początku października miałam przyjemność brać udział w warsztatach kulinarnych organizowanych przez Ambition w restauracji N31 Roberta Sowy. Pod czujnym okiem Mistrza i jego kucharzy uczestnicy warsztatów mieli okazję nie tylko gotować, ale też podpatrzeć i podpytać o kulinarne tajniki i sztuczki. Ja trafiłam do grupy Pastry Chef'a restauracji N31 Krzysztofa Kopcińskiego, której zadaniem było stworzenie deseru
Bon appetit mon amiejesieni powinno się znaleźć jeszcze jedno - grzybobranie! Kocham grzyby całym sercem, właściwie chyba wszystkie. Wiadomo, że najbardziej jednak te z naszych polskich lasów, a ich lista jest dłuuuuga! Dostojne sowy, grubaśne prawdziwki czy chrupiące rydze ... Podobnie jak dania z grzybami w roli głównej - dziś jedno z nich. Prosta i przepyszna zupa grzybowa. Przepis na czasie, w tym roku wysyp
Garniec Magaliepewnością większość z Was lubi miód, który świetnie sprawdza się nie tylko w deserach, ale również w kompozycjach słodko-słonych. Poniższe danie, zainspirowane przepisem Roberta Sowy, stanowi bardzo udane i smaczne połączenie łososia z miodem i musztardą, podanego z jabłkami. Publikuję je w ramach „Miodowej akcji - na pomoc pszczołom” ogłoszonej na Durszlaku.pl, której założycielka zwraca bardzo słusznie uwagę
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskarową w kubku z grzankami. Zupa pomidorowa to dla mnie zapach domu i wspomnienie dzieciństwa. To pole do kulinarnych popisów. Przepisy na zupę, nawet jeśli wzbogacone są o wyszukane składniki, zawsze opierają się na jednym, wspólnym elemencie – pomi
codojedzeniaPolaków i resztę świata w fakcie, że w Polsce rządzi populista, nienawidzący i gardzący ludźmi, bezkompromisowy, niekompetentny człowiek. Człowiek uważający się za katolika, który zupełnie nie postępuje jak przystało na katolika. Jest
codojedzeniamogłyśmy nie wykorzystać darów jesieni. Przygotowałyśmy stworki z kasztanów, ziemniaka i szyszki. Z ziemniaka i wykałaczek oraz plasteliny powstał jeż. Z szyszki, plasteliny oraz brązowej kartki papieru powstała sowa - jeśli to sowę przypomina :) Zrobiłyśmy również małego jeża. A oto nasza ludziki: Poniżej parę inspiracji na jesienne stworki
Pani domowaroboty, a dostajemy niezwykle smaczną, cudowną sałatkę, której nigdy nie mamy dość. Przepis znajdziecie tutaj. Najfajniesze babeczki Dzieci jednogłośnie i bezapelacyjnie za najfajniesze babeczki minionego roku uznały babeczki sowy :) Polecamy! Tortowo i wytrwanie czyli tort ziemniaczany z boczkiem i pieczarkami. Pychota i cudowny dodatek do obiadu, czy kolacji. U nas sprawdzał się też na zimno w czasie
Kolizje Smakówmiast które przy szukaniu własnego miejsca na ziemi brałam pod uwagę ( i dotąd żałuję, że nim nie zostało, bo jest tam pięknie i mają ZOO!). W ZOO mieszkają roześmiane sowy, Król Julian i mnóstwo innych żyjątek włochatych i mniej włochatych. Te ostatnie na szczęście są za szybką ;P Przyszedł czas na kolejne piękne miasto
Czerwona PorzeczkaTarta z sowami inaczej zwane kaniami i dynią. Polecam bo jest syta, można się najeść i do tego smaczna. Jestem miłośniczką tych grzybów które można podawać nie tylko jako kotlety. spód tarty: 200 g mąki pszennej typ 500 50 g mąki krupczatki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki przyprawa do ziemniaków 1 łyżeczka kurkumy 125 g masła 3 żółtka
wesoła kuchniaMoja mała biblioteczka jakiś czas temu powiększyła się o książkę "Gorączka lodu Gotujemy pełną parą", której autorką jest Katarzyna Błażejewska- Stuhr. Książkę otrzymałam od wydawnictwa Zielona Sowa . Moją uwagę przyciągnęły barwne, kolorowe strony. Kierowana jest do czytelników 15+, ale to wcale nie oznacza, że nie można zaprosić do wspólnej zabawy i gotowania swoich młodszych pociech (oczywiście(...)ilustrację potrawy. Myślę, że ta książka to świetny sposób na wspólne spędzenie czasu z dzieckiem w kuchni. Gorąco ja Wam polecam :) Za książkę serdecznie dziękuję wydawnictwu Zielona Sowa
Zrób to smacznieokoło 1/2 cm i wykrawamy dowolnej wielkości koła.Krążki ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach i wtykamy po kilka m&m'sów . Pieczemy w temperaturze 175/ 180 stopni na złoty kolor około 15 minut. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliZapraszam Was na kilka moich propozycji! :) 1. Upiorrrne papryki 2. Sałatka w cytrusowych miseczkach 3. Jajka pająki 4. Tosty mumie 5.Babeczki duszki 6. Diabelskie babeczki 7. Babeczki sowy 8. Babeczki wampirki 9. Babeczki z robalami 10. Deser ogrodnika A może coś z procentami? :) To jak, wybraliście coś dla siebie
Czerwona Porzeczkanadzieję,że smakowała. Oprócz tego zrobiłam dla mojej kuzynki Eli sporego piernikowego misia :-) Ciasta zostało mi jeszcze na trochę pierników, także pobawiłam się trochę, zrobiłam parę piernikowych sów,kotki, misie :-) Na prezent najlepiej robić duże pierniczki, ja szukam w internecie interesującego mnie wzoru, powiększam go i odrysowuję na kartce, wycinam, a potem kładę na rozwałkowanym cieście i wycinam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuciepłe światło :-) Dziś chciałabym Wam się pochwalić moimi pierwszymi dekorowanymi ciasteczkami,jakie zrobiłam dla mamy, a że Halloween lada dzień wybrałam wzory Halloweenowe :-) Zrobiłam kruche ciasteczka w kształcie sów,serc,duszków,dyni :-) Nie ukrywam, że jak na pierwszy raz, wyszło znośnie :-) Do tej pory dekorowałam tylko pierniczki, i tylko lukrem białym, ale że kupiłam ostatnio barwniki spożywcze
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuksiążki, jest niezwykle barwna, przejrzysta, czytelna. Przepisy są różnorodne, ciekawe, łatwe do przygotowania. Dodatkowo każdy został opatrzony zdjęciem. Świetny dodatek do NutiBullet! NUTRIBLAST To mix superfood'sów, który dodajesz do swoich koktajlów i smoothie tym samym wzbogacając je o odżywcze składniki. Na stronie sklepu dostępne są trzy warianty smakowe. Ja zdecydowałam się na NutriBlast SuperBoost , który
Zdrowie na języku :Pzachwyconych zwiedzających. Wprawdzie komentarz był jedynie po włosku, ale sam widok majestatycznego sokoła, krążącego nad epickim krajobrazem jeziora, urywał głowę. Świetna okazja do zrobienia fantastycznych zdjęć. Musiało być zdjęcie sowy- konQbek ma do nich wielką słabość. Niestety moje zdjęcia ptaków są bardzo statyczne- ale migawki innych trzaskały jak szalone, kiedy sokolnik zaczął pokaz. A po trzecie dziwne "rzeźby
les mirabellesJakiś czas temu otrzymałam od wydawnictwa Edipresse egzemplarz książki "Krok po kroku z Robertem Sową". Trochę poczekała na swoją kolej, bo co tu dużo mówić... tytuł mówi sam za siebie :-) Książka dokładnie krok po kroku opisuje wykonanie różnych potraw, których nazwy brzmią jak z menu porządnych restauracji ;-) Co ważne, przepisy te są proste, co z pewnością przypadnie do gustu osobom(...)najbliższym pyszny obiad lub podwieczorek :-) Czy skorzystam z tej książki w swojej kuchni? Ja na pewno. Mam nadzieję, że Wasz wybór będzie podobny... "Krok po kroku z Robertem Sową" - Wydawnictwo Edipresse, Warszawa
Czary - gary w kuchniwłaściwościach. Tym razem proponuję Wam prosty przepis na kurczaka duszonego w śmietanie ze szpinakiem i gorgonzolą, do którego zainspirował mnie już wiele lat temu przepis znaleziony w książce Roberta Sowy, i do którego bardzo lubię powracać. Dla 4 osób: 4 małe filety z kurczaka 2 cebule 200 g świeżych liści szpinaku 3 ząbki czosnku 70 g sera gorgonzola Olej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSkładniki: -grzyb sowa -przyprawa kucharek -mąka -jajko -mleko -bułka tarta -margaryna do smażenia Sposób przygotowania: Sowę myjemy i delikatnie posypujemy kucharkiem. Następnie obtaczamy w mące, jajku z mlekiem i bułce tartej. Smażymy na małym ogniu z jednej i drugiej strony. Smacznego
Magia jedzenia.sprawie akurat nie kłamała. Byłam w dużym szoku kiedy zobaczyłam tyle grzybów. Prawdziwki, czarne łepki, maślaki ich była cała masa. A jeszcze większym szokiem była ilość kań (sów). Już na końcu nawet nie chciało nam się ich zbierać. Taka wyprawa do lasu cieszy nie tylko z powodu zebranych grzybów ale jest również świetnym sposobem na wyciszenie się, na relaks
Magia jedzenia.roku Wielkanoc jest bardzo wcześnie więc najwyższa pora na propozycje wielkanocnego menu. Jajka faszerowane cebula mają smaczny słodkawy posmak. W formie sowy będą miłym towarzyszem nie tylko wielkanocnego śniadania. Składniki: 6 jajek średnia cebula łyżeczka masła 2 łyżki majonezu sól, czarny pieprz do dekoracji: marchew, oliwki (najlepiej faszerowane) Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem łyżki
Pyry na Gazkilka szt młodych kani (sowy) pół cebuli 2 jajka sól pieprz szczypiorek tłuszcz do smażenia Kanie oczyścić pokroić na mniejsze kawałki, cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu przysmażyć cebulę razem z grzybami. Jajka rozmącić i zalać nimi na patelni grzyby i cebulkę, Posypać solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Przykryć pokrywką i przytrzymać na mniejszym ogniu
Gotowanie jest łatweMama uwielbia tort bezowy od Sowy i czasami go przynosiła. Zrobienie go chodziło za nią już od bardzo dawna. Jednak ciągle tylko o nim wspominała. Żeby nauczyć się piec bezy miała do nas przyjść pani Kasia , jednak zachorowała jej córeczka. Mam nadzieję że umówi się z mamą po raz kolejny na wspólne pieczenie. Tak więc zrobiłyśmy tort bezowy same
Lili w kuchniwśród kniei. Jakby gwiezdne drobinki, tlące się na tym wysyconym, prześwietlonym bólem krajobraz. W powietrzu unosi się zapach ogórków. Duch leśny – Puk, odprawia swe czary, pojawiają się pierwsze gwiazdy, sowy próbują otrząsnąć swe skrzydła ze snu. Lizandr i Hermia biegną. Są już daleko, w samym środku Lasu, jednak gdzieś w głębi siebie czują wielką złość, jakby zły duch ścigał
Karczma HonoriettyPrzepyszny torcik zainspirowany słynnym ciastem z cukierni Sowy z dodatkiem daktyli, orzechów i kajmaku; dla niektórych lepszy od pierwowzoru. Mimo, że dosyć czasochłonny (najlepiej rozłożyć przygotowania na 2 dni) i "ciężki w obsłudze" (krojenie), późniejsze doznania smakowe zrekompensują trudności techniczne. Ciasto grzechu warte! Przepis pochodzi z bloga: margarytka.blogspot.com
Milion SmakówKonkurs Kulinarny "Smaki Dziczyzny" Artura Świerżewskiego wygrał Kamil Szulc z Restauracji Jan w Bełchatowie VII Olimpiada Kawy wygrał Mariusz Szyszka z Green Caffe Nero "Kulinarny Talent 2015" Roberta Sowy wygrał Łukasz Dzikowski X Festiwal Kuchni Greckiej Theofilosa Vafidisa wygrał Paweł Kubera – Restauracja Dobra Truskawka "Gotuj Lokalnie" Marcina Budynka wygrały Ewa Starzak-Jankowska oraz Agnieszka Maciejska Najdłużej zatrzymałem się przy
Parowar Facetajest trudne do formowania kulek, schłodzić w lodówce. Z ciasta formować kulki, lekko spłaszczyć. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każde ciastko wcisnąć po kilka m&m'sów. Piec w 170°C (termoobieg) przez 10-15 minut. Zostawić na 2 minuty na blasze. Przełożyć i studzić na kratce. Smacznego
Pełny talerzpszennej 1 jajko cukier z wanilią 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 100 g opakowanie m&m's 1. Do miski dodać powyższe składniki (oprócz m&m'sów!). Za pomocą miksera wszystko połączyć ze sobą. Następnie przygotowaną masę przesypać na blat i zagnieść. 2. Uformować dwa wałki i każdy ponacinać na plasterki. Formować kulki i do każdej
Ugotowaćowocami. Ta wersja tortu bezowego jest z serkiem mascarpone z dodatkiem kajmaku, uprażonych orzechów włoskich i suszonych daktyli. Starałam się zrobić tort podobny do tego z cukierni od Sowy. Jak wyszedł ? Jest dosyć słodki, lecz pyyyszny Może nie wygląda pięknie, ale smak rekompensuje wygląd. Polecam Składniki: Blaty bezowe: 6 białek 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki soku
Oryginalny smakzłego cholesterolu we krwi. Zawarte w nich olejki eteryczne hamują rozwój bakterii, wirusów i grzybów, działają przeciwzapalnie i rozkurczowo. Kolendra pomaga w przy
ClauditteMissCookingksiążce Roberta Sowy "Życie kocha jeść"znalazłam przepis na pysznie wyglądającą razową szarlotkęz dodatkiem miodu i kawy zbożowej.I już prawie ją zrobiłam.Ale w ostatniej chwili zaświeciła się lampka: RABARBAR!Pamiętam słowa mojej mamy, kiedy prosiłam jąo upieczenie szarlotki na moje urodziny w czerwcu.Odpowiedziała mi wtedy: teraz? kiedy tyle sezonowychowoców jest w ogrodzie ty chcesz
bistro mamacodziennego, białego pieczywa. Co do walorów smakowych ten bochenek jest w czołówce. Problemem jednak jest czas, którego potrzebuje on na wyrośnięcie. Tym samym, zapracowanym polecam wypróbować go w weekend. Sowy i nocne marki mogą pokusić się o testy w tygodniu. Warto.Składniki:zaczyn250ml piwa2 łyżki zakwasu żytniego50g mąki pszennej chlebowejciasto właściwe170g mąki pszennej chlebowej330g mąki pszennej zwykłej10g soli250ml wodyprzygotowany
W kuchni wieczoremszklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1/4 łyżeczki soli1 szklanka płatków owsianych1/2 szklanki cukru trzcinowego1/2 szklanki cukru białego3/4 szklanki mieszanki dowolnych słodkości- ja użyłam M&M'sów zwykłych + z edycji świątecznej(pokrojonych, bo są ogromne) + draży pomarańczowych i mlecznychMOKRE:1/2 szklanki masła1 duże jajo1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Przygotowanie: DO SŁOIKA:Wymieszaj mąkę
Gotowanie to kochaniebaaaaardzo słodki, ale przecież taki powinnien być tort bezowy :)! Połączenie mascarpone z masą karmelową, orzechami i daktylami jest pyszne. Podobno tort bezowy dacquoise jest w Polsce popularny w cukierniach Sowy ale z racji tego, że ja dość długo w Polsce nie mieszkam to jakoś mi to umknęło Na szczęście nadrobiłam zaległości :)! Jeśli jesteście fanami takich słodkości to zdecydowanie coś
UgotujmyTo.plsię obraz wyjątkowego tortu bezowego - dacquoise (czyt.: dakłas - na co sama bym w życiu nie wpadła...). Jest to ukochany tort mojej Mamy, który często kupowała w bydgoskiej cukierni Adama Sowy. I choć nie przepada ona za mdlącymi słodkościami, to ciacho wybitnie przypadło jej do gustu. Reszta domowników, ze mną na czele, podziela jej pogląd - torcik jest wyjątkowy. Słodka beza
Pożeraczka, czyli raz adobrzewychodzi od 14 dużych ciastek (tak jak u mnie - używałam łyżki do lodów) do 23 mniejszych (w przypadku nakładania ciasta zwykłą łyżką).Zamiast lentilek można użyć m&m'sów lub innych cukierków tego typu.Masło w cieście można zastąpić margaryną, a ilość cukru zwiększyć do 1 szklanki lub zmienjszyć do 1/2 szklanki.Czas pieczenia ciastek może się różnić
Gospodyni Miejskakratce.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi od 18 dużych ciastek do 25 mniejszych w zależności od wielkości foremki do wycinania ciastek.Zamiast lentilek można użyć m&m'sów lub innych cukierków tego typu.Masło w cieście można zastąpić margaryną.Czasu pieczenia ciastek nie należy wydłużać, gdyż będą twarde.Źródło przepisu: MniamMniam.pl
Gospodyni Miejskamarynacie z oliwy, sosu sojowego, sosu sweet chili, świeżego tymianku i soli ziołowej i usmażona w postaci steków. Przygotowywania różnych gatunków mięsa uczyliśmy się z Piotrkiem od Roberta Sowy i Marcina Budynka na warsztatach mięsnych organizowanych przez portal „Polska Gotuje. Polędwica wieprzowa smażona! To jest naprawdę smaczne, to doskonała przystawka na elegancką kolację. Żaden mięsożerca nie powie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięekologicznych upraw. Cross Baltic Cooking 30.0 było prowadzone przez znanego i lubianego prezentera Jarosława Kuźniara , a w wśród zaproszonych gości nie mogło zabraknąć znakomitości kulinarnych - Kurta Schellera , Roberta Sowę czy Grzegorza Łapanowskiego . Na gości oprócz możliwości spróbowania ekologicznego wina i piwa czekała nie lada gratka... kucharze przygotowali m.in: białe szparagi w bułce tartej z parmezanem , zielony groszek ze słoniną, szczawiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!napięcia i romansu, bez wątpienia wciągnie i poruszy każdego czytelnika. Tytuł: Legenda. Rebeliant Tytuł oryginalny: Legend Seria/cykl wydawniczy: Legenda tom 1 Autor: Marie Lu Tłumacz: Marcin Mortka Wydawnictwo: Zielona Sowa Ilość stron: 304 Data premiery: 15 października 2012 ISBN: 9788326504662 Moja ocena: 6/6 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
Tetiisheripełną gniewu i krwi? A co jeśli Patrioci się mylą? Tytuł: Legenda. Wybraniec Tytuł oryginalny: Prodigy Seria/cykl wydawniczy: Legenda tom 2 Autor: Marie Lu Tłumacz: Marcin Mortka Wydawnictwo: Zielona Sowa Ilość stron: 368 Data premiery: 5 marca 2013 ISBN: 9788378950998 Moja ocena: 6/6 Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Lektura powieści „Legenda. Rebeliant” dostarczyła mi wielu pozytywnych emocji
Tetiisheribardzo zaskakujące rozwiązanie... Dokąd doprowadzi Larysę znajomość z Danielem? Czy może zaufać Gabrielowi? Czy prawdziwa miłość naprawdę przezwycięża wszelkie przeciwności? Tytuł: Larista Autor: Melissa Darwood Wydawnictwo: Zielona Sowa Ilość stron: 384 Data premiery: 4 kwietnia 2013 ISBN: 9788378953234 Moja ocena: 3/6 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
Tetiisherikupuję dużą dynię i razem z J. wycinamy w niej fantazyjne zwory i zapalamy świeczkę. W tym roku postawiliśmy na dwa wzory – popularny dyniowy grymas i bardziej pracochłonną sowę, która idealnie wygląda jeśli macie sporą pionową dynię. DO PRZYGOTOWANIA DYNI: – duża dynia – mały ostry nóż – łyżka – flamaster lub długopis którym zaznaczycie wzór – świeczka typu
nietylkopasta.plCiasteczka to idealny pomysł na przekąskę pomiędzy posiłkami, podwieczorek czy do przysłowiowej kawy z przyjaciółką. Żurawina stosowana jest w zapobieganiu przeziębienia oraz wspomaga układ moczowy. Zakwasza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Blueberry Corner by "jagodzianka" Czubajka kania to grzyb z rodziny pieczarkowatych. Ja ją nazywam kanią, moja rodzina z województwa kujawsko-pomorskiego nazywa ją sową. Czubajka … Przeczytaj cały artykuł Post <span>Czubajka kania</span> – jak ją jeść? pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerjajku i tartej bułce, a później smażę. Tym razem obtoczyłam ją tylko w rozkłóconym jajku. Też było pysznie ! Parę słów o kani Kania, nazywana również czubajką, parasolnikiem lub sową, to grzyb, który pojawia się na przełomie lata i jesieni, głównie w lasach liściastych, na obrzeżach lasów, w miejscach nasłonecznionych, na łąkach i w trawie. I w moim ogródku również 😍. Zbiera
Kulinarne przygody GatityJest środek sierpniowej nocy. Za oknem pohukuje sowa. Cisza i spokój. KonQbek drzemie w futerale, na jego głowie (a czasem na szyi- to się zmienia dość cyklicznie) śpi Kicia Co Jeszcze Nie Zarobiła Na Imię. Ja mam wrażenie, że ogarnęłam wszystko co miałam na dziś w planach i postanowiłam zaprosić Was na "night baking". Upieczmy coś razem. Proponuję cytrynową babkę
les mirabellespolski kucharz. Znany jest z prowadzenie programu kulinarnego "Top Chef". Grzegorz Łapanowski zdobywał doświadczenie w branży pracując z Modestem Amaro, Kurtem Schellerem czy Robertem Sową. Współpracował z telewizją TVN i stacją Kuchnia TV, a także radiem TOK.FM. To on został autorem pomysłu „Szkoły na widelcu”, czyli projektu edukacyjnego skierowanego do szkół i przedszkoli. Celem tego programy jest podniesienie
Moniki SmakołykiKsiążką podzielona jest na trzy rozdziały, w każdym mała kropeczka chcąc dowiedzieć się jak najwięcej o otaczającym ją świecie zadaje pytania. W pokoju Joasi mieszka także wszystko wiedząca sowa a także świnka. To one dotrzymują towarzystwa kropeczce kiedy Joasia jest w przedszkolu. Dzięki tej książce w bardzo przystępny i zrozumiały sposób przekażemy odpowiedzi na przedziwne pytania swoim dzieciom
Radość kipiąca uśmiechem.mojej babci. Co roku z bratem ozdabialiśmy przygotowywane przez babcię amoniaczki i pierniki. Do dzisiaj pamiętam jak babcia siadała w rogu, przy stole w kuchni, ze skarbczykiem, zakładała wielkie sowie okulary i śpiewała w niebogłosy kolędy. Nie do końca wiem, czy można to nazwać śpiewem, raczej było to podśpiewywane fałszowanie. Zawsze próbowaliśmy uciszać babcie bo wtedy nas to trochę irytowało
kuchniabellissima.wordpress.comcoffee - no workee. Pewnie znacie ten obrazek z neta z półprzytomną sową trzymającą kubek kawy. Tak właśnie dzisiaj wyglądałam ;) Ach, te uroki macierzyństwa ;D Przepis znalazłam w listopadowym numerze magazynu "Moje Gotowanie". Ciasto od razu przykuło moją uwagę swoim przepięknym kolorem. Zamieniłam tylko masę serową na lukier i zabrałam się do działania. Efekt? Słoneczne, puszyste i przepyszne ciasto, które dzięki
My simple kitchendominuje ciemny piach na ścieżkach, tu mamy swój „wąwóz kurkowy”, gdzie zawsze w sezonie znajdujemy kurki, tu też przychodzimy na jagody i grzyby. Tu widziałam sarny, dzięcioły i sowę. Grzybów w Trójmiejskich lasów jest zatrzęsienie. Jeszcze się dobrze nie wejdzie do lasu, a już mamy pełen kosz. I nie trzeba się katować wstawaniem o 4 rano, żeby pojechać na Kaszuby
Posadzone i zjedzonewrzuciłam na talerz, nawet obwódka gorącej pianki z tłuszczu na którym się smażyla został,b y móc zrobić zdjęcie tak smacznego grzyba jaka jest Kania czyli mówiąc naszym językiem " sowa".Z nią w roli głównej można przygotować wiele różnych pysznych dań,te jest najpiękniejsze bo przypomina mi dzieciństwo.Po usmażeniu jest soczysty i kruchy,jesli macie okazję ja spotkać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidzieciom, które nie lubią jaj i kalafiora. W tej wersji zjedzą, testowałam ją właśnie. Zanim im ciekawość przeszła, obiad był zjedzony. Składniki kalafior ćwikła i czosnek PROECO forma SOWA + 2 jaja sól pieprz do smaku sałata lodowa lub maślana pomidorki czereśniowe czarny sezam bazylia ogórek możecie zrobić kotlety mielone Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Ugotuj w osolonej wodzie
Z Kuchni Do KuchniJakiś czas temu dostałam przedpremierowo książkę „Krok po kroku z Robertem Sową”. Już po pierwszym przejrzeniu spodobało mi się kilka przepisów i jeden z nich chciałabym Wam dzisiaj zaprezentować. Przedstawiam flaczki drobiowe z suszonymi pomidorami i grzybami, które są bardzo szybkie w przygotowaniu i na pewno posmakują każdemu. Pozwoliłam sobie na rozpisanie mieszanki przypraw do flaków
karmelowydomu rodzinnym:pierogami,ciastami, pieczeniami, bigosem, domowym chlebem i sałatkami rodzinnymi. Tak,tak! Zrobiłam sama pierogi-duma rozpiera choć ta zasmażka średnio wyszła chyba...tak sądzę. Biegał kot, latała sowa...eee to nie ta opowieść! Biegał kot,a za nim reszta, rozrabiał w klatce jeż-a ja spałam na przemian z gotowaniem, jedzeniem, spaniem i pisaniem...Mało produktywny czas
Fiolka w kuchniopowiadał nam o kawie. Ha! ja kawę piję ćwierć wieku!!! i nie wiedziałam o niej aż tyle ;) Ale zanim poznaliśmy królową wieczoru ... ... Pan Konrad Birek z restauracji Sowa i przyjaciele zaprosili nas no gotowania. Akacja rozgrywała się na dwóch "polach bojowych". Jedna drużyna, Pana Konrada przygotowywała... ale o tym zaraz. Gdyż teraz przechodzę przedstawić moją drużynę
AZgotuj!śmietany. KAWIARNIE 26. All Star Klubokawiarnia / Piotrkowska 217 / Sobota Godzina 10 27. Awangarda / MS2 / Manufaktura / Powolna Pogoń Za Smakiem 28. Cafe Bar Poczekalnia / Więckowskiego 16 / Sabat Ptysiowy 29. Cukiernia Sowa / Tuwima 15 / Sielankowy Duet 30. Foto Cafe 102 / Piotrkowska 102 / Marchewkowe Pole i Lemoniada z Rokitnika 31. Jaffa – hummus & the other stories / Piotrkowska 67 / Sezamie – Otwórz Się! 32. Kawiarnia
Moja pasja smakucebulę w miarę drobno siekamy i dusimy na małej ilości oleju na patelni. Znaczy może nie tyle dusimy co podsmażamy trochę. Żeby zeszklić znaczy się. Uuff, w końcu właściwe sowo znalazłem :) No i studzimy. Jak wystygnie to razem z resztą składników do miski i uczciwie 20 minut wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Przekładamy
Marder&Marder ManufactureOblegane było stoisko Carlsberg Polska, który promował markę piwa Grimbergen. Piwa nie próbowałem, bo przyjechałem samochodem, ale oprócz zainteresowania piwem, uwagę wszystkich przyciągała bardzo sympatyczna, choć momentami wstydliwa sowa ;) Kolejnym ciekawym produktem, który widziałem często w sklepach, ale po niego nie sięgnąłem, były produkty firmy Sys Dania Babci Zosi. Są to zupy, placki, dania z kaszy i ryżu, które
Parowar Facetawieży można podziwiać (o ile pogoda nie spłata psikusa, tak jak nam to zrobiła) : Broumovskie Ściany, Górę Świętej Anny, Górę Wszystkich Świętych, Góry Bardzkie, Góry Orlickie, Góry Sowie, Góry Złote oraz Masyw Śnieżnika. My wybraliśmy się tam, kiedy była piękna pogoda. Ciepło, słońce przygrzewało, na niebie błękit. Kiedy wdrapywaliśmy się na wieżę (ależ się zasapałam! kłania się brak
Codzienna kuchnia niecodziennaSKŁADNIKI: Mix sałat z botwinką i szpinakiem 4 jajka ugotowane na twardo 1 puszka tuńczyka w sowie własnym w kawałkach makaron razowy kokardki Lubella żółte i czerwone pomidory koktajlowe
ClauditteMissCookingdodatku pęczak z suszonymi owocami skropiony sosem z miodu, cynamonu i soku z cytryny jest po prostu pyszny! Przepis pochodzi z książki Kuchnia polska na wszystkie okazje , wyd. Zielona Sowa. Swoją wersję pęczaku z suszonymi owocami wzbogaciłam jeszcze dodatkiem suszonych fig, których nie było w przepisie. Zobacz również inne przepisy na -----> PĘCZAK Pęczak z suszonymi pomidorami, fetą i piniolami
Moje Qulinariaograniczeń zajadać się przeróżnymi rodzajami czekolad, których stosy - dosłownie - kusiły nas na każdym kroku. Po krainie czekolady oprowadzał nas prowadzący spotkanie Krzysztof Kopciński , szef cukierni w restauracji ‘Sowa & Przyjaciele’, który wcześniej pracował m.in. w restauracji „Tamka 43” oraz Klubie Polskiej Rady Biznesu w Pałacu Sobańskich. Krzysztof nadzorował słodkie wcielenia czekolady, a wytrawnej opozycji dowodził Konrad Birek , szef
KUCHARNIA