jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:164/252)

Ryba na parze z płatkami papryki i nutą cytrusową 161

osuszamy ręcznikami papierowymi. Koperek myjemy i drobno siekamy. Z oliwy z oliwek, soku, oraz skórki z cytryny, koperku, płatków papryki, soli orz białego pieprzu przygotowujemy marynatę. Rybę marynujemy przez kilka godzin (im dłużej tym lepiej przejdzie aromatem ziół i przypraw). W garnku zagotowujemy wodę. Na sitko do gotowania na parze wykładamy rybę polewamy marynatą. Gotujemy na parze przez 20 minut

Pyry na Gaz
JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU (WEGE). 406

przyczyn głodowych i "apetytowych", pominęłam ;) Sos holenderski powstaje z żółtek, masła oraz soku z cytryny i jest chyba moim ulubionym dodatkiem do potraw. JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU /nieco zmieniony;/ na 1 porcję 1 jajko 1-2 łyżeczki octu szczypta soli 3/4 litra wody 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego odrobina masła garstka rukoli plasterek żółtego sera plasterek lub dwa podpieczonego bakłażana sól, pieprz

W kuchni Karmel-itki
Pieczony łosoś z grillowaną polentą 204

pół pęczka szczypiorku 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku Oliwę łączymy z sokiem z cytryny oraz przyprawami. Nacieramy łososia i obkładamy go tymiankiem. Przekładamy do formy do pieczenia i odstawiamy na pół godziny do lodówki. W garnku zagotowujemy 3 razy więcej wody niż mamy w szklance kaszy. Stopniowo wsypujemy kaszę i cały czas mieszając gotujemy na najmniejszym ogniu

Mienta blog
Sałatka tajska 325

będą użyte. W wysokim naczyniu (może być wok, ale nie musi)  podgrzać 4 łyżki stołowe wody, dodać kurczaka i szybko obgotować, energicznie przy tym mieszając. Dodać kabaczki, szalotki, chili, sos rybny i cukier. Znowu wszystko pomieszać. Zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i liście mięty. Ponownie energicznie wymieszać. Potrawa gotowa, można położyć na talerz i serwować

Kulinarna rozmowa
Chińszczyzna z wieprzowiną na carpaccio z cukinii 162

warzyw. Układamy na przemian w kratkę na talerzu. Cukinię solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą.W tym czasie w odrobinie kurkumy i curry gotujemy ryż. Wieprzowinę kropimy w kostkę i smażymy na oliwie. Dodajemy mieszankę chińską i zalewamy odrobiną wody, dusimy aż warzywa zmiękną. Doprawiamy przyprawami wg uznania: imbir, kurkuma, curry,  papryka mielona, suszona kolendra

Bon Appetit Małgorzaty
Ryba po grecku 231

małym ogniu ok. 15 minut co kilka minut  mieszając i podlewając niewielką ilością wody. Dodać sól, pieprz, mieloną paprykę i przecier pomidorowy.  Dusić kolejne 10 minut.  Spróbować i w miarę potrzeb jeszcze doprawić (można dodać odrobinę cukru i sok z cytryny).Filety rybne posolić, oprószyć mąką, panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej,  smażyć

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Grillowany filet z łososia w włoskiej kapuście. 151

łososia , odciąć skórę, usunąć ości, pokroić na dwie porcje, posypać przyprawą do ryb, skropić cytryną. Odstawić na 15 minut, niech przejdzie przyprawami. Ziemniaki obrać, przekroić na połowę, obgotować  około 15 minut, odlać i opiec na patelni. Liście kapusty obgotować w osolonej wodzie około 10 minut, odcedzić, wyciąć gruby nerw. Rozłożyć  na desce po dwa liście. Filety z łososia

Kulinarny karnet Christophera
KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI. 183

wrzucam cebulę i wszystko razem podsmażam. Podlewam winem, a gdy to odparuje, dodaję ocet, sok z cytryny. Duszę całość do całkowitej miękkości, a na końcu doprawiam solą i pieprzem. Jeśli chcesz przygotować więcej konfitury, umieść ją w wyparzonych słoiczkach, pasteryzuj od chwili zagotowania wody przez 10-12 minut.  SMACZNEGO! Pozdrawiam,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Łosoś ze szpinakiem i różowym pieprzem 176

ząbek czosnku, wszystko razem mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, na sam koniec dodajemy sok z cytryny.     Do obiadu podałam surówkę z marchwi i brzoskwiń - marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy pokrojoną w kosteczkę brzoskwinię z puszki, w kubeczku w łyżce wody rozpuszczamy 2 słodziki, dodajemy do surówki, jak i dwie łyżki jogurtu greckiego. Wszystko razem mieszamy

SMYKWKUCHNI
Orzeźwiające Smoothie Arbuzowo-Melonowe II 212

świetnym smaku. To smoothie zabrałam na rolki. Podczas jazdy popijałam je i nie brakowało mi wody, bo orzeźwiało idealnie. Polecam! Składniki na ok. 500 ml: 1/2 melona (u mnie żółty) kilka dużych kostek zamrożonego arbuza 1 gałązka świeżej mięty sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Wszystkie składniki wrzuciłam do blendera i zmiksowałam. Napój od razu jest gotowy do spożycia. Jeśli

Blondynka Gotuje
Sernik z malinami 147

Postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na ten pyszny sernik, idealny do kawy.Składniki:- 25 dag malin świeżych bądź mrożonychCiasto:- 1/2 kostki masła- 1 i 1/3

Zainspirowana w kuchni
Sernik z jabłkami w miodzie i karmelu 145

kostki masła 1 kubek rodzynek sok z cytryny 1,5 kg jabłek 0,5 kubka cukru 0,5 kubka miodu cynamon spód 2 jajka 0,5 kubka cukru cukier waniliowy 0,5 kubka mąki  2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 kostki masła 0,5 kubka orzechów włoskich 2 łyżki zimnej wody cynamon Przygotowanie: formę smarujemy odrobiną masła(...)ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i stopniowo dolewamy do masy jajecznej mąkę przesiewamy, dosypujemy zmielone orzechy włoskie oraz cynamon, dolewamy wodę jeśli ciasto będzie zbyt twarde masę przekładamy do formy, pieczemy przez około 20 minut w temp 175*C Jajka do masy serowej ucieramy z cukrem, dodajemy ser przesiewamy mąkę ziemniaczaną

Luźna Kuchnia
Sałatka z Kaszą Bulgur, Pieczonymi Batatami, Pestkami Dyni w Imbirowej Marynacie z Cynamonowym Winegret 186

vergine 3 łyżki syropu klonowego  3 łyżki soku z cytryny 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu świeżo zmielona różowa sól himalajska świeżo zmielony pieprz czarny Wykonanie: Włączyłam piekarnik i ustawiłam temperaturę na 220 stopni. W czasie kiedy się nagrzewał,wsypałam kaszę bulgur do garnka i zalałam 1 szklanką zimnej wody. Doprowadziłam wodę z kaszą do wrzenia na dużym płomieniu, następnie zmniejszyłam(...)płomień, przykryłam garnek pokrywką i gotowałam na bardzo małym ogniu przez około 10 minut, do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. W czasie kiedy kasza się gotowała, a piekarnik nagrzewał zabrałam się za bataty. Batata obrałam ze skórki, pokroiłam w większą kostkę i wysypałam na blachę. Posypałam je solą i pieprzem. Posypałam czosnkiem i chili pokrojonymi w plasterki i pestkami

Blondynka Gotuje
Zupa krem z kalarepy z dymką, czosnkiem i pistacjami 180

pieprz czarny z młynkaPrzygotowanie:1/ Umytą kalarepę dzielimy na bulwę i na liście. Bulwę kroimy w średnią kostkę a z 3 większe liście rozrywamy na mniejsze części2/ W litrze wody zagotowujemy włoszczyznę wraz z liśćmi z kalarepy i robimy wywar. Kroimy w kostkę cebulę i drobno szatkujemy czosnek. Na szerokim i większym rondlu rozgrzewamy 2 duże łyżki masła(...)min.3/ Gotowy wywar z włoszczyzny solimy do smaku i przelewamy do rondla z przesmażoną kalarepą, cebulą i czosnkiem, gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Naa koniec doprawiamy cytryną, ksylitolem i ewentualnie dosalamy.4/ Miksujemy zupę blenderem i przelewamy do bulionówki, podajemy z obranymi pistacjami. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Rolada czekoladowa z truskawkami 366

domowego) ok 100 g + 2 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej  2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej czubata łyżka kakao   3 łyżeczki żelatyny 20 dag truskawek 2 łyżki soku z cytryny 150 g śmietany kremówki 2 gałązki mięty  2 małe kosteczki gorzkiej czekolady (nie dałam)   Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z pięcioma łyżkami cukru i cukrem waniliowym(...)zwinięty do ostygnięcia na kratce. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody w garnuszku.  Gdy spęcznieje podgrzać na małym ogniu cały czas mieszając, aż żelatyna się rozpuści.  Odstawić do przestygnięcia na 2 - 3 minut. Około 10 dag truskawek pokroić w kostkę.  Resztę zmiksować z 2 łyżkami cukru i sokiem z cytryny.  Śmietankę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru.  Do przestudzonej

Sto kolorów kuchni

Proponowane wyszukiwania