubią tradycyjnych przesłodzonych tortów z bitą śmietaną na smaczny deser. Składniki na ciasto: karmel: 3 łyżki cukru, 2 łyżki wody, jabłuszko starte na tarce 3 jajka szklanka mąki pół szklanki cukru 1/3 łyżeczki sody łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny szczypta cynamonu  Zobacz przepis na tort

w kuchni i w ogrodzie
Buraczano-szpinakowe placuszki/pierś z kurczaka 235

100g jogurtu naturalnego - łyżeczka pasty wasabi - sok z połowy cytryny lub limonki Jogurt naturalny łączymy z sokiem z cytryny i pastą wasabi. Idealny dodatek do placuszków! :) Zabieramy się za placuszki -> Buraki myjemy, obieramy, po czym płuczemy raz jeszcze w wodzie i osuszamy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szpinak myjemy, osuszamy, po czym wrzucamy na rozgrzaną patelnię z niewielką

Sajkofanka smaku
Sałatka nicejska 375

tuńczyka i przepołowione oliwki.  Fasolkę gotować 6 minut we wrzątku, po czym odcedzić i przelać zimną wodą.  Przekroić na pół, wszystko połączyć, dodać posiekaną cebulę oraz porwaną na kawałki sałatę, dokładnie wymieszać.   Sos:  1/4 szklanki soku z cytryny,  2 łyżki oliwy z oliwek,  1/2 łyżeczki musztardy Dijon. Składniki sosu wymieszać. Tuz przed podaniem polać

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania