Składniki: 1 pstrąg 0,5 l woda 2 łyżki octu 0,25 l wino czerwone 1 p. włoszczyzny (2 marchewki,1.2 seler,1 pietruszka) 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego Sól, pieprz Żelatyna 1 białko do sklarowania Wykonanie: Do garnka wlać wodę, wino,ocet, obraną i umytą włoszczyznę, liść, ziele angielskie, sól i odrobinę pieprzu. Gotować 15 minut. Podczas(...)gotowania wywaru, pstrąga wyfiletować, umyć i nadać mu kształt w jakim go chcemy podać, pomagając przy tym sobie np. patyczkiem do szaszłyków, nicią kucharską, wykałaczkami. Po ugotowaniu nadanie naszej rybce kształtu nie będzie już możliwe. Po 15 minutach gotowania wywaru, włożyć do niego ukształtowaną przez nas rybkę, która natychmiast nabierze błękitnego koloru. Gotować jeszcze 30 minut na bardzo małym ogniu
Kulinarny karnet ChristopheraTrout with citrus. Składniki. 2 pstrągi 0,5 cytryna 0,5 pomarańcza 1 cebula czerwona 1 por biała część 0,5 koper włoski 1 łyżka koperek posiekany przyprawa Kucharek przyprawa do ryb tymianek oliwa z oliwek olej do smażenia masło Wykonanie. Pstrągi wyczyścić, oskrobać z łusek, umyć, osuszyć. Doprawić przyprawą do ryb. Odstawić na 15 minut. Cytrynę(...)kopru włoskiego pokroić w piórka i przesmażyć na oleju z dodatkiem masła. Doprawić przyprawą do dań Kucharek i tymiankiem. Dodać pomarańczę i cytrynę, chwilę poddusić. Na koniec dodać koperek. Pstrągi napełnić częścią farszu, związać nicią i opiec na patelni grillowej, obłożyć pozostałym farszem. W wersji drugiej. Farsz rozłożyć w naczyniu do zapiekania, na farsz położyć pstrągi, skropić
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 2 patroszone pstrągi, 2 plasterki cytryny, 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego, 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki, 1 łyżka oliwy z oliwek. Przygotowanie: Pstrągi dokładnie myjemy pod zimną wodą. Następnie osuszamy je papierowymi ręcznikami. Przygotowujemy marynatę z oliwy z oliwek, soli, pieprzu cytrynowego i natki pietruszki. Taką marynatą nacieramy mięso pstrąga. Odstawiamy rybki(...)najmniej 30 minut do lodówki. Na każdym pstrągu układamy plasterek cytryny. Owijamy je folią aluminiową i grillujemy ok. 20 minut
Aga w kuchniBardzo szybka i smaczna potrawa. Pstrąg smażony na masełku z cebulką, warto spróbować. Potrzebujemy: Jednego pstrąga, chyba że mamy więcej chętnych, pół soku z cytryny, sól pieprz, jedna cebulka, masło klarowane, mąka. Wykonanie: Pstrąga nacieramy solą, pieprzem, od środka również. Wyciskamy sok z cytryny. Obkładamy plastrami cebuli, odstawiamy do lodówki na ok 2 godz.Można na dłużej. Po wyjęciu(...)lodówki ściągamy cebulkę. Obtaczamy rybę w mące ( będzie bardziej chrupiąca). Masło rozpuszczamy na patelni. Smażymy pstrąga najpierw na dużym ogniu, następnie na mniejszym, obracamy. Pod koniec smażenia dodajemy cebulkę i lekko podduszamy Podajemy z ziemniaczkami , frytkami itp. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewytajniki zdrowego żywienia, wszystkiego Wam nie zdradzę od razu w pierwszym poście, bo o czym będę pisała dalej :P Więcej wskazówek będzie wraz z kolejnymi postami. :) Pstrąg gotowany na parze w liściach Jarmużu SKŁADNIKI: - 2 pstrągi - 1 pęczek Jarmużu - 6 ząbków czosnku - pęczek natki z pietruszki - mały pęczek koperku - 2 plasterki cytryny - 1 łyżka estragonu, tymianku(...)pieprzu cytrynowego, ziół prowansalskich - sól -pieprz PRZYGOTOWANIE: Najpierw czyścimy pstrągi pod bieżącą wodą z łusek. Następnie odcinamy płetwy, łby i ogony. Oczyszczone pstrągi posypujemy solą i pieprzem z każdej strony i w środku. Odstawiamy na chwilę, po czym odsypujemy wszystkimi przyprawami, faszerujemy natką z pietruszki i ząbkami czosnku. Teraz trzeba umyć i pokroić jarmuż. Gdy mamy
Zainspiruj się kuchniąmoim przepiśniku od dłuższego czasu, więc pora, aby ukazał się na świetle dziennym. Bardzo lubię ryby, mogłabym je jeść codziennie przygotowywane na różne sposoby. W dzisiejszym wpisie prezentuje pieczonego pstrąga z piekarnika. Pycha! Składniki: 2 średnie pstrągi 1 duża cytryna 2 ząbki czosnku pieprz cytrynowy sól folia aluminiowa Sposób przygotowania: Jeśli pstrąg jest wypatroszony to go myjemy i oczyszczamy(...)następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy go do miski. Solimy, pieprzymy, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cytrynę kroimy na plasterki, wkładamy 3 plastry do środka, na spód i wierzch. Pstrągi wkładamy do lodówki na całą noc, aby nabrały większego smaku i aromatu. Po opłyniętym czasie ryby przekładamy do foli aluminiowej, ale wcześniej nasmarujemy ją masłem, aby nic nie przywarło. Pieczemy
Truskawkowa Fiestaczteroosobowe, wzięliśmy się do pracy, a każda grupa przyrządzała coś innego. Laura ( Cafe Babilon ), Martyna ( Smakiem Pisany Blog ), Piotr ( San Jacinto ) i ja, Karmel-itka, zajęliśmy się okrasą z pstrąga wędzonego. Coś na kształt francuskiego rillettes, co smakowało mi bardzo! Zresztą, inaczej bym niawet nie wspominała tej receptury na blogu. Ale uważam, że wymaga uwiecznienia i zamieszczenia tutaj, gdyż jest(...)przepis z górnej półki. OKRASA Z PSTRĄGA WĘDZONEGO NA ŻYTNIM CHLEBIE Z SAŁATKĄ Z OGÓRKA Z MIODEM. /przepis: Adam Chrząstowski;/ okrasa: 700g mięsa obranego (pozbawionego ości) z wędzonego na gorąco pstrąga 2-4 łyżki żubrówki 150g masła utartego "na biało " 4 łyżki posiekanej cebuli dymki 4 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki śmietany 18% sok z 1 cytryny 2 łyżki oliwy
W kuchni Karmel-itkigrzech nie spróbować, nawet jeśli nie jest się miłośnikiem chrzanu. Przepis na pastę z drobnymi zmianami w proporcjach pochodzi ze strony Jamie Oliver'a. Składniki: 1 wędzony pstrąg(...)kremowego serka, 3 czubate łyżeczki tartego chrzanu (ze słoika), 1 cytryna, 1 pęczek szczypiorku, sól, pieprz, Pstrąg po obraniu ze skóry i wybraniu ości miał ok. 150 gram kremowego mięska - pyszne..., spróbowaliśmy, ale więcej nie podjadaliśmy :) Można użyć serka twarogowego kremowego, ale wówczas go należy posolić, a skoro mąż zakupił gotowy produkt, który już był solony, nie dodawaliśmy soli wcale
Delicious TitbitsSama tak robiłam do tej pory… żeby nie słuchać marudzenia przy stole przy obieraniu ości… Tak łatwiej… Postanowiłam jednak to zmienić i skusiłam się na zakup pstrąga. Nie chciałam eksperymentować, żeby w przypadku nieudanego eksperymentu nie zmarnować pysznej ryby. Przewertowałam kilka książek w poszukiwaniu idealnego przepisu na pieczonego pstraga, ale ciągle coś było nie tak… Składniki(...)szafce… I chciał nie chciał wyszedł eksperyment ale… udany bo nawet Małżonek (dłuugie zęby na ości;) ) pochwalił! Do ryby podałam frytki ze słodkich ziemniaków czyli batatów. Pyszne!Pstrąg pieczony – składniki:2 pstrągi2 łyżki masłakoperek (można użyć suszonego)sól, pieprz, cytrynaSos cytrusowo-miętowy:50 g masłapieprz kolorowy w ziarenkachskórka otarta i sok z 1 cytrynyskórka otarta
UgotujmyTo.plkolejna propozycja na szybką i pyszną pastę rybną na bazie białego sera. Dzisiaj wykorzystałam wędzonego pstrąga, który jest bardzo delikatny i aromatyczny. Do tego tylko jajka na twardo i żadnych innych intensywnych dodatków, żeby nie zabić smaku ryby. Natomiast zamiast zwykłego białego sera, tym razem wykorzystałam mielony serek z wiaderka, taki jakiego używam do pieczenia sernika. Przy zakupie sera warto(...)sprawdzić na opakowaniu czy jest to w 100% biały ser, bez żadnych niepotrzebnych wypełniaczy. Pasta twarożkowa z pstrągiem Składniki: 250 g wędzonego pstrąga obranego z ości i skóry 250 g białego sera dwukrotnie zmielonego 2 jajka na twardo sól pieprz Wykonanie: Rozdrobnioną rybę mieszamy w misce z serkiem, jajka obieramy i kroimy w drobną
Kulinarne przygody GatityOdwiedziłem dzisiaj sklep z niskimi cenami (codziennie) i mój wzrok padł na świeżego pstrąga. Postanowiłem tym razem spróbować usmażyć pstrąga w Papirusie Winiary. Okazało się, że był to bardzo dobry pomysł na soczystego pstrąga w ziołach:) Dzięki pergaminowi nie rozpadał się podczas smażenia, skórka nie przyklejała się do patelni i bardzo łatwo można go było obrócić. Podany z sosem cytrynowym
Gotuj z MisiemWitam serdecznie, czas grillowania trwa już w pełni, piękna pogoda zaprasza nas do ogrodu. Dziś do karkóweczki, kiełbaski i boczku dołożyłam pstrągi. PSTRĄGI Z GRILLA. SKŁADNIKI: 2 pstrągi patroszone czosnek chili, sól, pieprz oliwa z oliwek 1/2 cytryny przyprawa do ryb opcjonalnie WYKONANIE: patroszone pstrągi myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym, oliwę z oliwek mieszamy z chili, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą(...)wkładamy do wnętrza marynatę(smarujemy rybę też z zewnątrz), zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na około 2 godz. (jeśli pomyślicie wcześniej to na całą dobę), pstrągi wyjmujemy z folii aluminiowej i wkładamy do "kratki do ryb" i na grilla, smażymy po 10 min.z każdej strony,( na wierzch ryby włóż plasterki masła- doda smaku), danie jest gotowe
Kuchnia BeatyDuszony pstrąg z pieczarkami na winie to wyborne danie, które polecam szczególnie miłośnikom ryb, jest bardzo delikatne i aromatyczne, a dodatek wina białego Celebro Spain www.facebook.com/KlubCelebro nadaje mu wyjątkowego smaku . Polecam wypróbowanie przepisu . składniki na 2 porcje 2 pstrągi 20 dag małych pieczarek 10 dag startego żółtego sera cebula pęczek natki pietruszki 20 ml białego hiszpańskiego(...)półwytrawnego wina Celebro 4 łyżki masła sól pieprz przepis Pstrągi opłukujemy, osuszamy, nacieramy solą i odstawiamy na 30 minut. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki, natkę pietruszki siekamy a cebulę kroimy w kostkę. Pstrągi smażymy na 2 łyżkach masła na złoty kolor z obu stron , usmażone ryby zdejmujemy z ognia. Na drugiej patelni z drugą połową masła podsmażamy cebulę
Smakowite Daniapożądanych przez organizm tłuszczów i konkretnej dawki minerałów. W przeciwieństwie do mięsa nie zalegają one w jelicie grubym a do tego wcale nie są aż tak drogie. Proponowany dziś pstrąg to koszt rzędu 20zł/kg, kupując go spożyjemy bardzo pożywny a zarazem mało kaloryczny obiad. Dla 2 osób Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 świeże pstrągi po 250g Przyprawy: Pieprz, mięta(...)mielone ziele angielskie, majeranek, rozmaryn, mielona kolendra, mielony jałowiec, sól himalajska Sok z cytryny Masło Przygotowanie: 1/ Pstrąga na początku bardzo dokładnie myjemy, następnie odcinamy głowę dobrze naostrzonym nożem. Układamy rybę na desce do krojenia nacinamy wzdłuż rybę tak aby otworzyła się w pełni. Nie wyjmujemy kręgosłupa z ośćmi , zrobimy to dopiero po upieczeniu. 2/ Skrapiamy mięso pstrąga cytryną, dodajemy
Kuchnia PROzdrowotnaPstrąg to jedna z moich ulubionych ryb, szczególnie lubię ją z grilla lub z piekarnika, właśnie taką pieczoną w folii. Rybka ta wychodzi bardzo mięciutka i delikatna. Moim ulubionym dodatkiem do pstrąga jest cytryna, wykorzystuję do przyprawiania jego zarówno świeżą cytrynę jak i pieprz cytrynowy. Pstrąg z cytryną SKŁADNIKI: 2 świeże wypatroszone pstrągi 1 cebula 1 cytryna pieprz cytrynowy natka(...)pietruszki PRZYGOTOWANIE: Pstrąga myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy dokładnie w środku i na zewnątrz pieprzem cytrynowym. Natkę pietruszki myjemy i wkładamy do środka ryb. Ryby (każdą osobno) układamy na folii aluminiowej. Cytrynę kroimy na połówki i jedną połówką skrapiamy ryby. Drugą połówkę kroimy na plasterki. Cebulę obieramy i kroimy na kawałki. Na rybach układamy plasterki cytryny i kawałki cebuli
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki