Szybka i prosta, pyszna sałatka makaronowa z wędzonym pstrągiem. Maślane warzywa sezonowe krótko duszone, urocze mini kokardki, otulone wyjątkowym pesto dyniowo-nasturcjowym i chrupiące orzechy laskowe. Polecam!Jeśli dysponujecie kawałkiem ziemi (np. w doniczce na tarasie lub balkonie) koniecznie zaplanujcie na przyszły rok wysiew nasturcji. Nie wymaga skomplikowanych zabiegów pielęgnacyjnych (gł.podlewanie), kwitnie do przymrozków i do zimy macie(...)dodatkowo zielone nasiona można przerobić na kapary. Czas przygotowania:20 minutPorcje: 4 Składniki:150 g Makaronu Czanieckiego kokardka mała,2 płaty wędzonego pstrąga,1/2 dyni piżmowej (górna część bez gniazda nasiennego),1/2 białej rzodkwi,1 czerwona cebul,30 kwiatów nasturcji,garść orzechów laskowych,4 łyżki posiekanego szczypiorku,1 łyżka tartego parmezanu
SzczyptaSmaQPyszny świeżo uwędzony pstrąg..., ależ pachnie ! Część pochłonęliśmy od razu. Skropiony odrobiną soku z cytryny z dodatkiem razowego chleba, to niebo w gębie. Z reszty postanowiłam zrobić pastę rybną na bazie twarogu, czyli wrócić wspomnieniami do dzieciństwa, gdy babcia smarowała kanapkę pastą z wędzonej ryby z dodatkiem posiekanej cebuli. Pasta z wędzonego(...)pstrąga Proporcje dla 4-5 osóbCzas przygotowania: 15 minutSkładniki: 350 g wędzonego pstrąga 300 g białego zmielonego twarogu 1 szalotka sól świeżo zmielony pieprz 2 łyżki posiekanego koperku opcjonalnie sok z cytryny Wykonanie: Pstrąga obieramy ze skóry i usuwamy ości. Szalotkę drobno siekamy. Do miski wkładamy rybę i rozdrabniamy ją widelcem, następnie dodajemy biały
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 1 kg filety z łososia, 1 kg filety z pstrąga, 1 kostka warzywna, 4 łyżki żelatyny, 4 jajka, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, 1/2 groszku zielonego, 1 pomidor, 1/2 papryki, natka pietruszki. Przygotowanie: Kawałki fileta z łososia i pstrąga gotujemy w wodzie z obranymi warzywami : marchewka, pietruszka i seler. Dodajemy do wywaru kostkę rosołową. Gotujemy około
Aga w kuchniSkładniki: 250 g fileta pstrąga łososiowego, sól morska Kamis, pieprz czarny Kamis, tymianek Kamis, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, ćwiartka cytryny. Przygotowanie: Pstrąga łososiowego myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Od strony mięsa posypujemy tymiankiem. Smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek na patelni grillowej. Po usmażeniu
Aga w kuchniogólnopolskich zawodach w grillowaniu - nie wiem jak oni dobrali tych ludzi. Może był garaż w promocyjnej cenie dla fanów, lub nawet fanatyków grillowania? Oszalałam, poddałam się, kupiłam kilka pstrągów, brykiet i zaprosiłam dziewczyny ;-) Potrzebujesz: 1 pstrąg na osobę oliwa z oliwek limonka masło gruba sól czosnek dla chętnych Co robić? 1. Rozpalić grill 2. Spory kawałek folii aluminiowej polać
Matka ŻywicielkaSkładniki: 2 pstrągi skórka otarta z jednej cytryny posiekany pęczek natki pietruszki 2 łyżeczki posiekanego koperku pół cebuli pokrojonej w kosteczkę 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła sól, pieprz Przygotowanie: Rybę dokładnie umyłam i osuszyłam. Cebulkę wymieszałam z pietruszką, koperkiem i masłem, doprawiłam solą i pieprzem. Powstałą mieszanką nafaszerowałam ryby. Pstrągi ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, skropiłam delikatnie oliwą
Kulinarny PamiętnikProsto, szybko i smacznie :) Składniki (2 porcje): 2 szt. pstrąga 5 ziemniaków 2 marchewki 1 cukinia 4 łyżki oleju 2 łyżki oliwy Panierka: 1 jajko 4 łyżki bułki tartej Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, masala fish, bazylia, oregano Przepis: Warzywa obieramy (skrobiemy), kroimy, mieszamy je w oliwie i przyprawach do ziemniaków, bazylii i oregano itd. Układamy na blaszce(...)piekarniku (nagrzanym do 180C) i pieczemy ok. 20 minut. W międzyczasie pstrąga myjemy, nacieramy masalą do ryb i obtaczamy w rozbełtanym jajku i następnie w bułce tartej. Smażymy na oleju do zarumienienia
Emcia Pichciserii lżejszych obiadów, zapraszam na pstrąga pieczonego z bakłażanami i soczewicą. Bardzo smaczne połączenie smaków, sycące i zdrowe. składniki: - 2 pstrągi wypatroszone i gotowe do pieczenia - przyprawa ziołowa do ryb - duży bakłażan - puszka konserwowej soczewicy - ząbek czosnku - masło, oliwa z oliwek - sól morska - pieprz cytrynowy Duże naczynie smarujemy masłem i oliwą, układamy pociętego w plastry bakłażana, soczewicę z puszki, posiekany
SMYKWKUCHNIDziś prezentuję drugi przepis, który wykorzystałam podczas Pikniku smakoszy w Lublinie . Składniki: 2 świeże pstrągi 1 mała czerwona cebulka 150 g masła 1 łyżka śmietany 18% sól, pieprz Wykonanie: Ryby umyć, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć pod przykryciem. Odstawi do wystygnięcia. Kiedy ryby ostygną, oddzielić mięso od skóry i wybrać ości. Mięso porwać na drobne kawałeczki. 40 g masła(...)rozpuścić na patelni i smażyć do zrumienienia. Pozostałe masło utrzeć mikserem do białości. Cebulę drobno posiekać. Do masła dodać pstrąga, śmietanę, cebulkę, doprawić solą, pieprzem. Utrzeć, pod koniec dodając rozpuszczone, zrumienione masło. Wstawić do lodówki, do zastygnięcia. Sałatka z ogórków: 1 ogórek 1/2 pęczka koperku sól łyżeczka miodu łyżka octu jabłkowego Ogórka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić "w zapałkę " Koper
kolorowotorcikowosmażalni nad morzem i nic po za tym, bo twierdzili , że ryb nie lubią . A teraz sami biorą się za ich przyrządzanie . Czas: 1 godzina Składniki: 1 duży filet pstrąga tęczowego olej z pestek winogron 1/2 szklanki soku z pomarańczy ( bez cukru ) 1 łyżeczka sosu chilii z limonką i kolendrą ( Tao Tao) 1 łyżeczka brązowego cukru 1/3 łyżeczki soli mąka(...)chilii , cukrem i solą. Zalać ułożoną w pojemniczku rybę i zostawić na pół godziny ( odkrojone kawałki zamarynować również - po usmażeniu będzie można zrobić z nich np. pastę rybną). Wyjąć pstrąga z marynaty i bardzo dokładnie osuszyć na papierowych ręcznikach kuchennych. Delikatnie posolić. Oprószyć mąką. Smażyć na mocno rozgrzanej oliwie na rumiano z obu stron. * odkrojone kawałki również zamarynować i potem
Buniabaje w kuchniPrawdę mówiąc przepis powstał przypadkiem. Kupiłam filet z pstrąga i smętnie w niego patrzyłam. Miałam ambitne plany zrobienia koperkowego ,,mleczka" z pstrąga , jajek i kopru na parze .Tyle , że plany mi przeszły- jest za gorąco- zrobię kiedy indziej. Zaczęłam od obrania ziemniaków licząc , że ostatecznie zjemy po paseczku smażonej ryby , ziemniaki i jakąś surówkę. Jak popatrzyłam na ziemniaki
Buniabaje w kuchniObiad w niewiele ponad pół godziny z udziałem pysznej, świeżej ryby. I to przy małym nakładzie pracy - tak lubię. Pstrąg to jedna z moich ulubionych ryb i chętnie ją przyrządzam właśnie tak. Wystarczy trochę dodatków aromatyzujących i na blachę. Po prostu a wychodzi coś genialnego. Oczywiście jeśli ktoś woli może sobie taką rybkę usmażyć - pstrąg z chrupiącą skórką i sosem
Smaczna Pyzadodatkowym atutem jest szybki i nieskomplikowany sposób przygotowania. Zresztą oceńcie sami: Składniki: 1 szt pstrąg świeży 0,5 szt cytryna 1 gałązka rozmaryn świeży(...)smaku bułka tarta 1 łyżka oliwa z oliwek Świeżego, wypatroszonego pstrąga myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem. Do środka wkładamy gałązki ziół - ja wykorzystałam rozmaryn i tymianek - można włożyć natkę pietruszki i koperek - dodajemy łyżkę masła. Oliwę z oliwek rozcieramy na kawałku folii aluminiowej
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPost Filet z pstrąga w sosie holenderskim ze szparagami w szynce pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej wg Okrasy pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje