wrzucam cebulę i wszystko razem podsmażam. Podlewam winem, a gdy to odparuje, dodaję ocet, sok z cytryny. Duszę całość do całkowitej miękkości, a na końcu doprawiam solą i pieprzem. Jeśli chcesz przygotować więcej konfitury, umieść ją w wyparzonych słoiczkach, pasteryzuj od chwili zagotowania wody przez 10-12 minut. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiząbek czosnku, wszystko razem mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, na sam koniec dodajemy sok z cytryny. Do obiadu podałam surówkę z marchwi i brzoskwiń - marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy pokrojoną w kosteczkę brzoskwinię z puszki, w kubeczku w łyżce wody rozpuszczamy 2 słodziki, dodajemy do surówki, jak i dwie łyżki jogurtu greckiego. Wszystko razem mieszamy
SMYKWKUCHNIświetnym smaku. To smoothie zabrałam na rolki. Podczas jazdy popijałam je i nie brakowało mi wody, bo orzeźwiało idealnie. Polecam! Składniki na ok. 500 ml: 1/2 melona (u mnie żółty) kilka dużych kostek zamrożonego arbuza 1 gałązka świeżej mięty sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Wszystkie składniki wrzuciłam do blendera i zmiksowałam. Napój od razu jest gotowy do spożycia. Jeśli
Blondynka GotujePostanowiłam podzielić się z Wami przepisem na ten pyszny sernik, idealny do kawy.Składniki:- 25 dag malin świeżych bądź mrożonychCiasto:- 1/2 kostki masła- 1 i 1/3
Zainspirowana w kuchnikostki masła 1 kubek rodzynek sok z cytryny 1,5 kg jabłek 0,5 kubka cukru 0,5 kubka miodu cynamon spód 2 jajka 0,5 kubka cukru cukier waniliowy 0,5 kubka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 kostki masła 0,5 kubka orzechów włoskich 2 łyżki zimnej wody cynamon Przygotowanie: formę smarujemy odrobiną masła(...)ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i stopniowo dolewamy do masy jajecznej mąkę przesiewamy, dosypujemy zmielone orzechy włoskie oraz cynamon, dolewamy wodę jeśli ciasto będzie zbyt twarde masę przekładamy do formy, pieczemy przez około 20 minut w temp 175*C Jajka do masy serowej ucieramy z cukrem, dodajemy ser przesiewamy mąkę ziemniaczaną
Luźna Kuchniavergine 3 łyżki syropu klonowego 3 łyżki soku z cytryny 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu świeżo zmielona różowa sól himalajska świeżo zmielony pieprz czarny Wykonanie: Włączyłam piekarnik i ustawiłam temperaturę na 220 stopni. W czasie kiedy się nagrzewał,wsypałam kaszę bulgur do garnka i zalałam 1 szklanką zimnej wody. Doprowadziłam wodę z kaszą do wrzenia na dużym płomieniu, następnie zmniejszyłam(...)płomień, przykryłam garnek pokrywką i gotowałam na bardzo małym ogniu przez około 10 minut, do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. W czasie kiedy kasza się gotowała, a piekarnik nagrzewał zabrałam się za bataty. Batata obrałam ze skórki, pokroiłam w większą kostkę i wysypałam na blachę. Posypałam je solą i pieprzem. Posypałam czosnkiem i chili pokrojonymi w plasterki i pestkami
Blondynka Gotujepieprz czarny z młynkaPrzygotowanie:1/ Umytą kalarepę dzielimy na bulwę i na liście. Bulwę kroimy w średnią kostkę a z 3 większe liście rozrywamy na mniejsze części2/ W litrze wody zagotowujemy włoszczyznę wraz z liśćmi z kalarepy i robimy wywar. Kroimy w kostkę cebulę i drobno szatkujemy czosnek. Na szerokim i większym rondlu rozgrzewamy 2 duże łyżki masła(...)min.3/ Gotowy wywar z włoszczyzny solimy do smaku i przelewamy do rondla z przesmażoną kalarepą, cebulą i czosnkiem, gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Naa koniec doprawiamy cytryną, ksylitolem i ewentualnie dosalamy.4/ Miksujemy zupę blenderem i przelewamy do bulionówki, podajemy z obranymi pistacjami. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnacytryny do smaku plus otarta skórka świeżo zmielony pieprz, sól do smaku parmezan wedle uznania gałązkę rozmarynu oliwa 3 łyżki SPOSÓB WYKONANIA :- szparagi myję odcinam twarde końcówki, odcinam główki a resztę tnę po ukosie na kawałki ok 1,5 cm- główki szparagów bardzo krótko blanszuję (gotuję w osolonej wodzie ok 1 minuty i przelewam(...)zimną)- wstawiam makaron do wrzącej osolonej wody i gotuję ok 3 minuty (jeżeli używasz suszonego postępuj wedle instrukcji podanej na opakowaniu, makaron powinien być al dente )- rozgrzewam oliwę na patelni z gałązką rozmarynu po czym dorzucam pocięte szparagi wraz z groszkiem i obsmażam ok 2-3 minuty (aż szparagi zmiękną ale będą jeszcze chrupiące), lekko solę - dorzucam ugotowany makaron oraz
Basia w kuchnijest przeznaczona na wyrastanie ciasta. Ciasto zawiera w sobie sporo wody, którą należy stopniowo wgniatać w ciasto, delikatnie skrapiając je w czasie wyrabiania. Chlebki khobz będą pasowały do dowolnych dań kuchni marokańskiej oraz arabskiej. Śmiało możecie je zestawić z jednym z poniższych tażinów:tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli tażin wołowy z dynią i suszonymi(...)chlebowej 125 g mąki pełnoziarnistej 125 g mąki jęczmiennej, kukurydzianej lub polenty (ja użyłam kaszkę mannę) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 7 g suszonych drożdży 325 ml ciepłej wody 2 łyżeczki nasion sezamu + więcej do posypania chlebków 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego (opcjonalnie) oliwa Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj wszystkie mąki, sól, cukier oraz drożdże. Dodaj ok. 3/4 wody
Chilli Czosnek i OliwaOdstawić.Krążki papieru ryżowego namoczyć w ciepłej ( nie gorącej ) wodzie, przez 2-3 sekundy.Wyjmować zmiękczony papier ryżowy na deskę.Na brzegu krążka układać porcję warzyw, składać zawijając jak krokiety.Do ruloników z warzywami można podać sos.Mleko kokosowe lekko podgrzać, żeby ułatwić połączenie składników.Do mleka kokosowego dodać sok z cytryny i sos sojowy - dokładnie wymieszać. Smacznego
kolorowotorcikowoprzynajmniej 5 h. Przed podaniem wystarczy odwrócić formę z bavarese i przełożyć na talerz. Jeśli zastygły krem nie chce wyjść, to można na chwilkę( dosłownie !) zanurzyć formę w gorącej wodzie. Trzeba wyczuć kiedy deser odchodzi od ścianek, w przeciwnym razie może się rozpuścić, co mi się właśnie przytrafiło brr( Następnym razem posłucham netowych rad i formę wewnątrz lekko przetrę papierowym(...)cukru waniliowego 250 ml śmietany 36% 1 łyżeczka soku z cytryny lub pomarańczy 12 gr żelatyny w płatkach Przygotować pure z owoców. Ja użyłam dojrzałych brzoskwiń( mogą być również z kompotu). Zmiksować brzoskwinie na gładziutkie pure, uważać, aby nie było grudek, bo krem ma być “satynowy”. W zimnej wodzie namoczyć listki żelatyny. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym
Mia Cucina Sofietasolą.Podawać z ugotowanym w osolenej wodzie makaronem.DUE. Sos z tuńczykiem i papryką (zdjęcie powyżej)Składniki:puszka tuńczyka w zalewie wlasnej1 papryka czerwona3 szalotki lub 1 średnia cebula5 łyżek passaty lub 2 łyżki koncetratu pomidorowego200g śmietany 18%oliwa z oliwekpieprz i sól nie zaszkodzi również: łyżeczka otartej skórki z cytryny lub 1 pokrojony w drobną kostke ogórek kiszony podsmażony(...)cebula się zeszkli. Dodać tuńczyka i passatę (koncentrat pomidorowy). Przesmażyć razem ok. 2 minuty. Dodać śmietanę. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.Podawać z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem.TRE. Sos pomidorowy z salamiSkładniki:500g passaty lub puszka pokrojonych pomidorów (400g)2 średnie cebule4 ząbki czosnku80g salami3 gałązki okazałej bazyliioliwa z oliwekpieprz i sólSposób przygotowania:Pokroić w drobną kostkę cebulę
W kuchni wieczorembyć lekko tłusta 1 szklanka rosołu (można zastąpić przegotowaną wodą) liść laurowy na marynatę: 120 ml oleju ( około pół szklanki) po 1 gramie ( na czubku łyżeczki) - pieprz ziołowy, ostra czerwona papryka płaska łyżeczka mielonej kolendry pełna łyżeczka granulowanego czosnku płaska łyżeczka słodkiej papryki płaska łyżeczka soli sok wyciśnięty z połowy cytryny lub dwie łyżki octu balsamicznego Wykonanie: Zioła i przyprawy(...)połączyć ze sobą. Natrzeć nimi mięso. Skropić sokiem z cytryny oraz olejem. Karkówkę najlepiej zamarynować dnia poprzedniego, powinna leżeć w przyprawach minimum 12 godzin, by składniki miały czas na przegryzienie się z mięsem. W miarę możliwości przewracać karczek leżący w przyprawach. Mięso włożyć do natłuszczonego olejem naczynia żaroodpornego, takiego które ma pokrywkę. Jeżeli nie masz typowej pokrywy, możesz wykorzystać taką
Poezja Smaków - blog kulinarnygarść listków bazylii 2 puszki krojonych pomidorów 1 łyżka octu balsamicznego łyżeczka skórki startej z cytryny 2 łyżeczki posiekanego oregano starty parmezan do podania Włączamy piekarnik na 140 st.C, na termoobieg. W duże brytfannie rozkładamy cebulę, czosnek i wlewamy połowę wina oraz szklankę wody. Nad brytfanną umieszczamy ruszt i układamy nas nim mięso, uprzednio posolone i popieprzone oraz posmarowane oliwą
Dzieje kuchennej WiewiórySmacznego :) Składniki ciasto 400g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 170ml wody 4 łyżki roztopionego masła 1 jajko nadzienie 6 twardych kwaskowych jabłek - użyłam Gloster 1 szklanka rozdrobnionych lekko orzechów włoskich 1 szklanka rodzynek sok i skórka z połowy cytryny pół szkalnki cukru 1 łyżeczka cynamonu 2-3 łyżki roztopionego masła do smarowania ciasta cukier puder
W kuchni wieczorem