jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:157/252)

Jajka w koszulce na spaghetti z ogórka! 178

KREM SEZAMOWY Z AWOKADO: - 1 awokado - 4 łyżki ziaren sezamu - 1 łyżka serka śmietankowego - sok z cytryny - sól, pieprz w/w zmiksuj blenderem Ogórka za pomocą maszynki- skrobaczki tniemy na cieniutkie paseczki, doprawiamy solą, świeżą bazylią i olejem sezamowym.  W garnku zagotuj wodę, na wrzątek wybij jajka, gotujemy około 45-50 sekund. Żółtko powinno pozostać płynne, a białko całkowicie ścięte

SMYKWKUCHNI
Penne z lekką nutą cytrynową 294

oliwek biały pieprz sól cukier Makaron gotujemy al dente. Śmietanę łączymy z żółtkiem, parmezanem i sokiem z cytryny. Dodajemy otartą skórkę i przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gdy makaron będzie gotowy, odcedzamy go, przekładamy z powrotem do garnka (najlepiej z odrobiną wody) i polewamy oliwą. Sos śmietanowy wlewamy do garnka z makaronem i chwilkę gotujemy aż zgęstnieje. Dodajemy listki

Olikowa kuchnia
SAŁATKA Z BOBEM! 302

garść ugotowanego i obranego bobu - garść rukoli - 1/2 papryki zielonej - 1 łyżka kaparów - łyżeczka soku z cytryny  - łyżeczka oliwy z oliwek - pieprz kolorowy - Sól morska Składniki mieszamy ze sobą, jemy od razu *Bób gotujemy w następujący sposób: ziarna myjemy pod bieżącą wodą. Wrzucamy na wrzątek z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru i płaskiej łyżki soli (na 1kg bobu). Czas gotowania

SMYKWKUCHNI
Bardzo zdrowa ryba na parze z warzywami 180

lnianym bądź oliwą z obu stron. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdym kawałku układamy po kilka plasterków cytryny oraz koperek. Można dodać też czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość szczelnie zwijamy. W garnku do gotowania na parze układamy warzywa oraz rybę. Wlewamy trochę wody. Przykrywamy i parujemy około 10 minut. Rybę podajemy na warzywach, polewamy sosem, który nam się zrobił podczas

Magiczne Życie Marty
Roladki naleśnikowe z nadzieniem jogurtowo-pomarańczowym 217

mąki tortowej (typ 450) ok 250 ml mleka 1 jajko sok z połowy cytryny 3 łyżki miodu  Nadzienie: 150 g jogurtu naturalnego galaretka pomarańczowa     + jagody goji i listki mięty do dekoracjiPrzygotowanie:Galaretkę należy ugotować w 250 ml wody. Gdy przestygnie zmiksować z jogurtem i włożyć do lodówki. Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać.  Smażyć

Ze smakiem i z pasją
21. Słodkie niedzielne popołudnie, czyli bardzo kruche babeczki 214

szklanki cukru pudruopakowanie śmietan- fixu (użyłam tego, aby utrzymać konsystencje śmietany i aby nie podeszła wodą)  Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier i fix. Ubijamy do osiągnięcia sztywnej konsystencji. Dodatkowo 1 banan pokrojony w plastry (skropcie go sokiem z cytryny aby nie ściemniał)kilka gwiazdek Milky Way do ozdoby  Na dno kruchych babeczek wykładamy kajmak, następnie

Symfonia Smaków
Sałatka ze szparagami i pieczonym burakiem 393

przygotowania: 10 minut + czas na pieczenia buraków Składniki: 5 zielonych szparagów 2 małe buraki 2 garści mieszaki sałat 3-4 gałązki szczypiorku Kulka mozzarelli Skórka otarta z  ćwiartki cytryny Świeżo mielony pieprz Do polania: olej lniany tłoczony na zimno Przygotowania zaczynamy od upieczenia buraków. Można to zrobić ze sporym wyprzedzeniem np. dzień wcześniej. Buraki należy umyć, osuszyć, zawinąć(...)końcówki i kroimy na około 2cm kawałki. Nastawiamy osoloną wodę z dodatkiem szczypty cukru. Czekamy, aż zacznie wrzeć. Wrzucamy szparagi i gotujemy około 2-3 minut, tak by były al dente. Na duży talerz wykładamy sałaty, układamy buraki i szparagi, oprószamy pieprzem. Układamy pokrojoną mozzarellę, ścieramy odrobinę skórki z cytryny, rozrzucamy posiekany szczypiorek i skrapiamy olejem. Jeśli ktoś woli wymieszane

Kolizje Smaków
Kotleciki z dorsza 261

maczania: 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu light 1 łyżeczka soku z cytryny 1 wyciśnięty ząbek czosnku kilka drobno posiekanych oliwek (można pominąć) sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ok. 15-20 minut). W tym samym czasie możemy ugotować dorsza. Kładziemy rybę(...)wystarczy wystawić jeszcze gorące na balkon). W tym czasie przygotowujemy panierkę. Do połowy szklanki bułki tartej wyciskamy ząbek czosnku i trzemy na drobnej tarce żółtą skórkę z przelanej wrzątkiem cytryny. Dodajemy pół pęczka posiekanego koperku. Rozcieramy całość palcami – tak jak na kruszonkę. Odstawiamy. Zimną rybę pozbawiamy (jeśli ma) skóry i większych ości (jeśli ma). Dodajemy białe mięso z ryby

Poezja smaku
Owoce morza z czarnym makaronem 228

mrożonej mieszanki owoców morza (krewetki, kalmary, mule, ośmiorniczki) opakowanie (200 g) czarnego makaronu 1 mała marchew kilka czarnych oliwek 1/4 cebuli 2 - 3 ząbki czosnku papryczka chilli sok z cytryny sos sojowy opcjonalnie szczypior lub koper Wykonanie: Zamrożone frutti di mare wyjmujemy kilka godzin przed przygotowaniem by rozmarzły. Marchew obieramy i kroimy w drobne słupki. Smażymy na małym ogniu(...)cebulka się zeszkli, dodajemy oliwki. Oraz owoce morza wraz z wodą, która zebrała się na tacce po ich rozmrożeniu. W "międzyczasie" gotujemy makaron zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Po kilku minutach, gdy owoce "dojdą", a warzywa zmiękną lub jeśli wolicie będą al dente, dodajemy sok z połowy cytryny i 2 łyżki sosu sojowego. Po chwili do naczynia przekładamy makaron

Taste Of My Day
Małże z pesto 158

około 50ml oliwy      sól, pieprz      2 łyżka startego parmezanu      2 ziemniaki      liście sałaty      cytryna     pół małego ogórka świeżego Przygotowanie:      Robimy sos:  bazylię, natkę pietruszki, pół pomidora bez skórki i pestek wrzucamy do malaksera, dodajemy 2 ząbki czosnku (wcześniej przecisnęłam(...)ziemniaki, małże wrzucamy do garnka z odrobiną wody. Gotujemy około 3 minut aż muszle otworzą się. Małże wyciągamy i wyciągamy z muszel (kilka zostawiłam do ozdoby w muszlach). Ugotowane ziemniak obieramy i kroimy w kawałki, ogórek kroimy w plasterki. Na talerzu układamy sałatę, ogórek, ziemniaki i małże. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny o polewamy sosem pesto

Amatorka kuchenna
Nadziewane pory zapiekane w sosie holenderskim 202

lepszy).  W garnku zagotowujemy wodę, na garnek kładziemy szklaną salaterkę a do niej 2 żółtka. Żółtka trzepiemy trzepaczką. Do żółtek wlewamy po łyżce odszumowane masło, mieszając w dalszym ciągu trzepaczką. Równocześnie dodajemy białe wino. Mieszamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej, jaśniejszej i puszystej masy. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny nadal mieszając a następnie sól

Bon Appetit Małgorzaty
Sernik piernikowy 191

Typowo świąteczny kremowy sernik o korzennym smaku na piernikowym spodzie. Na pewno zasmakuje wszystkim miłośnikom piernikowych wypieków :) Przepis ze strony Marthy Stewart z moimi modyfikacjami.Składniki

wyzwania kuchenne
CIASTO Z MASĄ CZEKOLADOWĄ I GRUSZKAMI 225

Dodatkowo:   gruszki w syropie  lub  5 gruszek 1/2 szklanki cukru sok z 1 cytryny czekolada gorzka starta na wierzch Gruszki umyć,obrać,wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grube półplasterki. Skropić sokiem z cytryny.Zagotować 1 i 1/2 l wody z cukrem,dodać owoce i gotować przez 10-15 min.Pilnować by nie były za miękkie

Niespełnione zdolności kulinarne
Koktajl z Truskawkami i Awokado 146

pestki 150 g mrożonych lub świeżych truskawek 4 łyżki jogurtu naturalnego 200 ml mleka sok z cytryny do smaku miód lub syrop klonowy do smaku Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do gładkości. Jeśli konsystencja jest dla Was za gęsta dodajcie wodę lub sok jabłkowy. The post Koktajl z Truskawkami i Awokado appeared first on Made

Made By Mom And Son
Ananasowa babka z kokosowymi jajkami w koszyczkach 177

Pieczemy w nagrzanym do 160*C przez 60 minut. Polewa: Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryną i zielonym barwnikiem. Dekorujemy babkę. Przygotowujemy skorupki. W jajkach delikatnie u góry robimy otwór. Ja delikatnie nakłuwałam nożyczkami i wykałaczką. Skorupki zanurzamy w mocno osolonej wodzie na 30-40 minut. Po tym czasie stawiamy jajeczka otworem do dołu na ręczniku papierowym. Następnie

VioletoweKucharzenie