jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:27/455)

Tarta raz, tarta dwa 155

Warstwa warzyw jest zbyt mała i stosunkowo luźna, ale smakuje podobnie – porem i marchewką :) Tarta raz ciasto: 40 g masła 120 g mąki gryczanej 1 jajko 3 łyżki śmietany 12% sól farsz: 2 kulki sera mozzarella 2 większe pomidory 1 jajko sól i świeża bazylia Składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciastem wykładamy formę do tarty. Mozzarellę(...)mozzarelli. Posypujemy posiekaną bazylią i solą. Pieczemy ok. 35-40 minut w 180 st. C Tarta dwa ciasto: 40 g masła 120 g mąki lnianej 1 jajko 3 łyżki śmietany 12 % sól farsz: dwie mniejsze marchewki ok. 12 cm pora 2 jajka ok. 50 ml mleka Składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciastem wykładamy formę do tarty. Marchewkę

Kucharzyca
Jajka faszerowane pastą krabową 204

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Dzisiaj propozycja na prostą pastę do faszerowania jajek, na bazie paluszków krabowych. Wielkanocne jajka możemy tez urozmaicić innymi farszami, na przykład   pastą z tuńczykiem   lub pastą łososiową ,. Na blogu znajdziecie też przepis na   jajka faszerowane pastą łososiową . Wielkanocne menu nie może być przecież nudne ! Jajka faszerowane pastą krabową Składniki: 6 jajek ugotowanych(...)miarę gładkiej masy. Farsz przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki lub do dekoratora i napełniamy nim połówki jajek. Jeśli nie mamy dekoratora farsz możemy po prostu wykładać łyżeczką

Kulinarne przygody Gatity
Kulebiak z wedzonym pstragiem i twarogiem czyli bardzo spoznione Srodowe Rybki odc.63 141

trio ryby z twarogiem i koperkiem :) Kulebiak z wędzonym pstrągiem i twarogiem ciasto: 20 g drożdży szczypta cukru 250 ml mleka 500 g mąki pszennej jajko sól farsz: pęczek koperku, posiekany mała cebula, drobno pokrojona po 300 g wędzonego pstrąga (pozbawiamy go skóry i ości) i twarogu, rozdrobnione cytryna pieprz masło i bułka tarta jajko, rozbełtane(...)wbijamy jajko, sól i dokładnie wyrabiamy ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy na godzinę by ciasto podwoiło objętość. Do miski wkładamy rybę, twaróg, koperek, skórkę z cytryny, cebulę i rozgniatamy widelcem. Przyprawiamy do smaku sola i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Blaszkę wykładamy papierem lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką. Ciasto wałkujemy na omączonym blacie na prostokąt. Układamy farsz na środku

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wytrawne eklery z sałatką 135

zostawiając po sobie miłe, smakowe wspomnienie. ;-) Jak dla mnie prawdziwa pychotka, zamierzam powtarzać w przyszłości.  Ciasto ptysiowe: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g margaryny 4 jajka L Farsz: 100g szynki konserwowej w plastrach 100g żółtego sera w plastrach 1/3 pęczka szczypiorku 1/2 ogórka szklarniowego 1 łyżka majonezu garść kiełków pieprz, sól 1. W garnku z nieprzywierającą powierzchnią(...)Przestudzone ciasto miksujemy z jajkami do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W przypadku braku rękawa, możemy wyłożyć ciasto zwykłą łyżką, zachowując wąski, podłużny kształt (uwaga - ciasto bardzo rośnie podczas pieczenia). Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. Studzimy. 3.  Przygotowujemy farsz: szynkę konserwową i żółty ser drobno

Szefowa kuchni
Barszcz z krokietami 123

kroimy. Razem z posiekaną cebulą, podsmażamy na rozgrzanym maśle. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Mieszamy z posiekaną natką. Kapustę podsmażamy na oleju, dodajemy pieczarki, dokładnie mieszamy. Farsz studzimy. Naleśniki: Jajka dokładnie mieszamy z mąką, mlekiem i szczyptą soli. Kiedy znikną grudki wlewamy wodę, mieszamy. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu (smarujemy pędzelkiem), po ok. 2 min z każdej(...)strony. Na brzeg każdego naleśnika kładziemy łyżkę farszu i zawijamy. Obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Obsmażamy z każdej strony na rumiano. Przygotowane krokiety (2-3 szt) układamy w głębokim talerzu, zalewamy gorącym barszczem. Podajemy od razu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
SAJGONKI Z PIEKARNIKA 240

mięsa mielonego (ja użyłam mięsa z piersi kaczki ale kurczak też się dobrze sprawdzi) 1 jajko świeża natka pietruszki papier ryżowy do zawijania przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, papryka chilli, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego. Zaczynamy od przygotowania naszego farszu. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę(...)farszu w trakcie duszenia, by określić jaki smak Wam pasuje. Gdy warzywa na patelni zmiękną, farsz już jest gotowy, odstawiamy go do całkowitego wystygnięcia. Do zimnego już farszu dodajemy jedno całe jajko oraz garść posiekanej, świeżej pietruszki i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy (pamiętaj by jajko wbijać do zimnego farszu, w innym przypadku zetnie się pod wpływem temperatury). Tak przygotowane

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Szybka przystawka – roladki z szynki 372

Roladki z szynki – przepis Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do ostygnięcia. Szynkę w kawałku , paprykę, jajka kroimy w drobną kosteczkę. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na plastry szynki wykładamy trochę farszu i zwijamy w rulonik, tak aby powstały nam roladki. Roladki możemy udekorować odrobiną np. natki pietruszki. Roladki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Klopsiki z cukinii i soczewicy 160

tarce, posól i odstaw na durszlaku na godzinę. Odciśnij wodę i dodaj cukinię do soczewicy. Pokrój drobno dymkę, a zrumienione migdały posiekaj grubo nożem i zmiel. Dodaj do farszu wraz z jajkami, przyprawami i solą. Wymieszaj. Farsz nie jest zbyt gęsty ale z powodzeniem można uformować klopsiki wielkości włoskiego orzecha ubierając farsz za pomocą łyżki. Rozgrzej olej w małym rondelku

codojedzenia
Pierogi z makiem i bakaliami 165

doskonała propozycja na wigilijny stół. Zawsze podaję je polane masełkiem i posypane cukrem. W tej postaci smakują mi najbardziej. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, 1 jajko, 1,5 łyżki oleju, woda, Farsz makowy: 200g maku(...)mielonego MAKAR , 50g orzechów włoskich MAKAR , 50g rodzynek, 3 łyżki cukru, 50g masła, 1 jajko, kilka kropli aromatu migdałowego, Dodatkowo: 80g masła, 1 łyżka cukru. PRZYGOTOWANIE: 1. Farsz makowy: Do maku dodaję jajko, cukier, rozpuszczone masło, rodzynki, posiekane orzechy włoskie oraz aromat. Dokładnie mieszam masę, aby wszystkie składniki się połączyły. 2. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję jajko, olej oraz

Tradycyjna kuchnia Kasi
jajka z anchois... 196

skorupki obrane jajka przekroić wzdłu na połowę, delikatnie czubkiem noża wyjmować żółtka do żółtek dodać z puszki anchois razem z olejem i majonezem blenderem zmiksować na gładką masę jajka nadziewać farszem, posypać ostrą paryką, można dodać paseczki ogórków konserwowych, najlepiej smakują z ciemnym pieczywem z masłem lub do zimnej wódeczki - jajka gotowane na twardo i nadziewane bardzo lubimy zjeść

W Mojej Kuchni Lubię
KROKIETY BEZGLUTENOWE 140

jednolitą masę. Smażyć na nagrzanej patelni. Mój FARSZ skłądał się z : podsmażonych pieczarek podsmażonej cebulki  oraz podsmażonego mielonego mięsa (drobiowego) po połączeniu składników (po ich ostygnięciu) dodać jajko aby farsz się "zawiązał". Doprawić solą i pierzem. Gotowe. :)) Nie używam bułki tartej, tak przygotowane podgrzewam jeszcze lekko na patelni albo posypuję serem (mozzarellą) i zapiekam w piekarniku do momentu roztopienia

BezglutenowaIzabela
Krokiety z kapustą i grzybami 382

czerwonym, polecam również na piątkowy obiad lub kolację. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 0,5 szklanki wody gazowanej 0,5 szklanki oleju 2 jajka szczypta soli Farsz: 1 kilogram kapusty kiszonej 1 cebula garść suszonych grzybów sól, pieprz Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby przekładamy do miski , zalewamy(...)miksujemy mikserem, lekko solimy do smaku. Ciasto odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło, na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, zwijamy składając boki do środka. Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Krokiety podajemy z barszczem czerwonym

Bajeczna Kuchnia
BUŁKI Z GRZYBAMI 151

zrobić trochę mniejsze chlebki, czyli duże bułki z nadzianiem dość polskim. Wyszły bardzo dobre i będę do nich wracać SKŁADNIKI NA FARSZ: 250 g boczniaków 100 g kapusty kiszonej 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka tymianek sól pieprz masło Ugotować kapustę(...)miękkości. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle, dodać pokrojone grzyby, kapustę i resztę przypraw. Wszystko dusimy do momentu aż cała woda odparuje. Gdy trochę wystygnie wbić jajka i nakładać farsz na placki. Zlepiamy, lekko spłaszczamy, smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką, kminkiem lub sezamem. CIASTO NA BUŁKI Zrobiłam według mojego przepisy http://harrisa.eu/chaczapuri-z-serem-kozim/

harrisa
Kluski z mięsem 140

Składniki: ciasto - ziemniaki 1 kg - ok 1 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 jajko - sól farsz - 1/2 kg mięsa (mielonego) - 1 cebula - sól,pieprz (do smaku) Wykonanie: Ziemniaki ugotować,przestudzić i przecisnąć przez prasę.   Wyrównujemy ziemniaki i dzielimy na cztery równe części , 1/4 część wyjmujemy i wsypujemy mąkę tak żeby przykryła dołeczek. Dodajemy jajko, sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy

magiczna kuchnia Kasi
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami 320

takie lubimy najbardziej. Farsz z tego przepisu idealnie nada się na krokiety, paszteciki, nadzienie do kotletów ziemniaczanych i co Wam jeszcze wyobraźnia podsunie. Znam osoby, które do farszu dają jajko, suszone śliwki czy więcej rozmaitych przypraw. Tutaj jest tylko sól i pieprz i jak dla mnie jest to wystarczające. Czasem, jak mówi znajoma, mniej znaczy więcej i to jest właśnie(...)zwykle robimy farsz 2-3 dni przed samym lepieniem pierogów. Z farszem podobnie jak z bigosem, im więcej razy w tzw międzyczasie go podgrzejecie i schłodzicie, tym lepiej wszystkie smaki się połączą. U nas w okresie Świąt, robi się całkiem sporo pierogów z kapustą i grzybami i przez kolejne dni się je wyjada lub zamraża. Jak rodzice mieszkali w Warszawie

Mieszam w Garnku