Składniki 500 g czerwonej kapusty 200 g makaronu łazanki 200 g surowego wędzonego boczku duża cebula łyżka masła sok z cytryny sól ,pieprz liść laurowy Przygotowanie Kapustę szatkujemy ,przekładamy do garnka ,dodajemy liść laurowy oraz 100 ml wody i dusimy do miękkości (w razie potrzeby uzupełniamy płyn). Makaron gotujemy według przepisu znajdującego się na opakowaniu. Boczek kroimy w kostkę
R'n'G KitchenZiemniaki obieram, kroję na grubsze nico plasterki i gotuję przez 10 minut w osolonym wrzątku. Wyciągam z wody, zostawiam w cieple. Kurczaka płuczę, suszę. Ząbki czosnku rozcieram ze solą za pomocą noża na desce do krojenia. Dodaję sok z cytryny, 2 łyżki oliwy, świeżo mielony pieprz i mieszam. Taką mieszanką nacieram każde udko i zostawiam na kwadrans
W kuchni Karmel-itkiświeżej mięcieoliwa do smażeniadodatkowo bagietkaJeśli mamy krewetki w pancerzach to je z nich obieramy. Później krewetki płuczemy w wodzie. Następnie krewetki chwilkę podduszamy: w sosie chili, paście pomidorowej, w czosnku przeciśniętym przez praskę, posiekanej natce pietruszki, soku z cytryny. Dusimy w tym sosie krewetki około 2 minut. Ananasa kroimy w kostkę. Na wykałaczki nadziewamy kolejno: krewetkę, ananasa, pomidorka
Bon Appetit Małgorzatydodatków) 3-4 plastry wędzonego łososia 1/2 dojrzałego awokado- kroimy w kostkę 3 jaja 1 łyżka octu sok z 1/4 cytryny sól i pieprz łyżka oliwy z oliwek aromatyzowanej oregano świeża kolendra W największym garnku jaki posiadamy gotujemy wodę, po zagotowaniu dodajemy łyżkę octu. Jajko wbijamy do miseczki. Wodę w garnku dokładnie mieszamy, w jedną stronę tworząc
Mango Papajacebule, - 1 czerwona papryka, - pół puszki kukurydzy, - 4 łyżki cukru trzcinowego, - czubata łyżka mąki ziemniaczanej, - szklanka wody, - sól, pieprz (do smaku), - szczypta imbiru, - szczypta chilli (opcjonalnie). Przygotowanie: 1. Do głębokiej patelni lub garnka wsypujemy cukier i wlewamy sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny oraz syrop z puszki ananasa. Mieszamy i podgrzewamy, aż do rozpuszczenia cukru. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy
two broke sisterspuszka mandarynek ok. 1/3 szklanki soku z mandarynek (zalewy z puszki) 2-3 łyżki soku z cytryny folia aluminiowa Dno tortownicy wyłożyć folią aluminiową - tak, aby folia otaczała także zewnętrzną obręcz tortownicy. Folia powinna zabezpieczyć tortownicę przed przedostaniem się do środka wody, gdyż sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Ciastka czekoladowe należy rozdrobnić, najlepiej używając do tego malaksera(...)masa uzyska zadowalającą mnie słodkość. Dodać sok z cytryny oraz zalewę, w której były mandarynki - ilość także orientacyjna - dajcie tyle, by Wam smakowało:) Na końcu dodać posiekane drobno mandarynki z puszki. Tak przygotowaną masę wylać na przygotowany wcześniej ciasteczkowy spód. Tortownicę przełożyć do większego naczynia i napełnić je wodą tak, by sięgała przynajmniej do połowy wysokości tortownicy. Naczynie wraz
KUCHARNIABiszkopt jasny (na dwa blaty):6 jajek2/3 szklanki cukru2/3 szklanki mąki pszennej tortowej1/4 szklanki mąki ziemniaczanejBiszkopt kakaowy (na jeden blat):3 jajka1/2 szklanki cukru1/3 szklanki mąki
Świat CiastaSkładniki: 400ml mleka kokosowego 200ml wody 2 cm imbiru, pokrojonego w plasterki 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki 1 szalotka, ćwiartki 1 marchewka, plasterki (opcjonalnie) 1 liść kapusty pekińskiej (opcjonalnie) 2 liście kaffiru 3 suszone małe papryczki chilli 3 strąki kardamonu 1 łyżka pasty Tom Kha 2 łodygi trawy cytrynowej, zgniecione nożem 2 pieczarki, pokrojone w plastry(...)łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/4 cytryny 1. W garnku lub woku rozgrzewamy olej. Wrzucamy papryczki i kardamon, smażymy przez 1 minutę i wyjmujemy. Wrzucamy imbir, czosnek, szalotkę i pieczarki. smażymy kolejną minutę. 2. Wlewamy wodę, dodajemy trawę cytrynową, kapustę i marchewkę. Gotujemy pod przykryciem 5 minut. 3. Wlewamy mleko kokosowe
Tajskie smakipryskane przed transportem. Osuszamy. Następnie wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem, wodę odcedzamy. Owoc dokładnie wycieramy i kroimy na pół. Nie zdejmujemy skórki, nie wyjmujemy pestek. Wkładamy do plastikowego pudełeczka i chowamy do zamrażarki. Mrożoną cytrynę ścieramy na drobnej tarce bezpośrednio do dań, do których wykorzystujemy sok z cytryny
Kulinarne przygody Gatityszklanki gorącej wodyWYKONANIE:Na początek należy włączyć piekarnik na 180 stopni. Białka należy ubić na sztywno, następnie po troszkę dodawać cukier ciągle ubijając. Dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i na niego wyłożyć ubitą bezę - średnica koło ok 20-25 cm. Boki bezy należy podciągnąć troszkę to góry, aby zrobić(...)temperaturę do 150 stopni i pieczemy bezę przez 90 minut.Po upieczeniu, bezę pozostawiamy w uchylonym piekarniku, aż do wystygnięcia.Myjemy owoce i wkładamy do lodówki.Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i pozostawiamy do ostygnięcia.W tym czasie ubijamy śmietankę, dodajemy cukier, aromat i żelatynę - wkładamy do lodówki.Gdy beza będzie już ostudzona, do wnętrza bezy przekładamy bitą śmietanę i owoce.Wk
Serce zamknięte w formie pysznościćwiartki. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy ok 8-10 minut, na półtwardo, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Na suchej patelni prażymy nerkowce przez ok. 1-2 minuty, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Z oliwy, sosu Teriyaki, soku z cytryny, syropu klonowego, startego imbiru oraz z drobno posiekanego czosnku i chili przygotowujemy dressing. Odcedzone brukselki posypujemy uprażonymi nerkowcami
Apetyczna babeczkagruszek z kompotu (po500ml każdy), szkl. gęstego jogurtu naturalnego, 2/3 szkl. cukru pudru, 4 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki żelatyny. Zimne ciasto posmarować Nutellą. Gruszki odsączyć, pokroić w plastry, ułożyć na kremie czekoladowym. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, wymieszać i odstawić na 5 minut, by napęczniała. Następnie, podgrzewając, rozpuścić, lekko przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno
Z miłości do słodkościProste,szybkie ciasto dla wielbicieli truskawek i bananow.Spod z dodatkiem podprazonych mielonych orzechow laskowych swietnie komponuje sie z mascarpone i truskawkami.Dla tych co szukaja nowych wyzwan
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ryż i soczewicę, odcedź. Rozgrzej olej, drobno posiekaj posiekane cebulę i czosnek, podsmaż przez chwilę. Dodaj dynię, dolej wody nieco nad powierzchnię dyni. Gotuj do miękkości. Następnie dodaj ugotowane ryż i soczewicę. Zmiksuj blenderem. Zabiel śmietaną, dopraw do smaku sokiem z cytryny, winem, solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Podawaj posypane prażonymi pestkami dyni. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
Qlinarnie i Qlinarniepigwy (tylko tyle udało mi się zdobyć) cukru tyle, ile waży pigwa po ugotowaniu i przetarciu sok z 1-2 cytryn Owoce pigwy należy oczyścić z meszku, a następnie pokroić na ćwiartki. Przełożyć do garnka i zalać wodą - powinna zakrywać owoce. Trzymać na średnim ogniu aż do zagotowania, a potem na mniejszym przez ok. 1-1,5 godziny, aż stanie(...)zważyć i dodać do niego taką samą ilość cukru. Wstawić ponownie na mały ogień i gotować przez ok. 1,5 godziny, co chwilę mieszając. W trakcie dodać sok z cytryny. Powstanie marmolada, którą należy przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i równo rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 stopni i suszyć przez ok. 3 godziny - można nieco
KUCHARNIA