gładkiej konsystencji. Dolewamy olej, dodajemy ser i ponownie miksujemy. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i mieszamy. Salami podgrzewamy na suchej patelni, tak długo, żeby były chrupiące (ale nie suche). Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Makaron mieszamy z pesto, dodajemy salami, posypujemy igiełkami tymianku i dokładamy majeranek. Smacznego
Moniki Smakołykigarść liści boćwiny 100 g sera feta 100 g truskawek Sos: 2 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu naturalnegp sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonej bazylii Sposób przygotowania: Groszek wrzucić do goracej osolonej wody i ugotować do miękkości, odsaczyć z wody i ostudzić. Na półmisku ułożyć umytą rucolę i liście boćwiny. Na nich
Gosia gotujecałe) Kieliszek spirytusu 5 – 6 łyżek oliwy lu 10 dag margaryny 1 opakowanie cukru waniliowego Sok i skórka z cytryny Szczypta soli Smalec lub olej do smażenia Konfitura Lukier na pączki: ½ szklanki cukru pudru rozpuścić z 2-3 łyżkami gorącej wody> W przypadku gdy używamy świeżych drożdży należy zrobić zaczyn z 20 dag mąki, ½ szklanki mleka i drożdży
Na słodko lub wytrawniełyżeczki suszonego estragonu 25 g mąki pszennej (lub ziemniaczanej w wersji bezglutenowej) 1 cytryna 2 łyżeczki sosu sojowego 150 ml śmietanki 30% sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Włoszczyznę myjemy, obieramy warzywa, przekładamy do średniego garnka i zalewamy 1 litrem wody. Dodajemy listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, odrobinę soli. Gotujemy wywar warzywny, do czasu, aż warzywa(...)kurczak lekko się zarumienią. 4. Dodajemy estragon i mąkę - dokładnie mieszamy. 5. Odcedzamy wywar z jarzyn. Do wywaru przekładamy zawartość patelni, dodajemy sos sojowy, skórkę i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. 6. Zestawiamy zupę z ognia, po czym zabielamy śmietanką. Smacznego
W kuchni KatieKarnawałowe szaleństwo smakołyków czas już dawno zaczynać. Faworki, pączki, różyczki, pampuszki.... bez tych przysmaków ciężko sobie wyobrazić ten okres. Dlatego też dziś proponuję Wam pączki hiszpańskie
Malinowe PocałunkiŚwięta, Święta... I po Świętach. Jak mawia Tatuś. Tyle czekania, tyle pracy, a mijają tak szybko... I patrzę na moją choinkę, ciągle w pełni sił, i
Pożeraczka, czyli raz adobrzecytrynowej4 ziarenka kardamonu4 goździki2 łyżki brązowego cukru.1l wodyprzygotowanieŚliwki umyć, pozbawić pestek.Do garnka włożyć wszystkie składniki, zalać 1 litrem zimnej wody, przykryć, zagotować. Gotować aż śliwki będą miękkie a kompot nabierze dobrego smaku i głębokiego koloru. Dosłodzić i doprawić sokiem z cytryny wg własnego smaku. Smacznego
Stare Garypęczek zielonej pietruszki,sól, pieprz,2 łyżki oliwy.Łososia opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, posolić i obsypać świeżo zmielonym pieprzem.Jeśli nie mamy specjalnego garnka do gotowania na parze to w szerszym garnku zagotowujemy wodę (nalaną do ok. 1/4 wysokości) z dodatkiem ziaren pieprzu i trawy cytrynowej. Nad wodą ustawiamy rybę ułożoną na przykład
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki ;połowa opakowania rukoli 125 g tj. około 2 garścipołowa sałaty lodowej3-4 pomidoryPrzygotowanie :Umyte liście rukoli i sałaty lekko rozdrobniłam, umyte pomidory pokroiłam w
Proste Potrawyjogurtu,3 łyżki masła,1/2 czerwonej papryki,1 szalotka,3 gałązki tymianku,3 łyżki białego wytrawnego wina,Sok z cytryny,Szczypta cukru,Olej rzepakowy,Sól, pieprz do smaku, Czerwony pieprz i tymianek do przybrania.Przygotowanie:Ziemniaki wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć olejem rzepakowym. Każdy ziemniak przeciąć wzdłuż na pół, ułożyć skórą do góry w natłuszczonej
SzczyptaSmaQogórków, koperek, 3 ząbki czosnku, 1 i 1/2 szklanki naturalnego jogurtu, sól, pieprz do smaku, sok z cytryny do smaku, jajka na twardo, Wykonanie;Buraki i botwinkę obrać i posiekać drobno. Włożyć do garnka i zalać 2 l wody. Zagotować do miękkości warzyw. Ostudzić.Ogórki zetrzeć na tarce. Koperek posiekać. Wszystko posolić, wymieszać i odstawić. Do zimnych buraczków dodajemy osciśnięte
Anioły w kuchnirobić w sokowniku. Ogrzane parą wodną owoce oddadzą cały swój sok. Zimą świetnie nadaje się do herbaty. Zastępuje nam cytrynę:) Bardzo polecam... Składniki; 2 kg agrestu dojrzałego 1kg cukru Wykonanie: Agrest myjemy, nie musimy obrywać ogonków. Dno sokownika wypełniamy wodą, na górę wsypujemy rozmiażdżony agrest z 0,5 kg cukru. Gotujemy na dużym ogniu, co jakiś czas spuszczając
Anioły w kuchniPrzygotowanie: Filety myjemy, nacieramy solą i pieprzem, obtaczamy w igiełkach tymianku i posiekanego rozmarynu. Dodajemy skórkę z cytryny i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim kurczaka. Zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy cebulę pokrojoną w ćwiartki, przykrywamy i dusimy ok. 30 min. (w zależności od wielkości filetów
Moniki Smakołykilubią tradycyjnych przesłodzonych tortów z bitą śmietaną na smaczny deser. Składniki na ciasto: karmel: 3 łyżki cukru, 2 łyżki wody, jabłuszko starte na tarce 3 jajka szklanka mąki pół szklanki cukru 1/3 łyżeczki sody łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny szczypta cynamonu Zobacz przepis na tort
w kuchni i w ogrodziedałam 60) 50 g cukru trzcinowego szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej 50 g płatków owsianych starta skórka z 1/2 cytryny 200 g mascarpone (lub jogurtu greckiego) Wykonanie: Rabarbar pokroić na kawałki. Wymieszać z cukrem i przełożyć na patelnię. Podlać odrobiną wody, dodać masło i podsmażać przez kilka minut, aż rabarbar zmięknie. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Przygotować kruszonkę. Masło pokrojone
Sto kolorów kuchni100g jogurtu naturalnego - łyżeczka pasty wasabi - sok z połowy cytryny lub limonki Jogurt naturalny łączymy z sokiem z cytryny i pastą wasabi. Idealny dodatek do placuszków! :) Zabieramy się za placuszki -> Buraki myjemy, obieramy, po czym płuczemy raz jeszcze w wodzie i osuszamy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szpinak myjemy, osuszamy, po czym wrzucamy na rozgrzaną patelnię z niewielką
Sajkofanka smakutuńczyka i przepołowione oliwki. Fasolkę gotować 6 minut we wrzątku, po czym odcedzić i przelać zimną wodą. Przekroić na pół, wszystko połączyć, dodać posiekaną cebulę oraz porwaną na kawałki sałatę, dokładnie wymieszać. Sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki musztardy Dijon. Składniki sosu wymieszać. Tuz przed podaniem polać
Z miłości do słodkościminutach duszenia, zawartość patelni przerzucamy do garnka i zalewamy dość obficie wodą (zupa nie powinna być zbyt gęsta), po czym całość doprowadzamy do wrzenia. Do garnka z wrzącą zupą dorzucamy kostki rosołowe i co jakiś czas mieszając podgotowujemy, aż mięso będzie całkowici miękkie, jednak nie rozpadające się. Cytrynę "wałkujemy" chwilę na stole, by dokładniej wycisnąć sok. Robimy to w wyciskarce
Kuchenna Kontrrewolucyapołamać. Mieszamy i odstawiamy na ok. 4 min do napęcznienia. Po tym czasie odsączamy go z wody. 6. PRZYPRAWY (5 min): do miseczki po marynowaniu mięsa dodajemy pozostałe przyprawy (chili, kolendrę, imbir), cukier lub miód oraz sok z cytryny lub limonki. Jeśli lubicie bardziej kwaśne, dodajcie z całej cytryny lub dwóch limonek. Mieszamy i wlewamy do woka. Doprawiamy jeszcze nieco
Nerds Kitchenpodzielić na 4 części. Skropić sokiem z cytryny i lekko oprószyć solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 170°C (termoobieg). Naczynie żaroodporne cienko posmarować olejem. Ułożyć łososia. Piec 10-15 minut ( w zależności od grubości płata). Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końcówki. Bardzo cienko obrać ze skórki. Obierki włożyć do wysokiego garnka zalać wodą, zagotować. Szparagi związać lekko nitką. Wrzątek trochę(...)minut). Zahartować w misce z lodem i zimną wodą, osączyć. Na patelni stopić masło, dodać czosnek, dołożyć szparagi. Oprószyć solą i pieprzem, lekko podgrzać. Przygotować sos. Żółtka roztrzepać w misce z szampanem. Ubijać kilka minut w kąpieli wodnej, aż sos stanie się gęsty i puszysty. Dodać skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Na talerzu ułożyć szparagi, na nich
Pełny talerzopuszczały foremkę. Z dobrych rad: wałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wycinać foremką zanurzą w zimnej wodzie - zdecydowanie ułatwia to pracę. Ciasteczka są smaczne, choć bardzo słodkie. Dla mnie aż za bardzo. Zamiast mleka do glazury dodałabym łyżkę soku z cytryny - choć pewnie nieco kłóci się to z niemiecką tradycją. Wyszło mi ich mniej niż Dorocie i Maggie(...)lodówki na przynajmniej godziny, można na całą noc.Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 1 cm. Wycinać gwiazdki (foremkę można zanurzyć w zimnej wodzie - ciasto nie będzie się tak bardzo kleiło), układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Glazura:Białko z solą ubić na sztywno. Partiami wsypywać przesiany cukier puder, cały czas miksując. Na koniec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanki uprażonych orzechów pinii 1/4 szklanki startego parmezanu sok z cytryny olej Kujawski ze smakiem z dodatkiem czosnku sól, pieprz wykonanie: Szparagi myjemy i pozbawiamy ich twardych końcówek. Gotujemy około 3 minuty na parze. By zatrzymać proces gotowania i zachować ich zielony kolor przekładamy je do zimnej wody. Gdy przestygną odsączamy je. Odcinamy kilka kwiatków i zachowujemy do dekoracji Resztę
Przysmaki KarolkiPor myjemy i kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy por do zeszklenia. Przekładamy go do większego garnka, dodajemy
Kredowe Menuśmietany łyżka mąki sok z połowy cytryny pieprz łyżeczka cukru sól 3 jajka świeży koperek PRZYGOTOWANIE: Jajka gotujemy na twardo. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 litra wody, dodajemy kostkę bulionową i gotujemy aż warzywa będą prawie miękkie. Obieramy buraczki(...)gotujemy jeszcze ok 10 minut. Śmietanę mieszamy z mąką, dolewamy trochę gorącej zupy, dokładnie mieszamy i całość wlewamy do garnka. Całość doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Mieszamy, gotujemy jeszcze kilka minut i nakładamy na talerze. Dodajemy pokrojone, ugotowane jajko i posypujemy koperkiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiosolonej, wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu, aż będzie miękki.2. Odcedzamy ugotowanego selera z wody, dodajemy obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, natkę pietruszki, oliwę z oliwek i sok wyciśnięty z połowy cytryny (lub z całej - w zależności od Waszych upodobań smakowych ;)). Całość blendujemy na gładkie puree, na koniec doprawiamy do smaku
W kuchni Katiewyścielenia garnka do gotowania na parze 1 duży pomidor natka lubczyku Wycisnąć sok z cytryny i pomarańcza. Dodać szczyptę soli. Łososia ułożyć w ciasnym pojemniku. Zalać rybę sokiem i zostawić na 15 minut. Obrać marchew i ziemniaki - pokroić na małe kawałki. Do dolnego garnka nalać wody . Zagotować. W górnym garnku do gotowania na parze ułożyć ziemniaki i marchew(...)usiekaną natką lubczyku. Gotować jeszcze 10 minut( ziemniaki i marchew mają być miękkie).Posolić i posypać pieprzem. Masło włożyć na patelnię, roztopić i lekko zrumienić. Dodać łyżeczkę soku z cytryny. Podawać polewając roztopionym i lekko zrumienionym masłem najlepiej z porcją świeżej sałaty z lekkim pomarańczowym dresingiem. *Gotowałam łososia ze skórą bo wtedy się nie rozpada - można przed podaniem delikatnie skórę
Buniabaje w kuchni