jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:138/252)

Tort cytrynowy 145

stopni.Ubij masło razem z cukrem na puszek. Następnie dodawaj stopniowo jajka z łyżką mąki. Resztę mąki przesiej z sodą i dodaj skórkę cytrynową dodaj do jajek, następnie sok z cytryny. Wymieszaj.Podziel na dwie małe tortownice i wstaw do piekarnika na 25 minut.Po upieczeniu odstaw na chwilę, następnie wyjmij z form i wystudź. Jeden blat przekryj na pół. Wcześniej oba wyrównaj(...)zostało spałaszowałam)Krem cytrynowy:Cukier i skórkę wymieszaj w szklanej misce. Jajka ubij z sokiem i daj do cukru. Dodaj również posiekane masło. Postaw na gotującym się garnku z wodą. Ogień zmniejsz i mieszaj dość intensywnie. Kiedy masa zacznie gęstnieć i zacznie się przyklejać do trzepaczki zdejmij i wystudź.Krem na wierzch:Masło utrzyj i dodawaj stopniowo puder. Wymieszaj dokładnie

Moje pyszne gotowanie
Mazurek orzechowo-marchewkowy 172

minut do lodowkiW miedzyczasie obrac marchew i pokroic w gruba kostke.Marchew ,cynamon i kardamon umiescic w garnuszku ,podlac mala iloscia wody,przykryc i gotowac 15-20 minut.Marchew odcedzic,wyjac przyprawy.Z marchewki z dodatkiem imbiru i 2 lyzek soku z cytryny zrobic gladkie puree.Mase przestudzic.Przy pomocy miksera recznego wymieszac z serkiem,cukrem i jajkamiwlaczyc piekarnik i ustawic na 180°C.Foremke

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wafle w szlachetnej gorzkiej czekoladzie 110

gotowe. Czynność powtarzamy aż do wytracenia produktów. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (do garnka zagotowujemy wodę, i na wierch kładziemy szklaną salaterkę z czekoladą, ciągle mieszamy). Gdy czekolada się rozpuści pędzelkiem smarujemy wierch wafla i od razu posypujemy startą skórką z cytryny albo pomarańczy i ozdabiamy cukiereczkami. Wafle wkładamy do lodówki na pół godziny a potem zjadamy :) Słonawe masło

Bon Appetit Małgorzaty
Tort na moje urodzinki :) 236

przepisu 250 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%) 250 g serka mascarpone 1 łyżkę soku z cytryny 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy cukier puder do smaku (myślę, że nie więcej niż 4 łyżki) 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w jak najmniejszej ilości wody (bez niej krem będzie zbyt rzadki) Do polewy: 100 g mlecznej (lub gorzkiej) czekolady(...)cytryny i cukier. Tak jak już wspominałam możemy na tym poprzestać i takim kremem przełożyć bezy, a możemy dodać jeszcze sok z pomarańczy i rozpuszczoną żelatynę. Wtedy musimy na jakiś czas (do zgęstnienia) wstawić masę do lodówki i dopiero wtedy składać tort. Na sam koniec przygotowujemy polewę. Żaroodporną miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą, a w niej połamaną

Ratunku obiad
Mulligatawny (maligetouni) z Indii 197

cebule 2 duże ząbki czosnku 250ml jogurtu naturalnego (u mnie bałkański) 250g białego ryżu długoziarnistego 1l wody ---- 1 łyżeczka chilli w proszku 0,5 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry 1 łyżka przyprawy curry sól do smaku sok z połowy cytryny natka pietruszki do posypania kilka łyżek oleju rzepakowego Wykonanie to najprostsza z prościzn. ;) Mięso myjemy(...)litr wody, który potem w miarę kolejnych godzin gotowania,będziemy na bieżąco uzupełniać. Wszystko dokładnie mieszamy i rozprowadzamy ze skórką z dna garnka, doprawiamy solą i gotujemy około pół godziny na niedużym ogniu. Po upływie rzeczonego czasu dorzucamy resztę przypraw, mieszamy i gotujemy aż mięso odejdzie od kości, czyli około 1,5 godziny. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny. Wszystko

Kuchenna Kontrrewolucya
Tabbouleh z komosą ryżową 138

dużego owocu granatu sól, pieprz Przygotowanie: Komosę płuczemy zimną wodą, następnie gotujemy w 2 szklankach wody przez 15 minut. Odcedzamy na sitku i wsypujemy do miski. Pomidory kroimy w drobną kostkę i wraz z sokiem dodajemy do komosy razem z szalotką oraz sokiem z cytryny. Dodajemy drobno posiekane zioła, przyprawy i oliwę. Wszystko razem mieszamy

Smakowity Blog Kulinarny
Optymistyczne śniadanie z newellą 186

małą ilością wody (tak by się nie przypalał owoc - zagotowujemy owoc kaki z wodą i połową łyżki miodu na 5min. W między czasie rozbrajamy ananasa i wykrawamy jadalną część i kroimy ją w paski odkładając do miski2/ Do gotującego się owocu kaki dodajemy odrobinę soku z cytryny i ściągamy z ognia, obieramy avocado i kroimy w półksiężyce i również odkładamy

Kuchnia PROzdrowotna
Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów – Sałatka piknikowa z makaronem risini 188

kurczaka- 1 świeży ogórek- 1 papryka czerwona- 1 papryka pomarańczowa- kolorowe pomidorki koktajlowe- szczypior- sok z 1 limonki- skórka z cytryny- wino ryżowe Mirin- olej sezamowy- sól morska- świeżo mielony pieprz kolorowy  Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą i dokładnie osączamy na sicie. Przekładamy do dużej miski. Pieczone filety drobiowe  kroimy w plasterki, dodajemy do makaronu. Kolejno dodajemy(...)kostkę i dodać do sałatki. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy 3 łyżki wina Mirin oraz sok z całej limonki. Ścieramy na tarce skórkę z wyparzonej cytryny. Sałatkę skrapiamy olejem sezamowym. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Dodajemy paprykowe gwiazdki i nimi też dekorujemy sałatkę.Sałatka piknikowa z makaronem risini sprawdziła się, jako danie piknikowe. Lekka, orzeźwiająca, aromatyczna i bardzo

mojewypiekiinietylko
Smażone ziemniaczki :) i Oryginalne Greckie Tzatziki 100

białego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczko soku z cytryny 3-4 ząbki czosnku świeży koperek pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie myjemy. Skórkę z młodych ziemniaczków pozostawiamy, nie obieramy jej. Ziemniaki gotujemy z jakieś 10-15 minut w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je i kroimy na ćwiartki. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy(...)oczkach. Lekko solimy i odstawiamy na 10 minut aby ogórek pościł wodę.  Do szklanego naczynia przekładamy jogurt grecki, dodajemy do niego bardzo drobno posiekany koperek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodajemy odcedzonego ogórka. Mieszamy dodając oliwę, ocet i odrobinkę soku z cytryny. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki. Ten rodzaj sosu

ClauditteMissCooking
Śródziemnomorska sałatka z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami i marynowaną cebulką 174

głównego dania. Ugotowana "na chrupiąco" (3-5 min) świetnie połączy się z drobno pokrojonymi składnikami, takimi jak: cebula, czosnek, oliwki, anchois, kapary, pomidory świeże/suszone, pieczona papryka, świeże zioła, cytryna orzechy piniowe, pistacjowe, migdały, rodzynki pokrojony w kostkę zrumieniony boczek lub szynka parmeńska parmezan, feta fasolka świetnie łączy się z octem winnym - białym, czerwonym lub balsamicznym dużo, dużo oliwy:) Uważam(...)pęczek natki pietruszki 4-5 łyżek oliwy sok z 1/2 cytryny 1 duży ząbek czosnku sól, czarny pieprz do podania: świeży chleb schłodzone białe wytrawne wino Przygotowanie: Odcinam końce fasolki szparagowej, większe strąki kroję na pół, wrzucam na osolony wrzątek i gotuję 5 minut. Odcedzam i przekładam do zimnej wody. Cebulę kroję w piórka, przekładam do miseczki, zalewam białym octem

Chilli Czosnek i Oliwa
C - Pieczony pstrąg w warzywach 153

smaku bułka tarta             1 łyżka oliwa z oliwek Świeżego, wypatroszonego pstrąga myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem. Do środka wkładamy gałązki ziół - ja wykorzystałam rozmaryn i tymianek - można włożyć natkę pietruszki i koperek - dodajemy łyżkę masła. Oliwę z oliwek rozcieramy na kawałku folii aluminiowej(...)rozwijamy folię, rybkę oprószamy bułką tartą i jeszcze 5 - 10 minut zapiekamy bez zamykania folii. Mieszankę warzyw gotujemy w posolonej wodzie około 7 minut.Rybę porcjujemy, odcinamy ogon i głowę, wykładamy na talerz, przekładając poszczególne części ryby połówkami plastrów cytryny. Obok wykładamy warzywa

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
MAKARON Z BROKUŁAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM. 199

mała cebula 1 ząbek czosnku 150 ml śmietanki 12%  200 ml mleka 1 łyżka mąki sok z 1/2 cytryny sól,biały pieprz 1/3 posiekanego pęczka pietruszki olej z pestek winogron do smażenia 200g suchego makaronu Makaron gotuję w osolonej wodzie, a gdy będzie odpowiednio miękki, a zarazem sprężysty (al dente), odcedzam i odstawiam na bok. Brokuła płuczę pod bieżącą(...)wodą i gotuję w lekko osolonej wodzie maksymalnie 2-3 minuty od chwili zagotowania się wody (dla zachowania soczystego koloru i jędrności). Cebulę obieram, drobno siekam, a obrany czosnek przeciskam przez praskę. Szklę na niewielkiej ilości oleju, następnie wlewam śmietankę, wrzucam brokuła podzielonego na małe różyczki. Mąkę rozprowadzam w mleku, dodaję do pozostałych składników, ciągle mieszając (jeśli obawiasz się grudek

W kuchni Karmel-itki
Pizza z konfiturą z czerwonej cebuli 181

Dodajemy cukier, przesmażamy mieszając, wlewamy ocet balsamiczny, sok z cytryny, tymianek i czerwone wino. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszamy. Przyprawiamy solą. Po uzyskaniu konsystencji konfitury przekładamy do słoika. Przechowujemy w lodówce.Pizza: Do misy miksera przesiewamy mąkę. Dodajemy drożdże, sól i cukier. Mieszamy dokładnie łyżką. Dodajemy letnią wodę i oliwę. Wyrabiamy mikserem, aż składniki zaczną łączyć się

Smakowity Blog Kulinarny
Wieprzowina z warzywami 173

paczka suszonych grzybów czerwona cebula bulion warzywny mąka pszenna lub ziemniaczana szczypior Sos: sok z połowy pomarańczy sok z połowy cytryny łyżka octu jabłkowego 5 łyżek sosu sojowego ciemnego ostra papryka 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki miodu 3 łyżki wody Przygotowanie: Marchewkę umyć, obrać i pokroić w słupki. Pora umyć i pokroić w krążki. Grzyby zalać wrzątkiem i ugotować. Cebulę(...)łyżkę - dwie oleju).  Wszystkie składniki sosu wymieszać i wlać do mięsa. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, podlać bulionem. Dusić kilka minut, do miękkości, można jeszcze skropić sokiem z cytryny lub doprawić ostrą papryką na koniec.  Wmieszać warzywa do mięsa, razem z odcedzonymi i pokrojonymi grzybami, posypać szczypiorem i ...........gotowe  Smacznego

Gaździnka warzy
Grillowany łosoś z cytryną i granatem, podawany z purée z groszku i pieczonymi batatami 117

cienkie paseczki, a następnie obgotować 2-3 razy zmieniając wodę. Dzięki temu straci ona goryczkę.Łososia posmarować oliwą i przyprawić solą oraz pieprzem. Położyć na rozgrzanym grillu (lub patelni grillowej) i smażyć 3-4 minuty z każdej strony aż ładnie się przyrumieni.Następnie na każdy kawałek kładziemy cząstki cytryny wraz z oliwą i pestki z granatu. Rybę podajemy z purée(...)Pieczone bataty:4 średniej wielkości bulwy batatów2 łyżki oliwy z oliwekgruboziarnista sól morska1-2 łyżeczki czarnuszkiBataty obieramy i kroimy jak na frytki. (Obrane kawałki można wrzucić do miski z wodą, by nam nie sczerniały podczas krojenia). Przygotowane kawałki dokładnie osuszamy, smarujemy oliwą, solimy i posypujemy czarnuszką. Następnie przygotowane bataty wysypujemy na blachę pokrytą uprzednio papierem do pieczenia. Pieczemy

Food Square

Proponowane wyszukiwania