jak u sowy - 801 przepisów (strona:48/54)

Panierowana kania - "sowa". 117

Składniki: -grzyb sowa -przyprawa kucharek -mąka -jajko -mleko -bułka tarta -margaryna do smażenia Sposób przygotowania: Sowę myjemy i delikatnie posypujemy kucharkiem. Następnie obtaczamy w mące, jajku z mlekiem i bułce tartej. Smażymy na małym ogniu z jednej i drugiej strony. Smacznego

Magia jedzenia.
Grzybki ! :) 88

sprawie akurat nie kłamała. Byłam w dużym szoku kiedy zobaczyłam tyle grzybów. Prawdziwki, czarne łepki, maślaki ich była cała masa. A jeszcze większym szokiem była ilość kań (sów). Już na końcu nawet nie chciało nam się ich zbierać. Taka wyprawa do lasu cieszy nie tylko z powodu zebranych grzybów ale jest również świetnym sposobem na wyciszenie się, na relaks

Magia jedzenia.
Sowy - jajka faszerowane pieczoną cebulą 106

roku Wielkanoc jest bardzo wcześnie więc najwyższa pora na propozycje wielkanocnego menu. Jajka faszerowane cebula mają smaczny słodkawy posmak. W formie sowy będą miłym towarzyszem nie tylko wielkanocnego śniadania. Składniki: 6 jajek średnia cebula łyżeczka masła 2 łyżki majonezu sól, czarny pieprz do dekoracji: marchew, oliwki (najlepiej faszerowane) Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem łyżki

Pyry na Gaz
Omlet z kaniami 103

kilka szt młodych kani (sowy) pół cebuli 2 jajka sól pieprz  szczypiorek tłuszcz do smażenia Kanie oczyścić pokroić na mniejsze kawałki, cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu przysmażyć cebulę razem z grzybami. Jajka rozmącić i zalać nimi na patelni grzyby i cebulkę, Posypać solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Przykryć pokrywką i przytrzymać na mniejszym ogniu

Gotowanie jest łatwe
Tort bezowy Dacquoise z orzechami i migdałami 147

Mama uwielbia tort bezowy od Sowy i czasami go przynosiła. Zrobienie go chodziło za nią już od bardzo dawna. Jednak ciągle tylko o nim wspominała. Żeby nauczyć się piec bezy miała do nas przyjść pani Kasia , jednak zachorowała jej córeczka. Mam nadzieję że umówi się z mamą po raz kolejny na wspólne pieczenie. Tak więc zrobiłyśmy tort bezowy same

Lili w kuchni
Sen Nocy Letniej - czyli chłodnik ogórkowy z awokado 177

wśród kniei. Jakby gwiezdne drobinki, tlące się na tym wysyconym, prześwietlonym bólem krajobraz. W powietrzu unosi się zapach ogórków. Duch leśny – Puk, odprawia swe czary, pojawiają się pierwsze gwiazdy, sowy próbują otrząsnąć swe skrzydła ze snu. Lizandr i Hermia biegną. Są już daleko, w samym środku Lasu, jednak gdzieś w głębi siebie czują wielką złość, jakby zły duch ścigał

Karczma Honorietty
Bezowy tort dacquoise z daktylami 53

Przepyszny torcik zainspirowany słynnym ciastem z cukierni Sowy z dodatkiem daktyli, orzechów i kajmaku; dla niektórych lepszy od pierwowzoru. Mimo, że dosyć czasochłonny (najlepiej rozłożyć przygotowania na 2 dni) i "ciężki w obsłudze" (krojenie), późniejsze doznania smakowe zrekompensują trudności techniczne. Ciasto grzechu warte! Przepis pochodzi z bloga: margarytka.blogspot.com

Milion Smaków
Relacja z Targów EuroGastro 2015 153

Konkurs Kulinarny "Smaki Dziczyzny" Artura Świerżewskiego wygrał Kamil Szulc z Restauracji Jan w Bełchatowie VII Olimpiada Kawy wygrał Mariusz Szyszka z Green Caffe Nero "Kulinarny Talent 2015" Roberta Sowy wygrał Łukasz Dzikowski X Festiwal Kuchni Greckiej Theofilosa Vafidisa wygrał Paweł Kubera – Restauracja Dobra Truskawka "Gotuj Lokalnie" Marcina Budynka wygrały Ewa Starzak-Jankowska oraz Agnieszka Maciejska Najdłużej zatrzymałem się przy

Parowar Faceta
Ciasteczka z m&m's 171

jest trudne do formowania kulek, schłodzić w lodówce. Z ciasta formować kulki, lekko spłaszczyć. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każde ciastko wcisnąć po kilka m&m'sów. Piec w 170°C (termoobieg) przez 10-15 minut. Zostawić na 2 minuty na blasze. Przełożyć i studzić na kratce. Smacznego

Pełny talerz
Ciasteczka m&m's 111

pszennej 1 jajko cukier z wanilią 1/2 łyżeczki sody  szczypta soli 100 g opakowanie m&m's 1. Do miski dodać powyższe składniki (oprócz m&m'sów!). Za pomocą miksera wszystko połączyć ze sobą. Następnie przygotowaną masę przesypać na blat i zagnieść. 2. Uformować dwa wałki i każdy ponacinać na plasterki. Formować kulki i do każdej

Ugotować
Dacquoise z kajmakiem, daktylami i orzechami włoskimi 443

owocami. Ta wersja tortu bezowego jest z serkiem mascarpone z dodatkiem kajmaku, uprażonych orzechów włoskich i suszonych daktyli. Starałam się zrobić tort podobny do tego z cukierni od Sowy. Jak wyszedł ? Jest dosyć słodki, lecz pyyyszny Może nie wygląda pięknie, ale smak rekompensuje wygląd. Polecam Składniki: Blaty bezowe: 6 białek 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki soku

Oryginalny smak
Indycze kotleciki i zapiekane ziemniaczki 116

złego cho­le­ste­ro­lu we krwi. Za­war­te w nich olej­ki ete­rycz­ne ha­mu­ją roz­wój bak­te­rii, wi­ru­sów i grzy­bów, dzia­ła­ją prze­ciw­za­pal­nie i roz­kur­czo­wo. Ko­len­dra po­ma­ga w przy

ClauditteMissCooking
Pszenno-razowe ciasto z miodem, budyniem i rabarbarem 119

książce Roberta Sowy "Życie kocha jeść"znalazłam przepis na pysznie wyglądającą razową szarlotkęz dodatkiem miodu i kawy zbożowej.I już prawie ją zrobiłam.Ale w ostatniej chwili zaświeciła się lampka: RABARBAR!Pamiętam słowa mojej mamy, kiedy prosiłam jąo upieczenie szarlotki na moje urodziny w czerwcu.Odpowiedziała mi wtedy: teraz? kiedy tyle sezonowychowoców jest w ogrodzie ty chcesz

bistro mama
Chleb pszenny na zakwasie i piwie 149

codziennego, białego pieczywa. Co do walorów smakowych ten bochenek jest w czołówce. Problemem jednak jest czas, którego potrzebuje on na wyrośnięcie. Tym samym, zapracowanym polecam wypróbować go w weekend. Sowy i nocne marki mogą pokusić się o testy w tygodniu. Warto.Składniki:zaczyn250ml piwa2 łyżki zakwasu żytniego50g mąki pszennej chlebowejciasto właściwe170g mąki pszennej chlebowej330g mąki pszennej zwykłej10g soli250ml wodyprzygotowany

W kuchni wieczorem
Ciasteczka Mikołaja i prezent od serca 201

szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1/4 łyżeczki soli1 szklanka płatków owsianych1/2 szklanki cukru trzcinowego1/2 szklanki cukru białego3/4 szklanki mieszanki dowolnych słodkości- ja użyłam M&M'sów zwykłych + z edycji świątecznej(pokrojonych, bo są ogromne) + draży pomarańczowych i mlecznychMOKRE:1/2 szklanki masła1 duże jajo1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Przygotowanie: DO SŁOIKA:Wymieszaj mąkę

Gotowanie to kochanie