jak u sowy - 801 przepisów (strona:49/54)

Tort czekoladowy 157

początku października miałam przyjemność brać udział w warsztatach kulinarnych organizowanych przez Ambition w restauracji  N31 Roberta Sowy. Pod czujnym okiem Mistrza i jego kucharzy uczestnicy warsztatów mieli okazję nie tylko gotować, ale też podpatrzeć i podpytać o kulinarne tajniki i sztuczki.  Ja trafiłam do grupy Pastry Chef'a restauracji N31 Krzysztofa Kopcińskiego, której zadaniem było stworzenie deseru

Bon appetit mon amie
Zupa grzybowa 214

jesieni powinno się znaleźć jeszcze jedno - grzybobranie! Kocham grzyby całym sercem, właściwie chyba wszystkie. Wiadomo, że najbardziej jednak te z naszych polskich lasów, a ich lista jest dłuuuuga! Dostojne sowy, grubaśne prawdziwki czy chrupiące rydze ... Podobnie jak dania z grzybami w roli głównej - dziś jedno z nich. Prosta i przepyszna zupa grzybowa. Przepis na czasie, w tym roku wysyp

Garniec Magalie
ŁOSOŚ W SOSIE MIODOWO-MUSZTARDOWYM Z JABŁKAMI I ROZMARYNEM 140

pewnością większość z Was lubi miód, który świetnie sprawdza się nie tylko w deserach, ale również w kompozycjach słodko-słonych. Poniższe danie, zainspirowane przepisem Roberta Sowy, stanowi bardzo udane i smaczne połączenie łososia z miodem i musztardą, podanego z jabłkami.   Publikuję je w ramach „Miodowej akcji - na pomoc pszczołom” ogłoszonej na Durszlaku.pl, której założycielka zwraca bardzo słusznie uwagę

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pomidorowa zupa z grillowanych pomidorów 180

rową w kubku z grzan­kami. Zupa pomi­do­rowa to dla mnie zapach domu i wspo­mnie­nie dzie­ciń­stwa. To pole do kuli­nar­nych popi­sów. Prze­pisy na zupę, nawet jeśli wzbo­ga­cone są o wyszu­kane skład­niki, zawsze opie­rają się na jed­nym, wspól­nym ele­men­cie – pomi

codojedzenia
Ciasteczka kokosowe z czekoladą 137

Pola­ków i resztę świata w fak­cie, że w Pol­sce rzą­dzi popu­li­sta, nie­na­wi­dzący i gar­dzący ludźmi, bez­kom­pro­mi­sowy, nie­kom­pe­tentny czło­wiek. Czło­wiek uwa­ża­jący się za kato­lika, który zupeł­nie nie postę­puje jak przy­stało na kato­lika. Jest

codojedzenia
Jesienne stworki. Projekt kolory spoza tęczy - brązowy. 117

mogłyśmy nie wykorzystać darów jesieni. Przygotowałyśmy stworki z kasztanów, ziemniaka i szyszki.  Z ziemniaka i wykałaczek oraz plasteliny powstał jeż. Z szyszki, plasteliny oraz brązowej kartki papieru powstała sowa - jeśli to sowę przypomina :) Zrobiłyśmy również małego jeża. A oto nasza ludziki: Poniżej parę inspiracji na jesienne stworki

Pani domowa
Podsumowanie 2016 roku - Odkrycie nowych smaków 143

roboty, a dostajemy niezwykle smaczną, cudowną sałatkę, której nigdy nie mamy dość. Przepis znajdziecie tutaj.  Najfajniesze babeczki Dzieci jednogłośnie i bezapelacyjnie za najfajniesze babeczki minionego roku uznały babeczki sowy :) Polecamy!  Tortowo i wytrwanie czyli tort ziemniaczany z boczkiem i pieczarkami. Pychota i cudowny dodatek do obiadu, czy kolacji. U nas sprawdzał się też na zimno w czasie

Kolizje Smaków
To był dobry rok... czyli podsumowanie roku 2016 176

miast które przy szukaniu własnego miejsca na ziemi brałam pod uwagę ( i dotąd żałuję, że nim nie zostało, bo jest tam pięknie i mają ZOO!). W ZOO mieszkają roześmiane sowy, Król Julian i mnóstwo innych żyjątek włochatych i mniej włochatych. Te ostatnie na szczęście są za szybką ;P       Przyszedł czas na kolejne piękne miasto

Czerwona Porzeczka
Tarta z dynią i kanią 116

Tarta z sowami inaczej zwane kaniami i dynią. Polecam bo jest syta, można się najeść i do tego smaczna. Jestem miłośniczką tych grzybów które można podawać nie tylko jako kotlety. spód tarty: 200 g mąki pszennej typ 500 50 g mąki krupczatki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki przyprawa do ziemniaków 1 łyżeczka kurkumy 125 g masła 3 żółtka

wesoła kuchnia
RECENZJA KSIĄŻKI "GORĄCZKA LODU GOTUJEMY PEŁNA PARĄ" 117

Moja mała biblioteczka jakiś czas temu powiększyła się o książkę "Gorączka lodu Gotujemy pełną parą", której autorką jest Katarzyna Błażejewska- Stuhr. Książkę otrzymałam od wydawnictwa    Zielona Sowa . Moją uwagę przyciągnęły barwne, kolorowe strony. Kierowana jest do czytelników 15+, ale to wcale nie oznacza, że nie można zaprosić do wspólnej zabawy i gotowania swoich młodszych pociech (oczywiście(...)ilustrację potrawy. Myślę, że ta książka to świetny sposób na wspólne spędzenie czasu z dzieckiem w kuchni. Gorąco ja Wam polecam :) Za książkę serdecznie dziękuję wydawnictwu  Zielona Sowa

Zrób to smacznie
Ciasteczka w piegi. 148

około 1/2  cm i wykrawamy dowolnej wielkości koła.Krążki ciasta układamy na blaszce  wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach  i wtykamy po kilka m&m'sów . Pieczemy w temperaturze 175/ 180 stopni na złoty kolor około 15 minut. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Pomysły na Halloween 151

Zapraszam Was na kilka moich propozycji! :) 1. Upiorrrne papryki 2. Sałatka w cytrusowych miseczkach 3. Jajka pająki 4. Tosty mumie    5.Babeczki duszki 6. Diabelskie babeczki 7. Babeczki sowy 8. Babeczki wampirki 9. Babeczki z robalami 10. Deser ogrodnika  A może coś z procentami? :) To jak, wybraliście coś dla siebie

Czerwona Porzeczka
Fajne pierniczki-pomysł na prezent 208

nadzieję,że smakowała. Oprócz tego zrobiłam dla mojej kuzynki Eli  sporego piernikowego misia :-) Ciasta zostało mi jeszcze na trochę pierników, także pobawiłam się trochę, zrobiłam parę piernikowych sów,kotki, misie :-) Na prezent najlepiej robić duże pierniczki, ja szukam w internecie interesującego mnie wzoru, powiększam go i odrysowuję na kartce, wycinam, a potem kładę na rozwałkowanym cieście i wycinam

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
ciasteczka dekorowane lukrem królewskim-halloween :-) Idealne na prezent 137

ciepłe światło :-) Dziś chciałabym Wam się pochwalić moimi pierwszymi dekorowanymi ciasteczkami,jakie zrobiłam dla mamy, a że Halloween lada dzień wybrałam wzory Halloweenowe :-)  Zrobiłam kruche ciasteczka w kształcie sów,serc,duszków,dyni :-) Nie ukrywam, że jak na pierwszy raz, wyszło znośnie :-)  Do tej pory dekorowałam tylko pierniczki, i tylko lukrem białym, ale że kupiłam ostatnio barwniki spożywcze

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Zmień swoje odżywianie na lepsze z NutriBullet :) 132

książki, jest niezwykle barwna, przejrzysta, czytelna. Przepisy są różnorodne, ciekawe, łatwe do przygotowania. Dodatkowo każdy został opatrzony zdjęciem. Świetny dodatek do NutiBullet!  NUTRIBLAST  To mix superfood'sów, który dodajesz do swoich koktajlów i smoothie tym samym wzbogacając je o odżywcze składniki. Na stronie sklepu dostępne są trzy warianty smakowe. Ja zdecydowałam się na NutriBlast SuperBoost , który

Zdrowie na języku :P
Pożegnanie z Como 212

zachwyconych zwiedzających. Wprawdzie komentarz był jedynie po włosku, ale sam widok majestatycznego sokoła, krążącego nad epickim krajobrazem jeziora, urywał głowę. Świetna okazja do zrobienia fantastycznych zdjęć. Musiało być zdjęcie sowy- konQbek ma do nich wielką słabość. Niestety moje zdjęcia ptaków są bardzo statyczne- ale migawki innych trzaskały jak szalone, kiedy sokolnik zaczął pokaz. A po trzecie dziwne "rzeźby

les mirabelles
"Krok po kroku z Robertem Sową" - recenzja książki 145

Jakiś czas temu otrzymałam od wydawnictwa Edipresse egzemplarz książki "Krok po kroku z Robertem Sową". Trochę poczekała na swoją kolej, bo co tu dużo mówić... tytuł mówi sam za siebie :-) Książka dokładnie krok po kroku opisuje wykonanie różnych potraw, których nazwy brzmią jak z menu porządnych restauracji ;-) Co ważne, przepisy te są proste, co z pewnością przypadnie do gustu osobom(...)najbliższym pyszny obiad lub podwieczorek :-)  Czy skorzystam z tej książki w swojej kuchni? Ja na pewno. Mam nadzieję, że Wasz wybór będzie podobny... "Krok po kroku z Robertem Sową" - Wydawnictwo Edipresse, Warszawa

Czary - gary w kuchni
Kurczak ze szpinakiem w sosie śmietanowym 115

właściwościach. Tym razem proponuję Wam prosty przepis na kurczaka duszonego w śmietanie ze szpinakiem i gorgonzolą, do którego zainspirował mnie już wiele lat temu przepis znaleziony w książce Roberta Sowy, i do którego bardzo lubię powracać. Dla 4 osób: 4 małe filety z kurczaka 2 cebule 200 g świeżych liści szpinaku 3 ząbki czosnku 70 g sera gorgonzola Olej

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Panierowana kania - "sowa". 117

Składniki: -grzyb sowa -przyprawa kucharek -mąka -jajko -mleko -bułka tarta -margaryna do smażenia Sposób przygotowania: Sowę myjemy i delikatnie posypujemy kucharkiem. Następnie obtaczamy w mące, jajku z mlekiem i bułce tartej. Smażymy na małym ogniu z jednej i drugiej strony. Smacznego

Magia jedzenia.
Grzybki ! :) 88

sprawie akurat nie kłamała. Byłam w dużym szoku kiedy zobaczyłam tyle grzybów. Prawdziwki, czarne łepki, maślaki ich była cała masa. A jeszcze większym szokiem była ilość kań (sów). Już na końcu nawet nie chciało nam się ich zbierać. Taka wyprawa do lasu cieszy nie tylko z powodu zebranych grzybów ale jest również świetnym sposobem na wyciszenie się, na relaks

Magia jedzenia.
Sowy - jajka faszerowane pieczoną cebulą 106

roku Wielkanoc jest bardzo wcześnie więc najwyższa pora na propozycje wielkanocnego menu. Jajka faszerowane cebula mają smaczny słodkawy posmak. W formie sowy będą miłym towarzyszem nie tylko wielkanocnego śniadania. Składniki: 6 jajek średnia cebula łyżeczka masła 2 łyżki majonezu sól, czarny pieprz do dekoracji: marchew, oliwki (najlepiej faszerowane) Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem łyżki

Pyry na Gaz
Omlet z kaniami 103

kilka szt młodych kani (sowy) pół cebuli 2 jajka sól pieprz  szczypiorek tłuszcz do smażenia Kanie oczyścić pokroić na mniejsze kawałki, cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu przysmażyć cebulę razem z grzybami. Jajka rozmącić i zalać nimi na patelni grzyby i cebulkę, Posypać solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Przykryć pokrywką i przytrzymać na mniejszym ogniu

Gotowanie jest łatwe
Tort bezowy Dacquoise z orzechami i migdałami 147

Mama uwielbia tort bezowy od Sowy i czasami go przynosiła. Zrobienie go chodziło za nią już od bardzo dawna. Jednak ciągle tylko o nim wspominała. Żeby nauczyć się piec bezy miała do nas przyjść pani Kasia , jednak zachorowała jej córeczka. Mam nadzieję że umówi się z mamą po raz kolejny na wspólne pieczenie. Tak więc zrobiłyśmy tort bezowy same

Lili w kuchni
Sen Nocy Letniej - czyli chłodnik ogórkowy z awokado 177

wśród kniei. Jakby gwiezdne drobinki, tlące się na tym wysyconym, prześwietlonym bólem krajobraz. W powietrzu unosi się zapach ogórków. Duch leśny – Puk, odprawia swe czary, pojawiają się pierwsze gwiazdy, sowy próbują otrząsnąć swe skrzydła ze snu. Lizandr i Hermia biegną. Są już daleko, w samym środku Lasu, jednak gdzieś w głębi siebie czują wielką złość, jakby zły duch ścigał

Karczma Honorietty
Bezowy tort dacquoise z daktylami 53

Przepyszny torcik zainspirowany słynnym ciastem z cukierni Sowy z dodatkiem daktyli, orzechów i kajmaku; dla niektórych lepszy od pierwowzoru. Mimo, że dosyć czasochłonny (najlepiej rozłożyć przygotowania na 2 dni) i "ciężki w obsłudze" (krojenie), późniejsze doznania smakowe zrekompensują trudności techniczne. Ciasto grzechu warte! Przepis pochodzi z bloga: margarytka.blogspot.com

Milion Smaków
Relacja z Targów EuroGastro 2015 153

Konkurs Kulinarny "Smaki Dziczyzny" Artura Świerżewskiego wygrał Kamil Szulc z Restauracji Jan w Bełchatowie VII Olimpiada Kawy wygrał Mariusz Szyszka z Green Caffe Nero "Kulinarny Talent 2015" Roberta Sowy wygrał Łukasz Dzikowski X Festiwal Kuchni Greckiej Theofilosa Vafidisa wygrał Paweł Kubera – Restauracja Dobra Truskawka "Gotuj Lokalnie" Marcina Budynka wygrały Ewa Starzak-Jankowska oraz Agnieszka Maciejska Najdłużej zatrzymałem się przy

Parowar Faceta
Ciasteczka z m&m's 171

jest trudne do formowania kulek, schłodzić w lodówce. Z ciasta formować kulki, lekko spłaszczyć. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każde ciastko wcisnąć po kilka m&m'sów. Piec w 170°C (termoobieg) przez 10-15 minut. Zostawić na 2 minuty na blasze. Przełożyć i studzić na kratce. Smacznego

Pełny talerz
Ciasteczka m&m's 111

pszennej 1 jajko cukier z wanilią 1/2 łyżeczki sody  szczypta soli 100 g opakowanie m&m's 1. Do miski dodać powyższe składniki (oprócz m&m'sów!). Za pomocą miksera wszystko połączyć ze sobą. Następnie przygotowaną masę przesypać na blat i zagnieść. 2. Uformować dwa wałki i każdy ponacinać na plasterki. Formować kulki i do każdej

Ugotować
Dacquoise z kajmakiem, daktylami i orzechami włoskimi 443

owocami. Ta wersja tortu bezowego jest z serkiem mascarpone z dodatkiem kajmaku, uprażonych orzechów włoskich i suszonych daktyli. Starałam się zrobić tort podobny do tego z cukierni od Sowy. Jak wyszedł ? Jest dosyć słodki, lecz pyyyszny Może nie wygląda pięknie, ale smak rekompensuje wygląd. Polecam Składniki: Blaty bezowe: 6 białek 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki soku

Oryginalny smak
Indycze kotleciki i zapiekane ziemniaczki 116

złego cho­le­ste­ro­lu we krwi. Za­war­te w nich olej­ki ete­rycz­ne ha­mu­ją roz­wój bak­te­rii, wi­ru­sów i grzy­bów, dzia­ła­ją prze­ciw­za­pal­nie i roz­kur­czo­wo. Ko­len­dra po­ma­ga w przy

ClauditteMissCooking
Pszenno-razowe ciasto z miodem, budyniem i rabarbarem 119

książce Roberta Sowy "Życie kocha jeść"znalazłam przepis na pysznie wyglądającą razową szarlotkęz dodatkiem miodu i kawy zbożowej.I już prawie ją zrobiłam.Ale w ostatniej chwili zaświeciła się lampka: RABARBAR!Pamiętam słowa mojej mamy, kiedy prosiłam jąo upieczenie szarlotki na moje urodziny w czerwcu.Odpowiedziała mi wtedy: teraz? kiedy tyle sezonowychowoców jest w ogrodzie ty chcesz

bistro mama
Chleb pszenny na zakwasie i piwie 149

codziennego, białego pieczywa. Co do walorów smakowych ten bochenek jest w czołówce. Problemem jednak jest czas, którego potrzebuje on na wyrośnięcie. Tym samym, zapracowanym polecam wypróbować go w weekend. Sowy i nocne marki mogą pokusić się o testy w tygodniu. Warto.Składniki:zaczyn250ml piwa2 łyżki zakwasu żytniego50g mąki pszennej chlebowejciasto właściwe170g mąki pszennej chlebowej330g mąki pszennej zwykłej10g soli250ml wodyprzygotowany

W kuchni wieczorem
Ciasteczka Mikołaja i prezent od serca 201

szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1/4 łyżeczki soli1 szklanka płatków owsianych1/2 szklanki cukru trzcinowego1/2 szklanki cukru białego3/4 szklanki mieszanki dowolnych słodkości- ja użyłam M&M'sów zwykłych + z edycji świątecznej(pokrojonych, bo są ogromne) + draży pomarańczowych i mlecznychMOKRE:1/2 szklanki masła1 duże jajo1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Przygotowanie: DO SŁOIKA:Wymieszaj mąkę

Gotowanie to kochanie
Tort bezowy dacquoise 418

baaaaardzo słodki, ale przecież taki powinnien być tort bezowy :)! Połączenie mascarpone z masą karmelową, orzechami i daktylami jest pyszne. Podobno tort bezowy dacquoise jest w Polsce popularny w cukierniach Sowy ale z racji tego, że ja dość długo w Polsce nie mieszkam to jakoś mi to umknęło Na szczęście nadrobiłam zaległości :)! Jeśli jesteście fanami takich słodkości to zdecydowanie coś

UgotujmyTo.pl
W stylu bydgoskim 157

się obraz wyjątkowego tortu bezowego - dacquoise (czyt.: dakłas - na co sama bym w życiu nie wpadła...). Jest to ukochany tort mojej Mamy, który często kupowała w bydgoskiej cukierni Adama Sowy. I choć nie przepada ona za mdlącymi słodkościami, to ciacho wybitnie przypadło jej do gustu. Reszta domowników, ze mną na czele, podziela jej pogląd - torcik jest wyjątkowy. Słodka beza

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka z lentilkami 142

wychodzi od 14 dużych ciastek (tak jak u mnie - używałam łyżki do lodów) do 23 mniejszych (w przypadku nakładania ciasta zwykłą łyżką).Zamiast lentilek można użyć m&m'sów lub innych cukierków tego typu.Masło w cieście można zastąpić margaryną, a ilość cukru zwiększyć do 1 szklanki lub zmienjszyć do 1/2 szklanki.Czas pieczenia ciastek może się różnić

Gospodyni Miejska
Kakaowe ciasteczka z lentilkami 124

kratce.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi od 18 dużych ciastek do 25 mniejszych w zależności od wielkości foremki do wycinania ciastek.Zamiast lentilek można użyć m&m'sów lub innych cukierków tego typu.Masło w cieście można zastąpić margaryną.Czasu pieczenia ciastek nie należy wydłużać, gdyż będą twarde.Źródło przepisu: MniamMniam.pl

Gospodyni Miejska
Polędwica wieprzowa smażona 198

marynacie z oliwy, sosu sojowego, sosu sweet chili, świeżego tymianku i soli ziołowej i usmażona w postaci steków. Przygotowywania różnych gatunków mięsa uczyliśmy się z Piotrkiem od Roberta Sowy i Marcina Budynka na warsztatach mięsnych organizowanych przez portal „Polska Gotuje. Polędwica wieprzowa smażona!  To jest naprawdę smaczne, to doskonała przystawka na elegancką kolację. Żaden mięsożerca nie powie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cross Baltic Cooking | 30.0 – relacja 163

ekologicznych upraw. Cross Baltic Cooking 30.0 było prowadzone przez znanego i lubianego prezentera Jarosława Kuźniara , a w wśród zaproszonych gości nie mogło zabraknąć znakomitości kulinarnych - Kurta Schellera , Roberta Sowę czy Grzegorza Łapanowskiego . Na gości oprócz możliwości spróbowania ekologicznego wina i piwa czekała nie lada gratka... kucharze przygotowali m.in: białe szparagi w bułce tartej z parmezanem , zielony groszek ze słoniną, szczawiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Legenda. Rebeliant (Legenda #1), Marie Lu 116

napięcia i romansu, bez wątpienia wciągnie i poruszy każdego czytelnika. Tytuł: Legenda. Rebeliant Tytuł oryginalny: Legend Seria/cykl wydawniczy: Legenda tom 1 Autor: Marie Lu Tłumacz: Marcin Mortka Wydawnictwo: Zielona Sowa Ilość stron: 304 Data premiery: 15 października 2012 ISBN: 9788326504662 Moja ocena: 6/6 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

Tetiisheri
Legenda. Wybraniec (Legenda #2), Marie Lu 127

pełną gniewu i krwi? A co jeśli Patrioci się mylą? Tytuł: Legenda. Wybraniec Tytuł oryginalny: Prodigy Seria/cykl wydawniczy: Legenda tom 2 Autor: Marie Lu Tłumacz: Marcin Mortka Wydawnictwo: Zielona Sowa Ilość stron: 368 Data premiery: 5 marca 2013 ISBN: 9788378950998 Moja ocena: 6/6 Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Lektura powieści „Legenda. Rebeliant” dostarczyła mi wielu pozytywnych emocji

Tetiisheri
Larista, Melissa Darwood 176

bardzo zaskakujące rozwiązanie... Dokąd doprowadzi Larysę znajomość z Danielem? Czy może zaufać Gabrielowi? Czy prawdziwa miłość naprawdę przezwycięża wszelkie przeciwności? Tytuł: Larista   Autor: Melissa Darwood   Wydawnictwo: Zielona Sowa Ilość stron: 384 Data premiery: 4 kwietnia 2013 ISBN: 9788378953234 Moja ocena: 3/6 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

Tetiisheri
Jak wycinać dynię na Halloween 134

kupuję dużą dynię i razem z J. wycinamy w niej fantazyjne zwory i zapalamy świeczkę. W tym roku postawiliśmy na dwa wzory – popularny dyniowy grymas i bardziej pracochłonną sowę, która idealnie wygląda jeśli macie sporą pionową dynię. DO PRZYGOTOWANIA DYNI: – duża dynia – mały ostry nóż – łyżka – flamaster lub długopis którym zaznaczycie wzór – świeczka typu

nietylkopasta.pl
Ciasteczka owsiane z żurawiną – pomysł na przekąskę 137

Ciasteczka to idealny pomysł na przekąskę pomiędzy posiłkami, podwieczorek czy do przysłowiowej kawy z przyjaciółką. Żurawina stosowana jest w zapobieganiu przeziębienia oraz wspomaga układ moczowy. Zakwasza

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Czubajka kania – jak ją jeść? 755

Blueberry Corner by "jagodzianka" Czubajka kania to grzyb z rodziny pieczarkowatych. Ja ją nazywam kanią, moja rodzina z województwa kujawsko-pomorskiego nazywa ją sową. Czubajka … Przeczytaj cały artykuł Post <span>Czubajka kania</span> – jak ją jeść? pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Smażone kanie (czubajki) 127

jajku i tartej bułce, a później smażę. Tym razem obtoczyłam ją tylko w rozkłóconym jajku. Też było pysznie ! Parę słów o kani Kania, nazywana również czubajką, parasolnikiem lub sową, to grzyb, który pojawia się na przełomie lata i jesieni, głównie w lasach liściastych, na obrzeżach lasów, w miejscach nasłonecznionych, na łąkach i w trawie. I w moim ogródku również 😍. Zbiera

Kulinarne przygody Gatity
Tymiankowy eksperyment 160

Jest środek sierpniowej nocy. Za oknem pohukuje sowa. Cisza i spokój. KonQbek drzemie w futerale, na jego głowie (a czasem na szyi- to się zmienia dość cyklicznie) śpi Kicia Co Jeszcze Nie Zarobiła Na Imię. Ja mam wrażenie, że ogarnęłam wszystko co miałam na dziś w planach i postanowiłam zaprosić Was na "night baking". Upieczmy coś razem. Proponuję cytrynową babkę

les mirabelles
Warsztaty - 7-latki robią sałatki 173

polski kucharz. Znany jest z prowadzenie programu kulinarnego "Top Chef". Grzegorz Łapanowski zdobywał doświadczenie w branży pracując z Modestem Amaro, Kurtem Schellerem czy Robertem Sową. Współpracował z telewizją TVN i stacją Kuchnia TV, a także radiem TOK.FM. To on został autorem pomysłu „Szkoły na widelcu”, czyli projektu edukacyjnego skierowanego do szkół i przedszkoli. Celem tego programy jest podniesienie

Moniki Smakołyki
Recenzja książki Poznaję świat i kropka ... a takze przepis na pyszne bułeczki z truskawkami. 167

Książką podzielona jest na trzy rozdziały,  w każdym mała kropeczka chcąc dowiedzieć się jak najwięcej o otaczającym ją świecie zadaje pytania. W pokoju Joasi mieszka także wszystko wiedząca sowa a także świnka. To one dotrzymują towarzystwa kropeczce kiedy Joasia jest w przedszkolu. Dzięki tej książce w bardzo przystępny i zrozumiały sposób przekażemy odpowiedzi na przedziwne pytania swoim dzieciom

Radość kipiąca uśmiechem.
KRUCHE AMONIACZKI 262

mojej babci. Co roku z bratem ozdabialiśmy przygotowywane przez babcię amoniaczki i pierniki. Do dzisiaj pamiętam jak babcia siadała w rogu, przy stole w kuchni, ze skarbczykiem, zakładała wielkie sowie okulary i śpiewała w niebogłosy kolędy. Nie do końca wiem, czy można to nazwać śpiewem, raczej było to podśpiewywane fałszowanie. Zawsze próbowaliśmy uciszać babcie bo wtedy nas to trochę irytowało

kuchniabellissima.wordpress.com
Ciasto dyniowe 1287

coffee - no workee. Pewnie znacie ten obrazek z neta z półprzytomną sową trzymającą kubek kawy. Tak właśnie dzisiaj wyglądałam ;) Ach, te uroki macierzyństwa ;D Przepis znalazłam w listopadowym numerze magazynu "Moje Gotowanie". Ciasto od razu przykuło moją uwagę swoim przepięknym kolorem. Zamieniłam tylko masę serową na lukier i zabrałam się do działania. Efekt? Słoneczne, puszyste i przepyszne ciasto, które dzięki

My simple kitchen
Grzybki marynowane 105

dominuje ciemny piach na ścieżkach, tu mamy swój „wąwóz kurkowy”, gdzie zawsze w sezonie znajdujemy kurki, tu też przychodzimy na jagody i grzyby. Tu widziałam sarny, dzięcioły i sowę. Grzybów w Trójmiejskich lasów jest zatrzęsienie. Jeszcze się dobrze nie wejdzie do lasu, a już mamy pełen kosz. I nie trzeba się katować wstawaniem o 4 rano, żeby pojechać na Kaszuby

Posadzone i zjedzone
KANIA A'LA SCHABOWY SMAKI MOJEGO DZIECIÑSTWA 143

wrzuciłam na talerz, nawet obwódka gorącej pianki z tłuszczu na którym się smażyla został,b y móc zrobić zdjęcie tak smacznego grzyba jaka jest Kania czyli mówiąc naszym językiem " sowa".Z nią w roli głównej można przygotować wiele różnych pysznych dań,te jest najpiękniejsze bo przypomina mi dzieciństwo.Po usmażeniu jest soczysty i kruchy,jesli macie okazję ja spotkać

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sowa z różowym kalafiorem 124

dzieciom, które nie lubią jaj i kalafiora. W tej wersji zjedzą, testowałam ją właśnie. Zanim im ciekawość przeszła, obiad był zjedzony. Składniki kalafior ćwikła i czosnek  PROECO forma SOWA + 2 jaja sól pieprz do smaku sałata lodowa lub maślana pomidorki czereśniowe czarny sezam bazylia ogórek możecie zrobić kotlety mielone Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Ugotuj w osolonej wodzie

Z Kuchni Do Kuchni
Flaczki z kurczaka z suszonymi pomidorami / Chicken and sun dried tomato soup 168

Jakiś czas temu dostałam przedpremierowo książkę „Krok po kroku z Robertem Sową”. Już po pierwszym przejrzeniu spodobało mi się kilka przepisów i jeden z nich chciałabym Wam dzisiaj zaprezentować. Przedstawiam flaczki drobiowe z suszonymi pomidorami i grzybami, które są bardzo szybkie w przygotowaniu i na pewno posmakują każdemu. Pozwoliłam sobie na rozpisanie mieszanki przypraw do flaków

karmelowy
Zupo-potrawka kuchenna szafka 125

domu rodzinnym:pierogami,ciastami, pieczeniami, bigosem, domowym chlebem i sałatkami rodzinnymi. Tak,tak! Zrobiłam sama pierogi-duma rozpiera choć ta zasmażka średnio wyszła chyba...tak sądzę. Biegał kot, latała sowa...eee to nie ta opowieść! Biegał kot,a za nim reszta, rozrabiał w klatce jeż-a ja  spałam na przemian z gotowaniem, jedzeniem, spaniem i pisaniem...Mało produktywny czas

Fiolka w kuchni
Warsztaty w Siemens Akademia Smaku "Kawa. Świat w filiżance" + przepis na waniliowy krem kalafiorowy z kawą 172

opowiadał nam o kawie.  Ha! ja kawę piję ćwierć wieku!!! i nie wiedziałam o niej aż tyle ;) Ale zanim poznaliśmy królową wieczoru ... ... Pan Konrad Birek  z restauracji Sowa i przyjaciele zaprosili nas no gotowania. Akacja rozgrywała się na dwóch "polach bojowych". Jedna drużyna, Pana Konrada przygotowywała... ale o tym zaraz. Gdyż teraz przechodzę przedstawić moją drużynę

AZgotuj!
Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi : Konferencja + Warsztaty 187

śmietany. KAWIARNIE 26. All Star Klubokawiarnia / Piotrkowska 217 / Sobota Godzina 10 27. Awangarda / MS2 / Manufaktura / Powolna Pogoń Za Smakiem 28. Cafe Bar Poczekalnia / Więckowskiego 16 / Sabat Ptysiowy 29. Cukiernia Sowa / Tuwima 15 / Sielankowy Duet 30. Foto Cafe 102 / Piotrkowska 102 / Marchewkowe Pole i Lemoniada z Rokitnika 31. Jaffa – hummus & the other stories / Piotrkowska 67 / Sezamie – Otwórz Się! 32. Kawiarnia

Moja pasja smaku
Chleb cebulowy 147

cebulę w miarę drobno siekamy i dusimy na małej ilości oleju na patelni. Znaczy może nie tyle dusimy co podsmażamy trochę. Żeby zeszklić znaczy się. Uuff, w końcu właściwe sowo znalazłem :) No i studzimy. Jak wystygnie to razem z resztą składników do miski i uczciwie 20 minut wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Przekładamy

Marder&Marder Manufacture
Relacja z Targów World Food Warsaw 2015 211

Oblegane było stoisko Carlsberg Polska, który promował markę piwa Grimbergen. Piwa nie próbowałem, bo przyjechałem samochodem, ale oprócz zainteresowania piwem, uwagę wszystkich przyciągała bardzo sympatyczna, choć momentami wstydliwa sowa ;)  Kolejnym ciekawym produktem, który widziałem często w sklepach, ale po niego nie sięgnąłem, były produkty firmy Sys Dania Babci Zosi. Są to zupy, placki, dania z kaszy i ryżu, które

Parowar Faceta
Śnieżna Wielkanoc i Daylicooking z dala od kuchni 145

wieży można podziwiać (o ile pogoda nie spłata psikusa, tak jak nam to zrobiła) : Broumovskie Ściany, Górę Świętej Anny, Górę Wszystkich Świętych, Góry Bardzkie, Góry Orlickie, Góry Sowie, Góry Złote oraz Masyw Śnieżnika. My wybraliśmy się tam, kiedy była piękna pogoda. Ciepło, słońce przygrzewało, na niebie błękit. Kiedy wdrapywaliśmy się na wieżę (ależ się zasapałam! kłania się brak

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z tuńczykiem i makaronem razowym 252

SKŁADNIKI: Mix sałat z botwinką i szpinakiem 4 jajka ugotowane na twardo 1 puszka tuńczyka w sowie własnym w kawałkach  makaron razowy kokardki Lubella żółte i czerwone pomidory koktajlowe

ClauditteMissCooking
Pęczak z suszonymi owocami 146

dodatku pęczak z suszonymi owocami skropiony sosem z miodu, cynamonu i soku z cytryny jest po prostu pyszny! Przepis pochodzi z książki Kuchnia polska na wszystkie okazje , wyd. Zielona Sowa. Swoją wersję pęczaku z suszonymi owocami wzbogaciłam jeszcze dodatkiem suszonych fig, których nie było w przepisie. Zobacz również inne przepisy na -----> PĘCZAK Pęczak z suszonymi pomidorami, fetą i piniolami

Moje Qulinaria
W objęciach czekolady i Akademii Smaku. 188

ograniczeń zajadać się przeróżnymi rodzajami czekolad, których stosy - dosłownie - kusiły nas na każdym kroku.    Po krainie czekolady oprowadzał nas prowadzący spotkanie Krzysztof Kopciński , szef cukierni w restauracji ‘Sowa & Przyjaciele’, który wcześniej pracował m.in. w restauracji „Tamka 43” oraz Klubie Polskiej Rady Biznesu w Pałacu Sobańskich. Krzysztof nadzorował słodkie wcielenia czekolady, a wytrawnej opozycji dowodził Konrad Birek , szef

KUCHARNIA