jak zrobic pstrąga - 623 przepisów (strona:13/42)

grillowany pstrąg owinięty plastrami wędzonego boczku 167

Pstrąg z grilla W prognozach pogody, straszą nas że to już koniec lata. Wykorzystajmy więc , może już ostatni, słoneczny weekend i przygotujmy na zakończenie sezonu, pstrąga z grilla. Składniki  dla dwóch osób 2 średnie tuszki pstrągów 1 cytryna 2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki oliwy sól, pieprz 8 cienkich plastrów wędzonego boczku dodatkowo kilka wykałaczek ruszty(...)grillowania ryb Sposób przygotowania Pstrągi myjemy, oprószamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę,w chłodne miejsce. Następnie ryby wyjmujemy z lodówki, nacieramy je z zewnątrz i od środka oliwą, wkładamy do ich środka nać pietruszki, razem z grubo posiekanym czosnkiem. Ryby spinamy wykałaczkami, zabezpieczając pietruszkę przed wypadnięciem. Na każdym boku pstrąga układamy po dwa plastry boczku, a następie ryby

Miód i pieprz
pstrąg z grilla 125

Pstrąg z grilla Pstrąg z grilla Składniki  dla dwóch osób 2 średnie tuszki pstrągów 1 cytryna 2 ząbki czosnku pół pęczka naci pietruszki 2 łyżki oliwy sól, pieprz 8 cienkich plastrów wędzonego boczku dodatkowo kilka wykałaczek ruszty do grillowania ryb Sposób przygotowania Pstrągi myjemy, oprószamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Następnie ryby wyjmujemy(...)nacieramy je z zewnątrz i od środka oliwą, wkładamy do ich środka nać pietruszki razem z grubo posiekanym czosnkiem i spinamy wykałaczkami zabezpieczając pietruszkę przed wypadnięciem. Na każdym boku pstrąga układamy po dwa plastry boczku, a następie ryby zamykamy w specjalnych rusztach do grillowania. Pstrągi układamy na rozgrzany ruszt i grillujemy, parokrotnie je przekładając. Na koniec sprawdzamy stopień upieczenia, pociągając

Miód i pieprz
Wyniki konkursu z Kamisem 113

grillowanym i pokrojonym na kawałki Bakłażany napełniamy farszem, układamy na tackach do grillowania i pieczemy na ruszcie przez 25–30 minut. Na koniec dekorujemy gałązkami tymianku MARIOLA: Grillowany pstrąg pod pierzynką z kaszy gryczanej z warzywami z musem brokułowym Składniki 1 duży pstrąg 1 woreczek kaszy z warzywami 4 plastry surowego boczku 1 brokuł sól, pieprz biały pieprz zielony warzywa(...)dekoracji cytryna tymianek Wykonanie Oczyszczonego pstrąga opłukać zimną wodą, w filetować podzielić na dwie części osuszyć ręcznikiem.. Filety z pstrąga oprószamy przygotowaną mieszkanką z pieprzu białego i zielonego i tymianku świeżo zmielonym pieprzem, solą, cytryną czosnkiem skropić oliwa odstawiać do lodówki na dwie godziny. W tym czasie gotujemy kaszę z warzywami. która idealnie się sprawdza w tego typu daniach

Wielki apetyt
Rybka inaczej - szansa dla Pascala. 195

jestem fanką Kuchni Lidla wiadomo nie od dziś. :) Ubóstwiam przepisy Okrasy jednak tym razem dałam szansę Pascalowi i skusiłam się na kieszonkę z pstrąga faszerowaną serem ricotta z pachnącym ryżem. Wyszło niesamowicie intensywne w smaku i bardzo oryginalne. Na pewno nie jest to potrawa na którą się rzucimy i wciągniemy w 5 min, przez intensywny smak co chwilę odkłada się(...)widelec jednak potem chętnie sięga po niego z powrotem. Przepis całkowicie kopiuję ze strony Kuchnia Lidla. Aha i rada kupcie filety, zabawa z filetowaniem pstrąga nie jest fascynująca. Składniki: 4 pstrągi patroszone 4 łyżki oliwy z oliwek (ja użyłam oliwy z oliwek Biolevita 2 czerwone cebule, pokrojone w drobną kosteczkę 2 ząbki czosnku 120 g chleba polskiego (sam miąższ

Brzuszki Łakomczuszki
Pieczone ziemniaki z twarogiem, cheddarem i wędzonym pstrągiem 256

ziemniora. Czyż nie tak? Ziemnior, psze państwa, zawsze smakuje, nigdy nie zawiedzie, ba, można się pokusić, że ziemnior prawdziwym przyjacielem jest! A gdyby tak ziemniora, z sympatii czystej, wędzonym pstrągiem potraktować, to już to przestaje być zwykły ziemnior. Wtedy to jest, wyimaginujta se, Wyrafinowany Ziemnior, królewskiego stołu godny! Powiecie: „a skąd ja tera wędzonego pstrąga wezmę(...)już odpowiadam, za darmo wam odpowiem, z serca dobrego! A idzieta do Kulasy, dajeta flaszkie, a Kulasa daje wam pstrąga, osobistemi ręcyma uwędzonego, we własnej wędzarni, co to ją między stodoło a szklarnio ma. Prawda, że proste? Nu, nie ma za co, niech Wam na zdrowie służy! Składniki: 4 duże ziemniaki 200 g chudego twarogu 150 ml śmietany

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Pstrąg smażony (w kawałkach) 404

Uwielbiam ryby, choć przyznaje się, że jem je zbyt rzadko. Ostatnio kupiłam ładnego, świeżego pstrąga i postanowiłam przygotować go w tradycyjny sposób. Smażony pstrąg to pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Usmażoną rybę podałam z ziemniaczanymi różyczkami .  Składniki na 2 porcje: 1 duży pstrąg sól, pieprz sok z cytryny olej mąka pszenna Pstrąga wypatroszyć, umyć i pokroić(...)dzwonki (łeb i płetwy nie będą nam potrzebne). Rybę przyprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Przygotowane kawałki pstrąga obtoczyć w mące. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, aż pstrąg będzie rumiany. Usmażone kawałki ryby ułożyć na papierze i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Od razu podawać

Ugotować
Pstrąg tęczowy zapiekany z cukinią, pomidorem i ziemniakami 233

Pomysł na zdrowe, w miarę szybkie do przygotowania i smaczne danie obiadowe – pstrąg tęczowy zapiekany z cukinią, pomidorem i ziemniakami. Pycha! Ostatnio przygotowując pstrąga podałam go z brokułem, kalafiorem i marchewką (przepis macie tutaj ), a dzisiaj postanowiłam zaszaleć z innymi warzywami. Składniki na 1-2 porcje: 1 duży pstrąg tęczowy 2 małe ziemniakami  1-2 pomidory 1/2 cukinii sól(...)pieprz przyprawa do sałatek (koperkowo-ziołowa) ewentualnie sok z cytryny oliwa z oliwek Pstrąga wypatroszyć, pozbawić łusek, umyć i osuszyć. Następnie natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do sałatek. Za pomocą noża naciąć jeden bok ryby. Na sam koniec pstrąga skropić sokiem z cytryny. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Pomidora umyć, przekroić na pół i pokroić

Ugotować
Pstrągi z patelni grillowej, masło koperkowe i młode smażone ziemniaki 264

Nadeszła chwila na pstrąga z grilla. I tylko pogoda się popsuła. I pstrągi zamiast z grilla wpłynęły na talerze wprost z patelni grillowej, razem z ziołowym masłem i usmażonymi na chrupko, młodymi ziemniakami. Ocieramy skórkę ze sparzonej cytryny a samą cytrynę wyciskamy. Pstrągi oczyszczamy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Skrapiamy ryby z zewnątrz i wewnątrz sokiem z cytryny, osypujemy solą, pieprzem(...)Zanim ziemniaki były dobre, ich smażenie zajęło mi około 40 minut. Patelnię grillową bardzo mocno rozgrzewamy. Bardzo, bardzo mocno. Dzięki temu skóra ryby nie przylepi się Wam do patelni. Pstrągi można dla pewności lekko skropić oliwią. Kładziemy ryby na patelni i na sporym ogni grillujemy, w zależności od wielkości ryby, około 5-7 minut z każdej strony. Odwracajcie ją delikatnie

Karo in the Kitchen
Pieczony pstrąg na puree z marchewki 228

Dziś pieczony pstrąg na puree z marchewki. Jeśli wypróbowaliście już łososia na puree z kalafiora , czas na rybę w całości. Ja użyłam pstrąga tęczowego, ale myślę, że świetnie sprawdzi się w tym daniu także dorada czy okoń morski (labraks). Ryba wygląda bardzo zadziornie, ale danie jest delikatne – szczególnie marchewkowe puree z dodatkiem chrzanu jest warte uwagi. Bałam się tego(...)kulinarnego eksperymentu, ale wyszło fantastycznie. Wizualnie chyba także niczego sobie! Pstrąg w całości na puree z marchewki: 4 wypatroszone pstrągi lub inne ryby o białym mięsie niepełne 1/2 szklanki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 łyżka miodu 1 duży, wyciśnięty ząbek czosnku 1-2 limonki (1 łyżka soku + do dekoracji) 1 łyżeczka sosu rybnego (można pominąć) posiekana

Poezja smaku
Grillowany pstrąg z pietruszką i tymiankiem 228

Pyszny pstrąg tęczowy w wersji z grilla - latem z ogrodowego, zimą z piekarnika lub patelni grillowej. Nadziany tymiankiem, pietruszką i cytryną jest aromatyczny i soczysty. Bardzo prosty i szybki w wykonaniu :) Pstrąg z grilla to zdrowy, łatwy i smaczny obiad!   SKŁADNIKI (dla 2 osób) 2 pstrągi tęczowe patroszone  1 cytryna 4 gałązki tymianku 1/2 pęczka natki pietruszki

Moje Kuchenne Rewelacje
Czarne fettuccine z parowanym pstrągiem i warzywami 190

pożywny obiad z pomocą parowaru. Takie obiady uwielbiam bo robią się same, a ja mam czas na przygotowanie jakiegoś fajnego deseru.  2 porcje Składniki:  2 pstrągi 4 plastry cytryny mały brokuł 4 gniazdka makaronu fettuccine z dodatkiem atramentu z kałamarnicy 1 duży pomidor 1 szalotka 4 ząbki czosnku pęczek pietruszki pieprz cytrynowy i sól do smaku(...)odrobina oliwy Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Wypatroszone pstrągi myjemy, doprawiamy  solą i pieprzem cytrynowym z obu stron, do środka wkładamy po 2 plastry cytryny i dużo pietruszki, całego pstrąga skrapiamy oliwą i zawijamy w folie aluminiową. Pstrągi układamy na dolne piętro parowaru, na górne układamy różyczki brokułu i wszystko parujemy 25 minut. W tym czasie gotujemy makaron zgodnie

Niezły Młynek
Oszukany łosoś czyli pstrąg łososiowy :) 195

Zacznijmy od tego że wpadłam przed świętami do Lidla i miałam do wyboru perliczkę całą,gęś całą, kaczkę całą, pstrąga łososiowego i jakieś tam inne ryby ale pstrąg był duuuży. Ogólnie poszłam z zamiarem kupienia gęsi ale waga 5,5 kg to mnie powaliła i stwierdziłam że jak na obiad dla 2 os to trochę przesada. Więc złapałam pstrąga łososiowego(...)takiego utuczonego około 800-900 g a że pojechałam na zakupy głodna to jeszcze złapałam perliczkę ale o niej w innym poście. Zacznijmy od pstrąga, składniki podstawowe (chociaż nie... od miesiąca jeżdżę do Lidla i nie mogłam upolować rozmarynu) Składniki 1 pstrąg łososiowy (mój więcej niż 800 g) 1 cytryna kilka gałązek rozmarynu suszone pomidory grubo zmielony pieprz sól olej

Piekielna Kuchnia Pati
Pstrąg grillowany z cebulką 159

Śwież rybka to doskonały pomysł na obiad lub kolację. Dzisiaj proponuję grillowanego pstrąga, dobrze przyprawionego. Pstrąg nadaje się do pieczenia w całości, a mięsko trzyma się i nie rozpada. Przygotowując pstrąga możemy odcinać głowę lub ją pozostawić. U mnie wersja bez głowy. SKŁADNIKI 2 oprawione pstrągi 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu. 1 łyżka przyprawy do ryb sok z cytryny(...)cebule 1-2 łyżki oliwy bazylia do oprószenia 1/2 cukinii WYKONANIE U mnie pstrąg kupiony w Lidlu, patroszony. Wystarczy wypłukać. Cebule obieramy i kroimy w piórka.  Do oliwy dodajemy bazylię sól , pieprz, przyprawę - mieszamy. Marynatą nacieramy rybę, do środka wkładamy skrojoną cebulę. Na wierzch zostawiamy kilka plastrów. Wyciskamy na pstrąga sok z cytryny i pozostawiamy przynajmniej na 2 godziny

W kuchennym oknie Ewy
Włosko-polskie risotto ze świeżym pstrągiem i kurkami 164

pani zwraca się do faceta jarającego szluga w kolejce w banku - przepraszam ale tutaj nie można palić - na co on - wiem ale ja się nie zaciągam... Risotto ze świeżym pstrągiem i również takowymi kurkami Podstawowymi składnikami risotto są oczywiście: ryż, masło, cebula, wywar/rosół, niekiedy białe półwytrawne wino, czas. Ja zawsze używam dodatkowo oliwy i coś zielonego - tu akurat szczypiorek(...)mamy pół/pół - tj. ile ryżu tyle dodatków do niego. W poprzednim poście zachwalałem rarytasy ze sklepu rybnego w Pruszczu Gdańskim, w tym między innymi naszego głównego bohatera - pstrąga . I będąc na pomorzu nie należy kojarzyć ryb tylko i wyłącznie z tymi, które żyją w wodach słonych. Mając do wyboru wiele rozmaitości, kupiłem duuuży filet pstrąga, który następnie został

Right Behind The Kitchen
Pstrąg gotowany 204

Dwie ryby na świecie (póki co) mogłabym jeść nieustannie - łososia i pstrąga. Lubię je zwłaszcza w wersji "na parze" bądź, jak w przypadku pstrąga, "gotowanej". Przygotowuje się go bardzo szybko, jest sycący, przepyszny i, co w rybach szczególnie ważne, ma więcej mięsa niż ości :) Ja gotuję pstrąga w osolonej tylko wodzie z warzywami, ale wiem, że istnieją również zalecenia(...)umieszczać rybę w wywarze o zdecydowanym smaku - moim zdaniem zabija on to, co w samej rybie najlepsze. PSTRĄG GOTOWANY Składniki: - pstrąg - włoszczyzna - sól - ziele angielskie - liść laurowy - cytryna Przygotowanie: Rybę patroszymy i myjemy. Wodę zagotowujemy wraz z warzywami oraz solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy temperaturę, by woda nie bulgotała i wrzucamy pstrąga. Gotujemy

Życie zamknięte w smaku