jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:163/252)

Ryba na parze z płatkami papryki i nutą cytrusową 186

osuszamy ręcznikami papierowymi. Koperek myjemy i drobno siekamy. Z oliwy z oliwek, soku, oraz skórki z cytryny, koperku, płatków papryki, soli orz białego pieprzu przygotowujemy marynatę. Rybę marynujemy przez kilka godzin (im dłużej tym lepiej przejdzie aromatem ziół i przypraw). W garnku zagotowujemy wodę. Na sitko do gotowania na parze wykładamy rybę polewamy marynatą. Gotujemy na parze przez 20 minut

Pyry na Gaz
JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU (WEGE). 434

przyczyn głodowych i "apetytowych", pominęłam ;) Sos holenderski powstaje z żółtek, masła oraz soku z cytryny i jest chyba moim ulubionym dodatkiem do potraw. JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU /nieco zmieniony;/ na 1 porcję 1 jajko 1-2 łyżeczki octu szczypta soli 3/4 litra wody 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego odrobina masła garstka rukoli plasterek żółtego sera plasterek lub dwa podpieczonego bakłażana sól, pieprz

W kuchni Karmel-itki
Pieczony łosoś z grillowaną polentą 233

pół pęczka szczypiorku 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku Oliwę łączymy z sokiem z cytryny oraz przyprawami. Nacieramy łososia i obkładamy go tymiankiem. Przekładamy do formy do pieczenia i odstawiamy na pół godziny do lodówki. W garnku zagotowujemy 3 razy więcej wody niż mamy w szklance kaszy. Stopniowo wsypujemy kaszę i cały czas mieszając gotujemy na najmniejszym ogniu

Mienta blog
Sałatka tajska 343

będą użyte. W wysokim naczyniu (może być wok, ale nie musi)  podgrzać 4 łyżki stołowe wody, dodać kurczaka i szybko obgotować, energicznie przy tym mieszając. Dodać kabaczki, szalotki, chili, sos rybny i cukier. Znowu wszystko pomieszać. Zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i liście mięty. Ponownie energicznie wymieszać. Potrawa gotowa, można położyć na talerz i serwować

Kulinarna rozmowa
Chińszczyzna z wieprzowiną na carpaccio z cukinii 191

warzyw. Układamy na przemian w kratkę na talerzu. Cukinię solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą.W tym czasie w odrobinie kurkumy i curry gotujemy ryż. Wieprzowinę kropimy w kostkę i smażymy na oliwie. Dodajemy mieszankę chińską i zalewamy odrobiną wody, dusimy aż warzywa zmiękną. Doprawiamy przyprawami wg uznania: imbir, kurkuma, curry,  papryka mielona, suszona kolendra

Bon Appetit Małgorzaty
Ryba po grecku 252

małym ogniu ok. 15 minut co kilka minut  mieszając i podlewając niewielką ilością wody. Dodać sól, pieprz, mieloną paprykę i przecier pomidorowy.  Dusić kolejne 10 minut.  Spróbować i w miarę potrzeb jeszcze doprawić (można dodać odrobinę cukru i sok z cytryny).Filety rybne posolić, oprószyć mąką, panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej,  smażyć

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Grillowany filet z łososia w włoskiej kapuście. 177

łososia , odciąć skórę, usunąć ości, pokroić na dwie porcje, posypać przyprawą do ryb, skropić cytryną. Odstawić na 15 minut, niech przejdzie przyprawami. Ziemniaki obrać, przekroić na połowę, obgotować  około 15 minut, odlać i opiec na patelni. Liście kapusty obgotować w osolonej wodzie około 10 minut, odcedzić, wyciąć gruby nerw. Rozłożyć  na desce po dwa liście. Filety z łososia

Kulinarny karnet Christophera
KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI. 208

wrzucam cebulę i wszystko razem podsmażam. Podlewam winem, a gdy to odparuje, dodaję ocet, sok z cytryny. Duszę całość do całkowitej miękkości, a na końcu doprawiam solą i pieprzem. Jeśli chcesz przygotować więcej konfitury, umieść ją w wyparzonych słoiczkach, pasteryzuj od chwili zagotowania wody przez 10-12 minut.  SMACZNEGO! Pozdrawiam,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Łosoś ze szpinakiem i różowym pieprzem 195

ząbek czosnku, wszystko razem mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, na sam koniec dodajemy sok z cytryny.     Do obiadu podałam surówkę z marchwi i brzoskwiń - marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy pokrojoną w kosteczkę brzoskwinię z puszki, w kubeczku w łyżce wody rozpuszczamy 2 słodziki, dodajemy do surówki, jak i dwie łyżki jogurtu greckiego. Wszystko razem mieszamy

SMYKWKUCHNI
Orzeźwiające Smoothie Arbuzowo-Melonowe II 231

świetnym smaku. To smoothie zabrałam na rolki. Podczas jazdy popijałam je i nie brakowało mi wody, bo orzeźwiało idealnie. Polecam! Składniki na ok. 500 ml: 1/2 melona (u mnie żółty) kilka dużych kostek zamrożonego arbuza 1 gałązka świeżej mięty sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Wszystkie składniki wrzuciłam do blendera i zmiksowałam. Napój od razu jest gotowy do spożycia. Jeśli

Blondynka Gotuje
Sernik z malinami 168

Postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na ten pyszny sernik, idealny do kawy.Składniki:- 25 dag malin świeżych bądź mrożonychCiasto:- 1/2 kostki masła- 1 i 1/3

Zainspirowana w kuchni
Sernik z jabłkami w miodzie i karmelu 160

kostki masła 1 kubek rodzynek sok z cytryny 1,5 kg jabłek 0,5 kubka cukru 0,5 kubka miodu cynamon spód 2 jajka 0,5 kubka cukru cukier waniliowy 0,5 kubka mąki  2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 kostki masła 0,5 kubka orzechów włoskich 2 łyżki zimnej wody cynamon Przygotowanie: formę smarujemy odrobiną masła(...)ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i stopniowo dolewamy do masy jajecznej mąkę przesiewamy, dosypujemy zmielone orzechy włoskie oraz cynamon, dolewamy wodę jeśli ciasto będzie zbyt twarde masę przekładamy do formy, pieczemy przez około 20 minut w temp 175*C Jajka do masy serowej ucieramy z cukrem, dodajemy ser przesiewamy mąkę ziemniaczaną

Luźna Kuchnia
Sałatka z Kaszą Bulgur, Pieczonymi Batatami, Pestkami Dyni w Imbirowej Marynacie z Cynamonowym Winegret 212

vergine 3 łyżki syropu klonowego  3 łyżki soku z cytryny 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu świeżo zmielona różowa sól himalajska świeżo zmielony pieprz czarny Wykonanie: Włączyłam piekarnik i ustawiłam temperaturę na 220 stopni. W czasie kiedy się nagrzewał,wsypałam kaszę bulgur do garnka i zalałam 1 szklanką zimnej wody. Doprowadziłam wodę z kaszą do wrzenia na dużym płomieniu, następnie zmniejszyłam(...)płomień, przykryłam garnek pokrywką i gotowałam na bardzo małym ogniu przez około 10 minut, do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. W czasie kiedy kasza się gotowała, a piekarnik nagrzewał zabrałam się za bataty. Batata obrałam ze skórki, pokroiłam w większą kostkę i wysypałam na blachę. Posypałam je solą i pieprzem. Posypałam czosnkiem i chili pokrojonymi w plasterki i pestkami

Blondynka Gotuje
Zupa krem z kalarepy z dymką, czosnkiem i pistacjami 203

pieprz czarny z młynkaPrzygotowanie:1/ Umytą kalarepę dzielimy na bulwę i na liście. Bulwę kroimy w średnią kostkę a z 3 większe liście rozrywamy na mniejsze części2/ W litrze wody zagotowujemy włoszczyznę wraz z liśćmi z kalarepy i robimy wywar. Kroimy w kostkę cebulę i drobno szatkujemy czosnek. Na szerokim i większym rondlu rozgrzewamy 2 duże łyżki masła(...)min.3/ Gotowy wywar z włoszczyzny solimy do smaku i przelewamy do rondla z przesmażoną kalarepą, cebulą i czosnkiem, gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Naa koniec doprawiamy cytryną, ksylitolem i ewentualnie dosalamy.4/ Miksujemy zupę blenderem i przelewamy do bulionówki, podajemy z obranymi pistacjami. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Tagliatelle ze szparagami i groszkiem 200

cytryny do smaku plus otarta skórka świeżo zmielony pieprz, sól do smaku parmezan wedle uznania gałązkę rozmarynu oliwa 3 łyżki  SPOSÓB WYKONANIA :- szparagi myję odcinam twarde końcówki, odcinam główki a resztę tnę po ukosie na kawałki ok 1,5 cm- główki szparagów bardzo krótko blanszuję (gotuję w osolonej wodzie ok 1 minuty i przelewam(...)zimną)- wstawiam makaron do wrzącej osolonej wody i gotuję ok 3 minuty (jeżeli używasz suszonego postępuj wedle instrukcji podanej na opakowaniu, makaron powinien być al dente )- rozgrzewam oliwę na patelni z gałązką rozmarynu po czym dorzucam pocięte szparagi wraz z groszkiem i obsmażam ok 2-3 minuty (aż szparagi zmiękną ale będą jeszcze chrupiące), lekko solę - dorzucam ugotowany makaron oraz

Basia w kuchni
Marokańskie chlebki do tażinu (tagine) - khobz 200

jest przeznaczona na wyrastanie ciasta. Ciasto zawiera w sobie sporo wody, którą należy stopniowo wgniatać w ciasto, delikatnie skrapiając je w czasie wyrabiania.  Chlebki khobz będą pasowały do dowolnych dań kuchni marokańskiej oraz arabskiej. Śmiało możecie je zestawić z jednym z poniższych tażinów:tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli tażin wołowy z dynią i suszonymi(...)chlebowej 125 g mąki pełnoziarnistej 125 g mąki jęczmiennej, kukurydzianej lub polenty (ja użyłam kaszkę mannę) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 7 g suszonych drożdży 325 ml ciepłej wody 2 łyżeczki nasion sezamu + więcej do posypania chlebków 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego (opcjonalnie) oliwa Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj wszystkie mąki, sól, cukier oraz drożdże. Dodaj ok. 3/4 wody

Chilli Czosnek i Oliwa
Chrupiące warzywa w papierze ryżowym 252

Odstawić.Krążki papieru ryżowego namoczyć w ciepłej ( nie gorącej ) wodzie, przez 2-3 sekundy.Wyjmować zmiękczony papier ryżowy na deskę.Na brzegu krążka układać porcję warzyw, składać zawijając jak krokiety.Do ruloników z warzywami można podać sos.Mleko kokosowe lekko podgrzać, żeby ułatwić połączenie składników.Do mleka kokosowego dodać sok z cytryny i sos sojowy - dokładnie wymieszać. Smacznego

kolorowotorcikowo
Bavarese z brzoskwiniami 259

przynajmniej 5 h. Przed podaniem wystarczy odwrócić formę z bavarese i przełożyć na talerz. Jeśli zastygły krem nie chce wyjść, to można na chwilkę( dosłownie !) zanurzyć formę w gorącej wodzie. Trzeba wyczuć kiedy deser odchodzi od ścianek, w przeciwnym razie może się rozpuścić, co mi się właśnie przytrafiło brr( Następnym razem posłucham netowych rad i formę wewnątrz lekko przetrę papierowym(...)cukru waniliowego 250 ml śmietany 36% 1 łyżeczka soku z cytryny lub pomarańczy 12 gr żelatyny w płatkach Przygotować pure z owoców. Ja użyłam dojrzałych brzoskwiń( mogą być również z kompotu). Zmiksować brzoskwinie na gładziutkie pure, uważać, aby nie było grudek, bo krem ma być “satynowy”. W zimnej wodzie namoczyć listki żelatyny. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym

Mia Cucina Sofieta
Pappardelle z 3 sosami i kilka słów o wakacjach 201

solą.Podawać z ugotowanym w osolenej wodzie makaronem.DUE. Sos z tuńczykiem i papryką (zdjęcie powyżej)Składniki:puszka tuńczyka w zalewie wlasnej1 papryka czerwona3 szalotki lub 1 średnia cebula5 łyżek passaty lub 2 łyżki koncetratu pomidorowego200g śmietany 18%oliwa z oliwekpieprz i sól nie zaszkodzi również: łyżeczka otartej skórki z cytryny lub 1 pokrojony w drobną kostke ogórek kiszony podsmażony(...)cebula się zeszkli. Dodać tuńczyka i passatę (koncentrat pomidorowy). Przesmażyć razem ok. 2 minuty. Dodać śmietanę. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.Podawać z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem.TRE. Sos pomidorowy z salamiSkładniki:500g passaty lub puszka pokrojonych pomidorów (400g)2 średnie cebule4 ząbki czosnku80g salami3 gałązki okazałej bazyliioliwa z oliwekpieprz i sólSposób przygotowania:Pokroić w drobną kostkę cebulę

W kuchni wieczorem
Karkówka długo pieczona - pieczeń staropolska na każdą okazję. 180

być lekko tłusta 1 szklanka rosołu (można zastąpić przegotowaną wodą) liść laurowy na marynatę: 120 ml oleju ( około pół szklanki) po 1 gramie ( na czubku łyżeczki) - pieprz ziołowy, ostra czerwona papryka płaska łyżeczka mielonej kolendry pełna łyżeczka granulowanego czosnku płaska łyżeczka słodkiej papryki płaska łyżeczka soli sok wyciśnięty z połowy cytryny lub dwie łyżki octu balsamicznego Wykonanie: Zioła i przyprawy(...)połączyć ze sobą. Natrzeć nimi mięso. Skropić sokiem z cytryny oraz olejem. Karkówkę najlepiej zamarynować dnia poprzedniego, powinna leżeć w przyprawach minimum 12 godzin, by składniki miały czas na przegryzienie się z mięsem. W miarę możliwości przewracać karczek leżący w przyprawach. Mięso włożyć do natłuszczonego olejem naczynia żaroodpornego, takiego które ma pokrywkę. Jeżeli nie masz typowej pokrywy, możesz wykorzystać taką

Poezja Smaków - blog kulinarny
Czas zmian i Ragu z dlugo pieczona wieprzowina 220

garść listków bazylii 2 puszki krojonych pomidorów 1 łyżka octu balsamicznego łyżeczka skórki startej z cytryny 2 łyżeczki posiekanego oregano starty parmezan do podania Włączamy piekarnik na 140 st.C, na termoobieg. W duże brytfannie rozkładamy cebulę, czosnek i wlewamy połowę wina oraz szklankę wody. Nad brytfanną umieszczamy ruszt i układamy nas nim mięso, uprzednio posolone i popieprzone oraz posmarowane oliwą

Dzieje kuchennej Wiewióry
Strudel z jabłkami i orzechami 234

Smacznego :) Składniki ciasto 400g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 170ml wody 4 łyżki roztopionego masła 1 jajko nadzienie 6 twardych kwaskowych jabłek - użyłam Gloster 1 szklanka rozdrobnionych lekko orzechów włoskich 1 szklanka rodzynek sok i skórka z połowy cytryny pół szkalnki cukru 1 łyżeczka cynamonu 2-3 łyżki roztopionego masła do smarowania ciasta cukier puder

W kuchni wieczorem
Sałatka z pęczaku z fetą i granatem 182

miodu naturalnego 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek oliwy otarta skórka z połowy cytryny suszone płatki chili według uznania  1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę ( można pominać) sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Pęczak  wsypać do  garnka i zalać zimną wodą, opłukać z ewentualnych zanieczyszczeń i ponownie zalać wodą ( na 1 szklankę kaszy, 2 szklanki

Gosia gotuje
Pieczona szynka 186

Wędlina, którą spotykam w sklepach coraz częściej przypomina ten sam smak niezależnie od rodzaju jaki wybieram. Dlatego staram się kupować kawałki mięsa, sama je przyprawiam i

Zainspirowana w kuchni
Pianka w trzech smakach 331

składniki* 3 galaretki w różnych smakach (kiwi, cytryna, pomarańcza)* 125 ml mleka skondensowanego niesłodzonego* 200 ml śmietany kremówki* 150 ml serka homogenizowanego waniliowego* podłużne biszkoptySposób wykonaniaKażdą

Mix smaku
Barszcz czerwony -wegeteriański 176

czosnku5 ziarenek ziela angielskiego2 listki laurowe2 lyzki masla ghee1 lyzka maki1 lyzka octu lub soku z cytryny,sol,pieprz i odrobine cukru do smakujogurt lub smiatana i koperek -do przybrania na talerzuWykonanie: Buraczki obrac,pokroic w grube plastry,zalac 1,5 l wody i gotowac okolo 45 minut,az zmiekna.Obrac pozostale warzywa,pokroic w kostke ,zalac mala iloscia wody

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledzie w oleju i pomidorach 200

Składniki : 6 słonych filetów śledziowych - wpierw wymoczonych w wodzie pół szklanki oleju  2 średnie cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego 5 dag sparzonych rodzynek, po wymoczeniu powinny być bardzo miękkie 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Cebulę smażymy na oleju, aż stanie się szklista, dodajemy cukier, sok, koncentrat - mieszamy dokładnie i studzimy Dokładamy rodzynki - mieszamy całość dokładnie

Proste Potrawy
Czary rabarbary na nocne koszmary 164

Atrakcje 9. go miesiąca w postaci nieprzespanych nocy, bólów pleców i ogólnego zmasakrowania z dnia na dzień przybierają na sile. Młody wierci się i

bastalena