jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:159/252)

ZUPA KLOPSIKOWA TZW. KWAŚNY KLOPS 513

jako jednogarnkowedanie obiadowe. Tradycyjnie pulpety gotowane były na wodzie wraz z liściem laurowym i zielem angielskim a ziemniaki osobno. Następnie ziemniaki wykładano na talerze i polewano zupą z klopsami. Obecnie często zupa gotowana jest na wywarze z warzyw i razem z ziemniakami. Obowiązkowo zakwaszona octem, sokiem z cytryny, a u niektórych sokiem z ogórków kiszonych i zabielona(...)liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka octu (chyba, że lubimy bardziej kwaśne zupy - tutaj jest dowolność) majeranek słodka papryka sól pieprz Wykonanie:  Do garnka z wodą wkładamy starte na oczkach marchewki, liść laurowy, ziele angielskie, sól i gotujemy ok 10 minut. Przygotowujemy mięso jak na klopsy, Dodajemy jajko, kaszę manną, sól, pieprz, szczyptę papryki

Walijskie Pichcenie
Ryba po grecku 338

chwilę, ale na prawdę warto poświęcić czas.Potrzebne nam:-1,5 kg ryby (już po rozmrożeniu)- 5 marchewek- pietruszka- pół dużego selera lub jeden mały- 4 cebule - sok z połowy cytryny- 200 g koncentratu pomidorowego- 2 liście laurowe- 2 czubate łyżeczki cukru- 3 x ziele angielskie- 6-7 ziaren pieprzu- 3 płaskie łyżeczki mielonej słodkiej papryki.- sól, pieprz- pieprz cytrynowy- mąka(...)Dodać pozostałe warzywa, posolić i smażyć około 5 minut. Następnie wlać 3/4 szklanki wody, dodać koncentrat, cukier, liście laurowe, ziele angielskie, słodką paprykę i ziarna pieprzu. Dusić na średnim ogniu co jakiś czas mieszając około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Pod koniec duszenia dodać sok z cytryny, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Zostawić jeszcze na 5 minut. W dużym

W poszukiwaniu inspiracji
Krem z dyni, Wielkie piękno 185

pieprz cayenne, papryka wędzona 3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe biały ocet winny lub sok z cytryny sól Drobno pokrój cebulę i czosnek i podsmaż na maśle lub oleju. Dodaj drobno pokrojone ziemniaki i dynie (bez skóry i gniazda nasiennego). Dopełnij wodą (nieco ponad powierzchnię warzyw), dodaj przyprawy i zioła. Gotuj do miękkości, wyłów ziele angielskie i liście laurowe

Qlinarnie i Qlinarnie
.1011. pod owsianką ukryte 209

rabarbaru ~150g truskawek ~cukier/stevia do smaku Rabarbar i truskawki kroimy i wrzucamy do garnka z małą ilością wody na dnie. Dusimy do momentu aż się rozpadną i będą miękkie, dosładzamy do smaku. ~60g płatków owsianych ~150g tofu naturalnego ~3 łyżki soku z cytryny ~cukier/stevia do smaku ~1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia ~mleko roślinne do odpowiedniej konsystencji Tofu

breakfast of dreams
Pełnoziarniste bajgle 140

pomidor lub druga wersja: podpieczony bajgiel z białym kremowym twarożkiem i wędzonym łososiem, skropionym sokiem z cytryny. Mmmmm! Niebo w gębie :)   'pełnoziarniste bajgle' Składniki (na ok.8 -10 sztuk): - 500g mąki pełnoziarnistej - 2 łyżki cukru - 1 łyżeczka soli - 5g świeżych drożdży - 300ml wody - 1 żółtko - sezam/mak do posypania Drożdże rozrobić w pół szklance ciepłej wody, z 1 łyżką cukru

CookYourself
Makaron z porem, czosnkiem i boczkiem 193

samo zdrowie i smaczny, podwędzony, wysmażony boczek do smaku. I dla równowagi sałata lodowa, skropiona cytryną i oliwą z oliwek + prażony słonecznik... Kolacja lub obiad w 30 minut! Dla jednej wygłodzonej pary : -  300-400  g makaronu bavette (takie spłaszczone spaghetti)  - woda posolona do ugotowania makaronu - 150 g  boczku wędzonego - 1 por - 5-6 ząbków czosnku - pół

Pasje Jolki
Niskokaloryczna zupa Nigelli 136

macie ochotę, moja propozycja to czarny ryż (gotujemy ok.30 minut w proporcji 2:1, oczywiście na korzyść wody). Polecam ten gatunek ryżu - ma fajny, orzechowy posmak, no i jest dużo zdrowszy niż biały. Składniki: ok. 500 g żółtej cukinii sok z 1 cytryny 3 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego łyżeczka kurkumy 0,7 litra bulionu warzywnego (u mnie z 2 kostek

Powiedz dietom nie
Lekka sałatka z granatem 255

spowolnienia procesów starzenia, gdyż wzmacnia ściany komórek, dzięki czemu zapobiega utracie przez nie wody.  Składniki: (4 porcje)  - mix sałat - 1 opakowanie  - pomarańcz - 2 sztuki  - granat - 1 sztuka  - orzechy włoskie - 10 sztuk  - otręby pszenne - 1 łyżka  - miód 1 łyżka  - cytryna - 1 sztuka  Sposób przygotowania:   Sałatę dokładnie umyć, wyłożyć na talerz, pomarańcze

Fit-amina
Kruche ciasto ze śliwkami z kruszonką 462

maki75 g cukruszczypta soli1/2 lyzeczka cynamonuDodatkowo: 1 kg sliwek250 ml soku pomaranczowego (moze byc sliwkowy,wisniow)+ 50 ml wody do rozpuszczenia budyniu1 opakowanie budyniu waniliowego40 g maki ziemniaczanej (2 lyzki)100 g cukruWykonanie:Make,cukier ,maslo,cukier waniliowy,skorke z cytryny i jajko wyrobic na gladka mase .Ciasto na spod odstawic na 30 minut do lodowki.125 g masla roztopic,troche

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Herbatka z Czystka 155

liści i kwiatu rośliny ( kupujemy w sklepach  z eko żywnością lub w aptece) zaparzamy w szklance wody. Przykrywamy i parzymy ok. 10-15 min. Napar przecedzamy pijemy 2-3 razy dziennie. Można zaparzyć cały dzbanek i mamy dla rodziny. Można dodać cytrynę, miód.  Napar mozna zaparzać kilkakrotnie , by wydobyć z rośliny wszystkie właściwości.Właściwości lecznicze Czystka:Antybakteryjny, antygrzybiczny

W kuchennym oknie Ewy
Tajska kuchnia: zupa z kurczakiem 206

kurkuma, kolendramakaron ryżowy   Na patelni podsmażamy na oleju: pokrojonego w kostkę kurczaka, przekładamy do garnka, dolewamy wody i gotujemy. Na patelni po mięsie lądują warzywa: marchewka skrojona w słupki, cebula i kapusta w plastrach oraz kawałek startej na tarce skórki z cytryny lub limonki i starty imbir (w paseczki). Po chwili przekładamy warzywa do kurczaka. Dodajemy przyprawy. Gotujemy niezbyt

prawdziwe jedzenie
Jajka w koszulce na spaghetti z ogórka! 160

KREM SEZAMOWY Z AWOKADO: - 1 awokado - 4 łyżki ziaren sezamu - 1 łyżka serka śmietankowego - sok z cytryny - sól, pieprz w/w zmiksuj blenderem Ogórka za pomocą maszynki- skrobaczki tniemy na cieniutkie paseczki, doprawiamy solą, świeżą bazylią i olejem sezamowym.  W garnku zagotuj wodę, na wrzątek wybij jajka, gotujemy około 45-50 sekund. Żółtko powinno pozostać płynne, a białko całkowicie ścięte

SMYKWKUCHNI
Penne z lekką nutą cytrynową 277

oliwek biały pieprz sól cukier Makaron gotujemy al dente. Śmietanę łączymy z żółtkiem, parmezanem i sokiem z cytryny. Dodajemy otartą skórkę i przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gdy makaron będzie gotowy, odcedzamy go, przekładamy z powrotem do garnka (najlepiej z odrobiną wody) i polewamy oliwą. Sos śmietanowy wlewamy do garnka z makaronem i chwilkę gotujemy aż zgęstnieje. Dodajemy listki

Olikowa kuchnia
SAŁATKA Z BOBEM! 286

garść ugotowanego i obranego bobu - garść rukoli - 1/2 papryki zielonej - 1 łyżka kaparów - łyżeczka soku z cytryny  - łyżeczka oliwy z oliwek - pieprz kolorowy - Sól morska Składniki mieszamy ze sobą, jemy od razu *Bób gotujemy w następujący sposób: ziarna myjemy pod bieżącą wodą. Wrzucamy na wrzątek z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru i płaskiej łyżki soli (na 1kg bobu). Czas gotowania

SMYKWKUCHNI
Bardzo zdrowa ryba na parze z warzywami 164

lnianym bądź oliwą z obu stron. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdym kawałku układamy po kilka plasterków cytryny oraz koperek. Można dodać też czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość szczelnie zwijamy. W garnku do gotowania na parze układamy warzywa oraz rybę. Wlewamy trochę wody. Przykrywamy i parujemy około 10 minut. Rybę podajemy na warzywach, polewamy sosem, który nam się zrobił podczas

Magiczne Życie Marty

Proponowane wyszukiwania