jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:122/252)

Modra kapusta z winem i śliwkami suszonym 141

wina (u mnie pół wytrawne) 1 mała czerwona cebuli ½ jabłka 3 śliwki suszone 50 g boczku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka octu winnego sól i pieprz  Przygotowanie: Kapustę czerwoną szatkujemy i płuczemy pod zimną wodą. Przekładamy do garnka, zalewamy winem i dusimy około 10-15 minut na małym ogniu. Cebulę, boczek i śliwki  kroimy

Mania Gotowania
Tarta dyniowa z karmelem miodowym 152

kostka masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 3/4 szklanki cukru - sok z 1/2 cytryny - kardamon 1/2 łyżeczki NA KARMEL: - 3 łyżki masła - 3 łyżki miodu - 2 łyżki cukru - 1 łyżka wody - cynamon Wykonanie karmelu: Wszystkie składniki zagotowujemy w rondelku na małym ogniu, ciągle mieszając.  WYKONANIE: - dynię obierz i zetrzyj na tarce

SMYKWKUCHNI
Ciasto potrójnie czekoladowe 568

małą tortownice) Ciasto: 100g margaryny 100g cukru 100g mąki 50g gorzkiej czekolady 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki powideł śliwkowych sok z połowy cytryny Mus ciemny(...)wymieszać z dwoma łyżkami powideł śliwkowych. Przestudzone ciasto skropić sokiem z cytryny i posmarować masą ze szklanki. Mus ciemny: Czekoladę łamiemy w kostki, umieszczamy w rondelku razem z masłem i topimy. Żółtka ubijamy z kakao na sztywną pianę i mieszamy z przestudzoną czekoladą. Żelatynę mieszamy z 20ml wody, następnie dodajemy likier kawowy i podgrzewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo

Zapiski Młodej Żony
Wegańska zupa z młodych warzyw 190

młodą pietruszkę 4 fioletowe ziemniaki truflowe lub ½ batata kilka młodych ziemniaków lub garść makaronu drobnego (mąka i woda, bez jajek) 1 cukinię kilka szparagów kilka różyczek kalafiora kilka różyczek brokuła 2 łyżki oliwy dwie gałązki świeżego tymianku ząbek czosnku sok z połowy cytryny 1 szalotkę sól, pieprz liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego Marchewkę, cebulę, czosnek, seler, pietruszkę i młode(...)zupy. Szparagi pozbawiamy twardych końcówek i odcinamy główki. Główki odkładamy, a łodygę kroimy na grubsze plasterki. W ganku rozgrzewamy łyżkę oliwy i przesmażamy szybko warzywa, żeby się karmelizowały. Zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy aż warzywa będą al dente. Dodajemy kalafior, brokuła, główki szparagów i przesmażoną na łyżce oliwy, pokrojoną w kostkę cukinie. Gotujemy chwilę i dodajemy

ladykitchen
Kurczak pieczony z cytryną i rozmarynem oraz duszona marchewka 232

łyżeczka soli morskiej 1 łyżka oleju rzepakowegoodrobina pieprzu Marchewka:1/2 kg marchewki (ok. 6 średnich sztuk)2 łyżki masła sólcukiersok z cytryny Sposób przygotowania:Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Cytrynę umyć i zetrzeć z niej skórkę, a następnie z połowy wycisnąć sok. Olej wymieszać ze skórką i sokiem cytrynowym, dodać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszać. Marynatą dokładnie(...)jest to jednak konieczne.Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na dużej, głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać marchewkę i podsmażyć przez kilka minut. Dodać odrobinę wody i dusić pod przykryciem, do miękkości. Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.Smacznego!Wyliczenia:kurczak 10 złmarchewka 1 złcytryna 1 złmasło 0,5 złczosnek 0,5 złolej, przyprawy

Obiad za dychę
Młoda kapusta słodko-kwaśna 294

złoto tak aby powstały skwarki jak na smalec, Kapustę myjemy i w miarę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy 5-7 minut. Po ugotowaniu kapustę odcedzamy, dodajemy 2 łyżki stołowe cukru, 1 łyżkę soku z cytryny, szczyptę soli i 2 szczypty grubo mielonego pieprzu cytrynowego (może być czarny grubo mielony) i odparowujemy resztę płynu mieszając. Dodajemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ŚLEDZIE W PRZYPRAWACH KORZENNYCH Z CEBULKĄ 263

posmaku.Składniki, 4 porcje:- 400g śledzi a'la Matjas- 2 łyżki whisky lub brandy- 2 łyżki musztardy (dałam Dijon)- 1 łyżeczka miodu (dałam 1 łyżkę)- 2 łyżeczki soku z cytryny- 2 łyżki sosu sojowego- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu- 3/4 szklanki oleju lnianego lub dobrego rzepakowego (dałam 1/4 szklanki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia i 1/2 szklanki oleju lnianego(...)mielonej kolendry8) 1 łyżeczka mielonego imbiru9) 2 łyżeczki mielonego kardamonuJa zamiast pozycji 7-9 dałam 2 łyżeczki przyprawy korzennej KotayiŚledzie wymoczyć, kilkakrotnie zmieniając wodę, przynajmniej 2-3x.Whisky lub brandy wymieszać z musztardą, miodem, sokiem z cytryny, sosem sojowym, pieprzem i 1/4 szklanki oleju. Odstawić.Na suchą patelnię włożyć przyprawy: listek, anyż goździki i całe nasiona kardamonu i podgrzewać mieszając

Smaczne Zdrowe
Wigilijny barszcz z uszkami 450

buraków 1 łyżka octu spirytusowego ok. 1,5 l wywaru warzywnego, 4-5 suszonych grzybów sól, cukier, sok z cytryny i pieprz do smaku ok 150-250 ml zakwasu z buraków łyżeczka kminku, łyżka majeranku Grzyby zalać niewielką ilością ciepłej wody i odstawić na godzinę. Buraki obrać, opłukać, pokroić w plastry, zalać 3 szklankami zimnej wody, dodać ocet (by zachować(...)cytryny, octem winnym lub jabłkowym. Barszcz podawać z wcześniej przygotowanymi uszkami. Te tradycyjne mają farsz z leśnych grzybów. Farsz do uszek: ok. 100 gramów grzybów leśnych 1/2 suchej kajzerki bułka tarta do zagęszczenia farszu 1 duża cebula 2 łyżki klarowanego masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz   Grzyby dokładnie przepłukać i namoczyć w 2 szklankach wody, najlepiej dzień wcześniej

Czerwień i błękit
Sernik na zimno z truskawkami 200

składnikibiszkopt* 1 jajko* 35 g mąki pszennej* 30 g cukru* olejek waniliowymasa serowa* 500 g mielonego twarogu śmietankowego* 400 ml śmietany kremówki* 75 g cukru pudru* sok z 1/2 cytryny* 5 łyżeczek żelatyny* 1 kg truskawek (lub innych owoców)* 1 galaretka ananasowa lub cytrynowaSposób wykonaniaDo miski wybić jajko, wsypać cukier i ubijać przy pomocy miksera, aż powstanie puszysta masa(...)upieczeniu ostudzić na metalowej kratce i dopiero oderwać papier do pieczenia.masaTruskawki umyć, odszypułkować i wysuszyć.Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.Twaróg o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny na gładką masę.Do rozpuszczonej i ostudzonej żelatyny dodać nieco utartego twarogu, wymieszać, a następnie wlewać do twarogu cały czas mieszając, najlepiej

Mix smaku
Zimne nóżki czyli seta i galareta :) 111

pietruszka, por)2 cebule6 ziaren pieprzu4 ziarna ziela angielskiego4 liście laurowe1 główka czosnkunatka pietruszki i cząstki cytryny do dekoracjisól, pieprzocet, sok z cytryny Opalone, starannie oczyszczone najlepiej maszynką do golenia, umyte i sparzone nóżki wkładamy do wody wraz z czosnkiem przepuszczonym przez praskę, obraną i pokrojoną w ósemki cebulą oraz przyprawami ziołowymi i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy nóżki(...)ugotowaną marchewkę, mięso i zalewamy resztą wywaru. Odstawiamy do zastygnięcia.  Studzimy do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem zdejmujemy tłuszcz z powierzchni. Galaretkę wyjmujemy z naczyń na półmisek. Dekorujemy cząstkami cytryny. Podajemy z octem albo z sokiem z cytryny (zdrowsza wersja). Następnie z lodówki wyciągamy gorzołkę :-Pzimne nózki

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa ze świeżych ogórków z serkiem topionym 298

ziarna ziela angielskiego, łyżkę vegety, serki topione i zalać 2 litrami zimnej wody. Gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki staną się miękkie.Następnie do zupy dodać podsmażone ogórki z cebulą i czosnkiem i gotować razem, na średnim ogniu przez około 10 minut.Do zupy dodać sok z cytryny, opcjonalnie - sok z kiszonych ogórków, koperek oraz śmietanę (wcześniej wymieszaną z chochlą gorącej(...)serki topione początkowo będą nieestetycznie wyglądać (będą pływały grudki), ale wraz z podgrzewaniem się wody - będą się rozpuszczać, aż ulegną całkowitemu ropuszczeniu  w zupie.Zupę, w mniej sytej wersji, można ugotować bez ziemniaków i podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.Z zakwaszania zupy sokiem z cytryny można zrezygnować.Można użyć serków topnionych o dowolnym smaku, choć najlpiej się sprawdzają śmietankowe

Gospodyni Miejska
Szarlotka gotowana 122

mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli małe opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru125 g masła 6-8 łyżek zimnej wody Składniki na nadzienie:1 kg jabłek 3 łyżki cukru starta skórka z 1/2 cytryny szczypta tłuczonych goździków płaska łyżeczka cynamonu 4 łyżki drobno pokruszonych biszkoptów Jest to jedno z tradycyjnych angielskich ciast, przygotowywanych jak pudding w łaźni(...)puściły soki. Odstawić z ognia i wystudzić. Dodać pokruszone biszkopty, wymieszać. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać cukier waniliowy, sól , posiekane masło i zimną wodę. Szybko zagnieść ciasto. W dużym garnku przygotować łaźnię wodną. Garnek musi być większy niż średnica miski w której będziemy szykować nasze ciasto. Ciasto rozwałkować na krążek o grubości

Świat Ciasta
DOMOWA MASA MAKOWA 171

również swoim wyglądem :))) Do jutra!  SKŁADNIKI: 500 g suchego maku woda (do zalania maku) 100 g migdałów  100 g orzechów włoskich 100 g suszonej żurawiny lub rodzynek 100 g suszonych śliwek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta 1 pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego 3 łyżki masła około 1 szklanka miodu(...)sicie, dociskając mak porządnie łyżką do sitka, aby woda całkowicie ściekła i pozostaw do ostudzenia, po czym zmiel go dwukrotnie w maszynce do mięsa na drobnych oczkach. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej masło i miód, dodaj do tego posiekane drobno bakalie, kandyzowaną skórkę, świeżo starte skórki z pomarańczy i cytryny, aromat i brandy (jeśli używasz). Dokładnie wymieszaj

Słodko-Słony Świat Ilony
Śledzie w oleju 173

jedno z dań wigilijnych… i nie tylko.   Składniki:  - śledzie matiasy ok. 500g- 2 cebule- sok z cytryny- 2-3 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- majeranek otarty- pieprz- sól do smaku- olej Śledzie moczymy w zimnej wodzie (czas zależy od tego jakie słone są śledzie). Cebule kroimy w kostkę lub cienkie półkrążki – zalewamy wrzątkiem. Po chwili(...)hartujemy zimną wodą, dokładanie odcedzamy (dzięki temu cebula będzie łagodniejsza i nabierze delikatnego smaku) – przekładamy do miseczki. Do cebuli dodajemy liście laurowe, rozgniecione ziarna ziela angielskiego, pieprz, sól, majeranek – wlewamy olej i sok z cytryny. Mieszamy i zalewamy pokrojone na kawałki, wymoczone śledzie. Odstawiamy na dobę, aby smaki się przegryzły.Śledzie w oleju, to nie tylko zakąska. Z ugotowanymi

mojewypiekiinietylko