jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:121/252)

Ziemniaki z suszonymi pomidorami w sosie vinegrette 127

żonej zielonej fasolki 1 czerwona cebula pół pęczka natki pietruszki kilka suszonych pomidoró w Sos vinegrette : 1 /4 szklanki oliwy kilka kropel cytryny ząbek czosnku s ól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki umyć, ugotować w osolonej wodzie. Natkę posiekać, pomidorki pokroić na mniejsze kawałki. Fasolkę wrzucić do wrzątku i ugotować ok 4 - 5 min, odcedzić i przelać zimną wodą. Cebulę pokroić

Gaździnka warzy
Śledzie z orzechami----Herring con le noci 118

szklanka orzechów włoskich oliwa z oliwek około 1 szklanki 1/2 kg matiasów w oleju 4 dkg grzybów suszonych 1 łyżka rodzynków sól, pieprz 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny ocet sojowy do smaku Wykonanie(...)Śledzie jeśli są solone namoczyć w wodzie kilka godzin.. Grzyby namoczyć, wodę odlać, zalać ponownie wodą i gotować do miękkości, pokroić Orzechy z grubsza posiekać Cebulę pokroić w półplasterki, sparzyć wrzątkiem, odcedzić, skropić octem. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, pokrojone grzyby i orzechy, podsmażyć dwie, trzy minuty, dodać sos sojowy, doprawić solą i pieprzem. Wystudzić. Pokrojone śledzie układać

w mojej kuchni
Naleśniki z karmelizowanymi gruszkami 116

takiej przyjemności dzieli nas zaledwie dwa kroki. Po pierwsze przygotowanie ciasta. Po drugie nadzienia.  Zacznijmy od usmażenia naleśników. Szklanka mleka, szklanka wody gazowanej, 1 jajko, cukier waniliowy, odrobina oleju, otarta skórka z 1 cytryny, mąka - w ilości takiej by otrzymać konsystencję rzadkiej śmietany. Wszystko mieszamy mikserem. Gruszkowe nadzienie: 1. Na patelnię wrzucamy 3 duże łyżki cukru, dodajemy 3 łyżeczki

Mój Smak na Życie
Muffiny migdalowe z jablkiem i truskawkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.72 146

Nasz sylwestrowy słodki hit! upiekłam je popołudniu by jeszcze móc zrobić zdjęcia przy dziennym świetle, i musiałam schować głęboko do szafki, tylu było chętnych, że nawet

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa z pieczonej botwinki 137

piekarnika z buraczkami na 30 minut. Z ugotowanego bulionu wyjmujemy warzywa (i mięso), wrzucamy pokrojone liście botwinki, dodajemy sok wyciśnięty  z całej cytryny. Wyjmujemy z piekarnika upieczone buraczki oraz łodygi botwinki. Buraczki hartujemy w wodzie z lodem. Upieczone łodygi dodajemy do garnka z gotującą się botwinką.  Z buraczków zdejmujemy skórkę (bardzo łatwo odchodzi), część kroimy w kostkę, a część trzemy

mojewypiekiinietylko
Naleśniki biszkoptowe z musem jabłkowym 187

tortowej- 5 dużych jaj- 5 łyżek drobnego cukru- 1,5  łyżeczki cukru waniliowego- 1,5 szklanki mleka- 1,5 szklanki gazowanej wody mineralnej- szczypta soli- olej kokosowy do smarowania patenliSkładniki na mus jabłkowy:- 1 kg jabłek- sok z ½ cytryny- cukier do smaku Przygotowanie  dania zaczynamy od musu jabłkowego. Z umytych jabłek wydrążamy ogryzki. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę(...)Przekładamy do szerokiego rondla lub na patelnię, skrapiamy sokiem z cytryny, słodzimy do smaku i dusimy do miękkości (czas zależy od gatunku jabłek, u mnie trwało to może 10 minut). Lekko przestudzone, przekładamy do blendera i miksujemy. Pora na naleśniki. Do wysokiego pojemnika wlewamy mleko i wodę. Dodajemy przesianą mąkę – miksujemy przy użyciu robota na gładką masę. Żółtka oddzielamy

mojewypiekiinietylko
Kotlety z fasoli i cukinii z czosnkowym dipem 164

lniane- 3 łyżki (można pominąć)* oliwa* przyprawy: majeranek, cząber, sól, pieprzDip:* jogurt naturalny- 4 łyżki* majonez- 2 łyżki* czosnek- 2 ząbki* koperek* sok z cytryny- 1 łyżka* sól i pieprzFasolę (jeżeli z puszki to odcedzamy wodę) miksujemy blenderem na gładką masę.Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie, a w międzyczasie ścieramy na tarce cukinię i marchewkę.Wszystkie

Kraina Miodem Płynąca
Kurczak po grecku, kuskus z warzywami i tzatziki - przepis Jamie Oliver 248

strony).Na grubej tarce czworobocznej zetrzyj drobno ogórka.Posyp go sporą szczyptą soli, po czym porządnie wyciśnij i ugnieć czystymi rękami, żeby odcisnąć wodę .Przełóż ogórka do miski i dolej jogurtu i sok z 1/2 cytryny, dopraw szczyptą pieprzu, wsyp drobno posiekaną miętę i wymieszaj całość.Włóż do malaksera (może być również blender) papryki, dymki oraz koperek i wszystko drobno

Kredowe Menu
Krokiety rybno ziemniaczane 192

dowolnej rybysok z cytrynyprzyprawa do ryb40 dkg obranych i ugotowanych ziemniaków2 jajka1 cebulaszczypiorekpieprz, sól, wegetaFilety rybne pokroić na kawałki , skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawą do ryby.Ułożyć na sicie cudu kuchennego , zalać gotującą wodą , przykryć.Odstawić na około 20 minut.Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.Dodać ugotowaną i rozdrobnioną rybę, jajka , cebulę i przyprawy.Wymieszać.Zamontować prostokątną końcówkę do kopytkomanii

Moje domowe kucharzenie
galaretka drobiowo-wołowa z chilli papryczką... 165

sztuka pietruszka, 2 łyżki natka pietruszki posiekana, 1 sztuka papryczka chilli, 1 opakowanie żelatyna, 1 łyżka vegeta, - do smaku maggi - ile potrzeba cytryna ugotować porcje kurczaka, szponder z warzywami do miękkości w 3 litrach wody do smaku doprawić vegetą i maggi ostudzone mięsa obrać z kości i pokroić, ze szpondra tylko chude mięso pokroić, marchewkę też pokroić w kostkę papryczkę

W Mojej Kuchni Lubię
pulpety z kury rosołowej w sosie koperkowym... 175

małym ogniu i wyjąć na talerz na łyżce masła podsmażyć posiekany pęczek koperku i dać go do wywaru doprawić cukrem, sokiem z cytryny, przyprawą w płynie, papryką ostrą śmietanę wymieszać z mąką i ciut wodą i mieszając zagęścić sos - pulpety włożyć do sosu podawać z ziemniakami, ryżem kaszą...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Krokiety z czerwonej soczewicy 121

cebula  drobno pokrojona 2 ząbki czosnku rozgniecione 1 łyżeczka garammasala 1 łyżeczki sproszkowanego chili 1 łyżeczka zmielonego kminku 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki  stołowe posiekanych, niesolonych orzechów ziemnych 2 i 1/2 szk wody 1 jajko 3 łyżki stołowe mąki pszennej 1 łyżeczka kurkumy 4 łyżki stołowe oleju Sól pieprz Zielona sałata i zioła do podania

Apetyczna babeczka
Sałatka z ryżem, kurczakiem i ananasem 268

Dzisiaj chyba najbardziej klasyczna sałatka z ryżem, kurczakiem i ananasem. Od lat podawana na różnych imprezach czy domówkach. Będzie jak znalazł na karnawałową zabawę. Czasami też

Kulinarne przygody Gatity
Daucus carota 106

Wymieszaj marchewkę z żółtkiem jaja przepiórczego i łyżką oliwy. Zmiksuj składniki i wsmaruj miksturę w twarz. Po 20 minutach zmyj resztki letnią wodą. Maseczka rozświetlająca: Surówka młodości to utarta marchew z łyżeczką soku z cytryny i odrobiną oliwy. Taka marchewkowa maseczka sprawi, że będziesz miała promienną cerę w pięknym odcieniu

NaKońcuJęzyka
Fasolka szparagowa z miętą, kozim serem i słonecznikiem 180

ząbka czosnku 2 świeże liście mięty 2 łyżki oliwy extra vergine 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 70g twardego koziego sera 2 łyżki łuskanego słonecznika, podprażonych na suchej patelni sól i świeżo mielony czarny pieprz Wykonanie:Fasolkę ugotować w osolonej wodzie tak, by była al dente. W tym czasie drobno posiekać czosnek i miętę. Mieszać je w dużej misce

Gorący kąsek

Proponowane wyszukiwania