pomidorach mogą być doskonałą przystawką. Przepis na Rydze w pomidorach: Kilkanaście sztuk rydzów, 3 szt cebule, 6 szt. ziela angielskiego, 3 szt. liście laurowe, 4 łyżki cukru, 1/2 cytryny, 1/2 szkl. oleju, 10 dag mąki, 1 łyżka bułki tartej 200 g przecieru pomidorowego do smaku sól morska i czarny pieprz, Oczyszczone, umyte i osuszone rydze doprawiamy solą i pieprzem(...)samym tłuszczu co smażyliśmy rydze szklimy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, wlewamy szklankę wody zagotowujemy, wsypujemy 4 łyżki cukru, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy cały słoiczek przecieru pomidorowego, zagotowujemy. Po zagotowaniu wyciskamy sok z cytryny. Gorącym sosem zalewamy rydze, studzimy i wstawiamy do schłodzenia do lodówki. Następnego dnia przekładamy rydze z sosem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwiele lat, ale zawsze kiedy jem bezy pamiętam o Niej :)Spody bezowe:6 białek,30 dkg drobnego cukru,szczypta soli.Przed rozbiciem jajek musimy je dokładnie umyć w ciepłej wodzie. Białko od żółtek oddzielamy delikatnie - nie można uszkodzić żółtka, żeby w białku nie znalazła się ani jego odrobina, bo wtedy piana nie ubije(...)Śmietanę ubić na sztywno, dodając w początkowej fazie śmietan-fix, a pod koniec ubijania, sok z cytryny. Nie dodawać cukry, śmietana ma być lekko kwaskowa.Dodatek śmietan-fixa daje nam pewność, że śmietana nie podejdzie wodą i wytrzyma do dnia następnego.Dodatkowo:pół puszki kajmaku,spora garść płatków migdałowych.Pierwszy i drugi spód bezowy posmarować niezbyt grubą
Codzienna kuchnia niecodziennawłoszczyznę ( marchew, pietruszkę, kawałek pora, selera i kapusty włoskiej ), wlewamy około 1,5 litra zimnej wody i całość zagotujemy pod przykryciem. Umytą botwinkę razem z liśćmi siekamy, obrane buraczki kroimy w kostkę. Do gotującego się wywaru wrzucamy cebulę oraz czosnek, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, wszystko doprawiamy solą oraz cukrem i gotujemy do miękkości buraczków. Szczypiorek i natkę pietruszki
Smakowite Daniastrąki papryki czerwonej 20 dag łososia lub dorsza 1 kromka chleba tostowego 1 łyżeczka soku z cytryny 150 ml śmietany kremowej 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki oliwy 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz Wykonanie. Strąki papryki opiec ,następnie zanurzyć w zimnej wodzie, aby obniżyć temperaturę i zdjąć skórkę. Posolić z obu stron. Z grubszego końca odciąć
Kulinarny karnet Christopheralinię, przekąska, godna polecenia... Składniki: 1 ogórek gruntowy 10 pieczarek 2 jajka 1/2 cytryny 1/2 opakowania serka homogenizowanego sól świeżo zmielony pieprz do smaku garść kiełków rzodkiewki pęczek szczypiorku Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo studzimy obieramy ze skorupek. Pieczarki czyścimy, obgotowujemy w osolonej wodzie z łyżką cytryny.Z przestudzonych pieczarek odcinamy trzonki. Ogórek myjemy kroimy w grubsze plastry
kgwjanczewoznaczy, że nigdy nie próbowałeś potraw przyrządzonych tą metodą. Jest ona uważana za najzdrowszą, ponieważ pozwala zachować maksimum witamin i składników mineralnych, które podczas zwykłego gotowania ląduje w wodzie, którą wylewamy. Co ugotujemy na parze? Na parze możemy ugotować praktycznie wszystko od mięsa, ryb, przez owoce i warzywa, aż po desery. Ryby i mięsa gotowane na parze są lekkostrawne(...)wydobywa sód). Do gotowania na parze przydadzą się natomiast zioła, a w przypadku ryb- sok z cytryny. Dodatkową zaletą gotowania na parze jest to, że nic nie przywiera ani nie przypala się, ale na parze można rozgotować produkty podobnie jak w wodzie, dlatego należy od czasu do czasu kontrolować stan naszej potrawy. Gotowanie na parze, ale w czym? Obecnie
peanutbuttermonsterząbków czosnku 1,5 -2 l wody/bulionu warzywnego 1 duży pęczek koperku 2-3 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz do smaku jajka ugotowane na twardo Botwinkę umyć i drobno posiekać - liście, łodyżki i bulwy. Zalać bulionem lub wodą ( w tym wypadku doprawić solą i pieprzem) i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać przeciśnięte przez praskę(...)intensywny smak i aromat). Odstawić na noc. Następnego dnia dodać kefir lub kwaśne mleko oraz pozostałe dwa ząbki czosnku. Jeśli to konieczne, doprawić jeszcze do smaku sokiem z cytryny. Podawać schłodzony dodatkiem jajka na tardo, lub po prosu popijać z kubeczka. Smacznego
KUCHARNIAherbatników - 80 g masła Masa serowa: - 1 kg serka śmietankowego - 300 ml śmietany (gęsta, 18 %) - 5 jajek - szklanka cukru - 1 czubata łyżka mąki pszennej - 60 ml soku z cytryny Polewa: - 1 szklanka śmietany 18 % (musi byc gęsta) - 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Ciasteczka rozdrabniamy. Łączymy je w misce z roztopionym masłem i dokładnie mieszamy. Masą z ciasteczek wykładamy spód tortownicy(...)stopni i pod kratkę na którą postawimy sernik wstawiamy płaskie naczynie w gorącą wodą. Sernik piekąc się w towarzystwie pary będzie jeszcze bardziej delikatny i nie wyschnie. Następnie przygotowujemy masę serową. Ser łączymy w misce ze śmietaną, cukrem i sokiem z cytryny. Miksujemy ok 2 minut. Następnie dodajemy po jednym jajku i energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy
dom-agi.plwybornie. Strzałem w 10 było użycie sosu z podwędzanych śliwek, który się świetnie skomponował z pozostałymi skłanikami. Składniki na pizzę: 250 g mąki 2 łyżki oliwy 150 g wody 20 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 150 g mozarelli 2 łyżki pikantnego sosu śliwkowego ( Piotr i Paweł ) 4 figi 8 plasterków prosciutto 2 łyżki solonych(...)czerwona cebula 1 ząbek czosnku sok i skórka z połowy cytryny 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej 100 g cukru sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania Drożdże rozgnieśc z cukrem, zalać cieplą wodą i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut, zeby zaczęły pracować. Na stolnice wysypać makę
Gosia gotujestałe :)Przepis zaczerpnęłam z bloga Magiel kuchenny. SKŁADNIKI: 2 budynie bananowe z cukrem, 3 szklanki mleka, 200 g masła, 1 banan, 1 galaretka cytrynowa, kilka kropli soku z cytryny, ok. 12 herbatników ok. 16 biszkoptów okrągłych. Przygotowanie: Gotujemy w rondelku o grubym dnie 2 szklanki mleka. W trzeciej szklance mleka rozpuszczamy budynie. Gdy mleko się gotuje(...)połowę masy. W tym czasie rozpuszczamy galaretkę w 200 ml gorącej wody. Po rozpuszczeniu dolewamy 200 ml zimnej wody - szybciej nam stężeje. Wkładamy galaretkę do lodówki. Przed wylaniem tężejącej galaretki układamy na masie bananowej plasterki banana, wcześniej skroplonego sokiem z cytryny. Schładzamy, najlepiej całą
Aga w kuchnistopni.Ziemniaki obieramy i kroimy w średnią kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do ok. 10 minut, po tym czasie odcedzić. W sumie chodzi o to aby nie rozgotować ziemniaków, mają być pół twarde. Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę z oliwek, sok z cytryny, dodać rozmaryn i czosnek. Włożyć ziemniaki, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Pozostawić
Blondynka Gotujebrokuła bez łodyg kawałek filetu z łososia (150g-200g) pęczek koperku sok z 1/2 cytryny 1-2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz Przygotowanie: Filet z łososia ugotować lub (tak jak ja) upiec w folii. Ziemniaki obrać, pokroić w kawałki. Wrzucić do garnka. Zalać wodą, posolić (ok. 1/2 łyżeczki). Zagotować. Przykryć, zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem 10 minut
Moja Delicjaorzechów włoskich 100 ml brandy ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki zmielonych goździków ½ łyżeczki imbiru sok i skórka otarta z 1 cytryny ciasto: 900 g mąki pszennej razowej 200 g masła 200 g smalcu ½ łyżeczki soli 12 łyżek zimnej wody Wykonanie: Przygotować nadzienie: Jabłka umyć, obrać i usunąć z nich gniazda nasienne a następnie pokroić w drobną kostkę. Orzechy posiekać. Wszystkie
Mama Gotujeżurawiny ½ szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki posieknaych orzechów włoskich Bakalland Składniki na ciasto: 160 g masła, schłodzonego i pojonego w kostkę 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 3/4 łyżeczki soli 6 łyżek zimnej wody Składniki na karmel: 1/2 szklanki cukru(...)masło, mąkę, proszek do pieczenia, sól, do utworzenia się grudek. Następnie miksując wlewaj powoli wodę i miksuj do utworzenia się jednolitego ciasta. Zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. W celu przygotowania nadzienia, w większej misce wymieszaj jabłka z sokiem z cytryny, a następnie dodaj żurawinę, cukier, mąkę i sól. Gdy ciasto jest już schłodzone, rozwałkuj
karmelowycytryny 1 łyżeczka foremki do lodów 8 sztuk umyte truskawki włożyć do rozdrabniacza, wlać jogurt dodać cukier, sok z cytryny i dobrze zmiksować napełnić foremki, włożyć patyczki i schować do zamrażarki na kilka godzin foremki polać ciepłą wodą aby lody łatwo wyjąć lody smaczne i mniej kaloryczne.....................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięcienkie skrawki które w krótkim czasie trzeba podsmażyć by nabrało przypieczenia.Do picia w Turcji podawany jest Ajram czyli rozcieńczony wodą gęsty tłusty 10% jogurt posolony do smaku szczyptą soli.Ja lubię dodać jeszcze do niego nieco soku z cytryny. I choć Döner stał się popularny w Polsce na przełomie lat 80'ch i 90'ch zeszłego wieku to został wymyślony przez
Sztuka gotowania w/g Samiryserem (może być starty lub w kawałkach) i orzechami (można je podprażyć na suchej patelni, ale niekoniecznie). Wlewamy sok z cytryny i oliwę. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i miksujemy na jednolitą masę. Ugotowany makaron odlewamy, zachowując kilka łyżek wody z gotowania (nie przelewamy zimną wodą!) i z powrotem wrzucamy do garnka, w którym się gotował. Dodajemy pesto z rukoli
Poezja smakustrączków groszku cukrowego (bardzo młodych bez łyka) Sos do groszku: 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu sok z 1/2 cytryny 50 g orzeszków nerkowca (lub inne) Ze strączków obciąć końcówki i gotować dokładnie 2 minuty w osolonej wodzie. Strączki muszą pozostać lekko chrupiące i jędrne. Łososia zmielić blenderem na gładką masę, dodać przyprawy oraz natkę pietruszki, dokładnie wymieszać i ostawić
Jadło i czytadłomarchewki. 500 g marchewki 300 g cukru 1 pomarańcza (skórka i sok) sok z 2 cytryn skórka z 1 cytryny kardamon - do smaku Marchewki obrać i zetrzeć na grubej tarce. Przełożyć do rondelka i zalać taką ilością wody, aby je nakryła. Gotować do miękkości, a następnie zmiksować. Masę przełożyć na sitko i odcisnąć nadmiar wody. Masę przełożyć do rondelka
KUCHARNIAbulionie warzywnym, kiedy zmieni kolor na biały, wtedy będzie gotowa. Skropić ją kilkoma kroplami cytryny, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku. Do kapusty dodać posiekaną cebulę, pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidorki, posypać koperkiem i natką. Wszystko wymieszać z sosem vinegrette - woda jest po to, żeby cukier się łatwiej rozpuścił.. Smacznego
Gaździnka warzystudzimy, Następnie, do masła dodajemy porcjami kaszę cały czas miksujemy lub ucieramy, na jednolitą masę, Na koniec dodajemy sok z cytryny. POLEWA: 100 g masła 5 łyżek cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka wody ok. 60 g orzechów włoskich posiekanych. WYKONANIE: Wszystkie składniki oprócz orzechów wkładamy do garnuszka i zagotowujemy cały czas mieszając, gorącą
Kuchnia Beatyporcje) 3 sporej wielkości marchewki 1,5 łyżki masła 1 łyżka miodu łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny sól, pieprz 1. Marchewki obieramy, przekrawamy w połowie, kroimy wzdłuż na ćwiartki. 2. Gotujemy je w osolonej wodzie około 10-15 minut. Wodę odcedzamy. 3. Na patelni roztapiamy masło, na które wrzucamy marchewki. Mieszamy by dokładnie pokryły się masłem. Solimy
Szefowa kuchniprzysłowiowy wampir na czosnek, chętnie pije też i jeszcze komentuje "to jest pyszne mamo" :) Potrzebne są: - 4 banany + woda (baza wszystkich moich szejków, zamiast mleka) - 1 duży liść jarmużu - 1 jabłko ze skórką - sok z połowy cytryny - plasterek imbiru (max 1 cm) Z jabłka usuwam tylko gniazdo nasienne a liściowi jarmużu usuwam grubą łodygę. Blenduję wszystko razem
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEFilety nacieramy solą, kolendrą i estragonem, skrapiamy cytryną i przekładamy do pojemnika Zalewamy rybę mlekiem i dajemy parę plasterków cytryny. Odstawiamy na parę godzin do lodówki. 2/ Wyjmujemy rybę z lodówki. Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki są już prawie gotowe rozgrzewamy na patelni 2 łyżki masła. Rybę obtaczamy w mące jaglanej i smażymy na maśle
Kuchnia PROzdrowotnaglownego nosnika smaku i aromatu.LEMONIADA Z CZARNEGO BZU :Do przygotowania lemoniady wystarczy jeden sciety kwiatostan,ktory nalezy zalac na noc woda mineralna,najlepiej gazowana.Po tym czasie aromat "przejdzie " do napoju.Po dodaniu lyzki miodu (niekoniecznie,nie dodawalam),soku z cytryny lub kilku listkow miety i kostek lodu otrzymamy orzezwiajacy napoj,doskonaly na letnie upaly.Koniecznie sprobujcie! To jest przepis na lemoniade
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!świeżo mielony do smaku, sól do smaku.Przygotowanie:Pesto: listki bazylii, czosnek, orzeszki piniowe, ser, razem miksujemy, dolewamy olej, sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem do smaku i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.Jajko mieszamy z połową startego sera, posiekaną papryczką chili i doprawiamy pieprzem
Moniki Smakołykimigdałami. Składniki. Ciasto. 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 5 dag cukru pudru ½ łyżeczki soli 2 żółtka 2 łyżki wody lodowatej Nadzienie. 2 -3 gruszki 120 g masła 150 g cukru 2 jajka 1 łyżka soku z cytryny 10 dag migdałów w płatkach Wykonanie. Składniki ciasta zagnieść i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Wyłożyć ciastem natłuszczoną formę
Kulinarny karnet Christopheraskładniki : około 1 kg czerwonych buraczków sól, ocet jabłkowy lub sok z cytryny cukier, sól Przygotowanie : Buraki umyć (kupować zawsze jednej wielkości) Do garnuszka w którym układamy buraki wlewamy tyle wody, by zakryły się całe Gotujemy pod przykryciem do momentu, aż będą miękkie ( uważać by woda się nie wygotowała !) Gdy już będą miękkie to odlewamy nadmiar wody i po wystudzeniu
Proste Potrawy