Dziś zapraszam Was na szybką i pyszną sałatkę rybną, która pięknie prezentuje się na stole. Jeśli lubicie pstrąga i cenicie smak warzyw, ta sałatka jest dla Was. Spróbujcie. W kilka chwil możecie wyczarować naprawdę dobre danie. Składniki: (dla 2 osób) około 12 różyczek zielonego brokuła + osolona woda 2 łyżeczki majonezu duża szczypta soli ziołowej 2 puszki pstrąga w puszce(...)sosie pomidorowym Graal ozdobne naczynia do podania Przygotowanie: Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, około 10 minut. Do miseczki przekładamy całego pstrąga wraz z sosem pomidorowym. Rozgniatamy go widelcem. Dodajemy 2 łyżeczki majonezu i szczyptę soli ziołowej, mieszamy. Ugotowane, przestudzone różyczki brokuła drobno kroimy (zostawiając dwie sztuki do dekoracji). Przekładamy do miseczki z rybą. Całość mieszamy, próbujemy. Opcjonalnie
Słodkie okruszkireguły pasty rybne przygotowuję z twarogu i filetów rybnych w pomidorach. Ale odkąd posmakował mi wędzony pstrąg, wymyślam różne pasty z jego udziałem. Oto jedna z nich. Składniki: 6 jajek 2 wędzone pstrągi 4-5 korniszonów 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka octu jabłkowego/winnego lub soku z cytryny 1 łyżka majonezu 3-4 łyżki gęstego jogurtu pół pęczka koperku sól(...)Jajka ugotować na twardo z łyżeczką soli. Po ugotowaniu zalać szybko zimną wodą i natłuc, by łatwiej było je obrać. Obrane jajka zetrzeć na grubej tarce, dodać mięso z pstrągów (bez skóry, kręgosłupa i ości), pokrojone w kostkę korniszony, posiekany koperek i wymieszać z pozostałymi składnikami. Podawać z pieczywem
Czerwień i błękitDobrą rybę można jeść codziennie. Mnie na pstrąga naszła dziś ochota. Nie zastanawiając się zbyt długo upiekłam go z dodatkiem natki pietruszki i cytryny. Przepyszny Składniki: 1 sprawiony pstrąg 1 pęczek natki pietruszki sól świeżo mielony pieprz pół cytryny Wykonanie: Pstrąga myjemy, oprószamy solą i pieprzem wewnątrz i zewnątrz ryby. Do środka ryby wkładamy gałązki natki pietruszki oraz plastry
Z Majeczką w kuchniSkładniki: 2 świeże pstrągi 1/3 kostki masła świeży koperek natka pietruszki czosnek polski 1- 2 ząbki w zależności od wielkości 1/2 szt. cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Pstrąga oczyściłam, dokładnie umyłam , skropiłam sokiem z cytryny. Z każdej strony posypałam pieprzem, solą , rozdrobnionym czosnkiem. Na dwie godziny włożyłam do lodówki. Piekarnik zagrzałam do temperatury 200 stopni. Pstrąga położyłam
Darcia w kuchniplacek tortilla 1 puszka Filetów pstrąga w sosie paprykowym Graal 100 g brukselki Brukselkę oczyścić , zalać wodą i ugotować do miękkości , ok 10-12 min. Odcedzić. Jeszcze gorącą przełożyć do miseczki, dodać całą puszkę Pstrąga w sosie paprykowym, wymieszać. Tortillę podgrzać w mikrofali, nałożyć na placek całe nadzienie, zwinąć, zabezpieczyć papierem.. i smacznego. Od firmy Graal dostałam(...)testowanie pyszne rybki w puszkach . Można z nich przygotowywać różne potrawy i nadzienia. Dziś użyłam pstrąga w sosie chrzanowym jako nadzienie do naleśników. http://www.graal.pl/?page_id=63
Gotowanie jest łatwepstrągi pół pomarańczy 2 łyżki oliwy sól tymianek mąka do panierowania olej do smażenia ziemniaki sól pieprz papryczka słodka 1 łyżka surówka z kapusty 400 g kapusty kiszonej 1 cebula 1 jabłko 1 marchewka 2-3 łyżeczki cukru szczypta soli szczypta pierzu ziołowego olej nie rafinowany Pstrągi umyć i oskrobać, naciąć ukośnie z obu stron, porządnie oblać sokiem z pomarańczy(...)tłuszczu) Kapustę dobrze odcisnąć z kwasu, Jabłko i marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w półtalarki i doprawić surówkę, solą, pieprzem i cukrem oraz olejem ciemnym nie rafinowanym. Pstrągi opanierować w mące i usmażyć tuż przed podaniem
Gotowanie jest łatwewłaśnie w takich warunkach - twarze wystawione do Słońca, ale wszyscy mocno okutani z powodu zimna. Robiąc zakupy, postanowiłam poszukać czegoś wędzonego na dzisiejszy posiłek i znalazłam sklepową nowość - wędzonego pstrąga tęczowego. Z połączenia smaków wyszło coś naprawdę pysznego. Składniki : dwie garści mieszanki mizuny, musztardowca i rukoli (może być jakakolwiek sałata) kilka liści bazylii (u mnie odmiana bordowa(...)wędzonego pstrąga pół melona 2 ogórki gruntowe jalapeno 3 łyżki oliwy sok z połowy cytryny szczypta grubej soli Na mieszankę sałat wyłożyć ogórki pokrojone w plastry, melona pokrojonego w kostkę, rozdrobnionego w palcach wędzonego pstrąga, rozdrobnione chili. Całość skropić oliwą i sokiem z cytryny, a następnie posypać solą. I gotowe :) ----------- Podobne: Sałata z melonem
Weekendy w domu i ogrodzieRyba na moim stole gości raz w tygodniu. Dlatego staram się urozmaicać dania rybne. Pstrąg w papilotach jest daniem łatwym w przygotowaniu i dość szybkim Skladniki porcja na 2 osoby 2 pstrągi 2 cebule 2 papryki 2 łyżki masła czosnkowego 1/2 łyżeczki ziaren kolendry sół i pieprz do smaku 2 gałązki cząbru świeżego ( nie koniecznie) 4 gałązki kolędry świeżej(...)kawalki folji aluminiowej Wykonanie Cebule , paprykę kroimy w paski . Folię smarujemy masłem na to wykładamy cebulę i papryke .i świeżą kolędre. Umyte i wysuszone pstrągi posypujemy dokladnie: solą ,pieprzem ,ziarnami kolędry. z każdej strony i w środku też. Kładę go na folię Do środka daję cebule,papryke i gałązke zieleniny. Na rybe wykładam reszte cebuli, papryki i gałązke cząbru
Eli GotowanieBardzo lubię pstrągi . Maja delikatne mięso i łatwo przechodzą zapachem i smakiem warzyw . Dlatego łatwo je przyrządzić . Dlaczego jeszcze je lubie? W duszonych ości łatwo odchodzą od mięsa . Lepiej trzymają sie kręgosłupa . Niestety w smażonych ości trzymają sie mięsa , odrywają od kręgosłupa ,dlatego jest z nimi więcej problemów. Składnik 2 pstrągi 6 jabłek 2 cebule 1 łyżka masła świeża(...)rądla ,dodać masło i lekko poddusić . W tym czasie sprawić rybę ( sposób sprawiania w poradach) natrzeć solą i pieprzem do środka włożyć bazylię, ułożyć na jabłkach , pozostałą częścią przykryć pstrągi , dodać 1/2 szklanki wody lub bulionu i dusić na wolnym ogniu 25 minut w temperaturze 180 stopni . Po tym czasie ryba jest gotowa
Eli GotowanieWspominałam już przy okazji niskocholesterolowego miksu warzywnego , że chciałam przyrządzić rodzicom obiad, spełniający kryteria kuracji dla osób o podwyższonym poziomie cholesterolu. Poza tamtymi warzywami przygotowałam wtedy rybę - pstrąga łososiowego i połączyłam do z idealnym dla tego typu wyników krwi awokado oraz odtłuszczoną mozzarellą i migdałami. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject(...)Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); PSTRĄG ŁOSOSIOWY POD KOŁDERKĄ Z AWOKADO, MOZZARELLI I MIGDAŁÓW Składniki: - 4 filety pstrąga łososiowego - 1 awokado - 1 kulka odtłuszczonej mozzarelli - 100 gram migdałów w płatkach - 1 limonka - natka pietruszki - pieprz
Życie zamknięte w smakuDzisiaj prezentuję pieczonego pstrąga. Dostępny w większości sklepów sieciowych w Polsce. Bardzo smaczna ryba a i ości nie ma zbyt wiele. Piekłam go na folii aluminiowej, dzięki czemu nie przyklejał się do blachy i łatwo można było go podać. Składniki: Dowolna ilość pstrągów Przyprawa do ryb Por Pomidory dowolna ilość Sól Oliwa Folia aluminiowa Wykonanie: Pstrąga oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Przyprawiamy
Smaki EwyPiątek, no i rybka na obiad. Ten piątek zakorzenił się u nas przez lata, ale to w sumie dobrze, bo ryby są zdrowe. Dzisiaj pieczony pstrąg łososiowy z aromatycznym koperkiem. Pycha. Składniki: Filety pstrąga łososiowego ( ok. 2 x 200 gram ) Sok z ½ cytryny Sól ½ pęczka koperku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju Wykonanie: Z filetów usuwamy ości ( bardzo dobrze sprawdza(...)przyprawiamy solą. Koperek drobno kroimy i mieszamy z masłem oraz olejem. Przygotowaną masę nakładamy na rybę. Pozostawiamy chwilę do zamarynowania. W tym czasie możemy przygotować np. ziemniaki do obiadu. Pstrąga pieczemy w temp. 180 o C przez ok. 15 minut. Dzięki foli aluminiowej łatwo rybę można umieścić na talerzu. Podajemy z ziemniakami i surówkami. SMACZNEGO
Smaki Ewywiem, ale dla mnie ten czas tak szybko biegnie. Kolejny piątek i kolejna rybka. Dzisiaj polecam pstrąga smażonego na masełku z chrupiącą skórką. Poezja i doskonałość w swojej prostocie. Składniki: Dowolna ilość pstrągów ( 1 średni na „głowę” ) Sól Mąka – do oprószenia Masło klarowane Wykonanie: Z pstrągów usuwamy łuski i głowy. Myjemy i osuszamy. Solimy. Obtaczamy w mące i smażymy
Smaki Ewykażdej postaci, ale ta była wyjątkowo smaczna. Polecam kochani! Wbrew pozorom to dość szybki obiad a mimo to bardzo elegancki i wykwintny. Składniki: 350-400 gram filetu z pstrąga łososiowego (uwaga, pozbawiamy ości gdyż są dość cienkie i drobne a bardzo "upierdliwe") 4 plastry szynki parmeńskiej (lub prosciutto, serrano) sól pieprz ćwiartka cytryny+ ćwiartka do podania lub limonki(...)duszę kilka chwil, dodaję posiekane orzechy włoskie oraz ugotowaną kaszę gryczaną. Dodajemy 2-3 łyżki wody, przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy całość kilka minut Ryba.. Filet z pstrąga kroję na 4 części, przyprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny z każdej strony. Następnie zawijam każdy kawałek w rulon i ponownie każdy rulon zawijam w plaster szynki parmeńskiej. Takie
Mango PapajaKiedy nie mam czasu na gotowanie to wybieram najszybsze, a zarazem najzdrowsze dania. Ryby warto wprowadzić do naszego jadłospisu i zjadać kilka razy w tygodniu. W tym wydaniu grillowany pstrąg łososiowy z grillowaną fasolką szparagową z ryżem. :) Składniki: 1/2 filetu pstrąga łososiowego porcja fasolki szparagowej 1/4 woreczka brązowego ryżu 1 łyżeczka oliwy z oliwek pieprz cytrynowy zioła prowansalskie(...)kilka oliwek Sposób przygotowania: Filet z pstrąga dokładnie myjemy i osuszamy. Przyprawiamy pieprzem cytrynowym i ziołami prowansalskimi. Odstawiamy do lodówki na kilka minut. Fasolkę gotujemy na wrzącej wodzie ok. 5 minut. Rybę i fasolkę grillujemy na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. Ryż mieszamy z oliwą, oliwkami i przyprawami. Wszystko podajemy razem. Smacznego
Truskawkowa Fiesta