Składniki: 2 patroszone pstrągi, 2 plasterki cytryny, 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego, 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki, 1 łyżka oliwy z oliwek. Przygotowanie: Pstrągi dokładnie myjemy pod zimną wodą. Następnie osuszamy je papierowymi ręcznikami. Przygotowujemy marynatę z oliwy z oliwek, soli, pieprzu cytrynowego i natki pietruszki. Taką marynatą nacieramy mięso pstrąga. Odstawiamy rybki
Aga w kuchnimałe ogórki konserwowe - ½ małej czerwonej cebuli - mały kawałek czerwonej papryki - kilka gałązek szczypiorku - gałązka świeżego kopru - sok z cytryny (mała łyżeczka) - pieprz cytrynowy - pieprz czerwony – ok. 6 ziaren - 2 łyżki oliwy cytrynowej Dodatkowo: - Pumpernikiel pełnoziarnisty Śledzie moczymy w zimnej wodzie (jak długo – zależy od stopnia zasolenia – trzeba spróbować), byle nie zadługo, bo stracą swoją jędrność. Orzechy włoskie siekamy
mojewypiekiinietylkoWarzywa i owoce obrane ze skórki, zmiksowane razem z dodatkiem np mleka ryżowego albo sojowego, albo zwyczajnie czystej wody. Write a review Save Recipe Print Składniki 1 mała cukinia, 1 banan, sok z dwóch lub jednej cytryny, łyżeczka syropu z agawy (dla osłody, choć cukinia ma w sobie sporo słodyczy). No i z wierzchu można posypać matchą (zieloną herbatą(...)Obieramy ze skórki cukinię i ziemniaki. Na patelni podsmażamy cebulkę z dodatkiem oliwy z oliwek. Następnie dorzucamy pokrojoną w kosteczkę cukinię i ziemniaki. Zalewamy wodą i gotujemy. Kiedy warzywa będą ugotowane dorzucamy mleko sojowe, doprawiamy do smaku. Całość miksujemy. Podajemy z grzankami lub chlebem. Write a review Save Recipe Print Ingredients 1 kg małych cukini, 2 ziemniaki, 1 mała cebulka
MODA NA BIOsztuka, olej rzepakowy 2 łyżki, przyprawa Harrissa Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, mąka pszenna 1 łyżka kapustę młodą pokroić nie za drobno i w misce zalać wrzącą wodą, po 3 minutach wodę odlać (kapusta młoda jest z importu) na gorącym oleju zrumienić boczek parzony(...)pokrojony w kostkę, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić z kapusty odlać wodę i wsypać do boczku, dodać kucharek, przyprawę Harrissa, wymieszać i pod przykryciem dusić z 10 minut bez pokrywki gotować na większym ogniu do odparowania płynu mieszając, na koniec dać soku z cytryny, przyprawę w płynie wsypać mąkę i szybko mieszając zagęścić - kapusta jest smaczna jako dodatek
W Mojej Kuchni Lubięsobie najwięcej substancji odżywczych bo potrzebowała by ich do dalszego wzrostu. Bazą musu będzie marchewka królowa pod względem ilości Beta karotenu, dodamy również sok z całej cytryny by wzmocnić działanie młodego jęczmienia. Jeśli interesuje Was smak proszku z młodego jęczmienia to jest to smak siana - nie jest on nachalny i przy odpowiedniej kompozycji z innymi produktami mógłby być nawet smaczny(...)goździkiPrzygotowanie:1/ Obieramy marchewki, trzemy na dużych oczkach i przekładamy do małego garnka. Dodajemy wody do wysokości przetartych marchewek i gotujemy do miękkości pod przykryciem2/ Do wywaru z marchewką dodajemy mielone goździki (jeżeli macie w całości dodajcie na 5 minut gotowania i wyjmijcie), sok z cytryny i dosładzamy ją.3/ Przekładamy wszystko do pojemnika od blendera dodajemy młody jęczmień
Kuchnia PROzdrowotnapomarańczyCiasto właściwe: 120 g cukrustarta skórka z 1 pomarańczystarta skórka z cytryny80 g mleka15 g świeżych drożdży1 laska cynamonu60 g masła2 jajka30 g pomarańczowej wody - agua de azahar (użyłam esencji pomarańczowej)szczypta soli340 g mąki pszennejDo dekoracji:jajkopłatki migdałówowoce kandyzowanecukier puderWykonanie:Wieczorem, dzień przed pieczeniem ciasta nastawiamy zaczyn. Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy(...)mleko, skórkę pomarańczową, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do przefermentowania do następnego dnia, na około 12 godzin.Mleko przeznaczone do ciasta właściwego wlewamy do garnuszka, dodajemy cynamon, startą skórkę z cytryny i pomarańczy i podgrzewamy na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Garnuszek zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy do następnego dnia.Następnego dnia z mleka wyjmujemy cynamon.Do zaczynu dodajemy
Kulinarne przygody Gatityprażonego słonecznika - 10-15 g sera pecorino ( ser owczy długo dojrzewający) - mała puszka tuńczyka w oleju - sok z połowy cytryny i pieprz do smaku lub przyprawa czubryca Sałaty umyj i osusz, porwij jak lubisz. Słonecznik upraż na gorącej patelni. Wstaw wodę na makaron, osól gdy zawrze i gotuj makaron według opisu na opakowaniu. W między czasie pokrój ser i pomidory
Pasje JolkiSzybko , zdrowo i smacznie? tak -zapraszam na piersi z kurczaka ze słodką nutą melona, przełamanego sokiem z cytryny :) Uwielbiam takie obiady- jeżeli kochasz
Smaki Edytyusunąć biały ścięty nalot z roztopionego masła :) Następnie na parze ubijamy żółtka ( My nad garnkiem z LEKKO gotującą się wodą trzymaliśmy miskę, w której ubijaliśmy żółtka) ale tak żeby nie ścięły się na jajecznicę :) Do ubijania dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Następnie powoli dodajemy rozpuszczone, gorące masło i dalej ubijamy tak długo aż sos będzie gęsty i puszysty
Wspólne smakipół szklanki wody gazowanej odrobina soli Do miski wlewamy mleko, przesiewamy mąkę, wbijamy jajka oraz solimy i dodajemy pół szklanki wody gazowanej. Ciasto musi być dość gęste, by dobrze oblepiło rybę, którą wcześniej solimy, pieprzymy oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Jeśli nie chcemy tyle ciasta naleśnikowego wystarczy zmniejszyć proporcje, bo odpowiedniej ilości ryb. Zapiekane ziemniaki: ziemniaki słodka mielona papryka sól(...)mniejsze kawałki (mogą być ćwiartki, jak kto lubi), a następnie wkładamy do garnka z odrobiną soli i gotujemy. Ściągamy z ognia po około 5 minutach od zagotowania, odlewamy wodę, w której się gotowały i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy już wystygną dodaję łyżkę lub dwie oleju, wsypuję sporo mielonej papryki, bo nadaje fajnego koloru ziemniakom i na koniec dodaję także rozmaryn
upichcicZapraszam Was na pierwszy przepis w 2015 roku :) Zaczynamy na słodko!Kakaowe ciasto przykryte delikatną masą śmietankową z bananami, do tego pyszna polewa. Ktoś się skusi
Mienta blogtypu brie 4 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej 1 szklanka mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa sok z cytryny żółty ser do posypania A jak to zrobić: Kalafior umyć, podzielić na różyczki i podgotować w osolonej wodzie, aby lekko zmiękł . Pieczarki obrać pokroić w plasterki. Szynkę pokroić w paski i razem z pieczarkami podsmażyć na 1 łyżce masła. W naczyniu(...)łyżki mąki ciągle mieszając aby nie powstały grudki. Zdjąć z ognia, dolać mleka i dokładnie rozmieszać na gładką masę. Postawić na mały ogień ciągle mieszając. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tak przygotowany sos wylać na zapiekankę i posypać startym żółtym serem. Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 25-30 minut
Kuchnia w opałachdorsza surowego, pęczek zielonej pietruszki, 6 szt. oliwek zielonych, 10 dek sera żółtego gouda, 1 łyżkę kapary, pieprz kolorowy do smaku, 4 listki lubczyku świeżego, olej rzepakowy, ¼ cytryny. Przygotowanie: Listki pietruszki i lubczyku bardzo drobno siekamy, zmiksowane oliwki i kapary dokładamy. Ser żółty na tarce trzemy, do zieleniny dodajemy. Całość z 2 łyżkami oleju rzepakowego mieszamy, świeżo zmielonym pieprzem doprawiamy(...)czasie dorsza na oleju z dwóch str. obsmażamy ( dorsza przed smażeniem płuczemy, na ręczniku papierowym do odsączenia wody kładziemy). Na drugiej patelni przygotowaną zieleninę podgrzewamy, na nią dorsza przekładamy. Delikatnie na talerz odwrotnie rybę dajemy, z ćwiartkami cytryny i ozdobioną pietruszką podajemy. Dorsza solą nie doprawiamy, bo w „zielonej kołderce” zastępstwo jej mamy. Dorsz smażony na oleju rzepakowym jest
Moniki Smakołykiszczypior – 1 pęczek czosnek – 1 ząbek mleko kokosowe – 200 ml makaron ryżowy – 100 gram sok z ½ cytryny sezam – 2 łyżki płatki suszonej papryki – 2 łyżki sos sojowy – 4 łyżki przyprawy: pieprz, kolendra, chili Grzyby mun płuczemy, zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 15 minut i odcedzamy. Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy. Marchew i pora kroimy w słupki, zalewamy
Gotuj z Misiempokrojone w ćwiartki pieczarki, podsmażać razem przez 5 minut, po czym przełożyć na dno żaroodpornego naczynia. Dolać 1/4 szklanki wody, dodać kilka ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Na wierzch wyłożyć królika, pomiędzy porcje mięsa włożyć dwie połówki cytryny i przeciętą na pół główkę czosnku. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza. Razem z królikiem
W SMAKdodatek do obiadu.Polecam! Składniki:4 średnie, czerwone buraki;2 średnie jabłka;1 średnia cebula;2 łyżki soku z cytryny;2 łyżki oleju;2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Buraki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić. Wystudzone buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Gospodyni Miejskagodz. w lodówce (opcjonalnie) Składniki: 1 duży pęczek zieleniny (dowolnej, np. szpinaku, botwinki, liści mlecza, pokrzywy) sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku opcjonalnie: ser feta do posypania Przygotowanie: Zieleninę dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Jeżeli jest bardzo zabrudzona (np. jest to dzika zielenina przyniesiona z dworu) radzę wymoczyć ją dwukrotnie w zimnej wodzie(...)Oczyszczoną zieleninę pokrój na kawałki wielkości kęsa. W dużym garnku zagotuj wodę, wrzuć do niej zieleninę i gotuj, aż zwiędnie (ok. 3 minuty). Odcedź i przełóż do zimnej wody (dzięki temu zachowa żywy zielony kolor). Ponownie odcedź liście i przełóż je do miski. Polej oliwą i wymieszaj. Przykryj miskę folią i odstaw do lodówki na godzinę. Tak przygotowana
Chilli Czosnek i Oliwa