dorsza atlantyckiego 250g krewetek (ja użyłem mrożonych) 1 pęczek zielonej pietruszki garść liści świeżej bazylii 2-3 cytryny oliwa z oliwek szczypta nitek szafranu, słodka papryka, pieprz, sól Polecam ugotować bulion warzywny (około 2 l) 2,5 litra wody 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek przypalonej cebuli 2 ząbki czosnku 4-5 cm pory liść laurowy(...)przygotowaniem Paelli należy odlać trochę bulionu do miseczki, wystudzić i namoczyć w zimnym już bulionie szafran. Dorsza należy oczyścić z reszty ości, skóry i wymyć. Krewetki polecam przelać ciepłą wodą. Sama Paella to bardzo proste wbrew pozorom danie. Paprykę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, cebulkę i czosnek siekamy na drobno, pomidory parzymy i obieramy ze skórki, wycinamy zdrewniały
Kuba Gotujepieczenia 1 łyżeczka ciemnego kakao Składniki zmiksować. Podzielić na pół i rozlać do dwóch foremek do sufletów wysmarowanych wodą. Piec w mikrofali 3-4 minuty. Wyjąć na talerz. Krem 3 łyżki twarożku 1 łyżka jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki skórka + sok z cytryny Składniki zmiksować. Na talerzu ułożyć ciastko, posmarować kremem lub przełożyć do szprycy i udekorować. Smacznego
Chocolate Muffin Blogcytryny, dodać jabłka. Gotować pod przykryciem 15-20 minut, aż większość jabłek się rozpadnie, ale niektóre pozostaną w kawałkach. Dodać pozostałe 3 listki żelatyny, dobrze wymieszać, ostudzić.Sok z cytryny wymieszać z wódką.Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, otoczyć obręczą tortownicy, nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć krem karmelowy, przykryć drugim blatem, nasączyć 1/2 pozostałego ponczu. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową(...)czasie po kawałeczku dodawać masło, cały czas miksując. Pod koniec masa będzie wyglądać na zważoną - tak ma być. Na końcu dodać kajmak, dobrze całość zmiksować.Przygotować jabłka w karmelu.Cukier, wodę, miód, ekstrakt i barwnik umieścić w garnuszku. Podgrzewać, aż karmel osiągnie temperaturę 137 st. C. Zdjąć z ognia, zanurzać w nim jabłuszka, odkładać do zastygnięcia na papier do pieczenia.Gdyby karmel
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoliwek 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 1 ząbek czosnku sól pieprz SKŁADNIKI NA PESTO: 50 g obranych pistacji 1 szklanka liści świeżej bazylii 3 łyżki startego sera grana padano lub parmezanu 4 łyżki oliwy z oliwek DODATKOWO: 250 g makaronu np. pappardelle 3/4 szklanki żurawiny ze słoika kilka łyżek gorącej wody WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni(...)kawałeczki orzechów w potrawie. Żurawinę przełóż do miseczki, dodaj kilka łyżek gorącej wody, rozmieszaj, tak, aby powstał gęsty sos. Ugotowany gorący makaron wymieszaj dokładnie z gotowym pesto. Nałóż na talerz. Pokrój na porcje łososia i ułóż na makaronie. Polej rybę przygotowanym wcześniej sosem żurawinowym. Udekoruj kawałkiem cytryny. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonylaska wanilii skórka starta z 1 pomarańczy skórka starta z 1 cytryny ok. 2/3 szklanki pokrojonych migdałów, orzechów i bakalii Żółtka utrzeć z cukrem i ziarnami z laski wanilii. Miksując dalej dodać śmietanę. Naczynie w którym miksowaliśmy w/w składniki stawiamy na większym naczyniu z gotującą się wodą, tak, aby woda z większego garnka nie dotykała naczynia z ubitymi jajkami. Ubijać
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!wodę dodajemy pieprz, sól i liść laurowy. Wkładamy buraczki do gotującej się wody i gotujemy do miękkości, uważając by nie rozgotować buraków. Mają być al dente- nie do końca ugotowane. Sprężyste paski układamy na talerzu i skraplamy je odrobinką oliwy z oliwek i kilkoma kroplami soku z cytryny. Podajemy samodzielnie- jako przystawkę, bądź przekąskę bądź jako dodatek do dania głównego
KreatywnePinygodzinach na dobrze rozgrzaną patelnię wrzucamy zamarynowane wcześniej krewetki. Po kilku minutach gdy woda już odparuje zmniejszamy ogień. Dodajemy białe wino oraz masło. Wszystko razem dusimy do momentu uzyskania gęstego sosu. Sos doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Następnie dodajemy posiekane papryczki i wyciskamy połówkę cytryny. Dusimy jeszcze przez około minutę. Krewetki wykładamy do małej miseczki i skrapiamy sokiem
Animelka Blogwyłóż papierem do pieczenia. Na dno piekarnika zaś wstaw naczynie z zimną wodą. W misce ubij krótko na średnich obrotach ser śmietankowy i mascarpone. Dodaj cukier i miksuj około 1 minuty. Wbij po 1 jajku, krótko miksując po każdym dodanym. Teraz dodaj mąkę, skórkę z cytryn, esencję waniliową oraz ziarenka z laski wanilii. Całość miksuj około 1 minuty
Słodko-Słony Świat Ilonysproszkowany sok zawiera maksymalną ilość i bardzo dobrą jakość substancji występujących w liściach młodego jęczmienia, Przepuszczone przez wyciskarke korzen i nac marchewki ,oraz cytryny mieszamy ze sproszkowanym jeczmieniem. .. Młody jęczmień jest przetwarzany w tak delikatny sposób, że zawiera cały zakres żywych enzymów. Młody jęczmień zawiera w porównaniu z pszenicą 25 razy więcej potasu(...)Umyty szczaw i papryka pozbawiona gniazd nasiennych przepuszczam przez wyciskarkę. Do zielonego soku można domieszać odrobinę soku owocowego lub przegotowanej letniej wody., aby smak był lepszy. Pijemy przed śniadaniem, albo między śniadaniem a drugim posiłkiem
w mojej kuchniniezwykłe danie, które z pewnością warto włączyć w domowe menu. Tarta / Zapiekanka z Ciasta Francuskiego z Łososiem i Szpinakiem - Składniki: ok. 300 g świeżego łososia sok z połowy dużej cytryny koperek (może być suszony) sól pieprz 400 g mrożonego szpinaku duża cebula 4 ząbki czosnku 200 g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania) 3 rozbełtane jajka 100 g żółtego sera(...)dodajemy poszatkowany czosnek, a gdy się zrumieni wrzucamy wcześniej rozmrożony szpinak. Smażymy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Pod koniec dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, doprawiamy pieprzem oraz solą. Łososia kroimy w grubą kostkę, dodajemy po szczypcie soli, pieprzu oraz koperku. Skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy starając się pokryć przyprawami każdy kawałek ryby. Mozzarellę (lub żółty ser) ścieramy na tarce
Słodka Stronagęstego cremu kokosowego (nie mylić z mleczkiem) 4 łyżki sosu rybnego 3 łyżki soku z cytryny garnisz: 125 g kiełków fasoli mung (taugè) kilka krążków papryczki chili listki azjatyckiego zioła Atsina cress (opcjonalnie) krewetki z patelni lub grillowane Kolendrę opłukać,osączyć z wody,oberwać ok. połowy listków od łodyżek a te drobno posiekać i odłożyć.Resztę posiekać razem(...)ogórek,kolendrę posiekana z łodyżkami,crem kokosowy,puder zielonego curry,odmrożony szpinak,sos rybny i dopełnić 250 ml zimnej wody.Wszystko razem zblendować na gładką zupę. Doprawić zupę sokiem z cytryny i umieścić co najmniej na godzinę w lodówce so schłodzenia. Schłodzoną już zupę rozlać do czarek i do każdej dodać kopczyk świeżych korzonków fasoli mung. bron:emte
Sztuka gotowania w/g Samirydodatki. Składniki: - 1 średni seler ok. 300g- 2 jabłka- cytryna (kilka łyżek soku)- 2-3 łyżki majonezu- ok. ¾ szklanki siekanych orzechów włoskich- 40g suszonej żurawiny- mała kiść winogron Majonez robimy według przepisu. Orzechy podprażamy na suchej patelni (wydobędziemy w ten sposób aromat), studzimy. Żurawinę zalewamy gorącą wodą. Po ok. 10 minutach odsączamy na sitku i dokładnie osuszamy
mojewypiekiinietylkopomidorków koktajlowych ok. 15 czarnych lub zielonych oliwek 10 cm świeżego ogórka pół cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia sól pieprz WYKONANIE Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja zwykle wsypuje kuskus do miski i zalewam wrzątkiem – tyle by woda przykryła kaszę. Przykrywam miskę. Co jakiś czas mieszam kaszę. Studzę kaszę. W międzyczasie: kroimy
OstryKęspomidorków koktajlowych ok. 15 czarnych lub zielonych oliwek 10 cm świeżego ogórka pół cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia sól pieprz WYKONANIE Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja zwykle wsypuje kuskus do miski i zalewam wrzątkiem – tyle by woda przykryła kaszę. Przykrywam miskę. Co jakiś czas mieszam kaszę. Studzę kaszę. W międzyczasie: kroimy
OstryKęs