już kiedyś wspominałam mój Mężuś uwielbia ryby, a najbardziej w tym wydaniu. Pieczone w piecu, nadziane czosnkiem i ziołami, delikatnie oprószone przyprawą, soczyste, pyszne... Polecam!!! Składniki na pstrąga z pieca na 1 porcję 1 wypatroszony pstrąg 1 ząbek czosnku 2-3 gałązki natki selera lub pietruszki (selera jest o wiele lepsza i naprawdę polecam) przyprawa do ryb DO PODANIA: masło(...)Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Rybę myjemy, osuszamy i posypujemy przyprawą do ryb (w środku i na zewnątrz). Natkę i czosnek drobno siekamy, dokładnie mieszamy i nadziewamy rybę. Pstrąga wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut (nie dłużej bo rybka wyschnie). Wyjmujemy, przekładamy na talerz, podajemy z masełkiem i cytrynką. Gotowe
Rozpustne gotowanieNaszła mnie ochota na zupę rybną, a akurat w domu miałam pstrąga łososiowatego oraz zalegającą puszkę małży i tak oto powstała ta zupka. Polecam, bo jest smaczna i syta :) Składniki: 1 litr bulionu (najlepiej rybnego) 1 torebka (100g) mieszanki ryżu dzikiego i parboiled Kupiec 1 puszka wędzonych małży w oleju 300 g fileta z pstrąga łososiowatego 100 g kukurydzy(...)przykryciem do czasu aż się zagotuje. W tym czasie kroimy rybę w dość dużą kostkę, a małże odsączamy z oleju. Wrzucamy do garnka kukurydzę, ryż i dodajemy pstrąga oraz małże. Przykrywamy i gotujemy jeszcze około 15 minut, aż ryż zmięknie a ryba nie będzie surowa. Doprawiamy wszystko tymiankiem, imbirem, papryką, cukrem oraz solą i pieprzem i wlewamy
Symfonia smakowawymagają szczególnie długiej obróbki termicznej i dadzą się ugrillować w ciągu, powiedzmy, pół godziny. Dlatego tak popularna na grillu jest karkówka wieprzowa, filety i nogi z kurczaka , łosoś , pstrąg , szaszłyki czy nawet bardziej obrobione produkty w rodzaju kiełbasek i wędzonych nóg z kurczaka. W przeciwnym razie potrzebne są dodatkowe zabiegi, które mają na celu uchronienie mięsa przed przesuszeniem lub wręcz(...)ruszcie, ale musimy zrobić też coś dokładnie odwrotnego niż w przypadku tłustych mięs, a więc dodatkowo nawilżyć odpowiednim do danego produktu tłuszczem. Dlatego grillując bakłażana, cukinię, paprykę czy pstrąga nacieramy je najpierw niewielką ilością oliwy. W przeciwnym razie mogą się przesuszyć lub przypalić. Zwykle grillujemy bezpośrednio na ruszcie, ale nie zawsze jest to wskazane lub możliwe Niektóre produkty wymagają wysokiej
Kulinarna PokusaPstrąg na sposób francuski Składniki 4 filety z pstrąga tęczowego 4 małe cukinie 4 małe pomidory duża cebula 2 ząbki czosnku cytryna 6 łyżek oliwy z oliwek łyżeczka suszonego oregano zielona pietruszka sól , pieprz Przygotowanie Umyte cukinie ( ze skórką ) pokroiłem na małe kawałki. Pomidory sparzyłem, obrałem ze skórki , pokroiłem na ćwiartki. Cebulę pokroiłem w drobna kostkę , a ząbek czosnku(...)smażyłem jeszcze ok. 10 minut, dodając wyciśnięty ząbek czosnku i oregano . Jarzyny muszą być chrupiące , lekko twardawe. Na drugiej patelni rozgrzałem pozostałą oliwę i podsmażyłem krótko posolone filety z pstrąga ( po 5 minut z każdej strony ). Ułożyłem na talerzu z małym ratatouille , posypałem zieloną pietruszką , polałem sokiem z cytryny
R'n'G KitchenPyszny i delikatny w smaku. W sam raz na obiad lub lekką kolację. Składniki 4 sprawione pstrągi 1 mała główka kapusty 4 pomidory 2 cebule 1 limonka 50 g masła 4 ząbki czosnku po łyżki drobno posiekanej zieleniny (natka pietruszki ,kolendra,rozmaryn) sól ,pieprz Przygotowanie Kapustę opłukać ,oczyścić z zewnętrznych i uszkodzonych liści ,włożyć na 6-8 min do osolonego(...)wrzątku ,wyjąć ,osączyć i przestudzić. Oderwać 8 liści. Z każdego ostrożnie ściąć grubsze nerwy ,uważając ,aby go nie uszkodzić. Posmarować połową masła. Pstrągi opłukać z zewnątrz i od środka. Osuszyć. Pomidory pokroić w plasterki. Lionkę sparzyć ,skórkę zetrzeć ,z miąższu wycisnąć sok. Następnie skropić nim ryby z zewnątrz i od środka. Oprószyć solą i pieprzem. Pstrągi nadziać plasterkami pomidora
R'n'G KitchenNaszło mnie na porcje ryby. Padł wybór na pstrąga łososiowego. Fajny, szybki prosty sposób przygotowania, możemy tez tak ugrillować Składniki: płat pstrąga łososiowego 4 łyżki masła 1 łyżka papryki słodkiej kilka gałązek lubczyku kilka gałązek oregano sól,pieprz sok z cytryny Wykonanie: Pstrąga nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Lubczyki oregano siekamy drobniutko,łączymy z papryką
Z Majeczką w kuchnidziwię - sama miałam opory, gdyż bardzo nie lubię mięs/ryb na słodko. Choć od razu dopowiem, zdecydowanie lepiej pasowałby łosoś. Klasyczny, elegancki i wybitny łosoś. Choć pstrąg też daje radę! Oczywiście, jeśli jest dobrze przygotowany, czyli nie zrobi się suchy od przesmażenia lub nie pozostanie nadal surowy od niedosmażenia (serio, tak się da). Świetnie będzie smakować(...)ryżem lub młodymi ziemniaczkami. Zapraszam więc na wędrówkę po zakamarkach moich dziwnych upodobań kulinarnych. PSTRĄG W SOSIE TRUSKAWKOWYM /własny;/ dla 2 osób 300g filetu z pstrąga sok z cytryny sól, pieprz 350g truskawek 1 szklanka bulionu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka cukru przyprawy: gałka muszkatołowa, suszona kolendra pieprz świeżo mielony do podania: posiekana natka pietruszki
W kuchni Karmel-itkipowie ryba? :) Powie, że jest bardzo zdrowa i poleca się na obiad :) Dzisiejsze wydanie pstrąga jest bardzo proste. W domu oprócz pstrąga, trzeba mieć naprawdę niewiele rzeczy, aby przygotować zdrowy i treściwy posiłek dla całej rodziny :) Składniki: 2 pstrągi cytryna garść koperku garść pietruszki ząbek czosnku masło sól i pieprz Przygotowanie: Rybę oprawić, umyć i dokładnie osuszyć. Cytrynę sparzyć
ChilliJemyryby hodowlane, więc metali ciężkich jest zdecydowanie mniej. Dobra hodowla daje też dobre ryby. Polecam hodowle polskie (zdecydowanie odradzam ryby sprowadzane z Azji),które spełniają wysokie normy jakości. Pstrągi, które są dzisiaj głównym elementem przepisu to ryby mające wysokie wymagania środowiskowe, by żyć potrzebują bardzo czystej wody i dobrego pokarmu (byłam w hodowli pstrąga, widziałam, polecam:)). Lubię ryby nie tylko(...)może przede wszystkim) też dlatego, że są pyszne i banalne w przygotowaniu. W bardzo krótkim czasie możemy wyczarować smaczne i niebanalne danie. Składniki (dla dwóch osób): 2 pstrągi tęczowe (filet) 4 suszone pomidory w oliwie 3 plasterki cytryny pokrojone na pół tymianek (u mnie suszony) sól koperek świeży Przygotowanie: Ryby umyj i osusz. Połóż na papierze do pieczenia, dopraw solą
pyszne zdrowościIdealny przepis na idealnego pstrąga. Palce lizać! Składniki: 4 pstrągi, 6 małych cebulek, ½ litra białego wina, ¼ litra bulionu warzywnego, 1 łyżka masła, 2 goździki, 2 listki laurowe, sól do smaku, pieprz do smaku, natka pietruszki, masło. Wykonanie: Cebulkę drobno pokroić i zrumienić na maśle. Natkę pietruszki posiekać, zalać winem, bulionem, dodać liście laurowe i goździki, następnie zagotować. Włożyć sprawione pstrągi
Tradycyjna KuchniaPyszny, lekki i obiad: grillowany pstrąg łososiowy ze szparagami, cukinią i papryką. Masło estragonowe dodaje mu delikatności i niezwykłego aromatu :) SKŁADNIKI (na 4 porcje) 500-600 g płata pstrąga łososiowego 4-5 łyżek masła 4 łyżki posiekanych listków estragonu łyżeczka soku z cytryny pęczek zielonych szparagów 1 średnia cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka żółta sól pieprz PRZYGOTOWANIE Z ryby
Moje Kuchenne RewelacjeCiekawostka-sam mózg w 60% swojej suchej masy składa się z tłuszczu.I spora porcja białka.Porcja wynosi ok. 360 Kcal które strawimy maxymalnie w ciągu 4 godzin. Wędzonego pstrąga można zastąpić wędzonym łososiem lub "chudszymi" malutkimi krewetkami holenderskimi. Do garniszu można dodać kapary lub suszone pomidory odsączone z zalewy. SKŁADNIKI: 50 g oliwy lub dobrego oleju rzepakowego 1 cebula(...)mąki 400 ml bulionu drobiowego 2 łyżki soku z cytryny 200 ml mleka 3 łyżki siekanego koperku 125 g gęstej kwaśnej śmietany lu crème fraîche 2 wędzone pstrągi 1 cebulka dymka ze szczypiorem sól i pieprz do smaku Wykonanie: Posiekaną cebulę zeszklic na rozgrzanym oleju Do cebulki dodać kostki ziemniaka,zamieszać i rozsypać po tym mąkę Wszystko podsmażać
Sztuka gotowania w/g SamiryŁosoś z piekarnika w ziołowej oprawie Pstrąg z piekarnika Sola zapiekana ze szpinakiem i serem Dorsz atlantycki z piekarnika Pstrąg smażony Łosoś na parze Łosoś smażony Łosoś z piekarnika Dorsz atlantycki w sosie czosnkowo-koperkowym Pstrąg łososiowy na parze Dorsz atlantycki w cytrynie Smażony
Passions hobbies lifeWłaściwie jedynym minusem pstrąga jest duża ilość ości. Cała reszta to plusy - delikatne, białe, chude mięso, stosunkowo duża jak na ryby słodkowodne zawartość kwasów omega-3, łatwe przygotowanie... Najpopularniejszą formą przygotowania pstrąga jest pieczenie lub grillowanie w folii. Ale gwarantuję Wam, że moja propozycja jest równie smaczna - pstrąga pieczemy w piekarniku obłożonego warzywami a po wyjęciu zyskujemy pełen obiad
Milion SmakówPieczony pstrąg tęczowy i frytki! Pomysł jak obniżyć kaloryczność popularnego dania. Zamiast smażyć - piecz! Pieczona ryba smakuje o wiele wyborniej niż ta smażona. Rybę aby była soczysta wstawiaj zawsze do gorącego pieca np. 200 - 220 stopni C i piecz w krótkim czasie, w zależności od wielkości nawet od 8 minut do 20 max. Ziemniaczki, frytki lub warzywa zawsze dokładnie myjemy(...)Polecam! SAŁATKA Z ROSZPONKĄ DO OBIADU: - 3 garście umytej roszponki - 1 duży pomidor - 5 rzodkiewek - kilka czarnych oliwek dresing: oliwa z oliwek, sok z limonki, 1 łyżeczka miodu, sól PSTRĄG TĘCZOWY PIECZONY: - 1 szt. pstrąga tęczowego (lub filet) - 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka klarowanego masła, sól morska, Z w/w składników robimy w kubeczku marynatę, zalewamy rybę. Wstawiamy
SMYKWKUCHNI